STAR WARS: BATTLEFRONT 2

STAR WARS: BATTLEFRONT 2

8.0

Hviedzne bojiská sa vracajú, tentoraz je ich viac, sú rozsiahlejšie a s väčšími možnosťami.

Recenzia na PS2 verziu

A long time ago in a galaxy far, far away... ehm, no tak ďaleko ani dávno to snáď nebolo. Kto nepozná Hviezdne vojny, nech zdvihne ruku! Nikto?! Samozrejme, sága Star Wars (ďalej iba SW) má totiž viac fanúšikov ako Pikaču, Mickey Mouse a Michael Jackson dohromady! Keď zaznie titulná skladba, všetci s nadšením zanôtia: Táááá táá ta-ta-ta tááá táá ta-ta-ta táá ta-ta-tááá... tak sa teda pozrime najnovšiemu SW dietku na zúbky!

Tak ako každé SW, či už filmové, alebo herné spracovanie sa nikdy nezaobíde bez vyššie “zanôtenej“ hlavnej znelky v angličtine sa používa výraz „Main Theme“. Aj keď nie ste fanatickým obdivovateľom sveta SW, úvodná melódia človekom vždy spoľahlivo zatrasie. Nie náhodou vyhral John Williams  niekoľko krát Academy a Grammy Award (zatiaľ 18 krát). Aj na výroku Spielberga: „Dobrá hudba je 50% úspechu“ asi niečo bude. Mená, ako Anakin, Darth Vader, Obi-Wan Kenobi alebo Luke Skywalker teraz určite nepočujete po prvý krát. Poniektorý si spomenú aj na mená, ako Han Solo alebo C3-PO, R2-D2. Napriek týmto slávnym postavám, napriek obrovskému počtu fanúšikov vám ponúkam nezaujatú nefanúšikovskú recenziu. 

Star Wars: Battlefront 2

Západ druhého slnka je najkrajší.
Star Wars: Battlefront 2

Rozsiahly výber classov.
Star Wars: Battlefront 2

Vždy viete kam treba ísť, stačí sledovať 3 žlté šípky.

Star Wars: Battlefront 2 (ďalej iba SW:BF2) nie je klasickou komerčnou hrou podľa filmu ako by si v dobe „Pomsty Sithov“ niekto mohol myslieť. Podobosť SW:BF2 s donedávna “PC only“ titulom Battlefield nie je tak úplne náhodná. Naozaj do nedávna nebola na konzolách žiadna hra s podobným herným systémom. Aj vďaka tejto skutočnosti mal prvý SW:BF (recenzia) celkom slušný úspech: na PS2 priemerne skóre takmer 82%, ale na už rozohranom PC bojisku to bolo tak na 75% oproti 88% pri Battlefielde. Aj keď sa zdanlivo jedná o totožné kúsky („wojna ako wojna“), SW atmosféra je úplne iná ako atmosféra reálnych/historických vojnových konfliktov.

SW:BF2 je teda online multiplayer záležitosť podobná Battlefieldu. Firma LucasArts však nedokáže pochovať tak dôležitú časť každej ich hry, akou je samozrejme dej. Nie, nie je to iba kvôli nápisu „singleplayer“ v menu hry – „Lucasovci“ dokázali vytvoriť pútavé a veľmi rôznorodé singleplayer misie, fungujúce na princípoch návykového multiplayeru. Hra je samozrejme pod záštitou LucasArts, ale na hre samotnej pracoval tím Pandemic Studios, zodpovedný napríklad za hru Destroy All Humans, Full Spectrum Warrior alebo Mercenaries.

Rozmýšľal som ako by som túto hru ohodnotil, nie je 3-krát originálna (je to dvojka, BF klon), ale zase je značne vylepšená (viac jednotiek, nové a krajšie animácie, rôznorodejšie prostredia...) a hlavne je chytľavá. Pre SW fanúšika tieto tituly znamenajú viac ako pre “nefandu“, ktorý si naopak len nahlas povzdychne. TAK som sa rozhodol pre malý experiment:

Môžete si (ak máte chuť) napočítať vaše osobné hodnotenie k hre. Počas rozoberania jednotlivých oblastí budeme rozdávať plusové a mínusové body. V zátvorke bude vždy moje aktuálne skóre a vaše si píšte zatiaľ napríklad na papier :-) Každý začína od nuly (0), tak aj teraz od nej začneme.

Ako som už na začiatku spomínal, titulná SW melódia sa nevytratila ani zo SW:BF2, takže na začiatku aj počas celého hrania vás bude veselo sprevádzať. Ak sa na to tešíte, tak už ťukáte do kalkulátorov +5 bodíkov (5). Musím vyzdvihúť aj ostatné zvukové zložky, všetky ruchy (pípanie, svištanie laserov, hukot strojov) všetko toto vytvára veľmi kvalitnú atmosféru. Po zvukovej stránke si hra určite zaslúži ďalších +5 bodov (10). Na začiatku možno viacerých prekvapí výber obtiažnosti, na výber sú totiž iba dve: Normal a Elite, čo pre tento typ hier nie je bežné (komu vadí -5 bodov). Avšak jedná sa o multiplayer hru, kde single kampaň na Normal zvládne každý (10). Dopomôže k tomu aj veľmi pekne spracovaný tutorial, ktorý si môžete odskákať za clonov.

Star Wars: Battlefront 2

Menší výber rebelov.
Star Wars: Battlefront 2

Obeť zameraná...(aj ja)
Star Wars: Battlefront 2

Variabilita prostredí je veľká, s jednotkami je to už o čosi horšie : )

Ťažko na cvičišti ľahko na bojišti, či ako nás to učili v skautskom/pionierskom tábore. To tu dnes našťastie neplatí. Tréning zvládne každý smrteľník bez väčších problémov. Naučíte sa v ňom herný systém, využitie jednotlivých charakterov/povolaní, ako je napríklad Sniper Clon, Engineer Clon, neskôr Pilot. Za prevedenie jednoznačne +10, ale ak patríte medzi tých, čo tutoriál zásadne preskakujú (a po prejdení zistia, že sa dá aj skákať :-)) tak postačí +5 (u mňa zatiaľ 20). Naopak nepotešia nahrávacie časy. Loading na PS2 je pri opakovaní tej istej nepodarenej misie dosť nepríjemný. Tu sa dá stiahnuť -10 bodov za nekonečné nahrávanie. Samotné nahrávanie nie je až také dlhé ako frekventované. Verím tomu, že majitelia tejto mašinky si na to pomaly už zvykli. Pre otužilcov a majiteľov inej platformy -5 bodov (15).

Princíp hrania je rovnaký ako v predchodcovi, čiže: obsadzovanie kľúčových bodov pomocou vybranej jednotky, prípadne pomocou rôznych vozidiel, ako napríklad AT-TE, čo je vlastne prerastená pancierová lienka s pulzným delom a veľmi účinným kanónom (určite z videnia poznáte). Keď to schytáte tak, že sa to nedá rozchodiť (dead) – len si znovu vyberiete profesiu a miesto, kde sa chcete znovu vrátiť do hry a pokračujete. Vyhráva tím, ktorí obsadí väčšinu kľúčových bodov. Jednoduché, chytľavé a hlavne zábavné. Tento základný herný mód je už asi známy väčšine hráčom. Ešte známejší je Capture the Flag (klasická naháňačka s vlajkami). Prekvapí však aj úplne nový mód Hunt. Tu treba dať hre jednoznačne minimálne +20 inak môžete hneď “prepnúť“ späť na biosector ;-) (35). Časť ovládanie je v tejto hre obzvlášť dôležitá. Ak hráte túto hru s DualShockom tak si vytiahnite kalkulačku.
Podľa schopností sa môžete zaradiť medzi:

„Udržím v ruke“ + 5 bodov,
„Viem použiť všetky tlačítka“ +10 bodov
„Ostrielaný profík“ + 15 bodov.

Podľa môjho názoru, by to chcelo vedeť ovládať aspoň všetky tlačítka (čiže mierne pokročilí), lebo pri tej smršti laserov a húfoch respawnujúcich sa nepriateľov to je veľmi užitočná schopnosť (45). Jednoznačným plusom by som ohodnotil veľmi pekné a hlavne veľké množstvo rôznych prostredí, čo level to iný svet - púšť, džungľa, sneh, síra, mestá, vesmír. Tu si pripočítajte minimálne +10 za variabilitu prostredia (55).

Zvlášť body si zaslúži Singleplayer mód. Kde si zahráte nápadito spracované misie. Vyvojári dokázali zamaskovať pôvodne multiplayer herný systém tak, že si to pomaly ani neuvedomujete. Postupné odkrývanie nových profesií, vozidiel a prostredí dokáže človeka pekne namotať. Všetko to ešte korunuje pridaná možnosť hrať za Jediov, ktorí skosia nepriateľa svetelným mečom jednou ranou do čela, jednoznačne +15 bodov. U mňa zatiaľ 70%, čo je celkom slušné skóre. Dostávame sa pomaly k najdôležitelšej časti, kde si obodujeme atmosféru a hrateľnosť, resp. znovuhrateľnosť. O znovuhrateľnosti sa dlho baviť nemusíme. SW:BF séria je totiž stavaná na mutiplayer a multiplayer = znovuhrateľnosť. Hneď si môžete pripočítať +10 bodov (80). Ale pozor, aby som neprechválil. Síce sa jedná o multiplayerovú hru, ale aj tak si neodpustím narážku na AI.

Star Wars: Battlefront 2

Dobi si svoj vesmír.
Star Wars: Battlefront 2

"Zákerák" - zpoza rohu sa vždy zľaknem!
Star Wars: Battlefront 2

Východ slnka, západ slnka kto sa v tom má vyznať?!

Boti sú často veľmi nepríjemní, nekradnú vám síce vozidlá ako v Battlefielde, ale veľmi radi sa prechádzajú pred vaším hladáčikom, poprípade nepriatelia zvyknú ignorovať vašu streľbu. Naštastie pri väčšom počte a veľkej mele všade okolo vás sa toto kompenzuje. Ak chcete hrať s botmi, tak si ale odpočítajte 5 bodov dole (75). Keď už sme pri tej mele – niekedy sa v tej záplave laserov a výbuchov nedá poriadne vyznať. Dokonca aj protivníci sú v niektorých prípadoch ťažšie rozpoznatelní. Tu by som privítal nejaké originálne riešenie, -5 bodov. Na záver prejdime k často podceňovanej  vlastnosti – atmosfére. V hre sa dá SW atmosféra priam krájať – hudba sa dynamicky mení, všade okolo vás lietajú farebné strely, úlomky ťažkej techniky, DualShock sa trasie ako naozaj... proste toto majú chalani (možno aj holky) z Pandemic Studios vychytané. Čiže počítajte:

+0 bodov – ak si doma hádžeš šípky do plagátu s Yodom.
+5 bodov – ak sa dokážeš, čo i len trošku vžiť do SW atmosféry.
+10 bodov – pre tých, ktorí jednoducho musia mať všetko, čo má zlatý nápis SW

Na záver vám predhodím, ešte jednu otázku, na ktorú si treba pred výberom tejto hry odpovedať. Oplatí sa mať dvojku, ak mám jednotku? Na túto otázku by sa dalo spraviť niekoľko odpovedí s bodovaním –10 až +10, ale to by asi nebolo správne. Hra toho prináša dostatok - je vyladenejšia, rozsiahlejšia a aj o niečo krajšia. Po grafickej stránke sa hre nedá nič vytknúť. Engine hry je mierne vylepšený, modely aj animácie od prvého dielu pokročili. Nejde ani o grafické orgie, bodovanie preto uzavrieme. Ak si chcete zalietať vo vesmíre na fighteroch, zničiť pár flotíl, nie je problém. Vesmírne boje by si zaslúžili pochvalu, okrem klasickému boju stíhač proti stíhačovi sa dajú podnikať aj sabotážne akcie – najskôr treba zničiť štíty, potom preniknúť do nepriateľského hangáru a rozobrať loď pekne zvnútra :-).

Finálne Sčítanie. Moje skóre dopadlo na pekných 80%, čo je na pokračovanie úspešného predchodcu SW:Battlefront veľmi slušné skóre. Nie je to ani hra roka, ani priemerná vec. Hra dokáže chytiť a aj celkom slušne držať. A ak ste ešte SW maniak, tak nie je nad čím meditovať. Ako celok je SW:BF2 nadpriemerný kúsok, hodný každého SW kamaráta. Tak ako ste dopadli? Koľko % vyšlo vám?

PS: Vedenie/členovia Sectoru majú každý po jednom bode na zvrátenie môjho hodnotenia ;-).

Star Wars: Battlefront 2

Screenshot ako z fotoalbumu.


Star Wars: Battlefront 2

Ehm, slovo accuracy som v slovníku nenašiel.


Star Wars: Battlefront 2

Len neprepadnúť temnej strane...



napísal majkyx 10.1.2006
Páči sa mi!
8.0
Ohodnotiť
STAR WARS: BATTLEFRONT 2
+ variabilita prostredí
+ SW atmosféra ako má byť
+ hudba a zvuky
+ vesmírne bitky
- dlhé a časté nahrávacie časy (PS2)
- niekedy sa v tej laserovej show dá pekne “stratiť“,
- AI botov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,5 GHz, 256 MB RAM, 64 MB VGA
Doporučená konfigurácia: CPU 2,5 GHz, 512 MB RAM, 128 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
Star Wars: Battlefront 2
8.8
STARWARS    4.2.2006
Hrali ste hru Starwars Batlefront I?A páčila sa vám?Tak v tom prípade budete dvojku milovať(hovo...prečítať celé
PC
PS2
PSP
PS Vita

Vývoj: Lucasarts / Pandemic
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk