JAK X: COMBAT RACING

JAK X: COMBAT RACING

8.0

Naughty Dog to urobili znovu. Úspešnú sériu, ktorá bola na špici žánru plošinoviek, transformovali do podoby racingu.

Recenzia na PS2 verziu

Mať v portfóliu tri takmer identické série, ktoré sú každým rokom obohacované novým dielom, je kontraproduktívne dokonca aj pre taký gigant, akým je Sony. Zatiaľ čo Ratchet sa vydal do gliadiátorských arén a Sly sa drží aj v treťom diele pravidiel plošinovky, Jak aj bez duchovného otca Jasona Rubina ochutnáva pach benzínu a energetických výbojov zo zbraní. Čistý racing titul vznikol na žiadosť hráčov. Už v Jak 3 bolo možné odskúšať, aké to je v bugine polovať na kreatúry v púšti. A táto časť sa stala základom pre Jak X: Combat Racing.

Tentoraz sa hrdinovia Jak a Daxter dostávajú do mesta Kras, kam prišli na žiadosť zosnulého Krewa, ktorého odpálil Jak (samozrejme, že s Daxterovou pomocou) v Jak 2. Tento „plnoštíhly“ milovník zbraní a rýchlych áut pripravil poriadne prekvapenie pre celú skupinku, ktorá si pripíja z čiaš na jeho počesť. Kvalitný ročník obsahuje totiž jed a iba výhrou v nebezpečnom šampionáte Kras City Grand Championship možno získať protijed. Všetci zúčastnení vrátane Krewovej dcéry Rayn sú donútení vydať sa do garáži a začať jazdiť.

Už s prvými informáciami bolo jasné, kam Jak X mieri. Inšpirovaný takými klasikami, ako WipeOut a Twisted Metal sa zameriava na preteky okorenené poriadne ničivými zbraňami. Vozidlá v základnej výbave nemajú žiadnu palebnú silu, ale zbieraním žltých power-upov možno strieľať riadené rakety, plazmové výboje, devastačné granáty alebo z guľometov. Aktívne zbraňové systémy doplňujú červené power-upy umožňujúce pokladať na trať míny, alebo vypúšťať olejové škvrny. Navyše každý power-up má niekoľko úrovní, takže taká olejová škvrna po vylepšení aj horí.

Jak X: Combat Racing

V závislosti od mieri poškodenia buginy odpadávajú kusy karosérie, až zostane iba torzo.
Jak X: Combat Racing

Jak ide na plný plyn a niekde na kapote sa drží Daxter.
Jak X: Combat Racing

Modrá je v tomto prípade naozaj dobrá.

Zákernosť je druhým menom zbraní. Nie je nič horšie ako v zákrute nabehnúť na míny a nechať sa pred cieľom predbehnúť celým pelotónom. Protivníci vám nedarujú ani sekundu. Máte ich neustále za chrbtom, udržujú tempo a neváhajú útočiť. Donútia vás vyberať zákruty kontrolovaným šmykom, nestrácať rýchlosť, brať neustále power-upy a používať nitro tak často, ako to pôjde. Jednoducho povedané, na trati nebudete nikdy sami a celý pretek si udržuje svoju adrenalínovú formu. Mať neustále v zálohe červený power-up (vystreľuje sa za auto) je výhodou. Riadených rakiet sa zbavíte iba vystrelením míny a takému elektrickému výboju sa vyhnete iba extra rýchlou jazdou.

Na druhej strane je AI kontroverzná, pretože sú na vás nalepení stále tí istí protivníci. Mňa mala celú hru najradšej Ashelin a jej rakety ma dokázali poriadne vytočiť. Diskutabilní sú aj favoriti, miestni šampióni. Mali by vám znepríjemniť život na trati, ale sú ľahkým sústom aj pre iných protivníkov a nechávajú ich na chvoste až príliš často. Obtiažnosť sa však udržuje na vyzývavej úrovni a nejednu súťaž si zopakujete, pretože výhra závisí trochu aj od šťastia a neberie ohľad na zručnosť hráča.

Udržať krok s narastajúcou obtiažnosťou nie je náročné, ale bez vylepšovania áut sa ďaleko nedostanete. Tuning je v garážach Jak X spracovaný veľmi jednoducho. Základné charakteristiky áut (štít, objem nádrže nitra, akcelerácia a maximálna rýchlosť) si kupujete za získané kredity. Každý ďalší upgrade je pochopiteľne drahší a drahší. Upravovať možno aj exteriér rôznymi doplnkami. Za tieto neplatíte, ale musíte si ich krvopotne odomknúť v kampani. Potom už buginu môžete ovešať rôznymi spojlermi, kapotami, krídlami, anténami (sú to skôr frajerinky pre online hranie) alebo kompletne zmeniť farbu laku.


Jak X: Combat Racing

Bugina vie aj skákať.
Jak X: Combat Racing

Na tratiach možno naraziť na rozdvojené, zväčša nebezpečnejšie skratky.
Jak X: Combat Racing

Sila Jak X sa skrýva v multiplayeri (online/offline).

Nech už vybavíte svoju buginu akýmikoľvek doplnkami, jej jazdné vlastnosti to neovplyvní a navyše v takmer rovnakom vozovom parku nebude moc vyčnievať. Autá možno rozdeliť do dvoch kategórií, stavané na rýchlosť a boj (platí pre všetky výkonnostné triedy). Rozumným kupovaním tých správnych upgradov sa kľudne postavíte na štart v extra rýchlej a pritom odolnej bugine. Čo je však najhoršie, autá sú takmer na vlas rovnaké a používajú rovnaké vonkajšie upgrady (kolesá, kapoty atď.)

Výčitky možno nasmerovať aj na stavbu tratí, resp. miesta, kde sa dá zaseknúť alebo rovno vybuchnúť. V Jak X nemôžete bodíčkovať ani vytláčať autá mimo trať v štýle Burnoutu. Skôr sa zastavíte a zbytočne stratíte rýchlosť ako natlačíte protivníka na prekážku. Na tratiach je dostatok miest, ktoré si doslova pýtajú, aby sa o ne niekto rozbil. V mnohých prípadoch je lepšie raziť si cestu po strede ako riskovať jazdu pri krajniciach, kde ľahko napeckujete do schodov či rohov stien. Na tratiach sú ďalej zle označené zákruty, v niektorých prostrediach sú dokonca neprehľadné. Je to dané hlavne možnosťou odomknúť si ich zrkadlové varianty, ale väčšie šípky či iné signály udávajúce smer jazdy by neuškodili. Pri rýchlej jazde sa nemôžete spoliehať ani na HUDe zobrazovaný profil trate.

Základom Jak X je singleplayer kampaň (Adventure). Šampionát je rozdelený na štyri poháre, tie ďalej na súťaže a samotné preteky v niekoľkých módoch. Cieľom je umiestniť sa pochopiteľne na bodovanom, najlepšie prvom mieste, čo prináša kredity a body odomkýnajúce okrem bonusov aj ďalšie a ďalšie preteky. Šampionát okrem tradičných režimov Deathmatch, Time Trial a obligátneho Race prináša exotické módy, ako Sport Hunt (poľovačka na veľké stroje), Artefact Race (zbieranie náhodne umiestnených predmetov), Death Race (počíta sa počet rozmlátených áut), Turbo Race či Freeze. V poslednom menovanom musíte zbierať power-upy, aby ste zmrazili stopky a dostali sa do cieľa s najnižším možným časom. Všetky herné módy možno hrať nielen v Splitscreene, sólo, ale aj online, kedy Jak X dostáva nový rozmer.


Jak X: Combat Racing

Mela v odbúravači stresu (Deathmatch).
Jak X: Combat Racing

Prostredia sú z časti deštrukčné.
Jak X: Combat Racing

Pri eliminovaní protivníka kamera nabieha na vrak.

To najlepšie na celej kampani je príbeh spracovaný zábavnou formou. Celému šampionátu dodávajú šťavu výborné prestrihové scény, kde sa objavujú všetky známe postavičky z Jak univerza (Torn, Sig, Ashelin), ktoré však stoja v tieni dvoch hlavných protagonistov, teda jedného. Chlpatý sidekick Daxter je späť v plnej paráde aj s uštipačnými a hrdinskými rečami o záchrane sveta. Strháva na seba pozornosť prakticky po celú dobu hrania a každá humorná scéna útočí na bránicu. Fanúšikov tejto série zaiste poteší aj Daxterov rival Pecker.

Grafickou stránkou je Jak X verný svojim predchodcom, veď ako by aj nie, keď sa odohráva na miestach, ktoré ste už navštívili. Grafika je rýchla, hýri všetkými farbami, ale niečo jej predsa chýba. Trate, nech už vedú cez púšte, ulice mesta, lávové polia alebo zasnežené údolia postrádajú detailnosť v okolí, čo sa rozhodne nedá povedať o výbuchoch, dymových stopách, odletujúcich častiach karosérie alebo modeloch samotných bugín. V poriadnej mele často nebudete vedieť, čo sa deje pred vami. Čo sa týka zvukovej stránky (hra podporuje štandard THX), zbrane riadne hrmia, motory burácajú a výbuchy preverujú membrány subwoofera. Dabing je na vysokej úrovni a do pamäte sa vám zaryje nezameniteľný hlas Maxa Casellu, ktorý opäť prepožičal hlas Daxterovi.

Naughty Dog to urobili znovu. Úspešnú sériu, ktorá bola na špici žánru plošinoviek, transformovali do čistokrvnej podoby racingu. Tak ako v prípade Crash Bandicoota, funguje to aj v prípade Jaka výborne. Príbehom podfarbená kampaň vás zamestná na dlhé hodiny a ak ste zberačom bonusov, vyhraďte si na Jak X: Combat Racing niekoľko dní. Samotné preteky majú svoje nedostatky a víťazstvo závisí aj od šťastia, ale na druhej strane sa výborne pobavíte.

Malý tip na záver. Ak sa vám na pamäťovej karte nachádzajú sejvy z predchádzajúcich dielov alebo zo série Ratchet & Clank, čaká vás v sekcii Secret Shop prekvapenie v podobe hrateľných postáv a skinov. Jak X podporuje aj prepojenie s PSP hrou Daxter, ktorá vychádza budúci rok.


napísal spacejunker 2.1.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
JAK X: COMBAT RACING
+ Daxter
+ humorný príbeh a cutscény
+ multiplayer
- trate by potrebovali vyladiť
- rovnaký vozový park
- málo zbraní
- diskutabilná AI


RECENZIE HRÁČOV
PS2

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / Naughty Dog Software
Štýl: racing
Dátum vydania:  október 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19555)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk