SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ TRETIA

SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ TRETIA

Po tretíkrát vám predstavujeme ďalšie trio MMO hier, ktoré môžete stiahnuť a hrať úplne zdarma.

Článok

Sme tu už po tretíkrát (a nie naposledy), aby sme vás oboznámili s ďalším triom MMO hier, ktoré môžete stiahnuť a hrať úplne zdarma. Máme tu silné tituly, teda aspoň čo sa týka ich zázemia. Predstavíme vám ich a povieme, či sú naozaj také skvelé, ako sa na prvý pohľad zdajú byť, alebo ani veľmi nie.

Súčasne chceme opätovne upozorniť, že Sprievodca vo svete free MMO je seriál. To znamená, že sa jedná o sériu článkov na pokračovanie a v každom opíšeme vždy niekoľko (najčastejšie 3) bezplatné MMO. Ponuka takýchto hier je dnes už neskutočne široká. Pokúsime sa podchytiť ich čo najviac. Uznajte, že nie je možné zhromaždiť a súčasne opísať všetky naraz, privítame však tipy na zaujímavé MMO v diskusii (nieže by sme boli v núdzi, ale človek nikdy nevie). Pripomíname, že v ďalšej časti sa môžete tešiť na MMO s námornou tematikou. Ale poďme už na dnešnú trojicu.

Fury
Žáner: MMORPG
Domovská stránka: http://www.unleashthefury.com/
Minumum: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, (Vista 2 GB), 128 MB VGA s Pixel Shader 1.3

Klient: download (2,7 GB + treba vyžiadať registračný kód)

Tím Auran sa odobral z hernej scény dôstojne a zanechal za sebou neplatenú verziu MMO Fury. Titul pôvodne vyžadoval pravidelné poplatky, no vývojári už pár týždňov po premiére pochopili, že ani Fury ich nezachráni pred krachom a tak ho sprístupnili zdarma. Kto by však mal záujem o určité výhody, môže si financovať takzvaný Hero account.

Hráč si môže osvojiť osem archetypov. Hoci ich sortiment je pestrý a na prvý pohľad vidíte, že zodpovedajú rôznym tradičným zameraniam (mág, bojovník a liečiteľ), v skutočnosti sú to všetko predovšetkým bojové povolania. Či už si zvolíte ničiteľa, overlorda alebo strážcu lesa, systém boja bude v podstate identický, hoci postavy môžu využívať odlišné zručnosti. Každá postava však bojuje nablízko a aj väčšina magických útokov vyžaduje krátku vzdialenosť. K tomu máte podporné a oslabujúce zručnosti.

Prečo je to tak? Dôvod je jednoduchý. Hra neponúka rozsiahly svet, ktorým putujete, ale arény, kde musíte prežiť. Je teda logické, že v zápase jeden na jedného by po zuby ozbrojenému bojovníkovi nedokázal čeliť liečiteľ v sutane. Týmto krokom sa súčasne potierajú výraznejšie rozdiely medzi povolaniami. Navyše keďže prostredníctvom žurnálu si môžete kedykoľvek vo svätyni a ďalších neutrálnych zónach meniť archetyp postavy, strácajú odlišné povolania hlbší zmysel. Určitý význam majú jedine v tímových bojoch, kde podporné alebo oslabujúce zručnosti môžu prikloniť misku váh na stranu vášho družstva. Vo svätyni inak môžete meniť aj výstroj hrdinov a z bohatého sortimentu si za limitované body navolíte ľubovoľné útoky a zručnosti.

Okrem úprav postavy vás čakajú už len neustále súboje v arénach, na ktoré však neraz čakáte, hoci nie dlho, pretože s výnimkou tréningov sa ich zúčastňujú len živí hráči. Nájdete tu klasické súboje 1 na 1, 4 na 4, v móde Carnage zabíjajú družstvá botov a ich krv nosia k svojmu postu. Tím s väčším množstvom víťazí. Podobný režim, ale pre jednotlivcov, je krvavý kúpeľ, kde ale zbierate krv všetkých ostatných hráčov. Pritom boje nie sú v štýle tradičných mlátičiek, ale RPG, to znamená, že bojujete vhodným kombinovaním zručností, reprezentovaných ikonami. Víťazi po zápase zvyčajne získavajú odmenu vo forme určitého predmetu.

Fury je súbor multiplayerových arén, kde aplikujete sériu zručností. Ja osobne som tomuto titulu na chuť neprišiel, ale možno sa niekto nájde, komu sadne. Titul je vhodný pre tých, čo sa chcú odreagovať v krátkodobých PvP zápasoch a nechýbajú im rozmanité dobrodružstvá a plnenie úloh.

+ turnaje a hodnotenie hráčov, arény pre PvP orientovaných užívateľov, úpravy postáv
- žiadny príbeh, úlohy a zmysluplný cieľ hry


Perfect World
Žáner: MMORPG
Vývoj: Cubinet Interactive
Domovská stránka: http://www.perfectworld.com.my/
Minimum: CPU 800 MHz, 256 MB RAM, 32 MB VGA, internet
Klient: download (2,21 GB)

Perfect World zaujme už pri zbežnom pohľade a keď sa do hry pustíte, potvrdí vám, že to nie je všedná neplatená MMORPG. Veľmi detailné upravovanie vzhľadu hrdinu v úvode hry je skôr doménou platených MMO, ale tento titul je jednou z výnimiek. Po výbere jednej z troch rás (človek, okrídlený elf a zver s ľudským telom a tvárou zvieraťa) si môžete veľmi pohodlne určiť predovšetkým črty tváre, vrátane účesu, farby a tvaru očí, či veľkosti nosa. Každá rasa má dve unikátne povolania, nájdete tu archetypy orientované na boj zblízka, mágiu, lukostreľbu a manipulovanie so zvieratami.

Postavy začínajú v rôznych zónach podľa rasy, neskôr sa však môžu túlať po rozsiahlom svete, delenom na množstvo provincií. Nové úrovne prinášajú body na zlepšenie tradičných atribútov, ako aj možnosť osvojiť si nové kúzla a zručnosti od tréningových majstrov. Zručnosti vkladáte do ikony na ploche obrazovky a môžete z nich vytvoriť aj kombinované sety. Život a energia sa samovoľne dopĺňa mimo boja, je to však rýchlejšie, ak využijete meditáciu. Z rôznych možností zaujme výchova a osvojenie zvierat a to už od vajíčka. Ich poslušnosť a efekt počas boja závisí vo veľkej miere od toho, ako ich kŕmite a investujete do tréningu.

Z praktických vecí tu nájdete bankára, u ktorého si (dokonca na heslo) môžete uložiť ľubovoľné predmety, chat obsahujúci animovaných smajlíkov, vyhľadávač misií a schránku pre pokročilú korešpondenciu s inými hráčmi. Samozrejmosťou sú obchodníci rôzneho druhu, dokonca si môžete dať prefarbiť odevy. Zaujímavá je možnosť vytvoriť si ideálny domov a upravovať jeho okolité prostredie. Ďalej hra umožňuje počúvať internetové rádio. Pre mnohých bude lákadlom aj lietanie na krídlach, ktoré majú rozdielne vlastnosti a získate ich na vyšších úrovniach.

Svojím ponímaním sa hra približuje k World of Warcraft a to dokonca aj graficky. Hlavne postavy majú ľahko komixový vzhľad. Pre lepšie stvárnenie krajiny, alebo naopak zrýchlenie hry, je tu ikona v hornej časti obrazovky „fastest graphics effects“. Perfect World má však veľmi ústretové hardvérové nároky, takže si pokojne dajte všetky nastavenia na maximum.

Perfect World nie je perfektný, ale spomedzi free MMO titulov je jeden z najdokonalejších. A hoci sa nemôže porovnávať s oficiálnymi servermi World of Warcraft, jednoznačne poskytne viac zábavy, ako hranie na chybami zamorených pirátskych serveroch WOW. Inak povedané, Perfect World je výborná bezplatná alternatíva pre tých, čo si nemôžu dovoliť plnohodnotný World of Warcraft.

+ vhodná bezplatná alternatíva WOW, výchova zvierat, množstvo praktických súčastí
- niekedy zbytočne zložito riešené úkony (voľby NPC, úprava niektorých predmetov atď), slabšia AI


Project Torque
Žáner: MMO racing
Vývoj: Aeria Games
&
Entertainment
Domovská stránka: http://project-torque.aeriagames.com/
Minimum: CPU 2000 MHz, 512 MB RAM, 64 MB VGA,net Win XP/Vista
Klient: download (491 MB)


Project Torque je známy pomerne širokej skupine hráčov aj u nás. Jedná sa o racingové súťaže, kde si užijete jazdu na rýchlych autách. Pozreli sme sa naň zblízka a porovnali ho s iným konkurenčným titulom.

Po vstupe do hry si zvolíte auto najnižšej triedy a jeho farbu. V úvode sa môžete sa pokochať pohľadom na pestré menu, v podstate sú vám však dovolené len dve veci, skúsiť si tréning alebo sa presunúť do lobby. Tam na vás čaká osem, respektíve šesť herných režimov, pretože dva sa vyskytujú po dvoch serveroch. Ako nováčik si však môžete zvoliť len klasické preteky v amatérskom alebo profi režime alebo menej stresujúci prieskum oblasti. Amatérske závody sa líšia v tom, že vozidlá do seba nemôžu narážať, pretože je tu použitý automatický ghost mód.

Jazdiť môžete s automatickou alebo ručnou prevodovkou a vašim cieľom je, ako inak, prísť do cieľa v čo najlepšom poradí. To sa vám však bude dariť zriedka, pretože aj pri najmenšej chybičke stratíte dôležitú pozíciu a ak súperi neurobia podobný omyl, už ich nedostihnete. Hoci však v prvých jazdách určite skončíte na chvoste, nebude to zbytočné. Síce stratíte prestíž, ale za absolvovanie všetkých kôl, dobrú jazdu, či využívanie terénu získate špeciálne RP body a popri tom aj nejaké skúsenosti a level. Tieto body budete potrebovať spolu s kreditom na nákupy a vylepšenia, kým však zarobíte na niečo užitočné, potrvá to dosť dlho.

Nakupovať môžete autá, urýchľovače, tuning, dizajnové a jazdné doplnky a dokonca hostesky, ktorých prítomnosť na súťaži vám dvojnásobne zvýši skúsenosti! Sortiment je veľmi bohatý a rozširuje sa s vašou narastajúcou úrovňou. Potom môžete absolvovať jazdy na získanie vyšších licencií a konečne si skúsite aj zaujímavejšie módy, teda obsadzovanie vlajky, drsnejší Thunder Alley a výzvy, kde síce potrebujete drahý lístok, ale ceny pre víťazov sú lákavé. Hoci poškodenie vozu pri nárazoch sa vizuálne vôbec neprejaví, citeľne sa zhoršia jazdné vlastnosti, no našťastie môžete priamo na trati použiť opravu, vtedy však stratíte cenný čas, lebo voz spomalí.

V prvej časti seriálu o free MMO sme písali o hre Drift City. Project Torque má realistickejší spôsob jazdy a zrejme graficky zapôsobí o dosť lepšie, ako komixový štýl konkurenta, aj možnosti obchodovania sú bohatšie. Drift City je viac arkádovejší a rozhodne adrenalínovejší, navyše obsahuje aj misie a širšiu ponuku rôznych módov, pričom nie ste viazaní na prítomnosť živých hráčov. V Project Torque vyhráte len vtedy, ak absolvujete trať čisto a bez prešľapov. V Drift City, hlavne vďaka unikátnym bonusom priamo na trati, môžete zvíťaziť, aj keď zaostanete za ostatnými a nie ste elitný šofér. Project Torque je pre hráčov, ktorí majú radi náročné realistické závody (napr. Forza), Drift City pre tých, čo chcú poriadnu nadupanú akciu plnú adrenalínu ( napr. Flatout 2, Vice City) a práve preto aj osloví viac hráčov.

+ pomerne realistické preteky, bohaté možnosti vylepšenia áut a nákupy, pekná grafika
- nuda pre akčnejších hráčov, nesmiete urobiť jedinú chybu na trati, inak nezvíťazíte, zdĺhavý proces, kým sa dostanete k zaujímavejším doplnkom a módom

Súvisiace články
Sprievodca vo svete free MMO: Časť prvá
Sprievodca vo svete free MMO: Časť druhá



napísal uni 24.1.2008
Páči sa mi!
SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ TRETIA


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Monitor-strata signalu (9)
Zdravim, vcera som kupil novy monitor (MSI MAG 341...
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20884)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk