RETURN TO CASTLE WOLFENSTEIN

RETURN TO CASTLE WOLFENSTEIN

8.5

Recenzia na PC verziu

Return to Castle Wolfenstein je už tu. Je to pokračovanie legendárneho Wolfa 3D, prvej 3D textúrovanej akcie na PC ktorá sa objavila skoro pred 10 rokmi. Znovu sa dostávate na hrad Wolfenstein kde budete tentoraz pátrať po špeciálnej nemeckej jednotke, ktorá chce vyvolať nepremožiteľnú armádu s pekla.

Spojte si kvalitný Single playerový príbeh s teamovým multiplayerom a dostanete hit týchto Vianoc a dostanete Return to Castle Wolfenstein. Wolf v podstate spája v sebe dve hry, samostatnú multiplayerovú záležitosť z množstvom máp a tromi základnými teamovými módmi, a samostatný rozsiahly Single Player, kde prelašujete celý hrad Wolfenstein a aj dedinky okolo neho a budete sa snažiť zachrániť svet. Čakajte kvalitnú dobovú grafiku, kopu rôznych zbraní, a temné a studené prostredie nemeckých hôr.

Ste B.J. Blazkowicz, elitný člen špeciálnej jednotky Office of Secret Actions (OSA), inak medzi priateľmi a nepriateľmi nazývaný aj Killing Machine. Už ste dva krát navštívili hrad Wolfenstein, raz ste boli väzeň v jeden z podzemných kobiek a po dlhom úsilí ste sa dostali von. To ste vtedy netušili že sa do toho pekla budete musieť vrátiť a ukradnúť Hitlerovi artefakt nazývaný Spear od Destiny (Oštep Osudu), ktorý dokáže vyvolať samotného satana. Všetko ste zvládli a po krátkom oddychu vám uložili ďalšiu misiu znova je váš cieľ Wolfenstein, konkrétne zlikvidovanie Himmlerovej paranormálnej jednotky pátrajúca po artefakte, ktorý dokáže vyvolať armádu s temnôt. Himmler si totižto myslí že je inkarnáciou čierneho princa 10 storočia Henryho the Flowera, taktiež známeho ako Heinrich. Cez genetické experimenty a okultné sily Himmler dúfa že vyvolá nezastaviteľnú armádu. Ktorá však nebude znamenať len koniec spojencov, ale koniec všetkých.

Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein

Ako sa dalo čakať, hneď po príchode ste zatknutý a dostávate sa do Wolfensteinsovskej mučiarne. Našťastie premôžete stráž, ktorá vás má práve prichádza odviesť na mučenie a výsluch, tu začínate svoju eskapádu. Prvé dve misie prechádzate veľmi pekne prepracovaný hrad, ktorý si dokonale prehliadnete, rozpitvete a vyčistíte od dýchajúcich bytostí. Neskôr sa lanovkou dostávate do priľahlej dedinky odtiaľ do podzemných chodieb, lesov, leteckú základňu, tajné genetické labolarórium a ešte ďalej...  Ale všetko sa začne rozbiehať až vtedy keď zistíte presnú hĺbku Himmlerových plánov, ale vtedy už nebojujete proti nemu, ale proti diablovi samotnému. Vtedy sa vám začínajú meniť aj nepriatelia od pôvodných lazníckych vojačikov na stráži sa dostanete k zombíkom a rôznym diabolským kreatúram ktoré už budú mať viac motivácie zničiť vás a v podstate všetkých. Si predstavte ten údes na tvárach nemcov keď začnú príšery zabíjať aj ich, pričom si mysleli že diabol je na ich strane.

Hra sa snaží aspoň trochu podobať svojmu predchodcovi, preto je tu aspoň pár starých záležitostí ako tajné miestnosti, poklady a nemecké a fašistické vlajky po stenách. Novinkou je rozbíjanie niektorých vecí, ako rádií, obrazov, zástav, a to buď vykopávaním, alebo rozstrieľaním. Celkom pekne pôsobí tajná chodba za roztrhanou zástavou alebo za skriňou vo vinnej pivnici. Možno čo mi vadilo bola úzka špecifikácia vecí ktoré sa dajú rozbiť, nedá sa tu rozstreliť žiarovka, debny, ani kanistre. Samozrejme je tu aj používanie vecí a to hlave rôzne páky, vypínače ktoré musíte niekedy pracne hľadať aby sa vám otvorili niektoré dvere alebo spustilo nejaké zariadenie. A čo sa týka energie dobíjate si ho jedlom ktoré nachádzate na stoloch, alebo z lekárničiek zo skríň.

Ak by som to celkovo porovnal s pôvodným wolfom, toto je viac reálne a taktické, graficky nadupané, predtým to bola zábava a blúdenie, a malo to štýl. Síce bola jednotka a dvojka boli kockaté, boli extrémne dlhé a užili ste si pri nej množstvo srandy. Toto pokračovanie je už kratšie, ale za to rozmanitejšie a asi menej atmosferické. Napríklad nemeckí vojaci tu veľmi nekričia a ak hovoria tak hovoria anglicky čo je veľké mínus. Ale zase tu máme rozmach v zbraniach, ktorých je toľko že ich asi ani nevyužijete, ja som dokonca prvú polovicu hry používal len jeden samopal. Zo starých zbraní vám tu ostal nôž, pištoľ a rotačák, no pribudlo tu niekoľko typov samopalov, sniperiek, granátov, plameňomet, protitanková päsť a aj futuristická záležitosť Tesla Coil.

Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein

Čo sa týka výdrže nepriateľov, nečakajte že každého skolíte jednou ranou. Už len zo samopalu som musel vždy každému spraviť 4 až 5 dier do tela aby to pochopil a zomrel, a to ešte boli len základné stráže. Nehovorím keď sa potom proti mne vyrútili špeciálne jednotky alebo SSáci. Veľkým finále každej hry sú bossovia, tu ich stretnete na konci niektorých misií a najväčšieho na záver, sú to zvyčajne veľké zrúdy prešpikované zbraňami a podobne ako v pôvodnom wolfovi aj tu majú veľkú arény do, ktorej keď skočíte už vyjdenie buď s hlavou nepriateľa, alebo rozsekaný na kúsky. Mimochodom finálny Boss v Harrym Potterovi bol ťažší ako títo všetci do kopy :)  teda nejde o to že by mali laznícke zbrane ale sú tupý ako tágo... iba sa vrtia sledujú vás a strieľajú a aj to zvyčajne netrafia. Vy ich za to  vďačne ovlažíte streľbou s rotačáku, alebo kedy tedy nejakým granátom a takto beháte a strieľate až kým sa nezosypú k zemi.  Celková obtiažnosť však nie je nízka, niekedy nepriateľom stačí presných rán a je po vás, a ani nečakajte že to tu bude taká hromadná kosba ako v Serious Samovi, tu ak sa na vás vyvalí komando a budete sa ich snažiť priamo zničiť štýlom ala Rambo ostane po vás akurát sitko. Takisto budete mať postupne aj problém aj so strelivom, kedy nastáva asi najväčšia kríza. Stane sa vám to pravdepodobne ako mne dole v kryptách kedy zabíjate samých zombíkov a po nich neostávajú žiadne náboje.

Multiplayer je samostatná verzia hry, na ktorej pracoval úplne iný team ako na singlovke a preto sa to hrá aj trochu inakšie. Autori sa tu nemordovali zo samotným designovaním hry a preto mali viac času na dolaďovanie a optimalizáciu. Pridali nám sem 3 herné teamové módy v ktorých si vždy vyberáte stranu Nemcov, alebo Spojencov a potom v asi 20 mapách chránite alebo dobíjate určité územia a body. Napríklad musíte ukradnúť nejaké dokumenty, chrániť nejaký artefakt alebo zlato. A prípadne to ešte stíhať aj v časovom limite. Do hry vždy vstupujete ako určitá osoba a to buď vojak, inžiniek, sniper, alebo veliteľ. Zaradenie su môžete vždy po smrti zmeniť a objaviť sa ako niekto iný. Pritom niekedy ešte po zabití musíte takých 30 sekúnd čakať na čas, kedy budú pridané nové posily. Je to veľmi kvalitná záležitosť a scenáriá sú ešte viac atmosferické ako v single playeri, máte tu letecké nálety, výbuchy a všetko možné čo simuluje naozajstnú vojnu popri tom ako bojujete. Najlepší scenár je asi klasika z vojaka Ryana útok na pláž v Normandií kde budete s pár spojencami útočiť od mora na dobre opevnenú pevnosť.

Multiplayer je veľmi kvalitný a zahráte si ho cez internet alebo cez Lan, ale zatiaľ len proti kamarátom alebo iným hráčom. V tejto hre totižto úplne absentujú Botovia, takže sa nemáte ani na kom cvičiť, alebo keď nemáte sieť túto časť hry vôbec nevyužijete.)

Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein

Čo sa týka enginu je použitý Quake III engine, čo je už asi 5 generácia enginov od dôb Wolfensteina. Mimochodom bol to ID software, ktorý spravil prvý texturovaný 3D engine na pc a bol prvý krát použity vo wolfovi. V hre si užijete všetko čo vám Quake 3 engine ponúka, kvalitnú grafiku, super efekty, a prepracovaný multiplayerový sieťový kód. Na neštastie nie sú použitý boti a ani AI s pôvodného Quakeho, ale autori sa snažili vytvoriť si vlastnú a ostalo to nakoniec pri tom že ledva vytvorili inteligenciu postáv v hre a na botov už asi nemali. Engine je síce pekný a rýchly, ale nečakajte od neho extrémne detaily a ani inovácie, jediné čo poteší v temných skalnatých miestnostiach sú pavučiny padanie kamienkov zo stromov a temná hmla linúca sa popri zemi. Ešte spomeniem kvalitne prepracované postavy, s množstvom typov pohybov a charakterov.. najlepší bol aj tak jeden opitý vojak, ktoré som musel zlikvidovať v jednej s vínnych pivníc.

Zvuková stránka hry je tiež kvalitná, hudbička je pekná a postupne sa z levelmi mení. Zvuky sú rozmanité a najviac asi na hre zaujmú rozhovory vojakov ktoré môžete niekedy počúvať až kým ich nezabijete. Niekedy tam získate zaujimavé informácie aj keď nepotrebné ale aspoň sa dozviete čo také si myslia vojaci. Trochu ma zarazilo že nehovoria nemecky ale aj tak poteší aspon im rozumiete. Aj keď typicke nemecké HALT alebo INTRUDER by sa tam zišlo.

V každom prípade čakajte hit týchto Vianoc a ašpiranta na hru roku.  Klasika sa naozaj vrátila v plnom lesku, super grafika, rozmanité leveli, množstvo zbraní a kvalitný multiplayer. Aj keď výhrady sa vždy nájdu napríklad k záhadnej AI vojakov, ktorý sa niekedy správajú dosť podivne najmä keď chcú prebiť stenu nosom, ale však aj tak keď si chcete zahrať proti niečomu viac inteligentnému zapnete si multiplayer.


napísal saver 26.11.2001
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
RETURN TO CASTLE WOLFENSTEIN


RECENZIE HRÁČOV
Return to Castle Wolfenstein
9.0
REAPERAPO    9.8.2013
Určite sa nájde veľa z Vás, kto si rád spomenie na tento skvost medzi F...prečítať celé
Return to Castle Wolfenstein
8.8
MCROSS    25.2.2007
Žáner FPS patrí dnes určite medzi najdominantnejšie na PC, ale aj na ostatných platformách sa tento ...prečítať celé
Return to Castle Wolfenstein
8.5
SHEOGHORAD    28.2.2006
RETURN TO CASTLE WOLFENSTEINMyslím, že firmu akou je id Software nemusím nikomu z vás predst...prečítať celé
Return to Castle Wolfenstein
9.0
APOLLO2014    4.9.2005
Myslím že hru Wolf z minulého tisícročia obzvlášť spomínať netreba. Každý z nás s povzdychom a lásko...prečítať celé
Return to Castle Wolfenstein
9.1
RAINBOW    15.7.2005
Pamätáte sa na tie staré časy, keď sa vám po monitoroch preháňal starý známy Wolfenstein 3d. Ja som ...prečítať celé
Return to Castle Wolfenstein
8.2
MMX    22.5.2005
Return To Castle WolfensteinTakmer každý hráč PC hier pozná hru Wolfenstein 3D. A takmer kaž...prečítať celé
Return to Castle Wolfenstein
PC

Vývoj: Bethesda / id Software
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 19. november 2001
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk