WARCOMMANDER

WARCOMMANDER

7.0

Recenzia na PC verziu

Po dlhej dobe sa k nám dostala znovu jedna zaujímavá realtimeovka z obdobia Druhej svetovej vojny - WarCommander. Zoberiete si na povel jednotku 40 vojakov a budete s nimi prechádzať najväčšie operácie Druhej svetovej vojny. Hra začína útokom na Omaha Beach 6. júna 1944, kedy sa v Normandii vylodilo 326.547 mužov, 54.186 vozidiel a 104.428 ton výzbroje, ktorú doviezlo 5.300 lodí... Vy budete niekde v strede tohto gigantického chaosu ako kapitán svojej skupiny amerických vojakov, s ktorými musíte v záujme ostatných tisícok vojakov bezpodmienečne splniť vaše úlohy.

Naposledy sme si zahrali D-Day v Medal of Honore, kde sme však útočili na vlastné triko. Tu ste zodpovedný za celú vašu jednotku. Zvažujte každý váš krok a rozkaz každému vojakovi. Celý štýl hry by som prirovnal ku Commandos zmiešaným s realtime stratégiou štýlu Sudden Strike, teda stratégia bez stavania základní a ťaženia. Pri veľkej skupine vojakov tu  už toľko nenataktizujete ako v Commandos, skôr sa budete orientovať na viac početné útoky s vhodnými jednotkami. Teda vyzerá to asi tak, že si na začiatku misie rozdelíte ľudí, vytvoríte si niekoľko skupín, osamostatníte potencionálne nebezpečné tvory a na výzvedy pošlete skauta (scout). Po preskúmaní terénu a počtu vojakov v okolí môžete začať útok.

WarCommander
WarCommander
WarCommander

V hre je 12 misií v dvoch kampaniach, v ktorých budete postupne obsadzovať všetky mestá a dôležité ciele na mape. V jednej kampani začínate v Omaha beach, v druhej na pláži o pár kilometrov vedľa.  Vždy si budete môcť vybrať misiu v jednom z priľahlých miest, ktoré ste práve dobyli a pokračovať ďalej v boji ľubovoľným smerom. Budete v nich dobýjať mestá spod nemeckej kontroly, ničiť letiská, vyhadzovať do vzduchu budovy, infiltrovať základne atď... Celkovo dostanete k dispozícii 11 typov rôznych členov pechoty, s rôznou výzbrojou a obmedzenými zásobami streliva ako vojak, granátometčík, plameňometčík, sniper (ostreľovač), skaut, míner, medik, radista... Samozrejme, bojovať sa bude aj vozidlami, lietadlami, zažijete aj letecké útoky, artilériu, tanky atď., ale to už nie je hlavná náplň hry. Podobne ako Commandos je to koncipované na ovládanie jednotky ľudí.

Keď som pred chvílou spomínal 'potencionálne nebezpečné tvory' vo vašej jednotke, nemyslel som nejakých špiónov, ale plameňometčíkov, granátometčíkov a company okolo, ktorí sú ešte nebezpečnejší ako nepriatelia. Oni sa totižto s vami nebavia a keď útočíte s celou jednotkou, trochu zaostanú a potom pekne zozadu všetkých vašich spália :) (a upečú si ich na večeru) v domnení, že strieľajú na nepriateľa. A to ešte nie je všetko, k extrémnej nehrateľnosti niekedy prispieva aj zaspatosť vašich vojakov pri strete s nepriateľmi, kedy nerobia nič a čakajú kým z nich nepriatelia spravia rešeto.  V hre robte hocičo, len nerobte hromadné útoky! Vtedy ste už dopredu mŕtvy. Stačí, keď skupinu vašich 20 ľudí obkľúčia 6 Nemci a vaši nebudú vedieť, kam strieľať. A ak ich budete navigovať, môže sa stať ešte horšie, že sa dostanú na kopu a nejaká dobrá nemecká duša medzi nich hodí granát.

WarCommander
WarCommander
WarCommander

Grafika v hre je kvalitná a dosť rýchla. Síce sú len dve možnosti zoomu na prostredie, bude to stačiť a bude to aj relatívne prehľadné. Domy, prostredia a jednotky sú verne prekreslené a rozanimované a pripomínajú kvalitu Commandos. Čo sa týka efektov výbuchov, sú celkom slušné a spolu s efektami počasia, ohňom a dymom, dotvárajú dojem vojny. Ak máte pomalší počítač, máte na výber niekoľko rozlíšení od 640x480 po 1280x1024, najoptimálnejšie je však 1024x768, kedy postavy nie sú až také malé a vidíte aj dosť územia okolo seba.

Ovládanie v hre je podobné ako u všetkých stratégií, len tu je vhodné pohybovať sa s čo  najmenším, dobre vybraným počtom jednotiek.  Môžete ovládať celú jednotku vojakov alebo môžete kliknúť aj na každého vojaka jednotlivo a ukážu sa vám jeho detaily ako dostrel, viditeľnosť, počet nábojov, zbrane a zdravie. S týmito údajmi ho potom môžete alebo nemusíte poslať do prvej línie (pretože vojak bez nábojov vám je jedine dobrý na operáciu Human Shield :) Samostatné ovládanie nevyhnutné  hlavne pri Sniperoch, kde sa vám zobrazí ďalekohľad na nepriateľovi a môžete ho odstreliť a  aj pri Skautoch, ktorí keď sa pekne potichu plížia, nikto ich nevidí a môžete sa dostať na miesta, kam sa nedokážete prestrieľať. Ovládanie celých jednotiek vojakov sa dá nadefinovať a uložiť, tak si teoreticky skrátite čas označovania a minimalizujete straty v prípade problémov.

Hra má možnosť aj multiplayeru, v ktorom si zahráte 14 multiplayerových máp v dvoch módoch a to Last Man Standing, Capture the Flag s maximálne 8 hráčmi proti sebe. No na stratégiu je 8 hráčov dosť a aj CTF mod je trochu nezvyčajný. V každom prípade aj tu to všetko kazí malá inteligencia vašich vojakov a nemôžete sa na nich spoľahnúť.

WarCommander
WarCommander
WarCommander

Celkovo hra nie je zlá a skalných stratégov a fanúšikov Commandos možno poteší. Zaujala by aj ostatných, keby ju tak nedegradovala stupidita vášho tímu, na ktorý musíte dávať stále pozor. Ja  som tiež prešiel len pár misií a stačilo. Na viac fantastických výplodov mojej pechoty som už nemal nervy :) ešte by som prišiel na to, že sa zabíjajú naschvál a ten, čo prežije a všetkých zlikviduje dúfa, že ho nakoniec povýšia. Veľmi rozporuplná hra.

Mínusy:
-prečo ten idiot strieľa skrz svojich ľudí?
-prečo s tým granátom išiel tak blízko budovy, však sa odrazil a zabil seba a 4 okolo :)
-teda celkovo slabá inteligencia!

Plusy:
-pekná grafika
-zaujimavá kombinácia taktického Commandos s realtime stratégiou




napísal saver 22.3.2002
Páči sa mi!
7.0
Používatelia
6.8
WARCOMMANDER


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20952)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk