FOOTBALL MANAGER 2011

FOOTBALL MANAGER 2011

8.5

Zelená je tráva, futbal to je hra!

Recenzia na PC verziu

Keď neustále robíte to isté, tak sa v tom nielen zlepšujete, ale časom nastáva aj znateľný stereotyp, lebo sa už jednoducho sami neviete nijak ďalej posunúť. V hernom biznise by sa takýchto prípadov stagnácie dali nájsť húfy. Neslávne sa tým v jednom období preslávili športové série z dielní EA, rovnako aj istá pasáž histórie série Need For Speed, v poslednej dobe sa aj akčného rýchlovlaku Call of Duty nejeden hráč výrazne prejedol. V žiadnom prípade však nešlo o históriu siahajúcu až do roku 1992. Presne vtedy sa britskí vývojári z dnešného Sports Interactive po prvý raz dostali k futbalovým manažérom a odvtedy z ich rúk každý rok vyšiel jeden, pomimo nich ešte aj baseballové a hokejové. Tým pádom ich skutočne môžeme nazvať odborníkmi v tejto sfére tak ako nikoho iného. Rovnako si však môžeme klásť otázku, či sa ešte majú kam posunúť. Prvý raz spravili výrazný krok, keď sa v roku 2003 rozhodli konkurovať svojmu pokladu Championship Manager novou značkou pod novou hlavičkou. V sérii Football Manager sme sa skutočne výrazných zmien dočkali v roku 2009. Máme tu len dokonalý koncept s kozmetickými zmenami, či nás ani tentoraz skúsení Briti nesklamú?

Futbalové manažéry nepatria k žánrom, ktoré by bolo možné označiť ako mainstreamové a to aj napriek tomu, že sa za Lamanšským prielivom tešia nevídanej popularite. V podstate, ak sa nemienite prehrabávať tonami obrazoviek so štatistikami, rozhodnutiami, grafmi, databázami, pričom to všetko sa odráža na vašich výsledkoch, tak nad týmito hrami ani neuvažujte, nie sú pre vás. Inak tomu samozrejme nie je ani tentoraz. Až na pár výnimiek, ktoré si neskôr v priebehu textu ozrejmíme. Nebudem klamať Football Manager 2011 svojím rozhraním nepatrí medzi tie najprívetivejšie a od svojich predchodcov sa veľmi ani nelíši, čiže ak ste si už raz zvykli, tak ste doma. Ak náhodou nie, pravdepodobne čítate zlú recenziu.

Sports Interactive boli v tomto ohľade vždy majstrami na hernom trhu, ale čo predviedli tentoraz, to sa len tak často nevidí. Hĺbka databáz, ktorá hra obsahuje, je až neuveriteľná. Je tu 117 plne hrateľných líg zo všetkých krajov sveta, vrátane nižších súťaží. K tomu množstvo všetkých predstaviteľných pohárových súťaží a majstrovstvá všetkých vekových kategórií. K úplnosti tu chýbajú snáď už len ženské tímy. A keby vám toto všetko nestačilo ku šťastiu, tak v národných pohároch môžete stretnúť práve svoj miestny tím, nie je problémom naraziť na treťoligový slovenský klub a niekoho z neho pokojne aj kúpiť. A to všetko je spracované priam vynikajúco, čo sa schopností jednotlivých hráčov týka. A nie len schopností, ale aj charakterov. Treba si uvedomiť, že z problémistu sa zrazu nestane poslušný baránok len preto, že sa jedná o videohru.

Football Manager 2011
Football Manager 2011 Pri zlej taktike ani celková prevaha nepomôže.
Pri zlej taktike ani celková prevaha nepomôže.


Football Manager 2011 Hĺbka hry je až prekvapujúca.
Hĺbka hry je až prekvapujúca.


Football Manager 2011 Rozšírené sú aj možnosti rozhovorov.
Rozšírené sú aj možnosti rozhovorov.





Možnosti vás ako manažéra sa z rozsiahlych taktiež posunuli kúsok ďalej. Nie je to len o množstve taktík a obchodovaní s hráčmi. Simulácia práce futbalového manažéra je skutočne dotiahnutá do dokonalosti a obrovský význam má všetko, čo spravíte. Či už je to rozhovor (pre médiá, s vedením, s hráčmi), zmena tréningu (hráčova morálka môže výrazne poklesnúť, keď záťaž navyše pokladá za neprimeranú), alebo aj reakcia v šatni počas polčasu. Je tu toho množstvo a naozaj je pokryté hádam všetko, čo si dokážete s futbalovým životom asociovať. Množstvo prvkov tu bolo už predtým, no tentoraz sú výrazne vylepšené. To platí pre všetky rozhovory, kde sa rozšírili možnosti a aj množstvo otázok a odpovedí. Rovnako sú na tom aj možnosti tréningov, kde len ich nastavovaním dokážete stráviť nekonečné hodiny a to sa ani nemusíte ešte dopracovať k samotnému zápasu. Trénujete špeciálne nové formácie, nové posty pre jednotlivých hráčov a pribudli aj voľby separovaných situácií, ktoré môžete hráčom prideliť. Prepracovaním prešla aj práca vás ako manažéra, čo sa týka možností pri prestupoch, rovnako práca s asistentami a práca so skautami. Pribudli nové rôznorodé klauzuly pri prestupoch a sú naozaj veľmi dobre využiteľné. 

Zmenou prešli aj novinky a dôležité správy, ktoré ako manažér dostávate. Avšak aj stávajúci systém dokáže pomerne silno iritovať a hodilo by sa viac možností filtrov pri zobrazovaní a triedení, prípadne možnosť rovno presmerovať niektoré kompetencie na asistentov. Takto je to síce o niečo prehľadnejšie ako predtým, no otravné. Taktiež určite nepoteší správa, že kopu času v hre strávite sledovaním obrazovky loadingov. A to najmä vtedy, keď plánujete mať veľký prehľad a sledujete množstvo súťaží. 

Ak by ste náhodou mali taký dojem, že ani toto všetko vám nestačí ako zmeny hodné novej investície, tak teraz zbystrite pozornosť. Asi najlepšou zmenou sú úpravy herných situácií počas zápasu samotného. Tie konečne pomerne verne kopírujú skutočný futbalový život (aj keď frekvencia niektorých je stále pomerne nezdravo vysoká, napríklad penalty). Ofsajdy sú častejšie aj počas hry, nie len v štatistikách po odpískaní a napríklad možnosti zakončenia sa výrazne rozrástli. Aj tu by sa síce dalo namietať, že v skutočnom futbale osvedčení strelci zo stredných a väčších vzdialeností sa v hre nedokážu za boha trafiť, ale to často záleží aj od navrhnutej taktiky a pohovorov s hráčom. Tieto chyby sú len drobnými chybičkami krásy na skvele pracujúcom systéme, na ktorý je aj radosť pozerať. Rozmanitejšie sú aj možnosti v analýzach zápasov a hráčov.

Football Manager 2011
Football Manager 2011 V hre pribudli aj rôzne herné situácie, ktoré teraz viac zodpovedajú skutočnosti.
V hre pribudli aj rôzne herné situácie, ktoré teraz viac zodpovedajú skutočnosti.


Football Manager 2011 Možnosti individuálnych tréningov budete v hre bohato využívať.
Možnosti individuálnych tréningov budete v hre bohato využívať.


Football Manager 2011 Napätie hre rozhodne nechýba.
Napätie hre rozhodne nechýba.





3D engine zápasov poskočil zas o kúsok vyššie a trojrozmerné vykreslenie zápasov je zase o kúsok sympatickejšie, reálnejšie a plynulejšie (bez nezmyselných bugov, ako zaseknutí hráči a podobne). Samozrejme, ako môžete vidieť na okolitých obrázkoch, stále sa nejedná o vizuálne orgie, ale koniec koncov vizuálnej stránke aj zodpovedajú hardvérové nároky. Stále je však na čom pracovať. Zvukovú stránku by som najradšej ani nespomínal. Úprimne, je vôbec problém nejakú zaregistrovať počas hrania. Nie som si istý, či okrem ruchov počas zápasu vôbec niečo z tej „palety“ zvukov počujete. Keď už nič iné, pokojne by mohli autori do hry zapracovať interný mp3 prehrávač a ani by im to nedalo moc práce navyše. Poteší kompletná česká lokalizácia a aj keď sa občas nájdu nejaké mušky (vo vete nepreložené slovo, zlé skloňovanie), tak pri kvantách textu je to pochopiteľné.

Vo výsledku tu opäť máme najlepší futbalový manažér na trhu, aký aktuálne možno zohnať. Už aj tak bohaté možnosti sa ešte rozšírili, chyby minulých dielov sa opravili, no stále je na čom pracovať. Technická stránka neoslní, drobné bugy tu stále sú. Novinári na tlačovkách dokážu položiť tri otázky rovnakého rázu po sebe a podobných mušiek by sme vedeli nájsť ešte pár. Všetko to však vyvažuje skutočne doteraz najreálnejšia simulácia života futbalového manažéra s ohromnou hĺbkou, možnosťami a aj s online hrou navyše. V priebehu recenzovania sa však bohužiaľ nepodarilo nájsť žiaden funkčný server, táto situácia sa však čoskoro zmení.


napísal matus_ace 23.11.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
FOOTBALL MANAGER 2011
+ hĺbka
+ množstvo vylepšení
+ skvelá hrateľnosť
+ nízke nároky
+ kvantum rôznych možností
- technická stránka
- bugy
- nie pre každého
- loadingy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,4 GHz, 512 MB RAM, 128 MB VGA, 2 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
PSP

Vývoj: SEGA / Comgad / SEGA
Štýl: Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  november 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk