DEAD NATION

DEAD NATION

7.5

Vykrmovanie zombie olovom

Recenzia na PS3 verziu

Lovecká sezóna na zombie, zdá sa, nikdy nekončí. Licenciu na zabíjanie vám dá kde kto, pre kvalitný lovecký lístok nemusíte zase dlho hľadať v ponukách, Left 4 Dead naštartovala trend, ktorému dokonca podľahol aj JFK, zavesil Kubánsku krízu na klinec a spolu s Fidelom čistia Pentagon. Neutíchajúca, nevyčerpateľná je téma nemŕtvych a ich óda na zabíjanie. Pomaly, rýchlo, hromadne, sólo, čepeľou, mačetou, brokovnicou, plameňometom, granátom. Čo sa ale stane, ak sa proti hordám postaví partička z Fínska, ktorá má na starosti geniálnu vecičku Super Stardust HD?

Housemarque šokovali už pred dvoma rokmi na E3 vysoko hrateľným úvodom, kde zo strechy horiacej budovy zlieza na ulicu neohrozený hrdina krájajúci tmu kužeľom baterky pripevnenej na hlavni zbrane, ktorou cez laserový zameriavač likviduje zombie. Ovládacia schéma vychádzajúca z využitia oboch analogov súčasne pre pohyb a smer streľby nakopla apokalypsu takou dynamikou, že na precízne mierenie na hlavu sa nehrá. Čo sa počíta, sú plné zásobníky, prachy na upgrady a hlavne výsledné skóre.

Číslami, budovaním komba ničením nepriateľov a jeho udržanie naprieč všetkými levelmi sa stáva nosnou témou Dead Nation. Samozrejme, kosiť budete zombíkov na sto spôsobov a počítadlo (ne)mŕtvych sa nezastaví, skôr pretočí ciferníky. Každé úspešné zabitie vám na konto pridáva za rovnakého nepriateľa vždy rovnaký počet bodov, ktorý sa mení v závislosti od indexu násobiča. Ten touto činnosťou narastá alebo ho umelo dokážu navýšiť debny s červenými bodkami. Ak vás niektorí zo zombíkov zasiahne, tak násobič naopak klesá a ak vás zabijú, alebo ukončíte hru predčasne, tak klesne na nulu.

Kde som sa to prerátal?

V Dead Nation sa hrá predovšetkým na skóre, kto koľko a za koľko odpravil nemŕtvych vychádza však navnivoč. Dôvod je jednoduchý, zombie prichádzajú z rovnakých miest v identických vlnách a rovnakom počte. Naučená technika ich hromadnej eliminácie sa pri druhom treťom opakovaní stane kľúčová, avšak rivalita medzi priateľmi alebo celým svetom ako pri Super Stardust, sa vytratí. Dead Nation to nahrádza hromadnejšími rebríčkami, ktoré v spravodajskom štýle sledujú snahu lovcov zombie podľa štátov a vyhodnocujú najvytrvalejších. Porovnávať si tak výsledky môžete nielen medzi priateľmi, ale aj na národnej úrovni. Pochopiteľne, najväčšie štáty sú hore, tie najmenšie, naopak, naspodku hitparád. 

Dead Nation
Dead Nation Konštantne v strehu, neustále v napätí. Hra výborne pracuje so svetlom a tieňmi.
Konštantne v strehu, neustále v napätí. Hra výborne pracuje so svetlom a tieňmi.


Dead Nation Okrem zbraní sa upgraduje aj oblek z častí, ktoré nájdete schované v leveloch.
Okrem zbraní sa upgraduje aj oblek z častí, ktoré nájdete schované v leveloch.


Dead Nation Využívanie prostredia je na vyšších obtiažnostiach nevyhnutné, inak neprežijete ani prvý nájazd zombie.
Využívanie prostredia je na vyšších obtiažnostiach nevyhnutné, inak neprežijete ani prvý nájazd zombie.





Malou drobnosťou, ktorá o to viac otravuje, že nie je hodnotená, sú vlny kostlivcov. Spoznáte ich podľa toho, že vám bežia v ústrety vždy zo všetkých strán, najlepšie od chrbta, keď to najmenej čakáte a potrebujete. Vypĺňajú miesto medzi vlnami tak dokonale, že v snahe zachrániť svoju kožu vpustíte na scénu ďalšiu partiu zombies. Za všetko môžu kostlivci. Sú na spodu potravinového reťazca, ale sú najnepríjmenejším nepriateľom, pohybujú sa v desiatkach a to veľmi rýchlo. Navyše ich dokáže vyvolať aj krikľúň, ak ho nezabijete skôr než zaručí, tak zo zeme vylezú otravní kamaráti.

Okrem neho sa na uliciach potuľuje pupkáč s explodujúcimi vnútornosťami, skokan s obrovskou silou skoku alebo čudo s nabrúsenými hornými končatinami, ktoré používa ako nožnice. Že v Dead Nation nie sú žiadni bossovia, zistíte až v samotnom závere. Plne ich zastupujú menovaní a vlny, ktoré vás natoľko vyčerpajú, že budete vďační za klietky, kde sa dá oddýchnuť a za utŕžené peniaze nakúpiť zbrane a upgrady pre ne.

Nástroje skazy

Základnou striekačkou je účinná puška, ako jediná ma laserový zameriavač a pri držaní spúšte je možné presnejšie zamerať a jedným výstrelom si pripísať na konto aj tri headshoty (za predpokladu, že terče stoja za sebou v jednej línii). Brokovnica, samopal, plameňomet, raketomet, vrhač cirkulárok alebo elektrická zbraň, každá sa dá vylepšiť po stránke zásobníkov, účinnosti a rýchlosti prebíjania. Kombinácia a častá výmena je nevyhnutná, pretože muníciu si musíte takisto kupovať a nie vždy vypadne z nepriateľov.

Hrdina alebo hrdinka, podľa toho, s kým ste sa rozhodli absolvovať kampaň rozdelenú na desať levelov, má po ruke aj upgradovateľné granáty, molotov, svetlice a míny. A tu prichádza k slovu experimentovanie so zbraňovým arzenálom a využívanie faktu, že pozornosť zombíkov priláka hociktorý hlasný zvuk alebo blikajúci objekt. Aktivujte na aute alarm a začnú búšiť na okná na neexistujúcich pasažierov. Kým im dôjde, že vo vnútri nik nie je, hluk priláka ďalších a v sekunde sa zmení vozidlo na vrak. Hodená svetlica alebo granát ich zamestná rovnako, hlúčik pozorovateľov ľahko odpravíte jednou raketou.

Dav sa stane nekontrolovateľným, ak ho zapálite, dá sa nalákať do úzkeho priechodu, kde potom už len stačí držať spúšť a o všetko ostatné sa postará horúce olovo. Kým sa stanete skúseným lovcom, potrápi vás obtiažnosť a výzvy, v ktorých nerozhoduje ani tak presná muška, ale skôr rýchla eliminácia schovaných nepriateľov a pripravenosť na vlny, ktoré viete odkiaľ presne vybehnú častým opakovaním. A keď vás obkľúčia, použijete nôž a rýchlym šprintom sa vzdialite. Housemarque pri tom všetkom bodovaní zabudli na jednu podstatnú vec a tou je okamžitý co-op. Druhý hráč sa nemá šancu do vami rozohraného levelu pripojiť. Musíte ukončiť kampaň, aktivovať kooperačnú hru a tú začať prechádzať od začiatku. Dead Nation podporuje aj online co-op, tu však narazíte na absenciu voice chatu. Autori asi nepočítali s tým, že preživší budú potrebovať medzi sebou komunikovať.  

Dead Nation

Nepodceňujte dôležitosť osobnej hygieny

Dead Nation sa zameriava skôr na hru jedného ako spoluprácu dvojice a chce od vás, aby ste ju hrali na jeden záťah, no odporuje si dĺžkou levelov (približne 16 – 20 minút). Úvodná zoznamovačka s temným svetom, ktorý postihla nákaza a zmenila všetko živé na nemŕtve, vygraduje do tuhých pasáží v nemocnici, cintoríne alebo na streche mrakodrapu. Hra vám konštantne dáva najavo, že ak sa neviete brániť zomriete. V strehu vás udržuje vyskakovaním bežcov z kanálov, ktorí sú občas prilepení aj o stenu a čakajú, kým ich miniete. Tieto lakačky sa dajú predvídať, sú striktne naskriptované, ale nie vždy po každom reštarte sa udejú.

Na vybudovanie špičkovej atmosféry sa používajú úplne iné triky. Autori využili fakt, že sa dívate na hrdinu z top down pohľadu, ale zároveň vám zamedzili výhľad za chrbát a do strán, kam lúč baterky nedosvieti. Spolu s používaním vrstvených efektov ako napríklad sneh sa dosahuje to, že sa naplašíte aj padajúcich vločiek alebo keď do obrazu vojde pouličná lampa. Nehovoriac o tieňoch, ktoré pre istotu aj zastrelíte.

Napriek všetkým chybám musíme Dead Nation odporučiť a to aj vzhľadom na nízku cenu (12,99 EUR). Kosenie zombie sa na PS3 až tak nenosí ako u konkurencie, o to väčšiu šancu má hra získať na atraktivite.


napísal spacejunker 13.12.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
DEAD NATION
+ spracovanie globálnych rebríčkov
+ nový pohľad na zombie čistku
+ diabolská atmosféra tvorená hrou svetla a tieňov
+ cena
- nemá voice chat
- chýba drop in drop out co-op
- absencia poriadneho bossa
- schematické chovanie vĺn a nepriateľov

Zaradené pod: ati


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PS4

Vývoj: SCEE / Housemarque
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. december 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk