TEKKEN HYBRID

TEKKEN HYBRID

7.0

Tekken hybridne mieša formáty

Recenzia na PS3 verziu

Na vydávanie remasterovaných verzií hier z platforiem minulej generácie existuje mnoho pohľadov v rozsahu spektra od priblíženia klasík mladšiemu publiku až po opätovné predávanie starého titulu vďaka obmedzenej spätnej kompatibilite. Pravdou ale je, že každý remaster či remake so sebou prináša aj niečo iné, čím sa snaží vydobyť si svoje miesto na trhu. God of War a Ico tituly prišli v kolekciách, prvé Halo bolo kompletne prepracované do nového enginu a pritom poskytuje aj starý pohľad na hru a Tekken, ten si ľahko zapamätáte.

Tekken Hybrid neponúka len štandardnú HD verziu známeho zaprášeného titulu. Skôr je to zaujímavý pokus o skĺbenie a prepojenie jedného sveta v niekoľkých formátoch. Jediný blu-ray disk v sebe skrýva na prvý pohľad množstvo obsahu. Nájdete tu HD verziu známeho titulu Tekken Tag Tournament, 3D film Tekken: Blood Vengeance aj hrateľnú ukážku pripravovaného pokračovania Tekken Tag Tournament 2 s poditulom Prologue. Navonok je tento mikulášsky balíček obrovský, pochutíte si však na ňom?

Prvý turnaj Tekken Tag sa objavil na automatoch v roku 1999 a na konzole PS2 o rok neskôr a úspešne nadviazal na vtedy stále ešte populárny (a doteraz najlepšie hodnotený titul v sérii) Tekken 3 z predchádzajúcej generácie PS. Obľúbené herné mechanizmy sa ale rozrástli o jeden výrazný prvok a to tímový súboj, ktorý bol ťažiskom. Navrch sa pridal trochu povrchný príbeh (nakoľko hra je vyňatá z hlavnej dejovej línie série) a zábavné režimy. A takto sa zrodil hit.

Ubehlo desaťročie, pôvodní fanúšikovia znateľne odrástli, no čo je najdôležitejšie, na zábavnosti sa to príliš nepodpísalo. Aj keď v porovnaní s hrateľnou ukážkou pokračovania, či poslednou častou série Tekken 6 môžeme badať zmeny, nejedná sa o nič tak závažné, že by titul kvôli tomu pôsobil zastarano. Koniec koncov o tom svedčí dodnes kultový status Tag systému.

Tekken Hybrid
Tekken Hybrid HD kabátik originálu pristane.
HD kabátik originálu pristane.


Tekken Hybrid Hrateľnosť titulu sa našťastie nezmenila.
Hrateľnosť titulu sa našťastie nezmenila.


Tekken Hybrid Návratu sa dočkal aj Tekken Bowl.
Návratu sa dočkal aj Tekken Bowl.





Spomínaný Tag systém hry spočíva v tom, že do súboja vchádzate s dvoma postavami, pričom jedna je aktívna a na druhú sa môžete kedykoľvek v priebehu hrania prepnúť a vystriedať. To však nebola žiadna novinka, už predtým tento systém priniesli Versus tituly od Capcomu. Unikátny bol systém tým, že na rozdiel od produkcie Capcomu, kde po vyradení jednej postavy automaticky nastúpila zostávajúca, tak tu hra končila už v momente vyradenia prvej postavy. To hráčov nútilo lepšie si takticky plánovať svoje konanie.

Tento mechanizmus bol ešte vylepšený niekoľkými prvkami. Prvým sú tag kombá oboch vašich postáv. Ďalšou je možnosť čiastočne regenerovať zdravie neaktívnej postavy, ktorá sa často ukáže byť na nezaplatenie. No a nakoniec je tu prvok zvaný Netsu Power. Ak aktívna postava utŕžila isté množstvo zranenia, tak ste mohli pozorovať blikanie ukazovateľa neaktívnej postavy. V prípade zmeny postavy v tomto momente sa táto postava stala trošku silnejšia. Teda sa jedná o istý rage systém.

Ponuka herných režimov je pomerne bohatá. Nájdete tu bežný Arcade režim, ktorý vás cez sériu nepriateľov privedie až k záverečnému bossovi. Time Attack je to isté, akurát je vašim cieľom dosiahnuť čo najlepší čas. Samozrejmosťou je aj tréning v režime Practice a zástup nepriateľov v režime Survival. Do HD remasteru sa prepracoval aj Tekken Bowl, jeden z najzábavnejších režimov, aké ste kedy skúšali hrať. Bowling v podaní Tekkenu je o čistej zábave, ktorá vás ničím špeciálnym nemotivuje hrať stále dookola, jednoducho sami budete chcieť. Versus a Team Battle nájdu využitie aj pre ďalší gamepad vašej konzoly. Bonusovými režimami sú Gallery Mode na prezeranie obrázkov, Theatre Mode na prezeranie záverečných videí a Jukebox s hernými melódiami.

Celkovo hra obsahuje 34 postáv (39 aj s alternatívnymi skinmi piatich postáv), presne ako v pôvodnej verzii. Avšak je tu jeden problém, zatiaľ čo v origináli vás naprieč Arcade režimom hnala snaha odomknúť všetok obsah, tak v prípade HD verzie je prístupný už od začiatku. A tak máte všetky postavy, kostýmy a režimy od začiatku. Trochu to tak hre uberá na motivácii v postupe. Takto vás priamo motivujú len trofeje.

Hlavnou zmenou titulu je teda upgrade rozlíšenia, ktorý sa podaril. Samozrejme, hra nemôže konkurovať najnovším titulom, no pozerá sa na ňu vcelku príjemne. To sa týka ako jednotlivých postáv, tak aj úrovní, v ktorých sa bojuje. Bohužiaľ podobným upgradom neprešla zvuková stránka, ktorej by sa možno hodil o niečo viac. Kým jednotlivé melódie sa ešte dajú zniesť, tak ostatné zvuky znejú už pomerne obstarožne.

Pred rokom sme tu mali hraný film podľa tejto známej hernej série. Kritici aj samotní diváci ho nehodnotia práve pozitívne, no úplne zlý nebol a priniesol veľmi kvalitné choreografie súbojov. Akčné béčko ako vyšité. Producent Tekken série, Katsuhiro Harada, z neho však nadšený nebol a tak víziu príbehu série nechal pretaviť do formy CGI filmu Blood Vengeance. A na pomoc si prizval zaujímavé mená. Yoichi Mori je síce na poli réžie nováčikom, ale scenárista projektu, Dai Sato už má za sebou práce na sérii Cowboy Bebop a filmovej adaptácii anime Casshern. Za animáciou stojí štúdio Digital Frontier, ktoré sa staralo aj o CGI animácie v Tekken 6.

Filozofia filmu spočíva v uspokojení fanúšikov a zaujatí nováčikov a tomu sa prispôsobila aj príbehová línia zasadená medzi piatu a šiestu časť. Aj bez znalosti herného deja sa okamžite do filmu dostanete a potrebné informácie zo série sú vám predstavené. Na jednej strane tu máme niečo pre fanúšikov – kliatba a boj rodiny Mishima. Jin Kazama ako hlava Mishima Zaibatsu a Kazuya Mishima ako hlava opozičnej G-Corp proti sebe vedú studenú vojnu. Na menšie konflikty majú svojich ľudí, ale k vlastnému stretu nepristúpia. Až doteraz. Na scéne sa objaví navonok obyčajný študent Shin Kamiya, o ktorého sa obe korporácie pobijú. A aby bolo rodinné stretnutie kompletné, tak sa na scéne objaví aj Heihachi.

Na strane druhej je tu element novosti. Ten reprezentujú dve hlavné hrdinky: Ling Xiaoyu a Alisa Bosconovitch (dcéra Dr. Bosconovitcha). Aj napriek tomu, že postavy už v hrách uvedené boli, tak film ponúka nový náhľad na ich charaktery. Nechýba tu ani tradičná gradácia vzťahov, pohľad na priateľstvo a ako čerešnička na torte zlatá Panda. Priznávam, je to jedno klišé za druhým (teda až na tú Pandu), ale v podaní tohto filmu až tak neprekáža. Jedinou nevýhodou je fakt, že takto je dej ľahko predvídateľný.

Rovnako pokrivkávajú motívy niektorých postáv a nejasnosť Jinovho charakteru. Herných postáv je tu však pomenej a aj niektoré z toho mála nevyužili dobre svoj potenciál a fungujú len vo forme vaty. No okrem týchto neduhov sa už vo filme netreba príliš špárať. Akčné choreografie sú na veľmi slušnej úrovni a rozširujú knižnicu pohybov vo videohre. Autorský rukopis je jasný na práci s kamerou, ktorá berie postavy z takých uhlov, v akých im je vidno pod krátke šaty a na stehná, presne v štýle anime.

Tekken Hybrid
Tekken Hybrid Dvojica nečakaných hrdiniek filmu Vengeance.
Dvojica nečakaných hrdiniek filmu Vengeance.


Tekken Hybrid Nenápadný študent Shin Kamiya skrýva tajomstvo.
Nenápadný študent Shin Kamiya skrýva tajomstvo.


Tekken Hybrid Dôjde aj na známe konflikty.
Dôjde aj na známe konflikty.





Japonský dabing postáv môžem len chváliť. Je verný predlohe a aj nové hlasy krásne postavám sedia. Bohužiaľ to isté nemôžem povedať o anglickom, ktorý je jednoducho slabší. Hudbu má na svedomí Hitoshi Sakimoto, ktorý sa už podieľal na niekoľkých Final Fantasy Tactics hrách, Tekken 6 či anime Rome x Juliet. Jeho príjemná orchestrálna hudba sa k filmu hodí. Pochváliť treba 3D prevedenie, ktoré nie je silené ako vo väčšine priemernej kinoprodukcie, pritom je ale efekt neustále pomerne výrazný. Film navyše vyzerá dobre aj v dvoch rozmeroch.

Čo sa bonusov týka, tak je balíček veľmi chudobný. Márne by ste tu hľadali nepoužité materiály, artworky, či veci týkajúce sa hier. Autori boli pomerne skúpi a tak na vás čakajú len komentáre, rozhovory s tvorcami a trailery v oboch jazykoch. Ako negatívum môžeme brať aj fakt, že film nedisponuje žiadnou formou lokalizácie. Aspoň české titulky sa na náš trh mohli dostať.

Obsahu je veľa, len jeho životnosť je na tom horšie. Tekken Tag Tournament sa aj dnes stále hrá dobre, no chýba mu niečo, čo by hráča motivovalo hru stále hrať aj po toľkých rokoch. Akékoľvek odomykanie autori z hry odstránili a všetok obsah máte dostupný už od začiatku. Film je jednoduchou akčnou CGI jazdou v príjemnom vizuálnom štýle, s dobrou hudbou a výborným 3D prevedením. Avšak koľkokrát si zvyknete takýto film pozrieť? A dlho nevydrží ani hrateľná ukážka pripravovaného Tekken Tag Tournament 2, tej sa však ešte budeme venovať. Každopádne pre fanúšikov série je Hybrid kolekcia príjemnou povinnosťou.


napísal matus_ace 16.12.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
TEKKEN HYBRID
+ tri veci v jednom balení
+ prvý Tag Tournament stále dobre hrateľný a dobre sa naň pozerá
+ film je príjemnou akčnou jazdou v natívnom 3D
- obsah nevydrží dlho
- všetko odomknuté v Tag Tournament 1
- málo bonusov k filmu


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: Namco Bandai / SONY Czech / Namco Bandai
Štýl: Bojovka
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18442)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk