NAJLEPŠIE EXKLUZÍVNE HRY NA XBOX 360

NAJLEPŠIE EXKLUZÍVNE HRY NA XBOX 360

Zhrnutie najlepších exkluzivít na Xbox 360

Článok

Xbox360 pomaly odchádza do dôchodku. Pozrime sa na jeho najlepšie exkluzivity, ktoré ak ste všetky neskúšali, určite odporúčame na zahranie. Za 8 rokov sa nazbierali skutočne kvalitné kúsky, respektíve celé série, z ktorých niektoré zadefinovali danú generáciu.

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Gears of War séria

Je najvýraznejšou sériou, ktorá definovala nextgen v prvých rokoch. Predstavila cover štýl hry, pretlačila autoheal, potvrdila šedé a hnedé filtre a zároveň posúvala grafiku nextgenu vpred vďaka Unreal Engine 3. Engine sa prakticky vyvíjal so sériou a predstavoval v nej nové možnosti. Napríklad ešte pred Battlefieldom priniesol zmenu bojiska na multiplayerových mapách.

Určite sa oplatí zahrať prvú, druhú a tretiu časť série. Ak budete mať chuť, môžete zhltnúť aj prequel v podobe Judgment časti. Keďže Microsoft nedávno kúpil Gears of War značku, séria bude na Xbox One pokračovať.

Recenzie: Gears of War 1  - 9.0 , Gears of War 2 - 9.5, Gears of War 3 - 9.5, Gears of War Judgment - 8.5.

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Project Gotham Racing 4

Ešte pretým ako sa naplno rozbehla Forza séria, Xbox hviezdil s Project Gotham Racing sériou, ktorá rozbiehala prvý Xbox, Xbox Live, druhý Xbox a nakoniec vo svojej štvrtej časti predbehla prakticky všetku konkurenciu. Priniesla nádherné mestá, rôzne počasie, etapy dňa, sneh, tvorbu vlastných tratí, skinov na autá. Nezachádzala až do simulačného štýlu, ale neostávala ani v arkádovom. Bola niekde v strede a je veľká škoda, že Bizzare sa nechalo odkúpiť a následne zlikvidovať Activisionom.

Zo série si stačí zahrať PGR 4. PGR3 bolo oproti tomu orezané a v slabšom vizuále, aj keď možno pre niektorých malo lepší jazdný model. V každom prípade PGR4 to svojim obsahom vyváži.

Recenzia - Project Gotham Racing 4 - 9.5

 

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Forza Motorsport 4  / Forza Horizon

Forza séria je prakticky stálicou, vychádza každé dva roky a dajú sa podľa nej nastaviť aj hodinky. Má to za následok aj počet updatov, ale to je daň, ktorú musia racingové série zaplatiť. Forza 4 má najväčšiu ponuku série, pridala Vista mód s detailným pohľadom na vozidlá, komentárom Top Gearu, dotiahla aj Porsche, zapracovala aj Kinect ako na prezeranie áut, tak aj na casual ovládanie vozidiel. Hru si tak môže zahrať každý.

Ak by vás simulačné jazdenie nebavilo, Forza Horizon prenáša Forza štýl do otvoreného sveta. Priniesla festival a zábavnejšie a akčnejšie jazdenie, aj keď sa naďalej udržiavala medzi arkádovým a simulačným jazdením.

Recenzie - Forza Motorsport 4 - 9.0Forza Horizon - 8.0

 

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Alan Wake

Síce už nie je exkluzivita, ale je to titul, ktorý na Xbox360 nesmie chýbať. Čakali sme naň dlho a výsledok stál za to. Dočkali sme sa akčného trileru s nádychom temnoty a hororu.  Nebol dokonalý, ale ponúkol pôsobivý výlet temnotou a hrateľnosť, akú inde nenájdete. Nasledovali ho dve DLC a samostatný menší titul Alan Wake American Nightmare. Žiaľ, k dvojke sa tvorcovia zatiaľ nedopracovali, keďže začali robiť na novom Quantum Breaku pre Xbox One. V každom prípade, Alan Wake je pamätným titulom.

Recenzie - Alan Wake - 8.0Alan Wake American Nightmare 8.0.

 

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Shadow Complex

Shadow Complex je jednou z hier, ktoré pomohli skutočne rozbehnúť Xbox Live Arcade. Autori dokázali vytvoriť kvalitnú záležitosť v Metroid štýle, ktorá žiaľ doteraz nedostala pokračovanie, keďže štúdio následne prešlo na výrobu iPhone série. Tá už však skončila a uvidíme, či sa k hre autori vrátia, respektíve či im to Epic dovolí. Shadow Complex však stále ostáva titulom, ktorý sa oplatí kúpiť a ktorý hravo zatieni množstvá remakov klasických plošinoviek.

Recenzie - Shadow Complex 9.0

 

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Halo 3 a Halo 4

Ak ste ešte nehrali Halo, určite sa oplatí zahrať si trojku. Je to vyvrcholenie série vo veľkom štýle a ukazuje jedinečnú víziu Bungie. Aj keď sa v prvých dvoch častiach prezentovala viac arkádovo a často v copy-paste štýle, trojka posunula sériu správnym smerom. Možno je škoda viac-menej zbytočných prídavkov ODST a Reach, ktoré síce mali niečo do seba, ale boli len vlažnými doplnkami, ktorými sa chcelo Bungie odpútať od Microsoftu.  Oproti tomu Halo 4 dokázalo značku znovu posunúť vpred a to po každej stránke.

Recenzie - Halo 3 - 9.5Halo 4 - 9.5

 

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Halo Wars

Ak chcete jednu realtime stratégiu z poslednej generácie, siahnite po Halo Wars. Je to prakticky jediná hra tohto štýlu špeciálne navrhnutá pre konzolu a funguje. K tomu neváhala rozšíriť príbeh Halo a obohatiť ho jedinečnými CGI animáciami. Žiaľ, bola to aj posledná stratégia Ensemble Studios, ktoré bolo následne zrušené, ale napriek tomu dokázala posunúť žáner dopredu.

Recenzia - Halo Wars 8.5

 

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Crackdown

Crackdown je hra, ktorá svojho času dokázala pri tvrdej konkurencii GTA priam nemožné a to otvoriť zábavný sandboxový štýl, nezaložený na predpísaných činnostiach a viac otvorený ako čokoľvek predtým. Len zábava, skákanie a upgradovanie parametrov postavy. V týchto základoch sa neskôr snažil pokračovať aj Crackdown 2, ale menej úspešne. Jednotka v tomto ostáva neprekonaná, napriek tomu, že sa ju snažilo napodobniť viac sérii a najnovšie aj Saints Row IV.

Recenzia - Crackdown 8.0

 

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Saints Row

8 rokov dozadu vyšla popri Crackdown na Xboxe ďalšia sandboxová adventúra, ktorá bola podobná, ale zároveň odlišná od GTA. Bol to Saints Row. Autori vytvorili vlastný podštýl v tomto žánri, založený na vytváraní vlastnej postavy a voľnosti aktivít s postupným levelovaním. Zároveň pridali boj o mesto a vytvorili jedinečné základy pre celú sériu.  Ďalšie časti následne vždy menili štýl hry, aj keď séria ostávala v dvoch mestách, ktoré zadefinovali sériu. Zatiaľ čo prvé časti viac pripomínali GTA, posledná už prešla viac do voľného a priamo komiksového Crackdown štýlu.

Recenzia - Saints Row 9.0

 

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Dead Rising

Zombíci a otvorený svet. To je to, čo dokázali jedinečne spojiť autori v Capcome. V prvej Dead Rising hre prekvapili možnosťami, zábavou a aj príbehom. Všetko v hre bolo, a to už od začiatku, doplnené o skutočné stovky zombíkov na obrazovke. Prvá hra ponúkla obchodný dom, plynulé plynutie času a sedem dní, za ktoré ste museli nájsť cestu von. Hra mala niekoľko koncov a aj bonusový čas. Mierne ju sťahoval dole zlý systém ukladania pozícii, ktorý zároveň robil hru aj náročnejšou.

Určite sa oplatí zahrať aj dvojku, ktorá vyšla multiplatformovo a rozšírila prostredie na kasínové centrum. Na Xboxe k nej pribudli aj  dve špeciálne samostatné prequel a sequel epizódy stiahnuteľné z Xbox Live. Trojka sa znovu dostáva exkluzívne na Xbox One.

 

Najlepšie exkluzívne hry na Xbox 360

Kinect Sports

Ak niečo definovalo posledné roky Xbox360, bol to Kinect, ktorý sa stretol s veľkým ohlasom u casual publika a prakticky dostal Xbox360 do obývačiek rodín, kde začal nahrádzať odchádzajúce Wii. K najvýraznejším titulom patrí Kinect Sports a Kinect Sports Season II, kde sa skutočne ukázali možnosti Kinectu, doplnil to Kinect Adventures pribalený priamo ku Kinectu. Z iného kútika je obľúbená Dance Central séria, ktorá ako prvá monitoruje skutočné tancovanie hráčov a pre deti bol jedinečný Kinectimals, kde sa mohli v parádnej grafike pohrať s levíkom a medveďmi.

Recenzie - Kinect Adventures 6.0, Kinect Sports 8.5, Kinect Sports Season II - 7.0

 

Z ostatných titulov môžeme spomenúť Dead or Alive 4, Fable 2, alebo z arkádoviek rovnako dôležitý Braid a Splosion Man. Za zmienku stoja aj hry od Rare - Banjo Kazooie Nuts and Bolds a ich launch titul Kameo: Elements of Power, alebo jedinečné JRPG  Lost Odyssey a Blue Dragon.

V každom prípade sa Xbox360 zaradila medzi najúspešnejšie konzoly a vytiahla Xbox značku do povedomia ľudí, ktorí dovtedy poznali len Nintendo a Playstation. Konzola veľmi dobre dokázala konkurovať Playstation značke, ktorá mala pri svojej PS2 konzole na trhu podiel 75%. S jej nasledovníkom PS3 si delila predaje veľmi rovnomerne a obe už majú 80 miliónov kusov. Wii to síce dotiahla na 100 miliónov kusov, ale nebola priamou konkurenciou ani pre jednu z uvedených konzol.

Nabudúce sa pozrieme na najvýraznejšie exkluzívne tituly PlayStation 3.


napísal spacejunker 12.2.2014
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE EXKLUZÍVNE HRY NA XBOX 360


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk