CARMAGEDDON: REINCARNATION

CARMAGEDDON: REINCARNATION

Pravý a nefalšovaný masaker na kolesách

Dojmy

Ten pocit, keď sa v zbesilej rýchlosti prirútite do zákruty a elegantným šmykom ju ladne prejdete, pričom mierne pretočeným zadkom meníte chodcov na krvavé fľaky a kôpky mäsa s vnútornými orgánmi, je na nezaplatenie. A nikto iný tento jednoduchý akt násilia nevedel previesť do takej zábavnej podoby, ako sa to svojho času podarilo Britom zo Stainless Games. Carmageddon bol zakázaným ovocím, ku ktorému sme si pred sedemnástimi rokmi potajomky sadali tak, aby nás nikto nenačapal. A o rok neskôr sa to isté zopakovalo v pokračovaní, aj keď sa oficiálne úrady snažili tento zážitok zničiť nahradením ľudí zombíkmi.

A potom prišiel Carmageddon TDR2000 od nového štúdia a bol taký nezaujímavý a nepodarený, že sériu na roky úplne pochoval. Tak hlboko, že ju odtiaľ vykopal asi až tretí či štvrtý pokus na jej znovuzrodenie. Pod krídlami pôvodných autorov a z financií od fanúšikov cez Kickstarter, začala vznikať moderná reinkarnácia klasických krvavých pretekov v podobe, ktorú každý priaznivec očakáva. Bez pozlátok a prečačkaného konceptu sme mohli odjazdiť prvé, krvou nasiaknuté kolá v Carmageddon: Reincarnation.

V Early Access verzii, ktorá sa začiatkom mesiaca dostala na verejnosť prostredníctvom Steamu, nám autori dávajú možnosť vyskúšať si základ hrateľnosti. Síce v trochu oklieštenej forme, len so základnými nastaveniami, no aj tak si môžete skúsiť najmä to najhlavnejšie – ako sa vlastne nový Carmageddon hrá a či dokáže ešte stále zabaviť. Ak vás aj trápia nejaké pochybnosti o kvalitách hry, nepotrvá to dlho a všetky hodíte za hlavu a s úsmevom na tvári budete demolovať jedného súpera za druhým.


Otázka, na koľko je hra dokončená, nemá jednoznačnú odpoveď. Samozrejme, že k jej dopracovaniu zostáva ešte mnoho času, autori ale úroveň dokončenia jednotlivých vecí aspoň približne uvádzajú. Reincarnation má už v tejto verzii dostupných 6 klasických áut, medzi ktorými, samozrejme, nechýba známy Eagle (tentoraz aj s aerodynamickou brzdou), ďalej Countslash, Twister a ďalšie klasiky. Vyzbrojené čepeľami na najrôznejších miestach a nadupanými motormi, sú pripravené trhať asfalt na štvorici tratí, ktoré si tu môžete vyskúšať. Alebo skôr na trojici.

Jedna z trás vás zavedie do lesa, druhá do továrne, s bazénmi plnými kyseliny a zostávajúce dve predstavujú rôzne variácie jedného väčšieho ihriska. To isté prostredie, akurát trať je inak vymedzená. Každá z tratí a každé z áut je dokončené zhruba na 50%. Niektoré viac, iné zas o niečo menej. Ďalší obsah bude pridaný postupne. Kým však v prípade iných pretekárskych hier je vašou úlohou dostať sa ako prvý do cieľa, tu je poslanie trošku iné. Pretekanie je nuda. Sranda je zobrať obrovský vrták, namontovaný na prednom nárazníku a zo súperov spraviť kôpky pestrofarebného šrotu.

Cesta k prvenstvu skrz demolovanie súperov je o niečo zábavnejšia, no zďaleka nie jediná. Ešte je tu ďalšia. Trate nie sú striktne lineárne a okrem skratiek poskytujú aj dosť veľké pieskovisko, kde sa môžete do sýtosti vyblázniť so stovkami chodcov, ktorí čakajú len na to, aby ste ich čo najefektnejšie odprevadili z tohto sveta. A kto ich dostane, vyhráva. Búraním do súperov a kosením chodcov navyše získavate aj kredity a hlavne čas. Pretek začínate s obmedzeným časovým limitom a čím viac obetí máte na konte, tým viac sekúnd k dobru ste získali. A aby to nebolo úplne jednoduché, tak do hry vstupuje aj iná forma AI. Nepriatelia vás síce chcú rozbiť, no taktiež chcú vyhrať. Úlohou polície v hre je len zostreliť vás čo najsilnejším možným spôsobom. Pokojne aj meter pred cieľom z vás obrovský obrnený transportér spraví konzervu s luncheonmeatom.

Všetky tie zbrane a ostatné serepetičky na vašom aute v boji so súpermi až tak nevyužijete, čo je škoda. Deštrukčný model je spracovaný veľmi slušne a z auta dokážete spraviť nepojazdný vrak behom jedného kola. Rôznymi vrtákmi a čepeľami jednoducho spôsobíte defekt, ale nečakajte, že bude hra kopírovať reálne porciovanie plechov gigantickým rotujúcim nožom. Čo však neposkytnú súboje plech na plech, to si môžete vykompenzovať na chodcoch. A môžete sa na nich vybúriť aj takými chuťovkami, ako je naklonenie navijaka na korbe v zákrute tak, aby ste ním elegantne zostrelili niekoľko hláv v rade.

A ak vám nebudú stačiť chodci, môžete si naporcovať krvavé steaky z kráv okolo cesty. Kredity sa vám aktuálne zídu najviac na resetovanie auta a jeho postupnú opravu. Poškodenie má vplyv aj na jazdné vlastnosti, hlavne motor a kolesá si musíte vedieť ustrážiť. Hru vedia spestriť aj rôzne power-upy, ktorých rozmiestnenie akosi nemá ani hlavu, ani pätu. Oranžové a zelené krabičky sa povaľujú všade a nie sú to tradičné vylepšenia. Zmrazia vašich súperov, darujú vám opravu auta zadarmo alebo zariadia, aby sa všetci chodci na trati roztancovali.

Reincarnation v pre-alpha štádiu ponúka zaujímavý fyzikálny model, ktorý však občas uletí. Zrážky áut majú silu a cítiť v nich dopad. Kusy plechov lietajú okolo a ak veľký monster truck narazí na nízky športiak, vymrští ho do vzduchu. Dobrý dojem však kazia objekty so zle nastavenou váhou. Veľké prepravné kontajnery lietajú ako papier v prievane a aj keď hra stavia na komických prvkoch, toto vám úsmev na tvári nevyčarí.


Podobne sú na tom aj ostatné aspekty hry v jej aktuálnom stave. AI vám dokáže ísť prísne po krku, no občas až príliš hlúpo vyletí z trate, spadne do zamrznutého mora, alebo sa rozbije o betónové panely. Grafika je zatiaľ taká rozporuplná. Modely áut vyzerajú veľmi pekne, máte pocit, že ich hrdza vám pri nárazoch bude opadávať z monitora. Samozrejme, to ale nie je Project CARS. Ale prostredia sú zatiaľ nezaujímavé, pomerne prázdne a jednoduché. Treba dúfať, že tú polovicu práce na nich, čo majú autori pred sebou, venujú ich oživeniu. Hudba sa nesie na rockovej vlne, podobne ako v predchodcoch a parádne dopĺňa hernú atmosféru. Akurát zvuky motorov sú zatiaľ nevýrazné a tlmené.

Pri písaní preview článku bolo zabitých niekoľko tisíc chodcov, preliali sa oceány krvi, do zberu bolo odovzdaných niekoľko desiatok ton železného šrotu a spálili sme stovky gúm. A to všetko len v jednom režime a s jedným nastavením. V plnej verzii nás čaká kariéra, multiplayer a podpora módov. Taktiež pribudne 5 nových režimov s vlastnými nastaveniami. Skutočný masaker na kolesách vypukne v treťom štvrťroku 2014, no už terajší pohľad na hru dáva nádej, že sa rozhodne máme na čo tešiť. Stále však treba zabrať na viacerých frontoch, okrem iného aj na optimalizácii.


napísal matus_ace 15.4.2014
Páči sa mi!
CARMAGEDDON: REINCARNATION


PC

Vývoj: Stainless Games
Štýl: Akcia / Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. máj 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk