PUZZLE & DRAGONS Z + SUPER MARIO BROS. EDITION

PUZZLE & DRAGONS Z + SUPER MARIO BROS. EDITION

7.5

Mario a súboje s puzzle elementmi

Článok

Puzzle & Dragons je jedna z najchytľavejších mobilných hier posledných rokov. GungHo vytvoril v Japonsku obrovský kult, ktorý pretavil do globálneho hitu. Je to jeden z mála osvedčených herných konceptov, ktorý sa oplatí hrať na mobile v rámci free-to-play hier. Ale 3DS verzia zachádza ešte ďalej a prišla s modifikáciou, ktorá sa nesnaží z hráčov neustále ťahať peniažky, ale za 30 eur im ponúka dve výborné hry v jednom balení.

Koncept je jednoduchý, a predsa núka veľa taktiky. Na hornom displeji sa odohráva dej či pochod partie na svetovej mape a v bludiskách. V spodnej časti sa zobrazuje puzzle, ktoré tvorí 6x5 políčok posiatych rôznymi farbami. V hre nájdete šesť elementov, do ktorých spadajú vaše postavy (sfarbené podľa toho, či ide o oheň, vodu, drevo, svetlo, temnotu a srdce/zdravie), a zároveň aj aktívne hracie políčka. Vašou úlohou bude tvoriť mix aspoň troch políčok rovnakej farby v jednej línii (vodorovnej či zvislej) a dotykové ovládanie sa postará o pohyb políčka na iné miesto.

Keď vám tri, štyri a viac políčok v línii cvakne, príslušná postava môže vykonať určitý úder. Čím viac toho spojíte, tým môže byť atak silnejší. Ak spojíte štyri ohne, útočí práve červená postava, ak drevo, idú zelené a podobne. Na pohyb v jednom kole máte daný časový limit a taktika prichádza v momente voľby príslušných políčok - čím útočiť najprv, či dať priestor zeleným či modrým. A nejde iba o jedno spojenie, keď cvaknú do seba viaceré línie z troch či viacerých políčok, rastie sila útoku vo vašom ťahu a tvoria sa kombá. Samozrejme, čím viac spojení vytvoríte, tým silnejšie je kombo. Nie je výnimkou zahrať 7 aj 15-násobné kombá v jedinom ťahu, počas ktorých sa dá útočiť, uzdraviť sa a zložiť mocným úderom nepriateľa (aj bossa na jeden atak) zároveň.

Displeje zobrazujú všetko potrebné. V spodnej časti máte level zúčastnených a spoločné zdravie. Čím viac do vás protivníci dorážajú, tým skôr treba spojiť ružové srdiečka a získať časť zdravia naspäť. Lebo oponenti útočia. Niektorí okamžite, iní tiež kumulujú svoje údery a odpočet nad ich hlavami značí, že o jeden či dva ťahy sa do vás pustia. A keď sú súperi traja a vyjde každému útok v jednom ťahu, ale vy nemáte aspoň polovicu zdravia, ste nahratí. Protivníci vás dokážu zložiť na jeden raz, podobne ako sa snažíte ukončiť súboj s nimi aj vy. Ukazovatele sú pritom prehľadné: zdravie, časovače a u vás ešte pravá lišta, ktorá schováva aktívne ťahy v súboji.

Puzzle & Dragons Z + Super Mario Bros. Edition

Pelotón postavičiek do partie je obrovský a treba dobre zvážiť, koho brať i levelovať.
Puzzle & Dragons Z + Super Mario Bros. Edition

Aha ju, blikajúca hviezdička znamená, že žltá postavička to v najbližšom kole rozbalí naplno.
Puzzle & Dragons Z + Super Mario Bros. Edition

Toľko k príbehu. Alebo dve-tri obrazovky po každom treťom leveli musia stačiť.

Chcete zahrať 20-násobný drevený úder? Alebo zvýšiť silu útokov na dva ťahy? Alebo zúfalo potrebujete zdravie, svetlé políčka radi premeníte na ružové? Použite predmet! Každý však možno v jedinom súboji uchopiť iba raz, takže taktizujete so všetkým - koho poslať do útoku, aké vlastnosti sa aktuálne hodia, čím sa pokúsiť zvrátiť súboj.

Každý level na mape sa skladá z 5 až 10 súbojov a postupne sa medzi nimi presúvate. Ak ste úspešní, idete ďalej. Ak nie, môžete použiť život a ostať v leveli alebo ho obetovať a putujete späť na mapu. Na mape levelu vidíte, či vás čaká bežný súboj, menší alebo väčší boss. Občas prídete na križovatku, kde sa možno rozhodnúť, akou cestou chcete ísť. Kde spojíte viac istých farebných políčok, tou cestou sa vydáte. Inak je level iba sériou súbojov, kde sa nedá otáľať, iba kráčať vpred. Samozrejme, levely sa dajú aj opakovať, neskutočné možnosti grindovania, zberu predmetov, posilňovania tímov si všimnete rýchlo.

Do každého levelu teda nevyrážate sami, ale v skupine. Päť borcov je pripravených útočiť a je dobré voliť postavičky rozličných farieb, aby ste využili červené, modré, žlté i zelené políčka. Šiestou postavičkou je takzvaný pomocník, ktorý pridá aktívne vlastnosti. Šestica postupne získava vyššie úrovne a pomocníka možno meniť pred každým levelom, do ktorého nastúpite. Neraz sa pritom môže pridať aj jeden z nepriateľov k vám – často na prvom leveli. Ale druhou možnosťou je zobrať nepriateľa a jeho vlastnosti skombinovať s niekým iným, aby si vylepšil štatistiku. Spájanie i tvorba tímov je rovnako efektné ako jednotlivé súboje. Ak si tím dobre namiešate, prejdete level hneď. Ak nie, možno ste príliš slabí – alebo treba použiť iný tím kvôli odlišným typom nepriateľov a skúsiť vyhrať znova. Na mape navyše vidíte, akí nepriatelia vnútri čakajú a aj s akými aktívnymi políčkami budete hrať.

Hoci balenie ponúka dve odlišné hry, koncept je jednotný. Super Mario Bros. Edition je vytvorená iba pre 3DS verziu a núka taktizovanie v Hríbikove, zatiaľ čo Z verzia má bližšie k originálu, núka draky a legendárne súboje. Každá má inú grafiku, prostredie, sčasti náplň – a najväčšia dilema je, kde začať,

Samotná hra radí, že treba začať so Super Mariom a osobne sa tiež prikloním k tejto možnosti, hoci som už Mariom málinko presýtený. Dôvod je prostý - ak budete nováčikovia v Puzzle & Dragons, orientáciu vo svete i systém ľahšie pochopíte. Svetová mapa vyzerá presne ako u Mario arkád. Presúvate sa po mape, skočíte do levelu a ten sa odohrá v sérii potrebných bitiek. Všetko je štylizované do sveta Maria – vaše postavy, protivníci, schopnosti - iba náplň je iná. Tutoriály fungujú naplno, Toadove domy sú využité na vylepšovanie partií i vlastností a bossovia s motiváciou sú dobre známi.

Super Mario verzia má obrovskú výhodu oproti Z, pretože nemá veľmi košatý príbeh a sústredí sa iba na bitky. Mnohí si ju oveľa viac užijú, lebo zážitok je intenzívnejší. Od Maria nikto nečaká mega zamotaný príbeh a tento spin-off nie je iný. Stačí sa sústrediť na silu tímu, zvažovať, ktoré levely sa oplatí prechádzať znova a ktoré postavy využívať. Grindovanie je občas potrebné, ak si nebudete istí, či je družina dostatočne pripravená alebo sa vám budú levely pozdávať natoľko, že ich doprajete každému tímu. Ja osobne pri každom štarte hry najprv opakovane prejdem pár levelov a keď som vo švungu, pokračujem.

Ďalším dôvodom, prečo začať práve s Mario verziou, je isté zjednodušenie. Celý herný obsah je zastúpený, ale na rozvoj drakov či majestátnych postáv ešte nenarazíte. Tým pádom je táto verzia ľahšia, našincom povedomá a stotožníte sa s postavami v odlišných úlohách. Graficky je hra na 3DS lepšia a zvuková stránka využije známe motívy.

Puzzle & Dragons Z na 3DS pripomína sčasti Pokémona – v dobrom i zlom. Príbeh je podobný, začne v domčeku, odkiaľ vyrazí hrdina do sveta a chvíľu aj trvá, kým sa dostanete k prvým súbojom a váš tréner vám povolí pustiť sa do šírej divočiny skladať fragmenty zničeného územia. Napriek tomu ponúka Z verzia lepší pocit z objavovania sveta aj poskladané mapy - namiesto typických Mario pozícii sa deje oveľa viac. Príbehové sekvencie síce majú tendenciu zdržiavať vás pred súbojmi, ale ak ste ich zdolali stovky, malé osvieženie príde občas vhod (preto rada hrať najprv Maria, potom Z).

Taktické možnosti v Z sú bohaté a cítiť, že toto je originál. Grafika je drsnejšia, rovnako si tvoríte tímy a sú tu špeciálne silné jednotky, ktoré sa môžu pustiť do evolúcie a potom  ku konci hry zažijete majestátne súboje. Starostlivosť o členov tímu je vyššia, možnosti taktiky tiež. Na druhej strane hra zdržiava, lebo vás často posiela do laboratória v meste, kde sa majú vyliahnuť nové druhy jednotiek. Rozsiahlosť Z poteší všetkých, ktorí budú ochotní trénovať najlepšie druhy a najsilnejšie tímy.

Ako celok na 3DS ponúka Puzzle & Dragons dve odlišné hry spojené inteligentným a návykovým konceptom. Desiatky hodín zábavy očakávajte pri hraní Z aj Super Maria. Ak vás tento fenomén doteraz nezastihol, máte jedinečnú šancu užiť si ho v dvojakej podobe.

Puzzle & Dragons Z + Super Mario Bros. Edition

Mario si vykračuje po prvom svete, kde je každá bitka ešte pohodička - na konci už prituhne.
Puzzle & Dragons Z + Super Mario Bros. Edition

V duchárskom svete veru precitnú mnohí - a taktizovať sa bude ešte urputnejšie.
Puzzle & Dragons Z + Super Mario Bros. Edition

Tri levely v treťom svete s bossmi a malými bossmi budú už solídnou výzvou pre nováčikov.

napísal Korec 23.7.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
PUZZLE & DRAGONS Z + SUPER MARIO BROS. EDITION
+ dve hry v jednom balení
+ jedna z najlepších Mario variácií
+ taktika, hĺbka a práca s tímom
+ kvalitný súbojový systém
+ značný rozsah
+ solídne využitie 3DS ako platformy
- ani jedna hra nemá silný príbeh
- pomalší štart v Z


Puzzle & Dragons Z + Super Mario Bros. Edition
3DS

Vývoj: GungHo
Štýl: Kompilácia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk