XBOX ONE S - TEST

XBOX ONE S - TEST

Menší, mierne rýchlejší Xbox One so 4K podporou

Xbox One S, menšia verzia Xbox One, práve vychádza a ukazuje, ako by za ideálnych podmienok mohla konzola vyzerať už pri svojom prvom vydaní. S verzia ponúka malý, elegantný a zároveň jednoduchý dizajn, tentoraz v bielej farbe. V limitovanej launch edícii konzolu Microsoft doplnil 2 TB harddiskom a rovnako bielym ovládačom. Túto verziu čoskoro doplnia 1 TB a 500 GB verzie.

Dizajn a výkon

Dizajn je v štýle pôvodnej Xbox One konzoly, a teda hranatý, ale veľmi dobre dotiahnutý a príjemný na pohľad. Už nie je rozdelený na dva rozdielne typy plastov ako pôvodná verzia konzoly, kde ľavá časť bola drsná a pravá lesklá. Teraz je konzola celá z drsnejšieho plastu a doplnená dizajnovými bodkami a vetracími dierkami. Celkovo to pôsobí pekne a je to jednoznačne najkrajšia Xbox konzola doteraz.

A konzola je teraz aj najmenšia. Konkrétne oproti Xbox One sa veľkosť zmenšila o 40%, čím sa stala menšou, kompaktnejšou a zároveň aj ľahšou. Z 3,4 kg schudla na 2,9 kg a to tentoraz aj so zabudovaným zdrojom. Ten už nie je externý a konzolu tak zapojíte jednoduchšie len napájacím káblom do zásuvky.

Zdroj už vďaka novým, menším čipom nemusí byť taký výkonný a konzola sa už drží pod 70 W aj v najväčšom zaťažení. Konkrétne:

Menu: 30W - pôvodná konzola 70 W  (pri práci s aplikáciami sa zvýši na 50 W)
Hra:  maximum okolo 65 W - pôvodná konzola 120W
Standby: klesol na 10 W z 18 W (ak si konzolu necháte v standby stave, kedy funguje a sťahuje updaty na pozadí)

K tomu je čip teraz menej náročný na spotrebu, a to vďaka 16 nm technológii, ktorá okrem spotreby umožnila aj pretaktovanie frekvencií a to konkrétne:

Procesor ostáva 8-jadrový AMD taktovaný na 1,75 GHz.
Grafický čip bol pretaktovaný na 914 MHz z pôvodných 853 MHz.
ESRAM dostala zvýšenú rýchlosť na 219 GB/s z 204 GB/s.

Konzola má stále 8 GB DDR3 pamäte, ktoré dopĺňa 8 GB flash pamäte, ale samotná pretaktovaná grafika umožní hrám zvýšiť svoj výkon približne o 7%. Teda výrazne sa hry nezrýchlia, ale napríklad pri 30 fps hrách stabilizuje pády o 1-2 fps, pri 60 fps to môže spraviť aj 5 fps. Zatiaľ to z testov najviac zabralo pri Project Cars, kde sa zlepšil framerate aj o 11%. Spolu s tým sa mierne vylepšili aj načítavania hier a reštart konzoly - sú to tiež len malé percentá. Zrýchlenie netreba brať ako zásadný rozdiel oproti pôvodnej konzole. Pri bežnom hraní to výraznejšie nespozorujete a ak máte pôvodný Xbox One, toto nie je veľký dôvod na zmenu. Ak nemáte, je lepšie rovno ísť do novej verzie.

Autori budú zvýšený výkon používať hlavne na zapracovanie nových HDR efektov, ktoré budú doplnkom oproti pôvodnému Xbox One. Samozrejme, ak máte televízor s podporou tohto efektu.

Xbox One S - test
Xbox One S - test Nová menšia Xbox One S konzola  je už bez externého zdroja.
Nová menšia Xbox One S konzola je už bez externého zdroja.


Xbox One S - test Konzolu s podstavcom postavíte aj po výške, nový gamepad už jednoducho pripojíte k PC.
Konzolu s podstavcom postavíte aj po výške, nový gamepad už jednoducho pripojíte k PC.


Xbox One S - test Porty vzadu ostávajú takmer rovnaké, vypadol však špeciálny port pre Kinect, preň si musíte objednať adaptér.
Porty vzadu ostávajú takmer rovnaké, vypadol však špeciálny port pre Kinect, preň si musíte objednať adaptér.





4K a HDR podpora

Primárne je nový Xbox o veľkosti, nižšej spotrebe, ale aj o 4K podpore a HDR. Prakticky 4K a HDR sú hlavné dôvody na kúpu, ak máte pôvodný Xbox One alebo ste filmový fanúšik. 4K podpora tu znamená priamu podporu 4K výstupu pre TV, a teda v 4K pôjde menu a aplikácie. Hry, samozrejme, konzola v 4K nestíha, a tak bude rozlíšenie len prepočítané z nižších rozlíšení, ale zase hry tu dostanú HDR funkciu. Plus plnú podporu majú 4K Blu-ray disky, kde sa tak konzola stala najlacnejším 4K Blu-ray prehrávačom a pre fanúšikov filmov to môže byť dobrý dôvod na kúpu. Samozrejme, prehrávať bude aj 4K videá, či už z UHD Blu-ray diskov, alebo streamované z internetu, napríklad z Netflixu.

Čo sa týka samotného HDR, je to efekt, ktorý sa v hrách používa už cez 10 rokov, ale doteraz chýbala aj hardvérová podpora v obrazovkách. Najnovšie ho už nové TV majú a dosiahnu ním zvýšenie svietivosti pixelov na obrazovke nad 100%. Spraví to tak niektoré miesta na obrazovke jasnejšie, viac farebné alebo kontrastnejšie. Napríklad pri explóziách alebo okolo slnka. Na jeseň to zapracujú napríklad hry, ako Forza Horizon 3, Gears of War 4 a pribudnú aj ďalšie. Musíte však mať TV s HDR podporou. V zásade tieto TV majú rovno aj 4K podporu a cenovo idú nad 800 eur a ak plánujete meniť TV a ohliadať sa na budúcnosť, je dobré pozrieť sa na to. 

Pri Xbox One S do budúcnosti môžete rátať s tým, že všetky ďalšie konzoly pridajú ako 4K, tak aj HDR.  Je to však rozsiahlejšia téma, ktorej sa budeme venovať samostatne, keďže sú rôzne HDR podpory a intenzity. V každom prípade vývojári hovoria, že keď raz uvidíte HDR, už nebudete chcieť hrať hry bez neho.

Porty

Porty vzadu na konzole ostali takmer nezmenené, máte tam HDMI výstup do TV, ostal aj HDMI vstup zo set-top box zariadení, USB porty, LAN port, optický zvukový výstup. Jedine chýba Kinect port, ktorý Microsoft odstránil, aby nemusel zvyšovať výkon zdroja (alebo zväčšovať veľkosť konzoly) a mohol ostať vo vnútri konzoly .

Na zapojenie Kinectu tak potrebujete prepájací adaptér, ktorý, ak ste mali pôvodný Xbox One a Kinect, si môžete zadarmo objednať z Microsoft stránky . Samostatne bude dostupný koncom augusta za 40 eur. Na druhej strane z Kinect hier vychádzajú už len menšie veci na Xbox Live a každoročné Just Dance. Stále v tejto oblasti chýba niečo výrazné, ako Kinect Adventures alebo pôvodné Kinect Sports. Zrejme však ani nič výraznejšie už nebude, keďže Microsoft túto oblasť momentálne nerieši. A ak niekedy začne tlačiť Kinect, tak skôr pre virtuálnu realitu v ďalšej verzii konzoly Xbox Scorpio, ktorá príde budúci rok.

Vpredu na konzole nájdete ešte jeden USB port, napríklad na zapojenie externého HDD a je tam aj IR vysielač pre komunikáciu so set-top boxmi. Dopĺňa to synchronizačné tlačidlo na spojenie s gamepadom.  Zo zaujímavostí - mechanické tlačidlo má aj vysúvanie Blu-ray disku a aj zapínanie a vypínanie konzoly. V pôvodnej verzii boli dotykové.

Gamepad

Microsoft v novej verzii rovno upravil aj gamepad. Nespravil veľké, ale skôr príjemné zmeny. Na spodnej strane sú totiž použité zdrsnené materiály, aby sa gamepad nešmýkal v rukách a zdajú sa tak aj hrubšie. Vrchná časť gamepadu je mierne predizajnovaná. Horná plocha okolo zapínacieho tlačidla je spojená a gamepad pôsobí viac celistvejšie. Zároveň je o pár gramov ľahší.

Hlavnou zmenou je však pridanie Bluetooth pripojenia, a teda Microsoft sa zameral na možnosť pripojenia gamepadu k PC, notebookom, tabletom, mobilom bez nutnosti adaptéra. Aj keď ešte konzola bude potrebovať ovládače, keďže nie všetko funguje tak, ako má. Popri pridaniu Bluetooth má gamepad aj zdvojnásobený WiFi dosah pre Xbox One konzolu.

Spolu s novým gamepadom dal Microsoft možnosť nadizajnovať si vlastný gamepad rovno na jeho stránke, teda dajú sa meniť farby každej súčasti a aj laserovo vyrezať svoje meno alebo ľubovoľný text na vrchný kryt. Zatiaľ však expeduje len pre Severnú Ameriku, Európa si ešte musí počkať. 

Xbox One S - test
Xbox One S - test Hry na konzole idú mierne rýchlejšie.
Hry na konzole idú mierne rýchlejšie.


Xbox One S - test Slim verzia je menšia po každej stránke.
Slim verzia je menšia po každej stránke.


Xbox One S - test Xbox One, Xbox 360 S a Xbox One S bok po boku.
Xbox One, Xbox 360 S a Xbox One S bok po boku.





Systém

Spolu s novou verziou konzoly prišiel aj výročný update pre systém Xbox One konzoly (starej aj novej). Ten stále hlbšie Xbox prepája s Windows 10 a teraz napríklad už spojil aj oba Store. Teda nové hry, ktoré Microsoft vydáva, už budú dostupné na PC aj na Xbox One a môžete si ich kúpiť na jednej platforme a budú dostupné na oboch. Plus niektoré budú mať aj prepojený multiplayer. Rovnako nový update umožňuje spúšťať aplikácie z Windows 10 na Xbox One, teda tie, ktoré budú upravené na ovládanie gamepadom, prídu aj na konzolu. V tejto oblasti môžu prísť aj rôzne malé hry.

Samotný vzhľad menu na konzole sa výraznejšie nezmenil, ale postupne ho Microsoft optimalizoval a upravoval na lepšie používanie. Od vydania pribudlo veľa funkcii a možností, systém dostal hĺbku a už ponúka všetko, čo má. Napríklad od vydania pribudli podpory externých diskov, prehrávanie MKV a ďalších video formátov, party chat, pridané bolo aj streamovanie konzoly na PC a aj prehrávanie hudby na pozadí. V tejto oblasti skutočne ťažko niečo vytknúť, keďže vylepšenia prichádzajú prakticky neustále. Možno jedine slovenská podpora pre Cortanu, AI asistenta v konzole, by mohla niekedy prísť.

Cena

Cenovo je Xbox One S v 2 TB edícii nastavený na 399 eur, táto edícia je však už poväčšine vypredaná a ďalšie kusy už vyrobené nebudú. Ale zato prídu lacnejšie edície s 1 TB diskom za 349 eur (balenie s NFL 17 vyjde 17. augusta) a 500 GB diskom za 299 eur (balenie s Halo 5 a kompletnou Halo kolekciou vyjde 23. augusta). Teda ak budete chcieť čo najlacnejšiu konzolu alebo 4K prehrávač, tak počkajte na 500 GB verziu.  Ak by ste však chceli 2 TB disk, príde ešte červená Gears of War edícia konzoly aj s červeným gamepadom a Gears of War 4 hrou, ale vyjde až v októbri a stáť bude 449 eur. Zrejme na jeseň prídu aj ďalšie ešte neohlásené edície konzoly (napríklad s FIFA17, Battlefield 1 a ďalšími hrami).

Konzola tak oproti pôvodnej oficiálnej cene 500 GB verzie v EU zlacnela o 100 eur. Síce sa u nás cena pohybovala aj nižšie, ale oficiálne zlacnenie nikdy neprišlo. Príde až teraz s novou verziou konzoly.

Aké hry zobrať k Xbox One S?

Ak ste nemali Xbox One, plánujete ísť do Xbox One S a chcete sa obzrieť po najlepších hrách na konzole, určite si zvoľte nesmrteľné legendy, ako GTA V,  Zaklínač 3, Fallout 4, ak nezoberiete Xbox One S Halo edíciu, pre multiplayer sa oplatí Halo 5.  Kvalitný je návrat Lary Croft v Rise of the Tomb Raider, do prehistorického sveta vás vtiahne Far Cry Primal, a do zničeného sveta zombie akcia Dying Light, ale aj Forza Horizon 2 racingovka v otvorenom svete alebo Forza Motorsport 6 racingovka na okruhoch.

Teraz na jeseň príde arkádový Recore, racingovka Forza Horizon 3, ktorá sa teraz presunie do Austrálie, vojnu oživí Gears of War 4 a zombíci v Dead Rising 4.  Z veľkých hier aj Battlefield 1, Titanfall 2, Mafia 3 alebo Final Fantasy XV. Jeseň bude tento rok preplnená.

Xbox One S - test
Xbox One S - test Xbox 360 gamepad, Xbox One gamepad a nový Xbox One S gamepad..
Xbox 360 gamepad, Xbox One gamepad a nový Xbox One S gamepad..


Xbox One S - test Gamepad je dizajnovo len mierne upravený, rozdiel je hlavne v materiáloch a pridaní Bluetooth podpory.
Gamepad je dizajnovo len mierne upravený, rozdiel je hlavne v materiáloch a pridaní Bluetooth podpory.


Xbox One S - test 2 TB verzia konzoly ponúkne 1,6 TB miesta.
2 TB verzia konzoly ponúkne 1,6 TB miesta.




Celkovo je Xbox One S veľmi dobrý update Xbox One konzoly, na ktorý sa dlho čakalo. Škoda, že Microsoft neponúkol pri vydaní rovno toto aj s aktuálnou verziou systému. To zrejme nebolo v danom čase možné, ale presne toto hráči chceli. Ak máte pôvodný Xbox One, novú verziu vám nevyhnutne netreba, ale ak by ste mali 4K TV a rovno aj s HDR, tak sa oplatí prejsť na S verziu kvôli 4K filmom a HDR efektom v hrách, prípadne aj ak chcete nižšiu spotrebu a kompaktnejší dizajn.

Na druhej strane ak počkáte do jesene budúceho roka, Microsoft už ohlásil nový Xbox Scorpio, ktorý zdvihne výkon výrazne vyššie a ponúkne hry rovno v 4K rozlíšení.


napísal saver 12.8.2016
Páči sa mi!
XBOX ONE S - TEST
+ malý a elegantný dizajn
+ tichý
+ nízka spotreba
+ nový gamepad jednoducho prepojíte s PC (ak máte Bluetooth)
+ zdroj je už vo vnútri konzoly
+ mierne zvýšenie výkonu
+ 4K HDR podpora, aj s prehrávaním 4K Blu-ray filmov
- na pripojenie Kinectu potrebujete adaptér


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk