JURASSIC WORLD EVOLUTION

JURASSIC WORLD EVOLUTION

8.0

Ostrovy plné filmových odkazov a dinosaurov

Recenzia na PC verziu

Spielbergov Jurský park sa v kinách predviedol pred 25 rokmi. Na svoju dobu to bol fenomenálny film, ktorý zaujal modernými, dovtedy nevídanými efektmi s realistickými dinosaurami. Môžeme polemizovať o kvalite ďalších častí, ale dinosaury nás fascinujú stále a už preto si pozrieme aj nový Jurský svet... a zahráme hru, ktorá vychádza nielen z tohto, ale aj predošlých filmov. Bez ohľadu na výsledné hodnotenie.

V prvom rade si musíme na rovinu povedať, že aj keď má hra v názve slovo Evolution, evolučná veľmi nie je a revolučná už vôbec nie. Aj keď je príjemné vstúpiť na ostrovy s bujnou vegetáciou, kde si už o chvíľu môžeme vďaka genetickému inžinierstvu a fosíliám vytvoriť žijúce dinosaury a pôvodná filmová hudba je stále fantastická. V zásade hra na prvý pohľad pripomína tradičné simulácie ZOO alebo zábavných parkov až na to, že sú tu tie úžasné prehistorické tvory, ktoré sa skrátka nedajú prehliadnuť.

Postupne ako hra odkrýva svoj obsah, môže vyvolať rovnako nadšenie, ako aj sklamanie. Ak ste totiž hrali nejaké tie Jurassic mobilné hry, ktoré sú väčšinou zadarmo, respektíve s mikrotransakciami, môžete mať dojem, že tento veľký predražený titul na PC a konzolách vlastne oveľa viac neprináša. Skutočne sú mnohé prvky veľmi podobné a aj keď sú aktivity pomerne pestré, nie je ich až tak veľa a v zásade nás dielo od Frontier Entertainment ničím neprekvapilo. Ničím, čo by sme už niekde nevideli. Na druhej strane nás však hra aj napriek tomu dokázala pri sebe udržať dlhé hodiny a výstavbu Jurského sveta sme si užili.

Jurassic World Evolution
Jurassic World Evolution Rangeri a ACU tímy zabezpečujú všetko potrebné a môžete ich priamo ovládať.
Rangeri a ACU tímy zabezpečujú všetko potrebné a môžete ich priamo ovládať.


Jurassic World Evolution Ak nevyhoviete požiadavkám dinosaurov, nezastaví ich žiadny plot, čo je niekedy trochu čudné.
Ak nevyhoviete požiadavkám dinosaurov, nezastaví ich žiadny plot, čo je niekedy trochu čudné.


Jurassic World Evolution Fosílie z výprav po svete sú zdrojom cennej DNA.
Fosílie z výprav po svete sú zdrojom cennej DNA.





Hrá sa to dobre a aby si vývojári poistili priazeň hráčov, snažia sa im naservírovať čo najviac motívov z filmov. Okrem hudby, štruktúry budov a niekoľkých ostrovov, ktoré si postupne odomykáte, je to aj kartotéka postáv, ktoré poznáme už štvrťstoročie, aj keď možno neprežili ani titulky prvého parku. A ,samozrejme, sú tu aj nové postavy z „oboch svetov". Dominantný je Ian Malcolm, ktorého úlohu aj tu prevzal Jeff Goldblum a ktorý väčšinou ironicky komentuje vaše počínanie na ostrove. Ale prihovoria sa vám aj iné osobnosti, z tých aktuálnych aj Owen Grady - to je ten krotiteľ raptorov.

Začínate v oblasti s bujou zeleňou, jazierkom a základnými budovami. Pri oplotení postavíte Hammondovo laboratórium, kde sa v inkubátoroch budú liahnuť dinosaury. Tie vzápätí vypustíte do pripravenej ohrady a mali by ste im zabezpečiť dostatok potravy, vodu, dbať aj na ich komfort a sociálne potreby uvedené v individuálnych štatistikách, aby boli spokojné. Výstavba je tradičná, i keď v tomto prípade riešená trochu kostrbato. Na voľnom, no dosť limitovanom priestranstve umiestnite budovu a musíte ju prepojiť s príjazdovou cestou a elektrickými rozvodmi. Ak  nie je dosť miesta, upravíte terén.

Všetko koordinujete prostredníctvom niekoľkých záložiek v menu spoločnosti. Základná obrazovka vám ukáže rating parku - čím viac hviezdičiek, tým je to, samozrejme, lepšie. Dostatočný počet hviezd vám okrem iného aj odomkne nové ostrovy. Vidíte tam prehľad vašich príjmov a výdavkov a predovšetkým kontrakty. Váš progres neustále sprevádzajú úlohy a požiadavky z troch sekcií, ktoré sú zamerané na vedu, zábavu a bezpečnosť. Každá má svojho šéfa/ šéfku, čo vám zadáva kontrakty a ďalšie si môžete sami vyžiadať a vyberať.

Na základe toho, ktorú sekciu preferujete, sa zvyšuje a znižuje vaša reputácia a odomykajú príslušné bonusy aj špeciálne misie na každom ostrove. Každopádne aspoň okrajovo sa musíte zaoberať všetkými tromi sekciami. Kontrakty sú spočiatku rozmanité (zvýšiť ratingy, príjmy, urobiť špecifické fotografie, postaviť určité budovy či získať genetický kód nejakého dinosaura) i keď niektoré trochu sporné (napríklad modifikovať dinosaury a vyvolať medzi nimi súboje), neskôr sa už opakujú, ale stále sú slušnou motiváciou a prinášajú vám potrebné peniaze.

Na ďalšej obrazovke máte prehľad ostrovov, ktoré si po odomknutí môžete prepínať. Potom je tam svetová mapa s vyznačenými miestami nálezov, kam posielate expedície. Prinášajú odtiaľ fosílie, z ktorých extrahujete DNA konkrétnych dinosaurov. Snažíte sa takto získať čo najkompletnejší genóm, čo vám pomôže pri množení a modifikáciách jednotlivých druhov zvierat. Ak nález nič zaujímavé neobsahuje, môžete ho aspoň dobre predať. Okrem toho menu ponúka možnosť výskumu, ktorý sa týka buď priamo dinosaurov, ich parametrov, no napríklad aj sfarbenia, ale za pozornosť stoja aj vylepšenia budov a tímov, ktoré zabezpečujú chod areálu.

Na dinosaury a fungovanie parku dozerajú rangeri. Zadávate im úlohy, alebo priamo ovládate vozidlo, s  ktorým všetko vnímate z akčného pohľadu tretej, prípadne prvej osoby. Môžete tak osobne vystreľovať šípky s medikamentmi, aby ste vyliečili choré zvieratá, či fotografovať dinosaury, za čo dostanete aj finančné ohodnotenie. Okrem toho rangeri obnovujú zásoby kŕmidiel, opravujú poškodené ploty alebo sabotované budovy. To všetko ale nemusíte robiť sami. Rangerom stačí zadať úlohy s jednoduchým označením kľúčových miest a o všetko sa postarajú.

Podobne fungujú aj letecké ACU tímy. Tie sa zameriavajú na bezpečnosť parku a prepravu dinosaurov. Stáva sa, že nejaký jedinec robí neplechu a ohrozuje okolité zvieratá alebo dokonca ľudí. Vtedy pomôžu uspávacie šípky z letiaceho vrtuľníka. Potom spravidla nasleduje privolanie transportnej helikoptéry, ktorá spáčov premiestni na určené miesto, napríklad späť do ohrady. Rovnako by ste mali odvážať aj mŕtve dinosaury, či už umreli prirodzenou smrťou, alebo podľahli chorobe a nejakému dino-útočníkovi. Aj vrtuľník a jeho posádku môžete ovládať priamo a užijete si pritom parádne výhľady na krajinu.

Popri budovaní atrakcií a  získavaní nových druhov dinosaurov je dôležité vytvárať vhodné podmienky pre turistov a sprievodné atrakcie, ktoré z návštevníkov vytiahnu čo najviac peňazí. Takže staviate vyhliadkové tribúny a veže, butiky s občerstvením, reklamným oblečením a darčekmi, hotely a rýchlodráhu, ktorá svižne prepraví ľudí z jedného konca areálu na druhý. Je treba myslieť aj na kryty, ktoré chránia civilistov pred zlým počasím a hlavne v prípade úteku dinosaurov. A tiež sú užitočné veže proti búrkam, ktorých pole zabráni poškodeniu budov a oplotení počas besnenia prírodných živlov.

Jurassic World Evolution
Jurassic World Evolution S najväčšími mäsožravcami je paradoxne najmenej problémov a pomerne ľahko ich udržíte na uzde.
S najväčšími mäsožravcami je paradoxne najmenej problémov a pomerne ľahko ich udržíte na uzde.


Jurassic World Evolution Dinosaury môžete modifikovať, čím zlepšíte ich inštinkty a parametre, napríklad zvýšite aj vek, ktorého sa dožijú.
Dinosaury môžete modifikovať, čím zlepšíte ich inštinkty a parametre, napríklad zvýšite aj vek, ktorého sa dožijú.


Jurassic World Evolution Bežné búrky spôsobia malé škody, ale tornádo je pohroma.
Bežné búrky spôsobia malé škody, ale tornádo je pohroma.





Všetko postupne vedie k zvýšenej prestíži vášho ostrova a prísunu čoraz väčšieho množstva peňazí aj návštevníkov. A keď máte dostatok hviezdičiek, môžete prijať výzvu na ďalších ostrovoch. V zásade tam robíte to isté, líšia sa však štruktúrou územia a počiatočnými podmienkami. Musíte všetko zabezpečiť v lokalite s častými búrkami, rozbehnúť biznis na ostrove, ktorý je v mínusových číslach, alebo začínate na mieste, kde voľne pobehujú jaštery. Každá oblasť má svoj vlastný finančný rozpočet, ale môžete tam využívať nadobudnuté DNA dinosaurov, vyskúmané technológie a dokonca aj preniesť fosílie z predošlých ostrovov. Takže vlastne nadväzujete tam, kde ste skončili. Navyše si môžete kedykoľvek prepínať všetky ostrovy podľa chuti a doplniť tam neskôr získané novinky a atrakcie.

Viaceré veci v hre však nie sú domyslené. Napríklad pôsobí čudne, keď nejaký dinosaurus napadne ľudí  a nemáte za to žiadny vážny postih, maximálne sa zníži váš rating. Opravíte plot, uspíte dinosaura a všetko funguje ďalej, akoby sa nič nestalo. Hra vám niektoré veci jednoducho a rozumne vysvetlí a dáva upozornenia, iné si však nevšíma a nevystríha vás. Napríklad keď vytvoríte prvého mäsožravca v rovnakom inkubátore ako bylinožravce a vypustíte ho, nabehne do spoločnej ohrady a začne zabíjať všetko naokolo. Tu pomôže vytvorenie novej ohrady a asistencia leteckých tímov, ktoré tam prenesú konfliktné zviera. Na to ale treba myslieť vopred, inak z toho bude pekný masaker a chaos. Vaši odborní poradcovia vám však o tom nepovedia ani slovo.

Nielen mäsožravce by mali držať na uzde elektrické ploty. Ale aj po vylepšení, napriek robustnej konštrukcii, je ich efekt minimálny a jediný spôsob ako zabrániť únikom dinosaurov z ohrady, je udržiavanie ich spokojnosti, aby neboli agresívne. A keď už vám zvieratá pobehujú mimo ohrady a váš ACU tím ich uspí, zostanú paralyzované, kým ich nepremiestnite leteckým transportom. Ak ich necháte na mieste, nikdy sa nepreberú a zahynú od hladu. A potom sú tu návštevníci, ktorí v panike pokojne vbehnú do poškodenej ohrady a potom tam aj zostanú. Čiže keď ju opravíte a dinosaura vrátite pekne za plot, okrem živých kôz používaných ako krmivo si mäsožravce pochutia aj na zmätkujúcich ľuďoch.

Audiovizuálna stránka hry je slušná. Filmovú hudbu sme už spomenuli a určite vás dostane. Ostrovy vyzerajú pekne najmä zblízka a, samozrejme, najlepšie zábery sú na dinosaury, keď vchádzajú do hrady, pasú sa, či bojujú medzi sebou (alebo žerú návštevníkov).  V spojení s niektorými scenériami, s odrazmi na vodnej hladine, prípadne s priamym pohľadom z auta alebo vrtuľníka, to vytvára výborný efekt. Ten však občas narušuje prekrývanie textúr dinosaurov, ktoré príležitostne jednoducho prechádzajú cez seba.

Jurassic World Evolution
Jurassic World Evolution Hammondove liahne privedú na svet  rozmanité dinosaury.
Hammondove liahne privedú na svet rozmanité dinosaury.


Jurassic World Evolution Preprava zvierat vrtuľníkmi je v hre využívaná veľmi často.
Preprava zvierat vrtuľníkmi je v hre využívaná veľmi často.


Jurassic World Evolution Niektoré druhy dokážu  bez problémov fungovať vedľa seba, iné  sa neprispôsobia.
Niektoré druhy dokážu bez problémov fungovať vedľa seba, iné sa neprispôsobia.




Napriek istým nedostatkom sa to skutočne hrá dobre, i keď obsahu nie je až toľko, aby si za to distribútori s čistím svedomím mohli pýtať viac ako 50€, čo je cena hry v čase vydania. Určite by sme ešte chceli vodné a lietajúce dinosaury, ktoré v hre zatiaľ nie sú a ocenili by sme podporu modov. Samotný systém hry je nenáročný, dinosaury sa vám tak skoro nezunujú, keďže potrvá hodiny, kým si odomknete všetky druhy - a tvorcovia pridajú ďalšie. Nedá sa však povedať, že tento titul prináša niečo netradičné a originálne.

Nových nápadov je minimum a ak ste už v iných hrách budovali zoologickú záhradu alebo horské dráhy, Jurassic World Evolution vás skutočne po hernej stránke neprekvapí. Odomykanie nových ostrovov a nálezísk spojené s kontraktmi a misiami pre vaše sekcie však istú dobu prináša slušnú motiváciu, a preto sa až po dlhšom čase začne prejavovať stereotyp. Väčšine hráčov to postačí, ale niektorí zrejme budú sklamaní. Pravdou je, že keby nebola hra postavená na preslávenej filmovej sérii a nečerpala z jej notoricky známych súčastí, nevzbudila by až taký veľký záujem. Ale tie dinosaury sú aj tak fascinujúce.


napísal uni 19.6.2018
Páči sa mi! (+8)
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
JURASSIC WORLD EVOLUTION
+ odkazy na obľúbenú filmovú ságu a jej zakomponovanie do hry
+ kontrakty a misie vedúce k odomykaniu ostrovov, nálezísk, bonusov
+ získavanie DNA dinosaurov a ich následné oživenie
+ pôsobivé zábery na prehistorické tvory
- nedomyslené a nedotiahnuté prvky
- v porovnaní s podobnými titulmi nič vyslovene nové neprináša
- neefektívne ploty
- vzhľadom na nie veľmi masívny obsah predražené
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5-2300, 8 GB RAM, GeForce GTX 1050, OS Win 7+SP1 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17929)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk