NAJLEPŠIE HRY ROKA 2020

NAJLEPŠIE HRY ROKA 2020

Vybrali sme najlepšie hry roka

Rok nám skončil a je načase zhrnúť si najvýraznejšie hry za uplynulých 12 mesiacov. Znovu sme pripravili celkový rebríček redaktorov Sectoru, kde sme vybrali 20 najlepších titulov roka. Tie mixujú ako najlepšie AAA, tak aj indie tituly.

Síce sme vybrali top 20, ale môžeme si ešte spomenúť hry, ktoré sa tesne do rebríčka nedostali a to napríklad parádna pixelovka s monštrom Carrion, veľmi slušný kyberpunkový GhostRunner, ale aj dobre spracovaný Gears: Tactics alebo vizuálne pôsobivý Watch Dogs Legion. Tesne obišiel aj parádne nostalgický Command & Conquer Remastered.

 

 

20. Arise: A Simple Story (PC, Xbox One, PS4) recenzia

Putovanie životom neprináša len šťastné chvíle a Arise vás prevedie aj útrapami, ktoré občas každého stretnú. Celé to spraví v pôsobivom spracovaní a s kvalitnou hrateľnosťou. Ak chcete milú oddychovku, Arise vám to ponúka.

 

 

19. Wasteland 3  (PC, Xbox One, PS4) recenzia

V Colorade zmietajúcom sa mocenskými bojmi sa stretávajú záujmy rangerov, miestneho samozvaného vládcu aj jeho odporcov. Schyľuje sa k búrke a vy ju budete viesť v novom pokračovaní Wasteland série, ktoré prišlo s vysokou kvalitou spracovania, hlbokými RPG prvkami a veľmi dobrou strategickou hrateľnosťou.

 

 

18. Demon's Souls  (PS5) recenzia

Klasika s obrovskými monštrami sa vrátila a rozhodne nie je náhoda, že si na svoj príchod vybrala PS5. Našťastie, nestratila nič zo svojho čara a ani náročnosti. Umieranie je stále veľmi úzkou súčasťou hrateľnosti, teraz však v o dve generácie lepšom vizuále.

 

17. Crusader Kings III  (PC) recenzia

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ! Po ôsmich rokoch vlády strategického ovládania Európy v Crusader Kings 2 nastal čas odovzdať žezlo do rúk nového nasledovníka, Crusader Kings 3. Ten hráčov teraz zaviedol ako do stredovekej Európy, tak aj veľkej časti Ázie a Afriky. 

 

 

16. Persona 5: Royal (PS4) recenzia

Persona 5 Royal je vylepšená verzia už tak vynikajúcej hry. Prináša nové herné mechanizmy, veľa nových predmetov, ale najmä skvelé ženské postavy, nového záporáka, celý tretí semester a viac herných dní. Royal verzia prospela aj hrateľnosti, je celkovo lepšia a svižnejšia, autori naplno prekopali, čo sa dalo. Stále platí, že je to jedna z najlepších JRPG a hier vôbec v tejto generácii.

 

 

15. Flight Simulator (PC)  recenzia

Microsoft po rokoch vrátil späť svoju Flight Simulator sériu a to v kompletnej podobe s celým svetom a tisíckami letísk, len teraz vo fotorealistickej grafike vďaka satelitnými záberom planéty a ich AI spracovaniu do 3D podoby. Nechýba detailná simulácia, rozmanité lietadlá a ani shop, ktorý sa už zapĺňa doplnkami.

 

 

 

14. Animal Crossing: New Horizons  (Switch)   recenzia

Tento rok Nintendo veľmi dobre vyšlo načasovanie nového Animal Crossing titulu pre Switch, ktorý cez lockdowny a karantény umožnil aj nehráčom pekný oddych v nenásilnom virtuálnom svete. Ponúkli množstvo činností a množstvo možností. 

 

 

 

13. Ori and the Will of the Wisps (PC, Xbox One, Switch)   recenzia

Ori je po 5 rokoch späť, aby nás opäť dojal, potrápil a hlavne zabavil so svojou novou hrou, ktorá je väčšia, lepšia a dojemnejšia. Znovu vyrozpráva netradičný príbeh bytostí z lesa a prevedie nás jeho zákutiami vykreslenými v pôsobivej grafike a doplnenej jedinečnou hudbou.

 

 

12. Immortals: Fenyx Rising (PC, Xbox One, PS4, Switch)   recenzia

Ubisoft na konci roka prekvapil s titulom Immortals, ktorým nepochybne chcel napodobiť Zeldu, ale treba uznať, že sa mu to podarilo veľmi dobre a priniesol rozsiahly grécky ladený svet, mix súbojov, puzzle prvkov a prieskumu prostredia. 

 

 

11.  Hades (PC, Switch)  recenzia

Bol rozruch okolo tejto indie hry opodstatnený? Určite áno, je to jedinečne spracovaná a veľmi návyková sekačka s kvalitným vizuálom, zvukovou stránkou a pútavo prerozprávanými greckými mýtami. Nechýbajú bossovia a kvalitný súbojový systém.

 

 

10. Snowrunner  (PC, Xbox One, PS4)   recenzia

Spintires a Mudrunner dostali svojho nasledovníka s názvom Snowrunner. Ten vylepšuje hrateľnosť, prístupnosť titulu oproti predchodcom a zároveň hru rozširuje rovno na niekoľko rozličných území, kde sa nudiť určite nebudete. Možno mierne nemotorné menu a prehľadnosť až tak autori nedotiahli, ale v ostatných ohľadoch sa ťažko sťažovať.

 

 

9. Desperados III (PC, Xbox One, PS4)  recenzia

John Cooper je späť so starými aj novými druhmi a ďalším príbehom z divokého západu, ktorý vyžaduje tímovú spoluprácu. Svojská partia dobrodruhov je vo výbornej forme a ak máte radi Commandos štýl alebo divoký západ, nesmiete novú hru z Desperados série vynechať.

 

 

8. Half Life: Alyx (PC VR)   recenzia

Valve sa po rokoch prebralo zo spánku a ponúklo skutočný AAA titul z populárneho univerza a to rovno vo virtuálnej realite. Dokázali veľmi dobre spojiť mechaniky virtuálnej reality s atmosférou okupovaného mesta a dobrým mixom akcie, prechádzania prostredím a puzzle prvkami.

 

 

7. Final Fantasy VII remake  (PS4) recenzia

Ďalšia nehynúca klasika dostala svoj remake, ktorý je pútavý, i keď sa do istej miery odkláňa od originálu. Stále je to však jasná voľba pre všetkých fanúšikov. Autori vylepšili grafiku, upravili hrateľnosť a ponúkli starý známy príbeh v novom poňatí. Stále je to však len prvá časť pôvodnej hry, pričom nevieme, kedy a či vôbec príde a

 

 

6. Mafia: Definitive edition  (PC, Xbox One, PS4)  recenzia

Klasická Mafia sa prekvapivo vrátila, aby nám oživila spomienky na začiatky mafie v Amerike a znovu ukázala parádnu atmosféru hry. Autori zobrali základ z pôvodného titulu, modernizovali ho, prepracovali mesto do modernej podoby, spravili malé úpravy v príbehu a celé to naservírovali v kvalitnom spracovaní. Ani tentoraz nechýbal český dabing.

 

 

5. Ghost of Tsushima  (PS4) recenzia

Autori Infamous nám tentokrát servírujú vojnovú drámu z feudálneho Japonska. Prináša akčnú zábavu, podmanivý vizuál, ale ponúka aj netradičné, naokukané prostredie, ktoré radosť objavovať a spolu s tým spoznávať kultúru samurajov.

 

 

4. Assassin's Creed: Valhalla  (PC, Xbox One, PS4)   recenzia

Assassin séria sa tentoraz presúva do sveta Vikingov, kde sa v časoch ich najväčšieho rozmachu vydávame s vikingskou výpravou do Anglicka, ktoré si síce nebudeme podrobovať, ale budeme tu expandovať našu dedinu, pomáhať miestnym kráľom, alebo ich likvidovať. Fanúšikovia série sa môžu tešiť na desiatky hodín hrateľnosti a aj zaujímavé zmeny v príbehu v súčasnosti.

 

 

3. Doom Eternal  (PC, Xbox One, PS4, Switch)  recenzia

Doom Eternal je tu a je to poriadne krvavá jazda peklom, zemou a podivnými dimenziami, ktorú je takmer nemožné si neužiť. Pokračuje v príbehu z predchádzajúceho Dooma a otvára univerzum ako nikdy doteraz. Ponúka kvalitnú kampaň, zaujímavý a netradičný multiplayer a vyšla už aj prvá časť príbehovej expanzie. 

 

 

2. The Last of Us Part 2  (PS4)  recenzia

Nová časť The Last of Us sa nebojí pokladať náročné otázky a ponúkať odpovede, ktoré sa nemusia všetkým páčiť. Naughty Dog teraz ponúkol pôsobivý, ale aj pre fanúšikov kontroverzný zážitok, v ktorom sa nebojí brutality, smrti a ani na survival hru netradičných tém.

 

 

1. Cyberpunk 2077  (PC verzia) recenzia

Svet v roku 2077 nie je práve prívetivé miesto. CD Projekt sa nám to v titule Cyberpunk 2077 rozhodol bližšie ukázať. Ponúkol veľmi kvalitne spracované mesto, jedinečné postavy, peknú ponuku obsahu a aj slušnú hrateľnosť. Celé v jedinečnej grafike. Niektoré detaily síce nedotiahli, ale plusy výrazne prevážili mínusy.


Cyberpunk 2077

Môžeme si to prerozdeliť aj do kategórií, v ktorých to vyzerá nasledovne:

Exkluzívne tituly:

PC - Microsoft Flight Simulator
Microsoft - Ori and the Will of the Wisps
Sony - The Last of Us Part 2
Nintendo - Animal Crossing: New Horizons
Mobil - Genshin Impact
VR - Half-Life: Alyx

Kategórie:

Grafika - Cyberpunk 2077 (PC verzia)
DLC / Expanzia - World of Warcraft: Shadowlands
Epizodická hra - Tell Me Why
Hra pre splitscreen - Overcooked! All You Can Eat
Indie hra - Hades
Remaster/Remake - Mafia: Definitive Edition

Štýly hier:

Akčná - Doom Eternal
Akčná adventúra - The Last of Us Part 2
Akčná RPG - Cyberpunk 2077
Stratégia - Crusader Kings III
Skákačka - Ori and the Will of the Wisps
RPG - Wasteland 3
JRPG - Persona 5: Royal
Racing - Snowrunner
Adventúra - Tell Me Why
Multiplayer - Among Us / Fall Guys 
Bojovka - Mortal Kombat 11 Ultimate
Šport - Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2
Simulátor - Microsoft Flight Simulator
Slovenská hra - Vaporum: Lockdown
Najlepší trend - kvalitné expanzie

 

A čo najhoršie veci?

Najväčšie sklamanie - Warcraft 3: Reforged 
Najhorší trend - vydávanie nedokončených hier

 

Ak si myslíte, že by ste vybrali lepšie, čoskoro spustíme hlasovanie o hru roka podľa vás, kde sa ukáže, čo sa páči práve vám.


napísal saver 8.1.2021
Páči sa mi! (+8)
NAJLEPŠIE HRY ROKA 2020


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk