LENOVO LEGION PRO 7I

LENOVO LEGION PRO 7I

9.5

Otrasie RTX 4000 séria trhom s notebookmi?

Len nedávno sme boli svedkami príchodu novej generácie grafických kariet, no asi nikto by si netrúfol predpovedať, ako veľmi RTX 4000 séria zamieša kartami na poli herných notebookov. Spojenie najnovších technológií a Lenovo teda ponúka pri modeloch Legion Pro 7i  zaujímavý prísľub masívneho výkonu. Dokáže ale očakávania, ktoré nie sú malé, potvrdiť aj v praxi?

Balenie a prvé dojmy

Balenie sa od svojich predchodcov nesnaží nejako výraznejšie odlíšiť, no vo svojom jednoduchom prevedení ponúka všetko potrebné. V balení sa nachádza okrem samotného notebooku samostatne zabalený napájací adaptér, ktorý dokáže zariadenie zásobovať až 330W energie. Neprekvapí vás teda hmotnosť atakujúca 1kg, rovnako nehľadajte USB Type-C koncovku. Prekvapí ale rýchle nabíjanie a Lenovo sľubuje nabitie na 80% len za 30 minút. Ak ste fanúšikmi jednoduchšieho čistého dizajnu, Legion Pro 7i vás osloví na prvý pohľad. Spracovanie v kombinácii plastových a kovových materiálov pôsobí už na dotyk veľmi príjemne, všetko je pevné a nič nevydáva nežiadúce zvuky. Rozloženie portov má taktiež svoju logiku, takže z konštrukčného hľadiska je ťažké Lenovu niečo vytknúť. Nesmie, samozrejme, chýbať nastaviteľné RGB podsvietenie klávesnice a prednej spodnej hrany notebooku. Viete si ale nastaviť decentnú farbu, takže notebook dokáže pôsobiť aj reprezentatívne. Pomerne neštandardným príslušenstvom je ale set bielych krytiek switchov na klávesnici, no určite si nájde svojich fanúšikov.

Špecifikácie

  • Displej: 16“ IPS QHD 2560x1600 240Hz
  • Procesor: Intel Core i9 13900HX Raptor Lake
  • Pamäť: 32GB DDR5 5600 MT/s
  • Grafika: NVIDIA GeForce RTX 4080 12GB
  • SSD: 1TB NVMe
  • Podsvietená RGB klávesnica
  • Porty: Type-C (USB3.2 Gen 2), Thunderbolt 4, 4x USB 3.2 Gen1, HDMI 2.1, Ethernet, Combo jack
  • Web kamera: 1080p
  • Reproduktory: 2x2W
  • Batéria: 99,9 Whr
  • Hmotnosť: 2,8 kg
  • Rozmery: 363 x 262,15 x 25,9 mm
  • Ostatné: Wifi 6E, Bluetooth v5.1
Lenovo Legion Pro 7i
Lenovo Legion Pro 7i V balení sa nachádza notebook a zabalené príslušenstvo
V balení sa nachádza notebook a zabalené príslušenstvo


Lenovo Legion Pro 7i 330W napájací adaptér sa hmotnosťou blíži k 1kg
330W napájací adaptér sa hmotnosťou blíži k 1kg


Lenovo Legion Pro 7i Náradie na výmenu krytov klávesov spolu s náhradnými dielmi
Náradie na výmenu krytov klávesov spolu s náhradnými dielmi





Ako je vidieť zo špecifikácie, na testy sme dostali k dispozícii model so strednou konfiguráciou grafickej karty, teda s RTX 4080, no k dispozícii sú aj modely s RTX 4070 alebo RTX 4090. Procesor je ale už top model od Intelu, a to i9 13900HX ktorý disponuje až 24 jadrami a 32 vláknami (8/16 P-core, 16/16 E-core). V spojení s 36MB Cache a maximálnou frekvenciou na úrovni 5,4 GHz (P-core) a 3,9 GHz (E-core) ide o slušnú beštiu a nedostatkom CPU výkonu rozhodne trpieť nebudete. Svedčia o tom aj PassMark benchmarky, kde dosahuje hodnoty na úrovni 46 855 bodov a pri výkone na jedno vlákno 4301 bodov. Podobné výsledky dosahuje desktopová verzia i7 13700K. Takýto masívny výkon v mobilnom zariadení si nesie ale aj svoju daň, a to spotrebu na úrovni od 45W do 157W čoho vedľajším produktom je aj vyprodukované teplo. Napriek tomu chladenie notebooku si s teplotami dokáže poradiť dobre, no musíte počítať s teplotami v záťaži atakujúcimi hranicu nad 90 stupňov. Lenovo na chladenie využíva technológiu ktorú nazýva Cold Frost 5.0 , ktorú tvoria prepojené chladiče a odvody tepla z procesora a grafickej karty, pričom sa využíva aj Vapor chamber chladič a pri procesore aj tekutý kov. Vďaka tomuto dizajnu chladenia a dvom ventilátorom umiestnených v pravom a ľavom hornom rohu notebooku, dokáže Legion udržať teploty na prijateľnej úrovni pre udržanie maximálneho výkonu.

Grafická karta NVIDIA RTX 4080 dokáže taktiež poriadne podkúriť, no teploty pri benchmarkoch sa hýbali na úrovni max 68-75 stupňov, čo pri 175W verzii grafickej karty nie je vôbec zlá hodnota. Karta disponuje 12GB VRAM, takže sa najbližšie roky nemusíte obávať nedostatku grafickej pamäte ani pri vyšších rozlíšeniach. Pripravte sa ale aj na hluk chladičov. V miestnosti v ktorej sme v tichosti namerali hluk na úrovni 29db dosahoval hluk chladiča v záťaži úroveň 55 dB v okolí uší a 62dB pri meraní zo stola. Hlučnosť ale vyriešite jednoducho použitím slúchadiel. Ak ale plánujete hrať z batérie, chladenie sa stane prakticky nepočuteľné, resp. dosahuje hlučnosť na úrovni chladenie v Idle pri napájaní zo siete.

Procesoru a grafickej karte sekunduje 32 GB DDR5 operačnej pamäte s rýchlosťou 5600 MT/s, ktoré sú osadené v dvoch slotoch s možnosťou osadenia až 128GB. Zároveň sú k dispozícii 2 m.2 PCIe sloty pre osadenie SSD disku, pričom nami testovaný model mal osadený jeden 1TB SSD. Dobrá upgradovateľnosť a zároveň aj prístup k ventilátorom pre ich prípadné čistenie dopomáha dotvárať Pro označenie, ktoré udelilo Lenovo aktuálnemu Legionu.

Lenovo Legion Pro 7i
Lenovo Legion Pro 7i Na pravej strane sa nachádza len USB a Jack
Na pravej strane sa nachádza len USB a Jack


Lenovo Legion Pro 7i Hlavné porty sú lokalizované v zadnej časti
Hlavné porty sú lokalizované v zadnej časti


Lenovo Legion Pro 7i Displej s tenkými rámčekmi ponúka kvalitné podanie farieb
Displej s tenkými rámčekmi ponúka kvalitné podanie farieb





Dominantou je okrem samotného výkonu, samozrejme, takmer bezrámčekový displej, ktorý svojimi parametrami vyčnieva z radu bežných herných notebookov. Nejde síce o Oled panel, no Lenovo sa rozhodlo použiť skutočne kvalitný IPS panel s rozlíšením 2560x1600 s jasom dosahujúcim 500 nitov a 100% sRGB pokrytím farieb. Nakoľko ide o primárne herné zariadenie, displej disponuje aj obnovovacou frekvenciou na úrovni 240Hz a HDR. Pro používateľov zase určite poteší hardvérová kalibrácia X-Rite Pantone pre verné zobrazenie farieb a pomer strán 16:10. Povrchová úprava displeja je antireflexná, čo síce nezabráni absolútnemu minimalizovaniu nežiadúcich odleskov, ale zároveň umožní oproti matnej povrchovej úprave vyniknúť farbám. K displeju v princípe na nami testovanom modeli nemáme žiadne výhrady, nakoľko ide pre dané zariadenie o dobre zvolené rozlíšenie či už pre pro používateľa alebo pre hráča. Výkonu má zariadenie na 2,5K  rozlíšenie pri hraní dosť a vďaka prítomnosti technológie DLSS 3 si viete hry užiť na vysoké detaily plynulo nad 60 fps. Dokonca aj pri napájaní z batérie sa viete pohodlne zahrať na 2,5K rozlíšení na úrovni okolo 60 fps, čo je rozhodne asi najväčší skok oproti minulej generácii grafických kariet, kedy bolo potrebné aj v podobnej kategórii kariet znižovať detaily alebo rozlíšenie na FHD.

Každý pro používateľ a hráč okrem kvalitného displeja ocení ešte aj kvalitnú klávesnicu. Vďaka full size klávesnici s vyšším zdvihom a jemným zaoblením klávesov bolo písanie veľmi pohodlné a intuitívne bolo aj samotné rozloženie klávesov. Prítomný je aj numerický blok, ktorého osobne nie som veľkým fanúšikom a radšej by som prijal vycentrovanú klávesnicu a touchpad na stred zariadenia pre pohodlnejšie písanie a viac priestoru pre ľavé zápästie. No verím že numerický blok si svojich fanúšikov nájde a rozhodne to neberieme ako negatívum. True Strike klávesnica, samozrejme, disponuje antighostingom a RGB podsvietením nastaviteľným cez Legion Spectrum jednotlivo pre každý kláves. O ozvučenie Legion Pro 7i sa stará dvojica stereo reproduktorov od značky Harman Kardon s výkonom 2x 2W.

Poslednou časťou zariadenia je samotná konektivita. Legion ide proti aktuálnym minimalizačným trendom a prináša všetky potrebné porty, ktoré sú zároveň dobre rozmiestnené. Na zadnej strane zariadenia nájdete všetky dôležité porty, vďaka čomu vám nebudú káble prekážať z boku zariadenia. Na zadnej strane sa teda nachádza okrem napájacieho portu aj HDMI, Ethernet, USB-C a dvojica klasických USB 3.2 portov. Všetko potrebné viete teda pripojiť zo zadnej strany notebooku. Na pravej stane sa nachádza 3.5mm combo jack, ďalší klasický USB 3.2 port a prepínač na manuálne vypnutie webkamery. Na ľavej strane sa nachádza ďalší USB 3.2 port a Thunderbolt 4 port, ktorý je ale nešťastne umiestnený veľmi blízko vystúpenej časti chladenia a ak plánujete pripojiť napr. USB SSD disk s pevným telom (bez kábla), zariadenia sa vám do voľného priestoru nezmestí. Viete ale využiť zadný USB-C port, no je škoda že Lenovo nenechalo pár mm voľného priestoru v okolí Thunderboltu navyše.

HRY

Testovaniu sme podrobili niekoľko hier, ktoré mali preveriť rôzne aspekty notebooku. Cieľ bol ale vždy dosiahnuť čo najvyššiu plynulosť pri čo najväčšej kvalite v natívnom 2.5K rozlíšení. E-sport titulom sme preto stanovili cieľ dosiahnuť fps čo najbližšie k 240Hz, pri AAA hrách zase stabilných 60 fps. Zvolili sme preto nasledovné hry:

  • Counter Strike: Global Offensive
  • F1 2022
  • CyberPunk 2077
  • Spider-man: Miles Morales
  • Elden Ring

CS GO

Hra s ktorou má asi každý z nás svoju skúsenosť. Dohady o optimálnom nastavení sú rôzne, no pre účely testovania sme sa rozhodli využiť max preset a natívne rozlíšenie. Rovnaké nastavenia sme následne otestovali aj pri napájaní z batérie. Vďaka výkonnej RTX 4080 sme sa pohybovali na úrovni 240-280 fps s odozvou okolo 3ms a teploty GPU sa pohybovali na úrovni 64 stupňov pričom spotreba GPU dosahovala maximálne len 98W.

Pri napájaní z batérie sme sa dostali bez zmien v nastavení na úroveň 130-150 FPS s odozvou okolo 4ms  a teploty GPU sa pohybovali na úrovni 52 stupňov, pričom spotreba GPU sa pohybovala okolo 35W.

Pri 240Hz panely boli hodnoty nad 240FPS veľmi príjemné na hranie a, samozrejme, viete zo zariadenia dostať znížením nastavení ešte oveľa viac FPS.

F1 2022

Ďalšou relatívne náročnou e-sport hrou je F1. Hra disponuje aj RayTracingom, takže môžeme preveriť, či sa nám podarí dosiahnuť potrebná plynulosť. Za cieľ sme si stanovili dosiahnuť čo najstabilnejšie hodnoty a priblížiť sa čo najviac k 240 fps pri čo možno najvyšších detailoch v 2,5K rozlíšení. Priblížiť sa k nášmu cieľu pomáha implementácia DLSS. Dosiahnuť natívnych 240 fps bolo na prvý pohľad nereálne, no v Ultra presete bez Ray-tracingu a s vypnutým DLSS sme sa dostali na úroveň v priemere 190 fps, čo je rozhodne veľmi slušná hodnota, ktorá nás celkom prekvapila. Na dosiahnutie priemerných 231 fps stačilo zapnúť DLSS na Quality nastavenie a vypnúť Ray Tracing, takže kompetitívni hráči sa na nedostatočnú plynulosť nemôžu sťažovať.

Najlepšie hrateľné bolo ULTRA bez RT so zapnutým DLSS na Quality, no ak si chcete hru užiť v plných detailoch najlepším kompromisom sa javí Ultra preset s Ultra RayTracingom a zapnutým DLSS na Quality, kedy sa fps pohybujú priemerne na úrovni 126.

Lenovo Legion Pro 7i

Pri hraní z batérie nebolo potrebné znižovať rozlíšenie, aby sa hra udržala nad 60 fps, dokonca ste si hru mohli užiť aj s Ray-tracingom. Najlepšie hrateľné boli ale High nastavenia s vypnutým Ray-tracingom a DLSS nastaveným na Quality pričom priemerné FPS sa pohybovali na úrovni 114 FPS.

Preset

RTX

DLSS

min

avg

max

HIGH

RTX HIGH

DLSS Q

35

73

91

HIGH

RTX OFF

DLSS Q

71

114

145

ULTRA

RTX OFF

DLSS Q

52

114

141

 

Elden Ring

Ďalšou z testovaných hier bola obľúbená hra Elden Ring, ktorú netreba asi nikomu bližšie predstavovať. Na test sme zvolili max preset v natívnom rozlíšení a našim cieľom bolo sa udržať na úrovni stabilných 60 fps. To sa nám vďaka RTX 4080 a i9 aj podarilo bez nejakých potrieb znižovať nastavenia pričom počas hrania dosahovala GPU teploty na úrovni 54 stupňov a spotreba sa pohybovala na úrovni 50W, čo bolo rozhodne prekvapivé číslo, nakoľko podobné hodnoty dosahovali iné hry pri hraní z batérie. Pri napájaní z batérie klesla spotreba na cca 35W a teploty na úroveň 50 stupňov. Oveľa horšie to bolo s fps, ktoré pri rovnakých nastaveniach dosahovali úroveň okolo 35 fps, no hra bola v náročnejších častiach kvôli výrazným prepadom a skokom vo fps nehrateľná. Pomohlo ale zníženie nastavení na High, kde sme dosiahli priemerné hodnoty okolo 45 fps. Dosiahnuť hranicu 60 fps bolo ale možné znížením rozlíšenia na 1200p.

Spider-man: Miles Morales

Ďalším Ray Tracing titulom nabitým technológiami je posledný diel Spider-man série. Prekvapením počas testov bolo, že dosiahnuť hranicu stabilných aspoň 120 fps nebol vôbec problém ani v 2,5K rozlíšení na Very High presete. Dokonca aj pri napájaní z batérie bola hra hrateľná vo QHD so zapnutým Ray-tracingom a fps na úrovni 45-60, no oveľa plynulejšie hra pri hraní z batérie bežala s vypnutým Ray-tracingom. Hre veľmi výrazne vypomáha implementácia DLSS 3 technológie, ktorá disponuje funkciou Frame Generation a technológiou Reflex pre potláčanie vysokej latencie. Vďaka tomu si viete zahrať v natívnom rozlíšení na maximálne nastavenia s Ultra Ray-tracingom a DLSS na Quality nastavenie s fps na úrovni cca 140. S vypnutým Ray-tracingom Legion atakuje hodnoty na úrovni 185 fps. Pri hraní z batérie sa pri 2,5K rozlíšení fps pohybujú pri max alebo high nastaveniach na úrovni od 35 do 85 fps v závislosti od nastavenia RTX, DLSS a FrameGeneration.

Lenovo Legion Pro 7i

Teploty GPU sa počas hrania pohybovali na úrovni okolo 75 stupňov a spotreba okolo 130W. Pri napájaní z batérie teploty klesli k 55 stupňom a spotreba na cca max 60W.

CyberPunk 2077

Priam znovuzrodená hra posledných mesiacov, ktorá opäť dosahuje státisíce súčasne hrajúcich hráčov, sa začína tešiť popularite a zároveň dostala množstvo opravných patchov od autorov. Stále ide o jednu z graficky najnáročnejších hier, no získané výsledky nám dokážu naznačiť trend, kam notebook zapadne v najbližších rokoch pri nových hrách, ktoré ešte len prídu. Nie je teda prekvapením, že RTX 4080 dostala poriadne zabrať a naším cieľom bolo dosiahnuť čo najvyššiu kvalitu nastavení a plynulý chod s aspoň 60 fps. Hru sme testovali na Ultra presete v 2,5K rozlíšení. Ak si chcete vychutnať hru s Ultra Ray-tracingom, bude potrebné pomôcť si s DLSS. Ak ale chcete hrať v QHD rozlíšení, odporúčame DLSS v Quality  a zapnutý Frame Generation (DLSS 3).

Teploty sa počas hrania pohybovali na úrovni 75 stupňov a spotreba okolo 157W. Pri hraní z batérie sa spotreba pohybovala na úrovni 60W a teplota okolo 55 stupňov. Zároveň si môžete porovnať medzigeneračný nárast výkonu napr. z testov notebooku s RTX 3080Ti.

Pri zapnutom DLSS 3 a Frame Generation sa objavil zaujímavý problém a benchmark v pozícii max fps uvádzal hodnoty v tisícoch fps (1500-3000), takže pre prehľadnosť grafu ich neuvádzame. Najlepšie hrateľným bolo RTX ULTRA nastavenie s DLSS Q  a zapnutým Frame Generation, kde sme sa pohybovali na úrovni 100 fps. Pri hraní z batérie ale bolo potrebné v tomto prípade znížiť aj rozlíšenie, kedy sme sa s rovnakými nastaveniami len v 1200p dostali na úroveň priemerne 83 fps, no minimálne fps boli na úrovni 9 fps a maximálne na 1366 fps.

Lenovo Legion Pro 7i

3DMark

Lenovo Legion Pro 7i sme podrobili aj záťažovým testom pomocou programu 3DMark, kde sme vykonali štandardnú komplexnú sériu testov. Notebook dosiahol úctyhodných 18 086 bodov a počas testov sa teploty pohybovali priemerne na úrovni okolo 90 stupňov na CPU a 67 stupňov na GPU. Samotné grafické skóre dosiahlo 18 609 bodov (RTX 3080Ti dosahovala pri našom poslednom teste len 9 967 bodov) a CPU skóre 15 604 bodov, čo sú veľmi solídne hodnoty na mobilné zariadenie.

Lenovo Legion Pro 7i
Lenovo Legion Pro 7i Nie všetok obsah zvládne fungovanie v 16:10
Nie všetok obsah zvládne fungovanie v 16:10


Lenovo Legion Pro 7i Výsledky testov
Výsledky testov


Lenovo Legion Pro 7i Pohľad na priebeh teplôt a frekvencií počas benchmarku
Pohľad na priebeh teplôt a frekvencií počas benchmarku





Rendering

Už ako aj samotný názov napovedá, RTX 4080 nemusí byť nutne určená len pre hráčov. Ak sa venujete strihu videa veľmi dobre viete, ako dokáže dať RAW záber vo vysokom rozlíšení vášmu notebooku zabrať. Na test sme sa teda rozhodli využiť 1min a 30s 4K ProRes RAW záberov z Red kamier. Ako prvé sme testovali live playback, pričom Legion nemal problém zvládať prehrávanie bez trhania aj v plnej kvalite. Zároveň oceníte dostatok VRam. Využívali sme rovnako ako v teste notebooku s RTX 3080Ti program DaVinci Resolve. Práca v ňom bola plynulá a samotný render do FHD rozlíšenia zabral len 17s. ( Pri RTX 3080Ti sa podobne dlhé video renderovalo cca 50 sekúnd)

Zhodnotenie

Lenovo prinieslo na trh veľmi vydarené zariadenie, ktoré dokáže pokryť všetky vaše potreby a zároveň v mnohých prípadoch dokáže relatívne plnohodnotne nahradiť desktop. Nezíska si vás len kvalitné spracovanie, výkon alebo dobrá konektivita, ale aj kvalitný displej s vysokým rozlíšením a 240Hz obnovovacou frekvenciou. Samozrejme, nájde sa zopár drobných chybičiek, no tie prevažujú vo mnohých prípadoch výhody. Lenovo pri zariadení sľubuje 8h výdrž batérie, no tento údaj je potrebné brať so značnou rezervou a počítať skôr s výdržou pri bežnom používaní na úrovni 3 hodín.  Pri hraní ako býva pri herných notebookoch zvykom okolo 1 hodiny. Napr. po 15 min hrania CyberPunku klesla batéria zo 100 na 73%.

Ak ale hľadáte primárne výkonný herný notebook, s decentným dizajnom a s kvalitným displejom a klávesnicou, Legion Pro 7i sa momentálne javí ako dobrá voľba. Obzvlášť v aktuálnej ponuke notebookov s ešte minulou generáciou grafických kariet zo série RTX 3000, ktoré sa nachádzajú v podobnej cenovej hladine.

Lenovo Legion Pro 7 kúpite za 3499 eur


napísal tomass 14.4.2023
Páči sa mi! (+2)
9.5
LENOVO LEGION PRO 7I
+ dizajn
+ kvalita displeja a pomer strán 16:10
+ klávesnica
+ porty
+ prístupnosť komponentov – RAM, SSD
+ výkon
- hmotnosť adaptéra
- slabá výdrž batérie
- dostupnosť Thuderbolt portu
- vyššia hlučnosť chladenia


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk