RAZER BLACKSHARK V2 PRO (2023)

RAZER BLACKSHARK V2 PRO (2023)

Niečo pre profesionálnych hráčov

Test

Razer tiež rozumie tomu, že ak niečo nie je rozbité, netreba to opravovať. Má fanúšikov, má populárne produkty, na zavedenie nových technológií tak netreba vymýšľať niečo nové. Stačí zobrať nejaký svoj hit, rozobrať ho, napchať ho novými črevami a poriadne vylepšiť. Napríklad ako nový headset Razer BlackShark V2 Pro, ktorý na trh vychádza v týchto dňoch a my sme už mali možnosť si ho vyskúšať. Razer ako základ zobral svoj známy model BlackShark a hlavne pôvodný V2 Pro, priniesol doň nové technológie a aj niektoré možno trochu nečakané novinky. Na záver to vyladil na mieru hráčom, aby pri online zápasoch dostali čo najlepší zvukový zážitok.

Razer radí tento svoj nový headset skôr do vyššieho radu v rámci svojej ponuky. Tomu ale zodpovedá všetko – možnosti, vyhotovenie, balenie a v neposlednom rade aj cena. Tá je u nás stanovená na 229,99€, čo je relatívne dosť, ale v oblasti bezdrôtových herných headsetov to nie je žiadna tragédia. Pritom už len samotné balenie dáva tušiť, že toto bude jeden z lepších headsetov. Mám rád, keď produkt dáva kvalitu najavo už aj tým, ako vám príde do rúk. Balenie je relatívne obyčajné, ale rozhodne nie strohé. Krabica obsahuje penové vnútro, kde má všetko svoje miesto. Nájdete tu headset, odnímateľný boom mikrofón, receiver, napájací a aj predlžovací kábel. Ten sa často nevidí a môžete nabíjať (alebo sa pripájať) na naozaj poriadne veľkú vzdialenosť.

Headset je pomerne veľký a ťažší ako niektorá konkurencia, ale nie je to žiadna katastrofa. Hmotnosť 320 gramov sa dá zvládnuť aj po celý deň, pričom po stránke pohodlia na tom headset tiež nie je najhoršie. Vnútorný rozmer náušníkov je 62 x 42 mm, takže pohodlne obopnú vaše uši. Sú látkové, priedušné a vyplnené mäkkou pamäťovou penou. Zároveň pomerne slušne izolujú zvuk zo slúchadiel, takže síce zvuk z nich ide, ale nie je to také zlé ako v prípade nového Kaira Pro HS headsetu. Rovnako dobre izolujú vonkajší zvuk od vašich uší. Vnútorná strana hlavového mosta má rovnakú penu, rovnakú látkové spracovanie. Tiež je to veľmi príjemné.

Razer BlackShark V2 Pro (2023)

Pre svoje pohodlie si môžete headset aj nastaviť aj veľkosťou, no tu mám isté výhrady. Pohodlné to síce je, ale každé slúchadlo je držané dvomi tenkými oceľovými ramenami. Ich vysúvaním nastavujete veľkosť a pôsobí to trochu citlivo. Neskúšal som ich nasilu ohnúť, ale asi budú mať problém s tým, ak by ste headset náhodou prisadli. Hlavne ale nedržia polohu slúchadiel napevno. Pohnete nimi už aj tým, ak si headset skladáte z hlavy. Mám radšej tradičné mechanizmy, kde vám slúchadlá držia na bode, kde ste ich nastavili. Na druhú stranu, headset je dosť flexibilný a môžete ho vo veľkej miere skrúcať alebo naťahovať a vydrží to.

Dizajnovo je to ale veľmi dobré. Asi jeden z najkrajších nových headsetov tento rok. Pritom zostáva elegantný a jednoduchý. Najmä v bielej vyzerá veľmi dobre, aj keď je jasné, že v čiernej vydrží dlhšie bez fľakov a podobne. Vychádza, samozrejme, z predchádzajúcich modelov, ale robí nejaké menšie úpravy. Napríklad zostal výrazný valček na ovládanie hlasitosti na ľavom slúchadle. A ten fakt dokážete nahmatať za každých okolností, taký je veľký. Ale vyzerá to fajn. Inak tu výrazné prvky nie sú. Aj logá na slúchadlách sú pomerne nenápadné. Akurát, ako som už viackrát predtým písal pri iných značkách, nie sú fanúšikom káblov zo slúchadiel do hlavového mosta. Ľahko o ne môžete zavadiť a poškodiť ich, ak si nedáte pozor.

Spomínaný valček na ovládanie hlasitosti je asi takým najvýraznejším ovládacím prvkom a používa sa pohodlne, kladie trochu odpor, takže ho nepretočíte. Na ľavom slúchadle je okrem neho ešte port na zasunutie mikrofónu, nájdete tu aj USB-C port na nabíjanie, ale tiež dvojicu tlačidiel. Jedným headset vypínate/zapínate, druhé slúži na zapnutie/vypnutie mikrofónu, keď si chcete zanadávať na spoluhráčov, ktorí vám kazia zápas. Na pravom slúchadle je len jedno tlačidlo – slúži na prepínanie režimov ekvalizéra (krátkym podržaním prepínate medzi štandardnými profilmi a dlhým medzi Pro hernými profilmi).

Headset môžete pripájať dvomi spôsobmi a to buď cez Bluetooth 5.2 (napríklad aj k telefónu, pokojne aj k Switchu a iným zariadeniam), alebo cez HyperSpeed Wireless, čo je zase bezdrôtová technológia Razeru na 2.4Ghz pripojenie k receiveru, pri ktorom získate najlepšiu kvalitu zvuku, najnižšiu odozvu, ale zase to aj zníži výdrž batérie. Ak chcete výdrž predĺžiť, oplatí sa vám headset v tomto režime využívať pri hraní a pri počúvaní hudby si už vystačíte aj s Bluetooth . Ale tak to je pri každom podobnom hernom headsete. Výdrž na jedno nabitie je potom až 70 hodín, čo je skvelé číslo. A je tu aj technológia rýchleho nabíjania, takže po 15 minútach nabíjania dostanete 6 hodín používania.

Ešte pred zvukovým prejavom k základným číslam a údajom headsetu. Razer tu využíva vlastné 50mm TriForce Titanium meniče, ktoré môžete poznať aj z iných Razer headsetov, takže zhruba viete, na aký zvuk sú stavané. Frekvenčný rozsah slúchadiel je 12 Hz – 28 kHz, čo je širšie, ako s väčšinou herných headsetov býva zvykom. Basy sú hlbšie a výšky vyššie. Slúchadlá majú impedanciu 32 Ohmov a citlivosť 100dBSPL/mW at 1KHz, teda v niektorých oblastiach klasika tejto oblasti, inde ju headset prekonáva.

Razer tento headset cieli na profesionálnych esport hráčov FPS hier a tomu je prispôsobený aj zvukový prejav, ktorý je hlbší, viac založený na nízkych tónoch. Rozhodne je prebasovaný, aby všetky tie výbuchy, výstrely a iné veci zneli dôrazne a výrazne, aj keď chýba tu akýsi dôraz. Taký ten „punch“. Rovnako stredy sú dosť výrazné. O to viac, ak sú zvyku aj priestorovo verné a presné, čo tu rozhodne sú. A kým v hrách takýto prejav chcete, v iných oblastiach už veľmi nie. Napríklad hudba nepôsobila ideálne, rovnako ani sledovanie filmov. Úvodná scéna s Baby Driver sa celá utopila v basoch a to hlavne pri aktivovaní priestorového zvuku. Celkovo pri defaultnom nastavení znie stereo lepšie ako THX priestorový zvuk (THX Spatial Audio aplikácia nie je súčasťou headsetu a musíte si ju zaplatiť samostatne). To všetko ale viete zmeniť, keď sa pohráte s nastavením ekvalizéra. Razom si dokážete vychutnať aj Sultans of Swing. Síce stále s trochu výraznejšími basmi, ale už aj výšky znejú lepšie. Headset tak vie byť aj univerzálny, ale chce to od vás, aby ste sa hrali s nastaveniami.

A keď už ide o hranie, tu sa s nastaveniami namiesto vás pohrali v Razeri. Headset prichádza s 5 predpripravenými profilmi, ktoré sú vyladené na mieru na aktuálne najpopulárnejšie FPS – Call of Duty, Fortnite, Apex Legends, Valorant a CS:GO. Možno by ste nikdy nepovedali, že zvukový mix každej z týchto hier si žiada trochu iné nastavenia ekvalizéra, ale fakt to je spracované slušne. Navyše sa medzi profilmi da prepínať dosť jednoducho na headsete a aj v Razer aplikácii. Nemyslím si, že by z vás zrazu headset spravil lepšieho hráča, ale dostanete zvuk bližší tomu, ako si to zvukári v daných štúdiách predstavovali (a ako nastavili napríklad kroky, streľbu a iné prvky). Navyše sa aj s týmito profilmi viete detailnejšie pohrať a vyladiť ich viac podľa svojho gusta. Celkovo tak headset po vybalení z krabice možno nespraví ten najlepší dojem, ale ak sa pohrabete v nastaveniach, výsledok je veľmi slušný ako v hrách, tak aj pri počúvaní a pozeraní.

Počuť hru je však len jedna časť zvukových starostí profesionálnych hráčov. Druhá časť je byť počutý a to zvláda nový BlackShark na výbornú. Nie som si istý, či som mal za posledných niekoľko rokov lepší mikrofón na nejakom headsete. Nevyrovná sa síce dedikovanému mikrofónu, ale prekonáva všetko, s čím prišli iné herné headsety. Razer HyperClear Super Wideband Mic ponúka 32 kHz sampling rate a hlas je vďaka tomu úžasne čistý. Takto neskreslený hlas som ešte z headsetu nepočul. Navyše pekne filtruje praskanie vďaka duálnemu pop filtru (interný a externý). Okolité ruchy sa snaží filtrovať tiež, ale stále počuť ako niečo z pozadia, tak aj písanie na klávesnici či klikanie myši. V tomto mikrofón trochu zaostáva. Ale ten hlas, ten je perfektný.

Všetko to nastavovanie, prepínanie profilov, zapínanie priestorového zvuku a podobné veci robíte v Razer Synapse aplikácii. Je rýchla, intuitívna, prehľadná, takže ju hravo zvládnete. Ale toto má asi už každý výrobca vychytané. Dôležité je, že sa tu Razeru podarilo vychytať aj niečo iné, a to vynikajúci mikrofón. Zvuk v hrách nie je vôbec zlý a keď sa s ním pohráte, prispôsobíte si ho aj na iné činnosti. Výborná je aj výdrž a slušná je úroveň pohodlia. Sú tu však aj nejaké negatíva. Ak by som chcel vypichnúť ďalšie okrem tých v článku, tak napríklad nemožnosť byť naraz pripojený k dvom zdrojom a tým pádom aj absencia mixu medzi nimi. Možno niekomu bude chýbať aj klasický jack.


napísal matus_ace 28.4.2023
Páči sa mi! (+1)
RAZER BLACKSHARK V2 PRO (2023)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk