ASUS ROG STRIX SCAR 16

ASUS ROG STRIX SCAR 16

9.0

Poraz najlepších. Bez limitov...

Poraz najlepších. Bez limitov. Tak znie slogan aktuálnej série SCAR G634, s ktorou sa ASUS pokúsi vyzvať konkurenciu, ktorá ale rozhodne nezaváha a prináša taktiež svoje novinky. Ako obstál SCAR 16 v našom tradičnom teste?

Balenie a prvé dojmy

ASUS sa rozhodol ísť cestou netradičného balenia, ktoré na prvý pohľad nezaujalo ani tak jeho dizajnom, ale jeho kompaktnosťou. V porovnaní s veľkosťou balenia bežných 16-palcových notebookov pôsobí balenie SCAR-u ako balenie 13-palcového notebooku. Sú to síce drobné detaily, ale pri aktuálnych cenách top herných notebookov dizajnovo prepracované balenie s unikátnym pocitom pri rozbaľovaní určite poteší a navodí pocit prémiovosti. Po rozbalení na vás čaká samotný notebook a v častiach pod ním masívny 330W adaptér s barelovou koncovkou. Prvý dojem z balenia bol super, aj zo samotného zariadenia, ktoré pôsobí robustným a kvalitným dojmom. Príjemný dizajn, na prvý pohľad prepracované chladenie, pričom rozhodne zaujme členenie spodného krytu pre zabezpečenie čo najlepšieho prúdenia vzduchu. Vnímanie dizajnu sa ale rýchlo zmení po zapnutí zariadenia, nakoľko sa plne ukážu všetky LED časti, ktoré môžu byť pre niekoho už príliš. Je to ale otázka vkusu, preferencií a úprav v nastaveniach. Čo ma ale sklamalo už hneď po rozbalení, bolo rozmiestnenie portov, obzvlášť napájacieho portu. Ten sa nachádza na ľavej strane, pričom barelová koncovka adaptéra je pravouhlého tvaru. Takže kábel môže smerovať smerom k vám alebo za zariadenie. Osobne mi pripadá oveľa praktickejšie a oveľa estetickejšie umiestnenie na zadnej strane.

Špecifikácie

  • Displej: 16“ QHD Mini LED Nebula HDR 2560x1600 240Hz
  • Procesor: Intel Core i9 13980HX Raptor Lake
  • Pamäť: 32GB DDR5 4800 MT/s
  • Grafika: NVIDIA GeForce RTX 4080 12GB
  • SSD: 1TB NVMe
  • Podsvietená RGB klávesnica
  • Porty: Type-C (USB3.2 Gen 2), Thunderbolt 4, 2x USB 3.2 Gen1, HDMI 2.1, 2.5Gb Ethernet, Combo jack
  • Web kamera: 720p
  • Reproduktory: 5.1.2 Dolby Atmos
  • Batéria: 90 Whr
  • Hmotnosť: 2,6 kg
  • Rozmery: 35.4 x 26.4 x 2.26 ~ 3.04 cm
  • Ostatné: Wifi 6E, Bluetooth v5.2
ASUS ROG STRIX SCAR 16
ASUS ROG STRIX SCAR 16 Štýlové a kompaktné balenie
Štýlové a kompaktné balenie


ASUS ROG STRIX SCAR 16 V balení nájdete všetko potrebné
V balení nájdete všetko potrebné


ASUS ROG STRIX SCAR 16 Zaujímavo je riešený aj spodný kryt pre čo najefektívnejšie chladenie
Zaujímavo je riešený aj spodný kryt pre čo najefektívnejšie chladenie





Zo špecifikácii je možné vidieť, že ASUS situáciu rozhodne nepodcenil a nový SCAR vybavil tým najlepším, čo aktuálne trh ponúka. Nami testovaná verzia je v konfigurácii s RTX 4080, no v ponuke sa nachádza aj RTX 4090. RTX 4080 disponuje 12 GB GDDR6 VRam, čo je už v dnešnej dobe optimálne množstvo pre pohodlné hranie najnovších AAA hier na vysokých detailoch. Zároveň poskytne aj menšiu rezervu do budúcna, takže sa nebudete najbližšie roky obávať nedostatku grafickej pamäte. GPU dokáže ísť spotrebou až do 175W v režime dynamic boost, no štandardne sa drží na úrovni 150W pri maximálnej frekvencii 2330MHz. Spolu s najnovšími technológiami od spoločnosti nVidia, ako napríklad DLSS, Frame generation alebo Reflex, si viete pohodlne zahrať na vysokých detailoch aj na monitoroch s vyšším rozlíšením. Hlavne DLSS 3 spolu s Frame generation funguje na aktuálnych sériách notebookov výborne a dokážete si vďaka tomu zahrať hry v natívnom rozlíšení aj pri hraní z batérie, resp. bez potreby nejako výraznejšie meniť nastavenie hry.

Výkonnej grafickej karte sekunduje rovnako výkonný procesor Intel Core i9 13980HX z aktuálnej série Raptor Lake. Procesor disponuje 24 jadrami a 32 vláknami, ktoré tvorí 8/16 výkonných jadier a 16/16 efektívnych jadier. Maximálny tak 5,6GHz, 36MB cache a TDP na úrovni 65W sa postarajú o dostatok výkonu v každej situácii. Ako ale isto tušíte, brutálny výkon so sebou prináša aj slabšiu výdrž batérie. Pri hraní AAA hier môžete počítať so štandardnou cca 1-1,5 hodinou hrania na maximálny výkon. Vďaka 330W adaptéru a rýchlemu nabíjaniu dokážete zariadenie nabiť z 0 na 50% za 30 minút, takže získate rýchlo dodatočný čas na hranie alebo hodiny na prácu a multimédiá. ASUS ale treba pochváliť aj za možnosť nabíjania pomocou USB-C, ale len s výkonom max 100W. V prípade, že nevyužívate notebook len na hranie, ale aj prácu a cestovanie, oceníte možnosť využiť malú ľahkú 100W nabíjačku namiesto takmer kilovej 330W.

Masívny výkon je ale potrebné vedieť aj vychladiť. ASUS sa rozhodol nasadiť svoje najnovšie ROG INTELIGENT COOLING riešenie, ktoré využíva celú šírku notebooku na umiestnenie chladiča s hustejším rebrovaním oproti minulej generácii SCAR 15, konkrétne o 62,59%. Spolu s tromi ventilátormi a 7 teplovodivými trubicami dokáže nový SCAR 16 držať stabilné teploty aj počas niekoľkých hodín hrania náročných hier. V prípade bežnej práce, alebo pri napájaní z batérie ,kedy je GPU obmedzená na cca 50W, je chladenie až prekvapivo tiché a sotva počuteľné.

ASUS ROG STRIX SCAR 16
ASUS ROG STRIX SCAR 16 Masívne chladenie po celej šírke notebooku
Masívne chladenie po celej šírke notebooku


ASUS ROG STRIX SCAR 16 Pravá strana obsahuje len 2 USB porty
Pravá strana obsahuje len 2 USB porty


ASUS ROG STRIX SCAR 16 Všetky hlavné porty sa nachádzajú vľavo
Všetky hlavné porty sa nachádzajú vľavo





Dominantou zariadenia je ale displej. QHD Mini LED Nebula displej napomáha odlíšiť sa od konkurencie a posúva zároveň kvalitu zobrazovaného obsahu o úroveň vyššie. Obrazovka využíva 90% plochy zariadenia, takže rámčeky okolo displeja sú pekne tenké. Chválim rozhodnutie využiť pomer strán 16:10, vďaka ktorému v spojení s QHD rozlíšením získate dostatočne veľkú pracovnú plochu aj na prácu, hoci ide len o 16“ displej. Čerešničkou na torte sú 100% pokrytie DCI-P3 spektra, 240 Hz obnovovacia frekvencia, 3ms odozva, podpora Dolby Vision HDR a G-Syncu. Samotný panel má validáciu od Pantone, takže máte istotu že podanie farieb bude verné. Je ťažké displeju niečo vytknúť, nakoľko počas testovania sa nielenže neobjavil nejaký problém, ale ani nikde výrazne nezaváhal. Či už pri zobrazovaní čiernej, pri pozorovacích uhloch, alebo HDR obsahu.

Klávesnica a touchpad sú už tradične v SCAR sérii výborne rozmiestnené, nakoľko získate dostatočne veľké plnohodnotné klávesy s príjemným zdvihom, funkčné klávesy a touchpad, ktorý je dostatočne veľký a vycentrovaný na stred zariadenia. Touchpad má aj funkciou NUMLINK, vďaka ktorej sa premení na numerický blok. Klávesnica sa príjemne používala či už na písanie, ako aj na hranie. Je ale fér podotknúť, že rozhodne nejde o najlepšiu klávesnicu primárne pre písanie, na to sú ale zamerané iné kategórie zariadení. Klávesy sú podsvietené RGB podsvietením, ktoré je plne nastaviteľné, od farieb po módy osvetlenia. Vylepšením by malo prejsť aj ozvučenie, ktoré tvoria 4 reproduktory umiestnené v rohoch zariadenia, pričom dva smerujú zvuk smerom dole a dva (pri displeji) smerom hore. Ich využitím dokáže ASUS poskytnúť virtuálny 5.1.2 priestorový zvuk, no pri praktickom využití ide o lepší nadštandard. Pri médiách je síce počuť bass, no v určitých situáciách kazí dojem jeho menšia výraznosť. Počas hrania je zase potrebné ísť nad 60% hlasitosti kvôli hluku chladenia, takže pôsobia tichým dojmom. Reálne ale aj tak väčšina hráčov skončí pri využívaní slúchadiel počas hrania, takže tento mínus v tom momente odpadá. Pri bežnom používaní ale ide o kvalitnejší zvuk, aký bežne v herných notebookoch dostanete. Chválime ale integráciu technológie na potláčanie šumu mikrofónu pomocou umelej inteligencie, ktorá je ďalším menším rozdielovým prvkom voči konkurencii.

Samotné porty zariadenia sú v rámci možností relatívne dobre rozmiestnené, no tým, že sa využívajú bočné hrany na umiestnenie portov, tak ich plné využitie trocha kazí estetiku zariadenia. Zároveň klasické USB porty sa nachádzajú len na pravej strane, takže ak využívate káblovú myš a máte užší stôl, toto riešenie vás pripraví o ďalších pár centimetrov.

ASUS ROG STRIX SCAR 16
ASUS ROG STRIX SCAR 16 RGB podsvietenie
RGB podsvietenie


ASUS ROG STRIX SCAR 16 Hry vyzerajú na Mini LED displeji úžasne
Hry vyzerajú na Mini LED displeji úžasne


ASUS ROG STRIX SCAR 16 Nechýba numerický blok / touchpad
Nechýba numerický blok / touchpad





HRY

Testovaniu sme podrobili niekoľko hier, ktoré mali preveriť rôzne aspekty notebooku. Cieľ bol ale vždy dosiahnuť čo najvyššiu plynulosť pri čo najväčšej kvalite v natívnom QHD rozlíšení. E-sport titulom sme preto stanovili cieľ dosiahnuť fps čo najbližšie k 240Hz, pri AAA hrách zase stabilných 60 fps. Zvolili sme preto nasledovné hry:

  • Counter Strike: Global Offensive
  • F1 2022
  • CyberPunk 2077
  • Hogwarts Legacy
  • Elden Ring

CS GO

Hra, s ktorou má asi každý z nás svoju skúsenosť. Dohady o optimálnom nastavení sú rôzne, no pre účely testovania sme sa rozhodli využiť max preset a natívne rozlíšenie. Rovnaké nastavenia sme následne otestovali aj pri napájaní z batérie. Vďaka výkonnej RTX 4080 sme sa pohybovali na úrovni 210-250 fps s odozvou okolo 3ms a teploty GPU sa pohybovali na úrovni 73 stupňov, pričom spotreba GPU dosahovala maximálne len 98W.

Pri napájaní z batérie sme sa dostali bez zmien v nastavení na úroveň priemerne 150 fps s odozvou okolo 4ms  a teploty GPU sa pohybovali na úrovni 51 stupňov, pričom spotreba GPU sa pohybovala okolo 40W.

Pri 240Hz paneli boli hodnoty nad 240 fps veľmi príjemné na hranie a, samozrejme, viete zo zariadenia dostať znížením nastavení ešte oveľa viac fps.

F1 2022

Ďalšou relatívne náročnou e-sport hrou je F1. Hra disponuje aj Ray-Tracingom, takže môžeme preveriť, či sa nám podarí dosiahnuť potrebná plynulosť. Za cieľ sme si stanovili dosiahnuť čo najstabilnejšie hodnoty a priblížiť sa čo najviac k 240 fps pri čo možno najvyšších detailoch v QHD rozlíšení. Priblížiť sa k nášmu cieľu pomáha implementácia DLSS. Dosiahnuť natívnych 240 fps bolo na prvý pohľad nereálne, no v Ultra presete bez Ray-Tracingu a DLSS v nastavení Quality sme sa dostali na úroveň v priemere 215 fps, čo je rozhodne veľmi slušná hodnota, ktorá nás celkom prekvapila. Na dosiahnutie priemernej úrovne 240 fps stačí len sa pohrať s optimálnymi nastaveniami, takže súťaživí hráči sa na nedostatočnú plynulosť nemôžu sťažovať.

Najlepšie hrateľné bolo ULTRA bez RT so zapnutým DLSS na Quality, no ak si chcete hru užiť v plných detailoch, najlepším kompromisom sa javí Ultra preset s Ultra RayTracingom a zapnutým DLSS na Quality, kedy sa fps pohybujú priemerne na úrovni 121, no viete si pomôcť aj technológiou Frame Generation, ktorá zvýši priemerné fps na 153. No zároveň zvýši aj frame time, takže pri hrách ako F1 ho odporúčame skôr vypnúť. Pri napájaní z batérie stúpol frame time z 9ms až na 31ms, čo rozhodne nie je zanedbateľná hodnota pri e-sport titule. Príjemným prekvapením ale je, že si viete hru zahrať pri  napájaní z batérie v QHD na high preset s DLSS na Quality, bez Ray-Tracingu na priemerných 121 fps.

ASUS ROG STRIX SCAR 16ASUS ROG STRIX SCAR 16ASUS ROG STRIX SCAR 16ASUS ROG STRIX SCAR 16

Elden Ring

Ďalšou z testovaných hier bola obľúbená hra Elden Ring, ktorú netreba asi nikomu bližšie predstavovať. Na test sme zvolili max a high preset v natívnom rozlíšení a našim cieľom bolo sa udržať na úrovni stabilných 60 fps. To sa nám vďaka RTX 4080 a i9 aj podarilo bez nejakých potrieb znižovať nastavenia, pričom počas hrania dosahovala GPU teploty na úrovni 63 stupňov, pri Ray-Tracingu 78 stupňov, a spotreba sa pohybovala na úrovni 53-66W (Pri RT 125W), čo bolo rozhodne prekvapivé číslo, nakoľko podobné hodnoty dosahovali iné hry pri hraní z batérie. Pri napájaní z batérie klesla spotreba na cca 40W a teploty na úroveň 53 stupňov. Oveľa horšie to bolo s fps, ktoré pri rovnakých nastaveniach dosahovali úroveň okolo 35 FPS, no hra bola v náročnejších častiach kvôli výrazným prepadom a skokom v FPS „nehrateľná“, nakoľko stabilita FPS pri Souls hrách je k nezaplateniu. Pomohlo ale zníženie nastavení na high, kde sme dosiahli priemerné hodnoty okolo 50 fps. Dosiahnuť hranicu 60 fps bolo ale možné znížením rozlíšenia na 1200p, prípadne optimalizáciou nastavení.

CyberPunk 2077

Priam znovuzrodená hra posledných mesiacov, ktorá opäť dosahuje státisíce súčasne hrajúcich hráčov, sa začína tešiť popularite a zároveň dostala množstvo opravných patchov od autorov. Stále ide o jednu z graficky najnáročnejších hier, no získané výsledky nám dokážu naznačiť trend, kam notebook zapadne v najbližších rokoch pri nových hrách, ktoré ešte len prídu. Nie je teda prekvapením, že RTX 4080 dostala poriadne zabrať a naším cieľom bolo dosiahnuť čo najvyššiu kvalitu nastavení a plynulý chod s aspoň 60 fps. Hru sme testovali na Ultra presete v QHD rozlíšení. Ak si chcete vychutnať hru s Ultra Ray- Tracingom, bude potrebné pomôcť si s DLSS. Ak ale chcete hrať v QHD rozlíšení, odporúčame DLSS v Quality a zapnutý Frame Generation (DLSS 3).

Teploty sa počas hrania pohybovali na úrovni 81 stupňov a spotreba okolo 140-150W. Pri hraní z batérie sa spotreba pohybovala na úrovni 35-50W a teplota okolo 50 stupňov.

Najlepšie hrateľným bolo RTX ULTRA nastavenie s DLSS Q a zapnutým Frame Generation, kde sme sa pohybovali na úrovni 87 fps. Pri hraní z batérie ale bolo potrebné v tomto prípade znížiť aj rozlíšenie, kedy sme sa s RTX Medium, DLSS Q a zapnutým frame generation nastaveniami v 1200p dostali na úroveň priemerne 60 fps, no minimálne hodnoty boli na úrovni 24 fps, pričom maximálna spotreba GPU bola len 35W. Pri Max power móde sme získali len cca 10 fps naviac, no stratili sme čas na batérii, takže bolo oveľa výhodnejšie hrať s obmedzeným výkonom.

Hogwarts Legacy

Ďalšou na výkon náročnou hrou je novinka zo sveta Harry Pottera, Hogwarts Legacy. Hra si prešla určitou kontroverziou pri vydaní v oblasti využívania výkonu, kedy jej nerobilo problém zaplniť 32GB Ram a 12GB VRam. V hre prevláda zároveň menší paradox, a to že hra vyzerá reálne lepšie s využitím DLSS než bez neho. Testovali sme v natívnom rozlíšení, v ultra presete a so zapnutým a vypnutým DLSS a Frame generation. Najlepšie hrateľné boli nastavenia bez Frame Generation, nakoľko spôsoboval trhanie obrazu a rôzne artefakty pri vykresľovaní snímok. Vizuálne najlepšie bolo nastavenie s RTX na Ultra, s DLSS na Balanced nastaveniach a vypnutým FG, kedy sa priemerné FPS hýbali na úrovni 80 FPS.

Pri napájaní z batérie na high presete s DLSS na Balanced nastaveniach sme sa pohybovali na úrovni 45 fps. Pre dosiahnutie stabilných 60 fps stačí znížiť rozlíšenie na 1200p.

3DMark

ASUS ROG STRIX SCAR 16 sme podrobili aj záťažovým testom pomocou programu 3DMark, kde sme vykonali štandardnú komplexnú sériu testov. Notebook dosiahol úctyhodných 17 722 bodov a počas testov sa teploty pohybovali priemerne na úrovni okolo 80-90 stupňov na CPU a 69 stupňov na GPU. Samotné grafické skóre dosiahlo 18 054 bodov (RTX 3080Ti dosahovala pri našom poslednom teste len 9 967 bodov) a CPU skóre 16 054 bodov, čo sú veľmi solídne hodnoty na mobilné zariadenie.

ASUS ROG STRIX SCAR 16
ASUS ROG STRIX SCAR 16 Výsledky testov
Výsledky testov


ASUS ROG STRIX SCAR 16 Výsledky testov
Výsledky testov


ASUS ROG STRIX SCAR 16 Benchmark v F1 22
Benchmark v F1 22




Rendering

Už ako aj samotný názov napovedá, RTX 4080 nemusí byť nutne určená len pre hráčov. Ak sa venujete strihu videa, veľmi dobre viete, ako dokáže dať RAW záber vo vysokom rozlíšení vášmu notebooku zabrať. Na test sme sa teda rozhodli využiť 1min a 30s 4K ProRes RAW záberov z Red kamier. Ako prvé sme testovali live playback, pričom SCAR nemal problém zvládať prehrávanie bez trhania aj v plnej kvalite. Zároveň overíte dostatok VRam. Využívali sme rovnako ako v teste ostatných notebookov program DaVinci Resolve. Práca v ňom bola plynulá a samotný render do FHD rozlíšenia zabral len 17s. ( Pri RTX 3080Ti sa podobne dlhé video renderovalo cca 50 sekúnd)

Zhodnotenie

ASUS ROG STRIX SCAR 16 môže na prvý pohľad vyzerať podobne ako minuloročný model, no opak je pravdou. Množstvo drobných vylepšení sa v konečnom výsledku stará o masívny skok a zlatým klincom je využitie Mini LED 240Hz displeja. Notebook má, samozrejme, svoje chybičky a rozhodne nie je dokonalý, no s s konkurenciou drží krok, prípadne ju prevyšuje. Je už teda len na vás, či vás neodradí trocha extravagantnejší dizajn vďaka RGB podsvieteniam, alebo je pre vás primárny výkon a použité technológie. Už je asi aj zbytočné zmieňovať slabšiu výdrž batérie pri hraní, nakoľko sa pohybujeme v štandardných hodnotách.

Ak teda zvažujete kúpu nového herného notebooku s kvalitným displejom, výberom SCAR 16 rozhodne nespravíte chybu.


napísal tomass 1.7.2023
Páči sa mi! (+2)
9.0
ASUS ROG STRIX SCAR 16
+ kvalita displeja a pomer strán 16:10
+ Mini LED displej
+ klávesnica
+ porty – 2.5 Gb Ethernet
+ prepracované chladenie
+ výkon
- hmotnosť adaptéra
- slabá výdrž batérie
- umiestnenie napájacieho portu
- pre niekoho až príliš extravagantný dizajn


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20305)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk