ASUS ROG PHONE 8 PRO

ASUS ROG PHONE 8 PRO

9.0

Herný mobil ako sa patrí

Asus síce nevyrába veľa mobilov, ale tie, ktoré ponúka, majú štýl. Má totiž jeden mobil v mainstreame, a to Asus Zenfone a v hernej oblasti, kde má Asus ROG Phone. To je celé a všetko sú to high-endy. Asus nemá žiadne low-endy ani stredné triedy. Chce ponúkať len to najvýkonnejšie.

Zatiaľ čo v mainstreame je Asus Zenfone výnimočný svojimi rozmermi, v hernej oblasti je ROG Phone výnimočný svojím výkonom a možnosťami. V novej verzii sa tieto základné veci nemenia a robia ho ešte špeciálnejším Anime displejom, ako aj príjemným dizajnom. Dizajn totiž už nie je prehnane herný, ale viac štandardnejší. Stále má však svoj štýl a herné funkcie zostávajú.

  • Displej: 6.78 " LTPO AMOLED, 1B colors, 165Hz, HDR10, 165 Hz, 1600 s (HBM), 2500 s (peak) nit, 1080 x 2400px
  • Procesor: Snapdragon 8 Gen 3
  • OS: Android 14
  • Pamät: 16GB RAM, 24GB RAM / 512GB, 1TB UFS 4.0
  • Kamera: 50 MP, f/1.9, 24mm (wide), 1/1.56, 1.0µm, PDAF, gimbal OIS
    32 MP, f/2.4, (telephoto), 1/3.2, 0.7µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
    13 MP, f/2.2, 13mm, 120° (ultrawide)
  • Selfie: 32 MP, f/2.5, 22mm (wide)
  • Nabíjanie: 65W wired, 15W wireless (Qi), 10W reverse wired
  • Rozmery:  163.8 x 76.8 x 8.9 mm 
  • Váha: 225 g
  • Batéria:  5500 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Špecifikácie ukazujú najvýkonnejší čip, pekne veľkú batériu s rýchlym nabíjaním, pridáva sa pôsobivý displej a nechýbajú ani virtuálne shoulder tlačidlá. Síce batéria je oproti sedmičke mierne menšia (6000mAh bola minule), ale nižšia spotreba čipu to dorovná, zároveň sa zlepšili kamery, teraz s optickou stabilizáciou, pribudlo wireless nabíjanie, zároveň je mobil tenší a ľahší. Je to slušný posun vpred.

Asus ROG Phone 8 Pro
Asus ROG Phone 8 Pro Mobil prichádza v plnej výbave aj s obalom, ventilátorom a nabíjačkou
Mobil prichádza v plnej výbave aj s obalom, ventilátorom a nabíjačkou


Asus ROG Phone 8 Pro Čakajte štandardnú veľkosť aj váhu a tentoraz už je kamera v displeji a nie nad ním.
Čakajte štandardnú veľkosť aj váhu a tentoraz už je kamera v displeji a nie nad ním.


Asus ROG Phone 8 Pro Zadný kryt je teraz viac štandardný, aj keď skrýva v sebe pôsobivý AniMe matrix displej.
Zadný kryt je teraz viac štandardný, aj keď skrýva v sebe pôsobivý AniMe matrix displej.





Dizajnovo je teraz ROG Phone najbližšie k štandardným mobilom ako kedykoľvek predtým. Vzadu už odbudli rôzne vetracie otvory a ponúka tam len veľmi príjemne pogumovaný kryt, ktorý zaistí, aby sa vám mobil nešmýkal. Príjemne sa tak bude držať.

Zároveň má mobil v tejto Pro verzii zadný kryt so zabudovaným AniMe matrix displejom, ktorý Asus používa aj na notebookoch alebo klávesniciach a ide vždy o sériu LED diód, ktoré môžu zobrazovať logo a aj rôzne údaje. Tu je displej veľmi pôsobivo skrytý pod gumenou plochou a ak nesvieti, tak ho nevidíte. Môžete ho zapnúť, ale nemusíte a ak zapnete, štandardne vám rotuje nabitie, ROG logo a čas. Viete si to ľubovoľne zmeniť, napríklad na hudobný graf, viete pridať aj počet mailov, nabíjanie, ale aj zobrazenie pri fotení, natáčaní a aj odpočítavanie.  Ak zoberiete základnú ROG Phone 8 verziu, tá má vzadu RGB podsvietené Asus logo.

Hrany mobilu sú ploché, s tým, že okolo displeja na vrchu aj naspodku krytu sú okraje mierne zaoblené, pre lepšie držanie. Pritom aj tu Asus ponecháva Air Triggers tlačidlá, teda dve tlačidlá na hornej hrane, ktoré sú dotykové a môžete si ich namapovať na eventy na obrazovke.  Na hrane ma mobil štandardné dva USB-C porty  (jeden na nabíjanie, druhý na pripojenie ventilátora) a pridáva sa aj na 3,5mm jack. To všetko pri zachovaní vodeodolnosti.

Displej je AMOLED s dynamickým 165Hz refreshom, tentoraz aj s vysokým 2500 nitovým v peaku. Rovnako teraz má displej aj výrez na kameru a je teda väčší na celú prednú plochu. Predná kamera v displeji má 32MP a je decentná na selfie a dobre funguje na odomkýnanie. Obomkýnanie máte aj na odtlačok prsta v displeji.

Asus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 ProAsus ROG Phone 8 Pro

Samotná sústava zadných kamier má teraz nový dizajn. Je teraz mierne väčšia a vystúpená približne do štvorca s urezaným rohom. Je to zmena oproti predchádzajúcim verziám, kde sa firma snažila aj za cenu hrúbky kamery zarovnať. Teraz išla smerom zníženia hrúbky aj za cenu viac vystúpených kamier. 

Mobil vzadu ponúka tri kamery a teraz sú to 50 MP & 32 MP & 13 MP, pričom sú ultrawide a zoom zväčšené oproti minulej verzii. Zároveň sú senzory citeľne lepšie a hlavne 50MP senzor ponúka kvalitné zábery na všetky typy fotenia, slušný je aj 32MP senzor s 3x zoomom a ultrawide je už 13MP.  Nie je to doslova high-end kvalita, ale pre bežné používanie bude bezproblémová a ani nočné fotky nie sú zlé.

Telefón ponúka pekné vylepšenia ako gymball, má aj mod svetelná stopa, ktorá bude snímať taký čas, ako držíte spúšť, nechýba spomalenie, časozber, samozrejme, noc, panoráma, portrét. Pridávajú sa Pro video a aj Pro foto režimy s detailnými nastaveniami. Video môžete snímať do 8K 24 fps.

Asus ROG Phone 8 Pro
Asus ROG Phone 8 Pro Na hrane mobilu okrem tlačidiel nájdete aj dva AirTriggery na lepšie ovládanie hier. Zadná kamera je viac vysunutá.
Na hrane mobilu okrem tlačidiel nájdete aj dva AirTriggery na lepšie ovládanie hier. Zadná kamera je viac vysunutá.


Asus ROG Phone 8 Pro Vysúvateľný gamebar cez hry je veľmi bohatý na možnosti.
Vysúvateľný gamebar cez hry je veľmi bohatý na možnosti.


Asus ROG Phone 8 Pro Viete si nechať na obrazovke aj overlay so záťažou.
Viete si nechať na obrazovke aj overlay so záťažou.





Mobil je zameraný na výkon a aj to na jeho výsledkoch vidieť. Je tu, samozrejme, Snapdragon 8 Gen 3, ktorý je tu v plnom výkone s 2,1-miliónovým skóre v Antutu. Je to skok oproti Samsungom, ktoré majú s rovnakým čipom okolo 1,7 až 1,9 milióna. Je to ako vďaka chladeniu, tak vďaka tomu, že znižovanie rýchlosti je tu minimálne. 

V balení je pridaný aj doplnkový ventilátor, ktorý dáva Asus ako štandard k tomuto mobilu pre bezproblémové hranie. Ten sa zapája do bočného USB-C portu, ktorý ventilátor aj následne napája a umožňuje tak chladiť procesor. Pekne to vidieť aj na obrázku s Antutu testom, kde počas testu teplota čipu dokonca klesá. Zároveň však ventilátor žerie batériu, takže s tým treba pri hraní rátať.  Pri testoch sa spotreba zvýšila z 8% na 10%.

Samotný ventilátor má na sebe aj RGB podsvietenie a power tlačidlo, keďže nasadenie ventilátoru prekryje zabudované tlačidlo. Pridávajú sa dve zadné tlačidlá. Je tu aj ďalší USB-C port a aj 3,5mm jack. 

 

SSD je tu veľmi rýchle, je to moderné SSD nad úrovňou Samsungu, kde čítanie je približne rovnaké, a to na 4100MB/s ale zápis je 3700MB/s, teda o 700MB vyšší. Rovnako to má aj POCO X6 Pro.  Ale netreba si myslieť, že by ste nejaký rozdiel medzi 3000-4000MB/s zbadali. Je to rýchlosť, pri ktorej ani na PC nevidíte rozdiel. Celé to dopĺňa pamäť, kde tu Asus rovno dáva 16GB pre 512GB verziu a 24GB RAM pre 1TB verziu a obe konfigurácie sú pekné a vydržia dlhé roky. 

Čakajte tak veľmi výkonný mobil na hranie, kde idú hry lepšie ako kedykoľvek predtým, dokonca Fortnite umožní 90Hz režim dať na vyšších detailoch. Na nižších mobiloch išli len low. Dokonca aj Samsungy mali len low nastavenia. Jediná škoda, že mobilné hry tento výkon nevedia dobre využiť, keďže firmy robia tituly hlavne pre mainstream mobily a neriešia tieto high-endy. Niektoré hry však dobre využijú 165Hz displej. 

Aby Asus ukázal možnosti mobilu, spravil si peknú intro scénu, kde ukazuje minihry a možnosti mobilu, ako aj Ray tracing. Totiž všetky tieto nové mobily už majú možnosť Ray tracingu, ale v hrách ho zrejme len tak neuvidíme, keďže, ako som spomínal, hry sa orientujú skôr na mainstream. Čo sa týka výkonu, v Raytracingu mobil dosiahol 8659 bodov v Solar Bay 3D Mark benchmarku s priemerným framerate 33 fps. To je štandard pre tento Snapdragon a podobné číslo malo aj S24 ultra a ani Asus ROG tu nevytiahol z čipu viac.

Asus ROG Phone 8 Pro
Asus ROG Phone 8 Pro Dizajn systému je herne ladený, ale môžete si ho upraviť aj na klasický
Dizajn systému je herne ladený, ale môžete si ho upraviť aj na klasický


Asus ROG Phone 8 Pro Armory Crate v mobile nechýba a umožní vybrať jeden z troch režimov výkonu.
Armory Crate v mobile nechýba a umožní vybrať jeden z troch režimov výkonu.


Asus ROG Phone 8 Pro Výkon je masívny a ak zapojíte ventilátor, teplota čipu klesá aj počas záťaže
Výkon je masívny a ak zapojíte ventilátor, teplota čipu klesá aj počas záťaže





Systém je tu špeciálny, teda špeciálne herne upravený, ktorý si môžete nastaviť ako herný alebo viac štandardný, kde pri inštalácii ponúkne hneď niekoľko možnosti nastavení a prispôsobení.

Z aplikácií tu Asus k tomu ponúka svoju Armoury Crate utilitu, ktorá umožní mobil taktovať a môžete ho mať v boost móde X, v automatickom móde, alebo v móde na výdrž batérie.  Aplikácia rovnako ponúka sériu hier, ktoré si viete vyfiltrovať podľa funkcií mobilu. K tomu v nastaveniach si viete upraviť aj AirTriggers tlačidlá na bežné veci, napríklad na Google asistenta, zmeniť zvuk, zapnúť svetlo, nerušiť, ale aj fotoaparát, alebo snímka obrazovky, ale aj spustiť vybranú aplikáciu. Na každé tlačidlo môžete nastaviť vlastné spustenie a zároveň aj nadefinovať, pri akom tlaku sa tlačidlá aktivujú.

Pekným doplnkom systému je tu Gamebar overlay, ktorý si môžete pri hrách vysunúť a upraviť si rýchlymi kliknutiami nastavenia, pretaktovanie a rôzne ďalšie prvky. Plus, samozrejme, vidíte framerate a ďalšie prvky záťaže mobilu. Je to asi najlepšie spravený gamebar v mobiloch.

Čo sa týka batérie, tá je 5500mAh a ak mobil používate ako bežný, máte tam batériu na dva dni, možno mierne viac. Pre zaujímavosť, v teste výdrže batérie prekonal mobil ako S24 Ultra, tak iPhone 15 Pro Max, kde veľkosť batérie spravila svoje. Rovnako je najrýchlejší aj v nabíjaní, kde spraví svoje 65W nabíjanie a nabije mobil za 50 minút.

Asus ROG Phone 8 Pro
Asus ROG Phone 8 Pro Ventilátor je rovno v balení a zaistí, aby sa mobil nezahrieval a neklesal s výkonom.
Ventilátor je rovno v balení a zaistí, aby sa mobil nezahrieval a neklesal s výkonom.


Asus ROG Phone 8 Pro Mobil má svoj štýl systémových nastavení.
Mobil má svoj štýl systémových nastavení.


Asus ROG Phone 8 Pro Mobilu nechýbajú AirTriggery na hornej hrane, ktoré si môžete počas hry nastaviť tak, že aktivujú oblasť na obrazovke.
Mobilu nechýbajú AirTriggery na hornej hrane, ktoré si môžete počas hry nastaviť tak, že aktivujú oblasť na obrazovke.




Celkovo je Asus ROG Phone 8 Pro mobilom, ktorý vám dá niečo naviac, ak hrávate hry na mobile, zároveň vám dá niečo naviac, ak chcete výkonný mobil, ktorý nie je rovnaký ako ostatné. Ponúka najvyššiu úroveň výkonu v Snapdragon 8 Gen 3 sfére, pridáva veľkú batériu, má dokonca aj 3,5mm jack a tentoraz aj decentné fotoaparáty.

  • ROG Phone 8 Pro 12GB/512GB vyjde na 1189 eur.
  • ROG Phone 8 12GB/256GB vyjde na 1099 eur (bez AniMe displeja, namiesto neho je podsvietené logo)

napísal saver 8.3.2024
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI 14
35
[19.4. 2024]
8.5
XIAOMI WATCH 2
5
[26.4. 2024]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
+ vysoký výkon
+ kvalitný displej
+ príjemný dizajn
+ herné možnosti systému
+ air triggers
+ pridaný ventilátor
- stále chýbajú náročnejšie hry, ktoré to celé dobre využijú


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk