Dojmy z Gamescomu: Pollen - Vesmírna odysea sa vo virtuálnej realite stretla s Gone Home

Vydajte sa na Titan, kde na vás čaká práca vašich snov. Alebo že by nie? Rozhodnutie je len na vás.

pridal matus_ace 11.8.2015 o 15:07 pod hry
Dojmy z Gamescomu: Pollen - Vesmírna odysea sa vo virtuálnej realite stretla s Gone Home

HRY > NOVINKY >

Snívate o práci medzi hviezdami? Potom si musíte dávať pozor na to, čo si želáte. Život tam je totiž nebezpečný. Svoje o tom vie aj hrdina nenápadného indie titulu Pollen, za ktorým stojí fínske štúdio Mindfield Games. V koži hlavnej postavy ste totiž dostali jedinečnú pracovnú ponuku – ísť pracovať na Titan. Píše sa rok 1995 a vesmírne preteky v minulosti pokračovali, čo ľudstvu umožnilo takýto pokrok. A pred vami je ťažké rozhodnutie – zoberiete túto prácu?

Môžete odmietnuť a v tom prípade pre vás hra veľmi rýchlo skončí. Je o slobode voľby a aj táto sa, samozrejme, počíta. Ak to zoberiete, vydávate sa na cestu, na ktorej konci vás čaká prekvapenie. Vaša stanica totiž zíva prázdnotou a musíte sa pokúsiť zistiť, čo sa vlastne stalo. K tomu vám bude slúžiť interakcia ako v skutočnosti, kedy môžete predmety uchopiť, otáčať, skúmať a následne aj používať. Nebudete len v interiéroch, ale aj vonku. A pomedzi všetky tie predmety a stroje aj vyriešite nejakú tú hádanku a dozviete sa viac o svete okolo seba (napríklad sa stačí pozrieť na kalendár).

Olli Sinerma a Ville Kivistö toho o hre povedali síce dosť, no to najdôležitejšie z nej ukázali. Nasadil som si na hlavu Oculus a ponoril som sa do niekoľkých miestností, ktoré čakali na preskúmanie. Prostredie dokonale imituje akúsi retro sci-fi atmosféru 90. rokov, pričom je síce sterilné, no nie nudné. Je plné detailov a hlavne detaily textúr vyrazia dych. Autori vedia, že s VR zariadeniami sa môže herný svet dostať priamo pred oči hráčov a preto chcú, aby ste videli všetky detaily na stene pred vami.

Pollen je vlastne ďalšou modernou adventúrou s pohľadom z vlastných očí, kde sa veľa nachodíte, no taktiež budete musieť uvažovať nad hádankami (ktoré majú často hneď niekoľko riešení a nebude to žiadne nezmyselné kombinovanie dvoch nesúvisiacich predmetov) a hlavne odhaľovať časti príbehu. Keď už padla reč aj na VR, autori hru pripravujú pre HTC Vive, Oculus Rift a niekedy v budúcnosti plánujú aj Morpheus. Zaujímavé je, že pre hru pracujú aj na podpore ovládačov pre tieto systémy. Napríklad s ovládačmi k HTC Vive viete s predmetmi pracovať ešte intuitívnejšie. Hra ale bude hrateľná aj na obyčajnom PC s obyčajným monitorom.

Čo vám ale obrázky neprezradia, to je skvelá atmosféra, ktorá na vás z hry sála. Nemusel som sa pýtať autorov na to, čo ich pri tvorbe inšpirovalo. Zreteľne z hry cítiť Kubrickovu Vesmírnu Odyseu, no autori potom priznali aj ďalšie zdroje inšpirácie ako Lost alebo hru Gone Home. Niektoré sa prejavili viac, iné menej, celkovo je to však veľmi príjemný mix, ktorý si vás vie už v úvode získať. Ako to celé dopadne sa dozvieme v prvom štvrťroku 2016.

Dojmy z Gamescomu: Pollen - Vesmírna odysea sa vo virtuálnej realite stretla s Gone Home





Páči sa mi!






Dojmy z Gamescomu: Pollen - Vesmírna odysea sa vo virtuálnej realite stretla s Gone Home
PC

Vývoj: Mindfield Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. apríl 2016
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk