Ako Sombra mení Overwatch?

Je to už niekoľko dní, čo si mohli všetci hráči Overwatch konečne siahnuť na Sombru. Čo prináša do hry?

pridal matus_ace 20.11.2016 o 12:42 pod hry
Ako Sombra mení Overwatch?

HRY > NOVINKY >

Je to už niekoľko dní, čo si mohli všetci hráči Overwatch konečne siahnuť na dlho teasovanú Sombru, ktorá si po oficiálnom predstavení musela ešte nejakú dobu pobudnúť v PTR. Von sa dostala ako súčasť veľkého patchu, ktorý priniesol mnoho zmien a aj noviniek, napríklad nové Arkádové režimy. Dnes sa však budeme venovať práve jej a tomu, aké zmeny pre hru predstavuje.

Je to už druhá nová postava do hry. A rovnako ako Ana zmenila mierne taktiku a štýl hry po svojom uvedení, je to tak isto aj teraz so Sombrou, avšak v ešte výraznejšej miere. Sombra totiž pribudla ako útočná postava, pričom v lore hry je hackerka, ktorá sleduje vlastné ciele. Z príbehu toho veľa v hre nepochytíte, no fakt, že je hackerka, je priamo zakomponovaný do jej herného štýlu a od toho sa odvíjajú aj jej schopnosti. V tomto článku vychádzam z Xbox One verzie. V zásade veľké rozdiely medzi verziami nie sú, no balans niektorých postáv Blizzard rieši pre rozdielne verzie rôzne.

To ale nemení nič na tom, že ak patríte medzi skúsených hráčov, Sombra dokáže v zápase výrazne otriasť vašou taktikou, či už je na vašej strane, alebo v tíme súperov. Začnime jej akčnou stránkou. Je vyzbrojená SMG, ktoré ju radí niekde medzi Soldiera a Tracer. V zásobníku má 60 nábojov a zhruba 2,5 sekundy jej trvá nabíjanie. Jej DPS je nižšie ako v prípade iných postáv, napríklad Tracer. Najvyššiu účinnosť má na nižšie a stredné vzdialenosti, pričom si musíte dať pozor na rozptyl, ktorý robí streľbu na väčšie vzdialenosti náročnú. Hlavne tankovia by sa ale mali mať pred ňou na pozore, keďže aj napriek rozptylu dokáže väčšie telo jednoducho zasiahnuť.

Pomerne jednoducho sa na ňu bude prechádzať hráčom, ktorí zvládali Tracer a Soldiera, no musia si zároveň zvyknúť na novú rolu. Sombra nie je čistou útočnou postavou a ťažko s ňou nabehnete medzi nepriateľov s tým, že ich všetkých vykosíte. Funguje trochu aj ako support, no najmä ako skvelý infiltrátor využiteľný pri útoku aj obrane. Vďaka obrovskému zásobníku viete síce napáchať veľké škody, no musíte hrať viac s rozumom. Sombra je totiž nepredvídateľná. Jednou z jej schopností je neviditeľnosť, ktorá jej umožní sa pohybovať sa počas 6 sekúnd nielen nepozorovane, ale aj rýchlejšie. Ľahko tak prejdete za nepriateľskú obranu, čo vám ponúka mnoho možností. Taktiež viete zmiznúť útočiacim nepriateľom. Len vás nesmú zasiahnuť, kedy neviditeľnosť padá. To isté platí v prípade, že použijete schopnosti.

Ešte viac nepredvídateľnú ju činí translokátor ako ďalšia zo schopností. Ten môže hodiť relatívne ďaleko. Opäť za nepriateľskú líniu obrany, no hra tým rozširuje jej vertikálnu hrateľnosť, keďže takto viete získať výškovú prevahu. Alebo sa pustíte do boja proti presile, no predtým si translokátor umiestnite k lekárničke. Keď príde do tuhého, len sa teleportnete späť. Na využitie má až 15 sekúnd po hodení, čo je veľmi veľká porcia času. Ak hráte proti nej, kombinácia translokátoru a neviditeľnosti vás vie veľmi nepekne prekvapiť.

A tam nekončíme. Hackovanie je hlavnou schopnosťou Sombry a dokáže hacknúť každú postavu. Takto viete ostatným postavám zablokovať schopnosti a to vrátane ultimátky. Ak vás Sombra hackne a aj sa vám ju podarí zabiť, stále musíte hrať s tým, že niekoľko sekúnd dokážete len strieľať a to sú chvíle, kedy ste veľmi ľahkým terčom. Torbjornove turrety dokáže tiež dočasne pohodlne vypnúť jedným rýchlym hackom. Navyše dokáže hacknúť lekárničky na mape bez obmedzení. Hack trvá minútu a počas neho lekárnička nie je prístupná pre nepriateľov, no vám sa regeneruje 3x rýchlejšie. A hackovať môžete každých 12 sekúnd. Na hackovanie sa ale musíte priblížiť a taktiež nesmiete dostať zásah, takže je to náročnejšie, než sa zdá. Tak či tak to ale tímu, kde je Sombra, poskytuje obrovskú výhodu.

Jej ultimátnou schopnosťou je EMP, čo je vlastne masívna verzia hacku, ktorá má plošné pôsobenie. Dokáže tak rovnako zrušiť schopnosti na určitý čas, no aj zničiť štíty a bariéry. Nedokáže zrušiť ultimátky, ktoré sú už spustené. Dosah nie je taký veľký, no aj tak si na jej použitie treba dať pozor.

A čo toto všetko mení na hre? Otvára to nové možnosti a nabúráva zaužívané taktiky. Už som spomínal, že dokáže ľahko a nenápadne prekonať líniu obrany. Ani neviete ako a hráč so Sombrou sa zrazu objaví za vami a začne vás hackovať, či rovno zaútočí. Ak ju zasiahnete, môže sa teleportovať. Skvele funguje v kombe s inou postavou, napríklad so Zaryou, ktorá jej navyše k hackovaniu "požičia" svoj štít. Veľmi dobre dopĺňa rôzne možné scenáre. Zarya použije svoju ultimátku, no trojicu nepriateľov chytených v nej chráni ešte stále Reinhardtov štít. Sombra ho vie jednoducho vypnúť a váš tím má trojicu eliminácií pripravenú na striebornom podnose.

Jednoducho vie eliminovať aj známe a účinné obranné kombo Reinhardt + Bastion. Nepozorovane prekĺzne a môže použiť svoju ultimátku, či ich hacknúť. Padne štít a Bastion nedokáže meniť formy. Hackovanie lekárničiek vám umožní zas lepšie ovládať veľkú časť mapy. A ako Sombru counterovať? Vhodná je Tracer, ktorá má vyššie DPS, je rýchlejšia a nedá sa tak jednoducho hacknúť. Taktiež Mei je proti nej silná a taktiež Pharah, ktorá sa pri lietaní nedá takmer vôbec hacknúť, navyše v diaľke proti nej SMG s rozptylom tiež veľa nezmôže. Dobre môže poslúžiť aj Genji či Symmetra. Ale pozor, Lúcio alebo Bastion sú pre ňu ľahké sústo, na pozore by ste mali byť aj s Widowmaker alebo Zaryou.

Zatiaľ sa Sombra ukazuje ako veľmi dobrý prírastok. Najmä kvôli tomu, že do hry prináša svieži vietor zmien vo výraznejšom meradle. Musíte ju vedieť dobre counterovať a počítať pri hraní s možnosťou, že sa niekde okolo vás nepozorovane pohybuje. Mení taktiku pri obrane aj útoku a to v oboch tímoch. Ak ju máte po boku, musíte sa vedieť vhodne dopĺňať. Má ešte svoje muchy a určite bude terčom balansu zo strany Blizzardu, no pri štarte si hráčov získala. Ako za tých pár dní od verejného zapôsobila na vás? 





Páči sa mi!

Zaradené pod: Overwatch, Sombra, tema






PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Blizzard / Blizzard
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 24. máj 2016
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19955)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk