FORMULA ONE 05

FORMULA ONE 05

8.5

Pozrime sa na zúbky najnovšieho prepracovanie závodov F1 na konzoly.

Recenzia na PS2 verziu

Nejako sa stalo, že vďaka aktuálnej uhorkovej sezóne recenzujem jeden racing za druhým. Ale kto sa dá na boj, ten by to mal brať vážne. Môžem vás však ubezpečiť, že po minulotýždňovom sklamaní z Enthusie, mám dnes pre vás dobrú správu. Pozrieme sa totiž na zúbky najnovšej Formule 1.

Vďaka prebiehajúcej reforme, či skôr revolúcii vo svete Veľkej ceny, sa dostáva táto súťaž do povedomia aj iných ľudí ako len zanietených nadšencov. Veď stačí zapnúť televíziu a skoro každý týždeň počujete nejakú škandalóznu správu o nových pravidlách, alebo najnižšom počte štartujúcich vozidiel v histórii súťaže, prípadne o tom, že zázračný Nemec už nevyhráva každý pretek, alebo je pretriasané divné úmrtie šéfkuchára nemenovaného tímu. Proste, F1 je poslednou dobou v každej domácnosti viac, ako by bolo zdravé, ale nie tak ako by sme chceli. Preto je len dobre, že prichádza hra, v ktorej môžete prepísať dejiny a poslať Michala Obuvníka niekde na Alfa Centauri.

Spoločnosť SONY, rovnako ako v prípade WRC, aj tu vypálila rybník konkurencii a zaplatila si práva na oficiálnu licenciu F1. Vďaka tomu sa jedine v tomto titule stretnete s originálnymi okruhmi, vozidlami, jazdcami, komentátormi, tímami, zvukmi, pneumatikami, pravidlami, slečnami, šampanským, prilbami, pachmi, potravinami, cigaretami, odpadkami... vlastne všetkým, čo by ste mohli stretnúť jedine v reálnom svete F1. Ak teda milujete F1 a potrebujete originál, nezostáva vám nič iné, len si kúpiť PS2. Ostatné je len fake.

Pozrime sa teda, čo nás čaká po vložení DVD do mechaniky. V prvom rade je to logo, ktoré poteší každého audiofila. Dolby Pro Logic II je zárukou nezabudnuteľného zvukového zážitku, ale aj ľudia, čo nedisponujú patričnou audiosústavou si prídu na svoje. Všetky zvuky v hre, vrátane skvelej úvodnej skladby, hyperrealisticky znejúcich motorov, zvukov publika, či pred a pozávodného ošiaľu, sú jedným slovom výborné. Vďaka licencii máte k dispozícii aj zahraničných licencovaných komentátorov známych z televízie (nie, Malchárek tam nie je) a aj tento fakt dáva celej hre punc exkluzivity. Netradične som teda začal s audiostránkou, ale aj keď nie som zástancom vyzdvihovania grafiky, tak na tú si nechávam trochu viac priestoru ako by ste čakali. To, čo pre vás pripravili chlapci zo Studio Liverpool, ma úprimne povedané dostalo.

Formula One 05
Formula One 05
Formula One 05

Iste viete z iných mojich recenzií, že milujem efektné prezentácie a úvodné intrá sú mojou špecializáciou. Aj keď ani v prípade GT4 hra nedosahovala kvality týchto miniatúrnych filmových skvostov, je to niečo ako pekný obal a ako viete, ten môže mnohokrát zachrániť aj nie moc vydarený obsah. No a intro novej F1 ma úplne dostalo do kolien. Konečne filmík, ktorý má dušu a zasahuje cieľovú skupinu hráčov presne tými zbraňami, akými má. A ako čerešnička pôsobí mimoriadne vydarená skladba evokujúca Robbieho Williamsa a jeho známy formulový videoklip. Ďalšou lahôdkou je naozaj parádne menu, ktoré pre mňa predstavuje vrchol funkčnej estetiky, vrátane efektného logotypu zobrazovaného pri loadingu. Naposledy som takto skvele odvedenú prácu videl pri GT4. Kombinácia bielo - šedo – červenej proste frčí.

Po vstupe do menu nenájdete okrem jednej položky žiadne mimoriadne novinky. Tou spomínanou voľbou je tutorial plný návodov a cenných rád pre začiatočníkov. Vývojári správne vsadili v tomto ročníku na túto kartu a konečne vypočuli davy ľudí, ktorí by si formulu aj zahrali, ale zďaleka nie sú zbehlí v tejto kategórii závodov. Takže okrem mnohých tipov a rád implementovali aj vymodlené ovládanie pomocou smerových šípok na Dualshocku. Je to vychytávka naozaj vďačná a po zapnutí všetkých inteligentných asistentov sa hra síce stáva púhou arkádou, ale umožňuje vyhrávať aj totálným zelenáčom a to sa naozaj počíta. Samozrejme táto voľba sa netýka nás ostatných, ultratvrdých-hardcore-megadrsnych-racerov, ale pre istotu trochu rozpíšem asistentov.

V prvom rade to je asistent riadenia, ktorý je skvelý hlavne pri zlom počasí. Dážď dosahuje až dva stupne intenzity a jazdiť na mokrej vozovke v 300 kilometrovej rýchlosti je viac ako ťažké. Samozrejme ďalším potrebným pomocníkom je brzdový asistent a v prípade manuálnej prevodovky aj nastavenie odporúčaného prevodového stupňa. Špičkovou vychytávkou použiteľnou aj pre zručnejších hráčov je ideálna stopa, kde máte na ceste líniu, ktorá je farebne odlíšená podľa odporúčaných rýchlostí. Úžasná vecička vhodná naozaj pre každého. Ďalej je k dispozícii indikátor zákrut, ochrana pred nárazom, protipreklzový systém a F1 varianta ABS. Takže ako vidíte, nastavovať auto už v arkádovom režime sa dá naozaj hojne. Teraz sa pozrime na herné režimy a ponuku, ktorú nám tento rok naservírovali.

Prvou voľbou vhodnou na zoznámenie sa s novou F1 je Instant Race, kde spomínaných asistentov okamžite nájdete. Vyberiete si auto (Ferrari je až posledná voľba), jazdca, nastavíte parametre jazdy, počasie a okruh. V ponuke sú samozrejme aj okruhy v Turecku, Bahrajne a Šanghaji + všetky klasické okruhy, takže si spočiatku ani nebudete vedieť vybrať. Počas loadingu vidíte vkusnú mapku a čo je hlavné, zobrazia sa vám tam aktuálne a hlavne užitočné tipy. Hra vám ponúka nastavenie grid line podľa vlastných predstáv, čo považujem tiež za príjemný pokus o zatraktívnenie hry. Potom už iba závodíte na vybranom okruhu a bavíte sa. Pred samotným hlavným režimom sa ale ešte zastavím pri dvoch položkách.

Formula One 05
Formula One 05
Formula One 05

Prvou je Learning and Tip a skrýva sa pod ňou neskutočný poklad, ktorý mi vyrazil dych. Je to kompletný návod a encyklopédia technických výrazov v jednom. Tu sa dozviete aj to, čo ste o F1 ani nechceli vedieť. Šialené kvantum návodov dosahuje rozmer helpu k nejakému PC softu a nemá význam točiť sa teraz okolo neho. Ak niečo potrebujete vedieť o jazdnej technike, alebo neviete ako na to, tak tu to proste nájdete. Druhou naviazanou položkou je View Achievements, kde máte k dispozícii rôzne štatistiky a trofeje, odomknuté testovacie trate, historické vozidlá, na ktorých sa môžete preháňať a helmy, ktoré sú znakom vášho majstrovstva. Slúžia ako avatar pri online hraní. A to sme sa krásne dostali okľukou k najväčšej novinke, ktorou je online multiplayer. Ale to je dnes už nutnou samozrejmosťou, ktorá by nemala chýbať pri žiadnej novej PS2 hre. Vráťme sa ale k hlavnému režimu pre jedného hráča, lebo aj keď je F1 o súťažení, v prvom rade je to osamelý šport, kde ste len vy natlačený v kokpite a vaše vozidlo rútiace sa nepochopiteľnou rýchlosťou po asfaltovom okruhu.

V prvom rade si môžete zajazdiť plný závodný víkend so všetkým, čo k tomu patrí. Ďalej to je plný svetový šampionát kopírujúci dianie v roku 2005 (samozrejme bez aktuálnych vylepšení, ktoré sa dostali do súťaže iba nedávno) a hlavný kariérny režim, v ktorom ste spočiatku iba obyčajná testovacia nula a počas piatich ročníkov Veľkej ceny sa môžete prepracovať na absolútnu špicu vo svete F1. Hlavne tento režim je poňatý vtipne. Na začiatku dostanete do svojho inboxu email s ponukou a vyberáte si tímy. No potom je to už na vás, čo podniknete s ponúknutou šancou. Hra vám ponúka aj interný kalendár a prehľad vašich úspechov, takže ste stále v obraze. Moc vydarená vychytávka, ktorá tohtoročnú F1 posúva do úplne inej ligy ako bola doteraz.

Pre maniakov, ktorí to myslia s formulou vážne, je tu pripravená ešte špeciálna možnosť nazvaná Timed Test Session, v ktorej si nastavujete neuveriteľné množstvo parametrov svojho monopostu a potom ich hodiny testujete na vybranom okruhu. Priznám sa, že až taký fanatik nie som, ale táto možnosť ma úplne dostala. Nastaviť môžete prakticky každý mysliteľný parameter, ktorý ma priamy dosah na jazdné vlastnosti. Všetko ostatné je notoricky známe už z predchádzajúcich dielov, takže nevidím dôvod, prečo by som sa mal v tomto šialenom teple produkovanom mojim PC viacej plácať v známych veciach. F1 je o skúšobných jazdách, kvalifikácii, závodoch, oslavách, ladení automobilov, slečnách a tak stále dokola. Všetko máte k dispozícii, takže poďme zase trochu ďalej.

Keď už som načal okruhy tak musím zákonite spomenúť grafiku. Tá je, ako som naznačil už na začiatku, dosť vydarená a konečne je aj viditeľne vylepšená. Je farebnejšia a okruhy sú kompletne prepracované. Vďaka licencii nájdete všetko na svojom mieste, počnúc tribúnami, farbou asfaltu, stromami, budovami rozmiestnenými okolo, až po boxy a víťazné stupienky končiac. Všetko je vernou kópiou originálu. Ako šofér vidíte všetky potrebné informácie zreteľne zobrazené na obrazovke TV. V každom momente máte prehľad o ktoromkoľvek potrebnom parametre a najviac iste poteší analógový ciferník. Pohľady máte k dispozícii klasicky viaceré, ale najlepšie sú priamo z kokpitu, kde vidíte svoje ruky alebo spoza hlavy, kde vidíte svoju natriasajúcu sa helmu.

Formula One 05
Formula One 05
Formula One 05

Obraz sa v niektorým momentoch pri nabehnutí na obrubník efektne rozmazáva a modely ostatných monopostov sú tiež plastické a už konečne nepôsobia angličákovým dojmom a to ani pri pohľade spoza vozidla. Tribúny sú zaplnené pohybujúcimi sa divákmi, ktorí mávajú vlajkami a aj keď táto zložka grafiky nie je úplne bezchybná, tak pri tých rýchlostiach, v akých budete jazdiť, vám to aj tak môže byť jedno. Trate sú zase o kus vylepšené a hlavne európske ma potešili. Taký Bahrajn alebo Turecko nie je nič moc, ale Monaco alebo Hockenheim je už iná káva. Samozrejme je to len vecou vkusu každého hráča, ale ja nemám voči okruhom žiadne výhrady. A to myslím vážne.

Hral som aj PSP verziu tejto hry (recenziu si prečítate začiatkom septembra, keď sa hra začne predávať) a môžem iba naznačiť, že aj z druhej tohtoročnej formule budete prekvapení. Rovnako aj opakovaný záznam konečne pôsobí televízne. K celkovému dojmu väčšej reálnosti prispieva aj spomínaný zvuk motorov, ktoré excelujú hlavne pri podraďovaní a hlasoch technikov, ktorý vám dávajú pokyny. Rovnako aj interaktívne pit stopy a záverečné oslavy vás musia osloviť, aj keď ste doteraz možno odolávali tomuto ošiaľu. Ak k tomu pripočítame splitscreen pre dvoch hráčov, alebo online hru pre 10 ľudí, ktorí sa môžu dohovárať cez Headset, tak nie je čo riešiť.

Paradoxne, čím viac sa nedarí reálnej F1, tak tým lepšia je tá virtuálna. Neviem, čo sa stane, ak naozaj pristúpia k zákazu tabakových reklám a niekto ešte viac zmení pravidlá o pneumatikách, ale som rád, že ma to vďaka tejto hre nemusí moc trápiť. Najnovšia F1 05 ponúka priehrštie nečakanej zábavy a po nevydarenom Juiced a rozporuplnej Enthusii prináša svieži závan do tohto sparného leta. F1 iste nie je pre každého, ale ak raz dostanete chuť na skvelú závodnú hru s bleskovou grafikou a čistokrvnou licenciou, tak siahnite po tomto titule. Budete sa baviť, za to vám ručím. Zostalo ešte toho veľa, čo by som mohol napísať, ale nenapíšem. Niečo musíte objaviť aj svojpomocne. Ja si dávam helmu a idem pod studenú sprchu.


napísal rišo 29.7.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
FORMULA ONE 05
+ najlepšia formula na trhu
+ množstvo tipov a trikov
+ vylepšená grafika
+ online podpora vrátane Headsetu
+ množtvo nastavení a asistentov
+ podpora digitálnych smerových tlačidiel
+ veľké množstvo odomykateľných bonusov
- je to stále len F1
- stále je čo vylepšovať na grafike okolia
- jazdenie po okruhoch až do zblbnutia
- pre niekoho nuda


RECENZIE HRÁČOV
PS2

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / Studio Liverpool
Štýl: racing
Dátum vydania:  jún 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (0)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk