Šéfka EU komisie hovorí, že zlúčenie Activisionu a Microsoftu je dobré pre trh

Spojenie totiž prináša aj odomknutie potenciálu cloudového trhu. Zároveň šefka komisie dodala, že ich úlohou nie je ochraňovať neefektívnu konkurenciu.

pridal saver 25.5.2023 o 14:34 pod hry
Šéfka EU komisie hovorí, že zlúčenie Activisionu a Microsoftu je dobré pre trh

HRY > NOVINKY >

Šéfka EU komisie mala práve prejav k aktuálnemu odsúhlaseniu Activisionu a Microsoftu, kde rozoberala, prečo spojenie odsúhlasili a v ktorých častiach váhali. Rovno hovorí, že celé je to veľmi dobrý krok pre trh. Odomkne totiž potenciál cloudu. K tomu dodala, že cieľom protimonopolných zákonov nie je poskytovať ochranu neefektívnej konkurencii.

Vysvetľovala, prečo je ich rozhodnutie dobré a kde CMA spravila chybu:

"Príležitostne dospejeme k rozhodnutiam, ktoré nie sú zosúladené s každou inou jurisdikciou. Preto by som rada vysvetlila, prečo si myslíme, že fúzia Microsoft/Activision - s vhodnými opravnými prostriedkami - totiž fúzia nie, že je len zlučiteľná s jednotným trhom, ale v skutočnosti preň predstavuje pozitívny vývoj.

Nikto nepochybuje o tom, že to bola prelomová transakcia v hernom priemysle. Hranie hier je dynamický trh, ktorý ovplyvňuje milióny spotrebiteľov v Európe. Dohoda si preto zaslúžila dôkladné preskúmanie. Pozreli sme sa na dopady na hráčov dnes a v budúcnosti - či už hrať na PC, konzole alebo na telefónoch. Zamerali sme sa na vývoj cloudového streamingu, ktorý bude hrať čoraz väčšiu rolu v tom, ako spotrebitelia pristupujú k hrám."

Sledovali aj podiel na trhu, kde má Sony výrazne vyšši podiel ako Microsoft:

"Dôležitým zistením bolo, že celkový trhový podiel spoločností Microsoft a Activision bol v Európe vo všeobecnosti nízky. Len keď sa pozriete na konkrétne segmenty, ako sú napríklad 'strieľačky', dostanete sa nad 20%. A v prípade konzol Sony predáva približne 4-krát viac PlayStation, ako Microsoft predáva Xboxov."

Obavy okolo Call of Duty zahodili hneď v začiatkoch:

"V tomto kontexte sme si nemysleli, že fúzia vyvolala vertikálny problém. Bolo mi povedané, že Call of Duty je veľmi populárna strieľačka. Zistili sme však, že Microsoft by sa pravdepodobne nestrelil do nohy zastavením predaja hier Call of Duty na oveľa väčšej hráčskej základni PlayStation. Naši kolegovia z CMA s nami súhlasili a nakoniec dospeli k rovnakému záveru."

Obavy však mali z cloudu:

"To, čo sme mali obavy, bolo cloudové hranie - stále sa rodiaci trh, ale očakávame, že bude rásť, pretože hráčom ponúka mnoho výhod. Po prvé, umožňuje hráčom oddeliť hry od konkrétnych zariadení - to znamená lepšiu dostupnosť a nižšie náklady. Takže cloudové hry si zaslúžia hĺbkové posúdenie. To bol spoločný problém, pretože CMA sa rovnako ako my zamerala na tento trh.

Obávali sme sa, že Microsoft urobí hry Activision exkluzívnymi pre svoju vlastnú cloudovú hernú službu. To by obmedzilo prístup k hrám a posilnilo pozíciu Windows ako operačného systému.

V čom sme sa rozchádzali s CMA, boli opravné prostriedky. Prijali sme 10-ročnú bezplatnú licenciu pre cloudové firmy, aby sme im umožnili streamovať všetky hry Activision prostredníctvom akejkoľvek cloudovej služby. A prečo sme to urobili namiesto blokovania? Pre nás toto riešenie plne riešilo naše obavy a okrem toho malo významné prokonkurenčné účinky.

Je to win-win situácia, keďže Activision nelicencuje svoje hry do cloudov a keď to zoberie pod seba Microsoft situácia sa obráti:

Vezmite do úvahy situáciu pred fúziou, keď Activision nelicencuje svoje hry na cloudové služby. V tomto prípade teda náprava otvára dvere menším cloudovým službám v EÚ, aby na svojich platformách ponúkali veľké hry, čím sa hráčom rozširuje výber. Prednosti tohto nápravného opatrenia boli uznané naprieč celým spektrom – vývojármi, poskytovateľmi cloudových hier, distribútormi a samozrejme aj spotrebiteľskými skupinami, pretože odblokoval potenciál cloudového trhu.

Totiž Microsoft ponúkol zmluvy s cloud providermi, ktorí dostanú ako Microsoft, tak Activision hry, čo umožní odomknúť potenciál cloudového trhu. Hovorí, že vďaka tomu budú môcť hráči hrať aj Call of Duty cloudovo a to aj na službách, ktoré ešte neboli spustené. 

"Opäť mi dovoľte zdôrazniť, že tieto druhy opravných prostriedkov sú v našich prípadoch zďaleka menšinou. Ale keď fungujú, prečo sa zbavovať možnosti? O tom je užitočné presadzovanie.“

Zo zaujímavostí ukončila svoju reč: "That is our Call of Duty."  S tým, že ich službou je takto sa starať o trh. 

Medzitým už Microsoft včera podal odvolanie voči CMA rozhodnutiu na CAT tribunál. Možno prvé reakcie od CAT budeme počuť už budúci týždeň. Predseda CAT už včera v inej téme povedal, že CMA má byť viac ústretová k ústupkom firiem. 

K tomu Macquarie, jedna z najväčších investičných bánk, hovorí, že Microsoft má uzavrieť odkúpenie aj bez CMA. V Amerike vraj nebude problém a síce odkúpenie by spôsobilo súd s CMA, hovoria, že sa oplatí bojovať a zároveň by sa tak vytvoril precedens, ak by jedna krajina chcela zablokovať 70 miliardový obchod.





Páči sa mi! (+9)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk