DNF DUEL

DNF DUEL

7.0

Skok z RPG do bojovky

Recenzia na Switch verziu

Názov Dungeon & Fighter vám možno nič nehovorí, ale táto séria existuje už od roku 2005 a jej prvá hra bola fenomenálny úspech. Získala si totiž viac ako 850 miliónov hráčov po celom svete. Najskôr začala len na domácej pôde v Kórei, ale postupne sa dostávala aj do iných teritórií a v roku 2015 vyšla globálne. Postupne sme sa dočkali spin-offu Fall of Hendon Myre a aj dvoch mobilných hier. Všetky tieto hry stavali na rovnakej formulke side-scrolling beat 'em up RPG, ale Nexon chcel sériu posunúť aj iným smerom. Spojil sily s Arc System Works (série Guilty Gear alebo BlazBlue) a priniesli bojovku zo svojho sveta.

DNF Duel nie je nejaká novinka. Hráči si mohli hru zahrať už minulý rok. Teraz sa ale chce dostať k ešte širšiemu publiku s novou verziou pre Nintendo Switch, kam hra zapadla naozaj veľmi dobre. Možno sa zdá prechod od ROG k bojovke ako veľký skok, ale hra si zachovala mnoho z toho, čo sú fanúšikovia obľúbili už na pôvodnej hre. Je postavená na 2.5D hrateľnosti, prináša známy svet a príbeh, rovnako aj postavy, ktoré už hráči poznajú. Zároveň tu autori zmiešali niekoľko prístupov, z ktorých ťaží nielen hra, ale hlavne hráči.

Arc System Works majú za sebou naozaj kopu skvelých bojoviek a fanúšikovia určite vedia, čo od nich môžu čakať. To všetko tu nájdete, ale s jednou výraznou zmenou. DNF Duel je totiž v zásade jednoduchšia a prístupnejšia bojovka ako napríklad Guilty Gear hry. To je pochopiteľné, keďže vývojári priniesli bojovku pre fanúšikov kórejskej RPG série. Zároveň tak ale sprístupňujú žáner aj nehráčom, respektíve hráčom, ktoré s bojovkami nemajú také veľké skúsenosti. Hrá sa to dobre a relatívne jednoducho. Princípy hry si každý osvojí rýchlo a nezáleží na tom, koľko máte v podobných hrách odohraté. Naozaj musím zdôrazniť, že takto prístupná bojovka tu dlho nebola, pričom ale neubudlo z komplexnosti a zábavy.

DNF Duel
DNF Duel Anime štýl tú perfektne sadne
Anime štýl tú perfektne sadne


DNF Duel Hra je prístupná aj nehráčom bojoviek
Hra je prístupná aj nehráčom bojoviek


DNF Duel Medzi postavami si každý nájde tú svoju
Medzi postavami si každý nájde tú svoju





Zároveň to ale funguje aj opačne. Sériu DNF hra predstavuje hráčom bojoviek, takže jej príbeh nesmie byť príliš komplikovaný a prepojený so základnou hrou. Čiastočne to platí a autori tu veľmi pekne odprezentujú unikátny svet DNF, kde sa spája niekoľko realít, medzi ktorými sa prechádza cez „dvere“. Tieto rôzne alternatívne reality vznikli po udalosti nazvanej Great Metastasis. Z ničoho nič ale v minulosti tieto dvere prestali fungovať. Teraz sa ale zase otvorili, aby lákali rôznych bojovníkov, ktorí vo vzájomných bojoch prebúdzajú svoju skrytú silu.

Každá postava vstupuje do príbehu s vlastnou agendou a každý z príbehov je trochu iný. Užiť si môžete príbeh všetkých herných postáv v rámci príbehového režimu, ktorý sa skladá z nejakých 9 kapitol. Bojov tu nie je veľa, ale zato si užijete naozaj dosť veľa rozprávania medzi postavami. Chválim, že sú scény naozaj unikátne a hra aj vysvetľuje pozadie DNF univerza. Hru si tak môžete zahrať za viacero postáv a vždy dostanete niečo trochu iné. Predsa len ale mohol byť príbeh trochu jednoduchší, ľahko sa v ňom stratíte a možno vás ani nebude veľmi baviť. Pritom ale nie je zlý, lepší ako v niektorých iných hrách v rámci žánru. Ale nedá sa povedať, že by chytil už na prvú.

Okrem príbehového režimu je tu aj niekoľko ďalších režimov. Môžete začať tréningom a postupne sa prebojovať aj ďalšími. V rámci Lokálnych režimov nájdete rýchle boje, kde len bleskovo vyzvete CPU protivníkov alebo priateľov vedľa seba. Nechýba Arcade režim, kde sa musíte prebojovať sériou 8 súbojov s postavou podľa vášho výberu. No a nájdete tu aj Survival režim, kde stojíte proti AI súperom, ktorých náročnosť postupne stúpa a ide o to, aby ste sa dostali čo najďalej. Zaujímavou možnosťou sú lokálne zápasy, kde môžete hrať proti niekomu inému so Switchom vo vašej blízkosti. U nás ale asi nebude veľa hráčov s touto hrou, čo je škoda.

Dnes sú ale bojovky hlavne o online hraní a inak to nie je ani tu, aj keď musím povedať, že rovnako sú dnes možnosti hier v tejto oblasti už ďalej ako ponúka DNF Duel. V online režime nájdete klasické rýchle a aj aj ranked zápasy. V rýchlych nejde o nič, v ranked už bojujete o postavenie v rebríčkoch, kde sa chcete dostať na čo najvyššie úrovne. Následne môžete ranky pozerať v tabuľkách, prezerať si profily hráčov a podobne. Nenájdete tu však replaye a ani nejaké iné širšie online možnosti. Rovnako hra nepodporuje cross-play hranie, čo je veľká škoda. No a trochu nepochopiteľné je rozhodnutie vynechať rollback netcode z tejto verzie. Switch verzia je tak jediná, v ktorej je hra postavená na delay-based netcode.

Obe tieto veci môžu hru negatívne ovplyvňovať, ale musím sa priznať, že som vo svojich online zápasoch nemal zlé zážitky. Je pravda, že hráčov na Switchi je menej a napríklad na rýchle zápasy sa hľadajú ťažšie. Avšak na ranked zápasy som vždy súperov našiel. Crossplay je ale vždy v takýchto prípadoch výhoda, keďže rozširuje pool hráčov. Ten je hlavne neskôr po vydaní dosť malý. Zatiaľ tu ale hráčov nájdete. Neviem, aká je situácia na iných platformách. Rollback netcode by bol tiež veľkou výhodou, ale ak si dobre vyberiete súperov s kvalitným pripojením, nemali by ste mať problémy pri hraní. Minimálne ja som nenarazil na nejaké neduhy.

Hra ponúka celkovo 16 hrateľných postáv, z ktorých 15 si môžete vybrať už od začiatku a tú poslednú (bossa) si odomknete hraním. Nie je to síce nejaké závratné číslo, ale variabilita postáv je veľmi dobrá a aj balans pôsobí veľmi fajn. Väčšina z postáv má zbrane, z ktorých vychádzajú aj ich bojové štýly. Už na pohľad pritom viete pekne identifikovať, s kým sa asi bude ako hrať. Ak tak chcete agilnú postavu, viete si dobre vybrať a to dokonca z niekoľkých rôznych. Rovnako je to aj so silnými postavami, rýchlymi postavami a podobne.

DNF Duel
DNF Duel Herné mechanizmy sú zjednodušené, ale stále zábavné
Herné mechanizmy sú zjednodušené, ale stále zábavné


DNF Duel Je vidieť, že za hrou stoja autori Guilty Gear
Je vidieť, že za hrou stoja autori Guilty Gear


DNF Duel Online je pomerne strohý
Online je pomerne strohý





Hrateľnosť je podobná tomu, čo poznáte z Guilty Gear alebo BlazBlue sérií. Koniec koncov, rukopis Arc System Works je tu veľmi zreteľný. Ako som už spomenul v úvode, je trochu zjednodušená, aby sa otvorila aj novým hráčom. Stále však chytľavá. Využíva niekoľko rôznych útokov, ktoré v kombinácii so smerovými príkazmi viete modifikovať na iné. Okrem ľahkých útokov nechýbajú ani ťažké útoky. Hraním si nabíjate ukazovateľ energie a túto energiu následne viete využiť na ďalšiu modifikáciu útokov na takzvané skilly, ktoré vychádzajú z charakteristiky postáv a odkazujú na RPG korene série. Používaním energiu strácate, ale na rozdiel od iných bojoviek sa tu aj obnovuje. K boju patrí aj niekoľko defenzívnych taktík, smerované bloky, countery a podobne. Pre nováčikov je výhoda aj to, že sa tu prakticky nedá súpera jugglovať o stenu arény.

DNF Duel sa nielen dobre hrá, ale aj dobre vyzerá. Naozaj pekne vystihuje svoju sériu, ale aj bez jej znalosti si jej grafiku dokážete zamilovať. Opäť je to oblasť, kde hra ťaží z bohatých skúseností autorov, ktorým jednoducho 2D hry idú. Postavy sú detailné a pekne spracované, dokonca aj pri pohybe. Arény sú zase bohaté a pestré. Aj mimo bojov hra vyzerá veľmi pekne a anime scény vyzerajú jednoducho parádne. Hudba sa ku hre hodí, ale nie je to niečo, čo by vám utkvelo v pamäti. Dokonca by som povedal, že si po vypnutí hry nespomeniete ani na jednu melódiu z nej. Dabing je tiež dobrý a poteší, že je hra v originálnom znení s titulkami.

DNF Duel to určite nebude mať jednoduché a už vonkoncom nie tento rok, keď nás čaká nový Street Fighter aj Tekken. Je to ale veľmi slušná hra, ktorá do nového žánru prenáša známe univerzum a hlavne svojím prístupom pekne otvára žáner bojoviek aj hráčom, ktorí mu doteraz neprepadli. Hrá sa jednoduchšie, dobre a zábavne. Ale nejaké tie nedostatky tu bohužiaľ sú. Pričom Switch verzia ich má aj o niečo viac a pramenia z nepochopiteľných rozhodnutí autorov hlavne v oblasti online hrania.


napísal matus_ace 14.6.2023
Páči sa mi! (+2)
7.0
Ohodnotiť
DNF DUEL
+ zábavná hrateľnosť
+ veľmi pekné 2D spracovanie
+ prístupné aj nováčikom v žánri
+ pekná ponuka rôznorodých postáv
- online možnosti sú pomerne strohé
- chýba cross-play
- Switch ako jediná verzia nepoužíva rollback netcode
- zabudnuteľný príbeh


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
PS5

Vývoj: Nexon / Arc System Works
Dátum vydania: 28. jún 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19965)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk