WAY OF THE HUNTER: AURORA SHORES

WAY OF THE HUNTER: AURORA SHORES

8.0

Precízna poľovačka v aljašských lesoch

Recenzia na PC verziu

Je načase, aby sme si všetci uvedomili, v akom úžasnom bode ľudskej existencie sa práve nachádzame. Povedzme, že ma nečakane, aj keď veľmi nepravdepodobne, pochytí túžba vydať sa temnými chodníčkami aljašských lesov. Bez váhania mi teda stačí vytiahnuť môj DualSense ovládač a bez rizika postretnutia zúrivej zveri, všadeprítomnej hmyzej hávede, kadejakých smradov a pochybných práchnivejúcich mostov sa vydať naprieč pláňami v rozšírení Aurora Shores, ktoré obohacuje poctivú slovenskú poľovačku v titule Way of the Hunter. A to ako sa podaril lov, či už s kušou, puškou alebo brokmi, sa ideálne odprezentuje formou tisícslovnej rýchlovky.

Way of the Hunter: Aurora Shores
Way of the Hunter: Aurora Shores Aljaška je v očakávaní vašej pušky!
Aljaška je v očakávaní vašej pušky!


Way of the Hunter: Aurora Shores Aurora Shores elegantne dopĺňa ponuku treťou mapou na území Aljašky
Aurora Shores elegantne dopĺňa ponuku treťou mapou na území Aljašky


Way of the Hunter: Aurora Shores Sympaťáčka Jackie ponúkne nielen kvalitnejšie repliky, ale aj zaujímavejší príbeh
Sympaťáčka Jackie ponúkne nielen kvalitnejšie repliky, ale aj zaujímavejší príbeh





Loviť či neloviť, to je otázka...

Ak ste fanúšikom základného titulu z roku 2022 alebo lovec fanatik, nemáte kúpou aljašských krajov čo stratiť. Medveď hnedý kodiak, turpan okuliarnatý, jeleň západný, bizón lesný, sob polárny (karibu) a ďalších deväť nielen graficky ohromujúcich, ale aj modelmi správania komplexných a precíznych zverov čaká hlavného hrdinu v hustých lesoch, rozsiahlych hájoch, topiacich sa jazerách a riekach, no hlavne v dych berúcich horách. Aurora predstavuje úplne novú, oproti originálu skutočným kvantom zvierat preplnenú mapu, ktorých lov je tentoraz o niečo ťažší, a tak je aj každá perfektná trofej citeľne cennejšia.

Ja som sa však strategicky hneď na začiatku rozhodol, že sa nenechám len tak odradiť náročnými poľovníckymi výzvami a vydal som sa preto na road trip. Ja a môj verný žltý džíp sme preskúmali každé zákutie sveta, objavili každú poľovnícku chatu, posed, povšimnutia hodný výhľad, postretli množstvo zveri a okúsili tak tú skutočnú ambientnú atmosféru divokej krajiny. Toto prepnutie môjho rozpoloženia mysle ma nielen namotivovalo stráviť s hrou viac času, ale aj oceniť každý drobný detail či easter egg. A zároveň som tak došiel aj k záveru, že táto pokojná sekcia putovania svetom a jeho pozorovanie je mojou najobľúbenejšou časťou celého zážitku.

Aurora Shores je však v prvom rade rozšírením herne identickým s originálom. A tak sa okrem vábenia a lovenia zveri, vystavovania päťhviezdičkových trofejí vo vašich chajdách a nekonečného stopovania ďalekohľadom aj poriadne načakáte. Nadávanie z naďalej pretrvávajúcej pomalej hrateľnosti zjemnia v rozšírení nielen nové zvieratá a mapa, ale aj ďalšia nezanedbateľná novinka, ktorou sú dve nové kuše. Osobne ma však jej pôsobivo detailná animácia nabíjania každého šípu (hoc nie zámerne) natoľko nudila a spomaľovala, že som na lovenie aj naďalej využíval klasické pušky alebo brokovnice. A, samozrejme, som pri love, skúmaní či hľadaní parkoviska aj  naďalej nedoceniteľne využíval precízny fotorežim.

Way of the Hunter: Aurora Shores
Way of the Hunter: Aurora Shores Čas vyzdobiť si simulovanými mŕtvolami chalupu!
Čas vyzdobiť si simulovanými mŕtvolami chalupu!


Way of the Hunter: Aurora Shores Občas je to skutočne dych berúce...
Občas je to skutočne dych berúce...


Way of the Hunter: Aurora Shores Mapa je tentokrát menšia, no zase o to plnšia.
Mapa je tentokrát menšia, no zase o to plnšia.





Komorne hutnejšie poľovníctvo, plné quality-of-life vylepšení

Každý kto strávil s pôvodnou hrou a jej dosť veľkou mapou aspoň zopár minút, vie ľahko zhodnotiť absenciu istých prvkov. Aj preto je otvorený svet tentokrát menší, v istom ohľade priamočiarejší a konečne zaplnený parkoviskami, kempami, poľovníckymi posedmi, tabuľami s úlohami a hráčskych očí hodných výhľadov. Zaskočí vás tak, keď uprostred ničoty narazíte na podivný totem, zabudnutú batožinu či odľahlý, husto zalesnený ostrovček. Cestná sieť dáva väčší zmysel a ľahko sa tak premiestnite „prašnou diaľnicou“ medzi chatami či misiami.

Keď už je reč o misiách, príbeh nie je ani teraz dominantou, no toto zopárhodinové rozprávanie, plnenie úloh získaných prostredníctvom vysielačky, čítanie listov (+ fantastických animovaných komiksov) a neustále predbiehanie sa s vašou rádio-parťáčkou Ninou má čosi do seba. River úspešne spĺňal úlohu protagonistu, ktorým nikoho neurazíte. Naopak zármutkom z vlastnej minulosti prechádzajúca čerstvá kadetka Jackie Mackovich je ľudskejšou postavou s problémami, ktorá sa má starať o prírodné bohatstvo Aljašky. Vďaka výrazne lepšiemu hereckému výkonu a lepšej prezentácii či kvalite replík som sa tak do príbehu celkom ponoril a posun k lepšiemu je tu citeľný. Príbeh v skratke funguje ako nekonečné predbiehanie sa s kamarátkou Ninou v bizarných úlohách, ktoré pre vás pripravil bývalý kapitán. No a víťaz si za odmenu odnesie jeho starú kušu...

Way of the Hunter: Aurora Shores
Way of the Hunter: Aurora Shores X-ray záznam ulovenej koristi zostáva
X-ray záznam ulovenej koristi zostáva


Way of the Hunter: Aurora Shores Škoda, že toho snehu, v ktorom by sa dali zanechať stopy, nie je na Aljaške viac...
Škoda, že toho snehu, v ktorom by sa dali zanechať stopy, nie je na Aljaške viac...


Way of the Hunter: Aurora Shores To je ale krásavec!
To je ale krásavec!





Aj majster poľovník niekedy netrafí

Posunom k lepšiemu a vylepšeniami to tu celé prekypuje a tak sa za tie pozitívne humná ľahko schová aj nejaký ten drobný krok vedľa. V prvom rade svet je hustejšie obsypaný stromami, kadejakými skalami, pahýľmi stromov a kameňmi, s ktorými si váš štvorkolesový spoločník rozhodne nerozumie. To v preklade znamená, že akonáhle opustíte bezpečie hlavnej cesty, všetky tieto, aj najdrobnejšie fyzické objekty, spravia z džípu rýchlo šrot... Preto je off-road jazdenie skôr za trest a ocenil by som možnosť aspoň drobné stromy jednoducho prevalcovať. No jazdný model si častokrát ide vlastnou cestou, a tak sa pokus o boj s akýmkoľvek kopcom zmení na nekontrolovateľné točenie smerom dolu.

Podobne zamrzí absencia označenia parkovísk na vašej mape, žiadne zanechávanie stôp v snehu a neprítomnosť v názve rozšírenia nachádzajúceho sa javu Aurora Borealis (teda čiastočná). Osobne mi dojem z hry však asi najviac kazili práve zdanlivo nekončiace animácie vyťahovania ďalekohľadu, zbraní, ich prebíjanie a všetky akcie protagonistky (ako extrémne pomalý beh), ktoré však asi majú pridávať na autentickosti takýchto pohybov. Vizuál hry zostáva naďalej obstojný a miestami skutočne pútavý, no občas by pomohlo vykresľovanie detailov do väčšej diaľky, nakoľko pokus o tvorbu obrázkov z pohorí vyústil častokrát iba v nereprezentatívne kompozície. (V hre síce chýbal aj luk, no nakoľko prichádza v rozšírení Tikamoon Plains, stáva sa táto poznámka irelevantnou.)

Way of the Hunter: Aurora Shores
Way of the Hunter: Aurora Shores Narazíte aj na ťažšie momenty...
Narazíte aj na ťažšie momenty...


Way of the Hunter: Aurora Shores S digitálnou zverou utekajúcou od vášho vozidla to od reality nemá ďaleko
S digitálnou zverou utekajúcou od vášho vozidla to od reality nemá ďaleko


Way of the Hunter: Aurora Shores Aj takéto skvostné pohľady sa vám v hre naskytnú!
Aj takéto skvostné pohľady sa vám v hre naskytnú!




Čas pre zmenu hráčskej perspektívy!

Priznám sa, že môj návrat do loveckého sveta bol ťažký, nakoľko tomuto žánru vôbec neholdujem. Hru som neustále odkladal a nekonečne sa vyhýbal recenzentskej zodpovednosti spojenej s pre mňa zo začiatku problematickým titulom. Avšak zmenou môjho prístupu k hraniu takejto hry, určením si vlastného postupu a nájdenia vecí, ktoré ma bavia, som si aj ja dokázal tých zopár hodín virtuálneho lesníctva celkom užiť. Aurora Shores vás totižto už len vďaka svojej náture rozhodne nenúti intenzívne plniť kadejaké misie a skôr sa spolieha na vašu detskú dušu malého skauta, ktorý chce objaviť celý svet!

Keď si simulátory kamiónov dokázali obľúbiť všetci kamionisti, predpokladám, že aj každý poľovník dokáže večer zrelaxovať pri tejto atmosférickej potulke Aljaškou. A či už ste teda jednoducho poľovníckym entuziastom, fanúšikom titulu alebo náhodným čitateľom, za 10€ dostanete do pôvodnej hry rozšírenie, ktoré jednoducho prirodzene a efektívne obohacuje dobre fungujúcu formulku originálu. Sem-tam narazíte na vtáky búrajúce do skál, iritujúce drobnosti či otázky vyvolávajúcu zver, no zvyšok týchto digitálnych krás vo vás vyvolá jedine úžas, dokonale doplnený frázou „Lovu zdar!”.


napísal Taiven 26.7.2023
Páči sa mi! (+2)
8.0
Ohodnotiť
WAY OF THE HUNTER: AURORA SHORES
+ nové prostredie pútavej Aljašky
+ quality-of-life vylepšenia na základe ohlasov hráčov
+ pretrvávajúce mechaniky lovu, stopovania a poľovníckeho života
+ výrazné zlepšenie rozprávania príbehu a scenára
+ hlavná protagonistka
+ umelecké smerovanie titulu
+ slovenská textová lokalizácia
+ autentickosť prostredí, zveri aj mechaník
+ pretrvávajúca viacúčelovosť fotomódu
+ skúmanie sveta podporujúca štruktúra hry
- občasné bugy a glitche zvierat
- naďalej pre autenticitu zachovaná pomalosť titulu
- absencia detailov v diaľke a viacero drobných detailov
- stále vlastný život žijúci jazdný model a takmer nemožný offroad
- občasné chyby v preklade



RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5
Slovenské hry

Vývoj: THQ Nordic / Nine Rocks Games
Štýl: Akcia / Simulácia
Dátum vydania: 16. august 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19981)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk