Gamescom 2023: Pioneers of Pagonia sa zdá byť tým pravým nástupcom série The Settlers

Na Gamescome sme si mohli vyskúšať hru, ktorú so svojím tímom pripravuje pôvodný dizajnér The Settlers.

pridal matus_ace 21.9.2023 o 10:28 pod hry
Gamescom 2023: Pioneers of Pagonia sa zdá byť tým pravým nástupcom série The Settlers

HRY > NOVINKY >

Séria The Settlers patrí medzi to najmilovanejšie v žánri budovateľských stratégií, ale je pravdou, že už dlho fanúšikom nepriniesla to, čo chceli. Nepomohlo ani najnovšie pokračovanie, ktoré dopadlo veľmi vlažne. Fanúšikovia by však nemali prepadať zúfalstvu, lebo sa chystá niečo, čo by ich manažmentové chúťky mohlo uspokojiť. Pioneers of Pagonia od Envision Entertainment je vo veľkej miere to, čo boli klasické Settlers hry. Niet sa čo čudovať, za hrou stojí Volker Wertich, pôvodný dizajnér The Settlers. My sme si na Gamescome vyskúšali demo.

Hra vyjde v Early Access verzii v decembri a budúci mesiac dostane demo, takže si ju budete môcť vyskúšať všetci. Mne ponúkli možnosť vybrať si z niekoľkých stavov, či od úplných začiatkov alebo z rôznych fáz rozohranej hry. Samozrejme, vybral som si úplný začiatok, teda od momentu, keď prvá vaši osadníci prichádzajú na jeden z čarovných ostrovov a vy im pomáhate usadiť sa tam. Začínate s pár postavami a základnou budovou, no takto mestečko len ťažko vybudujete. Musíte sa tak pustiť do práce a to platí aj pre vaše postavičky. Zadajte im úlohy na zbieranie surovín a stavanie ďalších budov.

Hra je v tomto ohľade naozaj bohatá a variabilná, no kým sa k tomu všetkému dostanete, čaká vás postupné vkĺznutie do jej princípov. Naozaj idete takto jednoducho, budovu po budove, cestu po ceste. Tie cestu sú tu veľmi dôležité, lebo vám musia spájať budovy v meste a vy si tak budete tvoriť trasu na presun zdrojov aj tovarov. Bez dreva budete ťažko stavať, takže ho musíte ťažiť. Potrebujete ale aj jedlo, takže sa vydajte ho zbierať do lesa, prípadne môžete loviť aj ryby. Alebo nemusíte nikam chodiť, nasaďte si polia. Stále si ale sledujte svoju populáciu a aj svoje zdroje. Mechanizmy sa na seba postupne nabaľujú, ale ako si hrou pomaly prechádzate od úplného úvodu, začínate to zvládať.

Hra ponúka viac ako 40 rôznych druhov budov, pričom väčšina z nich funguje v rámci navzájom prepojených systémov. Tak napríklad zo železnej rudy nie je hneď niečo, s čím viete pracovať. Na to potrebujete nielen ju vyťažiť, ale následne spracovať. Takto sa dopracujete nakoniec k viac ako 70 rôznym produktom a zdrojom, ktoré sú v hre a musíte sa naučiť s nimi pracovať. To samozrejme v deme nebolo, tam hra predviedla len menšiu časť z týchto možností, ale manažment pôsobil prehľadne a zábavne.

Hra však nebude len o tom, ako viete rozumne stavať svoje mestečko a pracovať so zdrojmi. Nájdete tu procedurálne generované mapy s rôznou náročnosťou a kým na začiatku budete musieť „bojovať“ s podmienkami, ako si svoje mestečko postaviť (niekde vám to nedovolí terén a podobne), inokedy už budete musieť obyvateľov chrániť pred divou zverou, banditmi alebo mýtickými stvoreniami. Rovnako budete spájať kmene a budovať aliancie. Výzva tu tak nechýba a autori majú ambíciu s každým novým vygenerovaním mapy priniesť nové výzvy a nový zážitok.

AK aj vás sklamali New Allies, možno práve Pioneers of Pagonia je tým, na čo čakáte. Z hry cítiť závan klasických častí známej série, pritom ale pôsobí moderne a naozaj bohato. Taktiež vyzerá veľmi pekne, grafika je detailná a veľmi pekne štylizovaná. Akurát je pred autormi ešte dlhá cesta. Potenciál je obrovský, rozbehnuté to majú dobre, ale až Early Access nám ukáže, čo majú skutočne v rukách. No a aj ten je vlastne len začiatkom na ceste k vydaniu hry. Pozitívom je, že Early Access umožní reagovať na želania komunity, takže sa aj samotní hráči budú môcť pričiniť o to, aby vznikla hra, po akej túžia.





Gamescom 2023: Pioneers of Pagonia sa zdá byť tým pravým nástupcom série The Settlers  Gamescom 2023: Pioneers of Pagonia sa zdá byť tým pravým nástupcom série The Settlers  Gamescom 2023: Pioneers of Pagonia sa zdá byť tým pravým nástupcom série The Settlers
Gamescom 2023: Pioneers of Pagonia sa zdá byť tým pravým nástupcom série The Settlers  Gamescom 2023: Pioneers of Pagonia sa zdá byť tým pravým nástupcom série The Settlers  Gamescom 2023: Pioneers of Pagonia sa zdá byť tým pravým nástupcom série The Settlers
Páči sa mi! (+3)







Gamescom 2023: Pioneers of Pagonia sa zdá byť tým pravým nástupcom série The Settlers
PC

Vývoj: Envision Entertainment
Štýl: Stratégia
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20256)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk