SKULL AND BONES

SKULL AND BONES

7.0

Pirátsky svet na vás čaká

Recenzia na PC verziu

Po dlhých rokoch vývoja konečne Ubisoft vydal svoju kooperačnú pirátsku akciu Skull and Bones. Je to hra, ktorá pôvodne začala ako multiplayerová expanzia pre Assasin's Creed Black Flag, ale jej ambície boli pre Ubisoft zaujímavé, a tak hru posunul do samostatného produktu. Po dlhom vývoji, množstve zmien a prepracovaní to konečne Ubisoft Singapore štúdio dokopalo do konca. Respektíve do začiatku, keďže je to hra ako služba a vydanie je pri týchto hrách len jej začiatok.

A čo vlastne nakoniec hra ponúka? Čakajte od toho pirátsku onlineovku, ktorú môžete, ale nemusíte hrať kooperačne. Hra ponúkne svet na štýl Crew, v ktorom sa vždy spojíte so skupinou iných hráčov, len teraz nie na cestách, ale na moriach. Môžete po nich so svojou pirátskou loďou brázdiť sólovo alebo s priateľmi, môžete vytvoriť menšiu flotilu, ale zároveň sú tu aj úlohy so súperením a bojmi s ostatnými hráčmi. Pritom je dôležité vedieť, že primárne v hre ide hlavne o plavbu a boje na moriach, s minimom pohybu pešo a zároveň bez bojov na telo. Nie je to Assassin's Creed a hra ide svojím smerom. Možno nie pre každého ideálnym.

Pre tých, ktorí chcú príbeh a pirátske dobrodružstvo, je lepšie znovu si zahrať Assassin's Creed Black Flag, ale pre tých, ktorí chcú primárne námorne boje, vylepšovanie lodí a pirátsky život na moriach, môže byť práve toto lepšia voľba. Má to v tejto oblasti dostatočnú hĺbku.

Skull and Bones
Skull and Bones Vitajte medzi pirátmi.
Vitajte medzi pirátmi.


Skull and Bones Indický oceán vás už čaká aj so svojimi pôsobivými scenériami.
Indický oceán vás už čaká aj so svojimi pôsobivými scenériami.


Skull and Bones Stavba lodí a ich vylepšovanie bude základom hry.
Stavba lodí a ich vylepšovanie bude základom hry.





Do hry sa dostávate ako mladý stroskotaný kapitán, ktorý je vylovený pirátmi a keďže oni si na kapitánske miesto netrúfajú, potrebujú, aby ich niekto viedol. Budete to práve vy. Začínate tak na malej loďke, pri útesoch posiatymi stroskotanými loďami, aby ste sa následne presunuli do pirátskej zátoky, kde stretávate miestneho pirátskeho bossa, ktorý vám pomôže v začiatkoch vašej pirátskej cesty. 

Práve v jeho zátoke sa naučíte ako získavať materiály, spraviť si prvú loď, vybaviť ju delami, aby ste následne mohli vyrážať na misie do rozsiahleho sveta hry. Či už na ničenie  lodí, obchodovanie, rabovanie miest pri pobrežiach, ale aj na objavovanie sveta. Hra čiastočne spája systém survivaloviek a na korisť zameraných hier.

Samotný svet hry zachytáva oblasť medzi Afrikou a Indiou, kde na jednej strane je africké pobrežie, Madagaskar, kde začínate vy, a na východe je časť Indie a medzi tým ostrovy Indonézie ako Seychelly alebo Male divy.  K tomu, keďže je severná časť mapy ešte zakrytá, možno tam postupne uvidíme aj orient.  Je to celé pekne navrhnuté, dobre stlačené, aj keď niekedy sa plavby môžu zdať zbytočne dlhé. Pri dizajne autori výrazne zapojili fantáziu a spravili rôzne pôsobivé pirátske zátoky s monumentmi, ako aj menšie a aj rozsiahle mestá. Toto celé spolu s premenlivým počasím a zmenou dňa a noci vytvára pôsobivú atmosféru.  

Skull and Bones
Skull and Bones Hra má v pozadí aj malý príbeh s pirátskym kapitánom.
Hra má v pozadí aj malý príbeh s pirátskym kapitánom.


Skull and Bones Čakajte obchodovanie
Čakajte obchodovanie


Skull and Bones Nebude chýbať skinovanie lode a postavy.
Nebude chýbať skinovanie lode a postavy.





Základom hry tu nie je vaša postava, ale vaša loď. Tú ovládate väčšinu času v hre a o ňu sa musíte starať najviac. O jej vylepšovanie alebo budovanie nových lodí, aby ste ich mali stále silnejšie, alebo rýchlejšie, lepšie vyzbrojené a mali na výber podľa potreby misie. Máte totiž rýchle lode, odolné lode, útočné. Sú to prakticky triedy lodí, ktoré sa dajú v kooperácii pri útokoch dobre skombinovať. Odomkýnanie lodí alebo lepších zbraní prebieha priebežne, ako postupujete v pirátskom rebríčku, pričom niekedy získate plány na lepšiu loď za misiu, niekedy si ich môžete kúpiť od obchodníkov na ostrovoch a následne to zo zozbieraných materiálov aj vyrobiť.  A ak nebudete chcieť riešiť hlavné misie, sú tu aj rôzne voliteľné misie na nástenkách, určené na zarábanie, či už bojové alebo obchodné.

Boje prebiehajú výlučne na moriach a to buď bojujete s inými loďami a ostreľujete sa delami, alebo ostreľujete pevnosti na pobreží. Nie sú tu boje na telo ani na palubách lodí, ani na súši. Ale pri samotných bojoch na lodiach by to nefungovalo, keďže je to online multiplayer a boje na palubách by časovo nevychádzali, ale samotná časť na povrchoch mohla byť rozšírená. Aktuálne sa dá vystúpiť len v určitých prístavoch a prejsť v ich prostredí. Či už po dedinách alebo len malých pevnostiach. Tam nájdete obchodníkov alebo si odložíte zásoby a ak máte mapu, viete nájsť aj poklad. Aj keď hľadanie je jednoduché, stačí nájsť správnu pevnosť a ak po nej pobeháte, miesto sa rozžiari.

Popritom viete aj obchodovať a zarábať si na ďalšie veci aj legálne, môžete ťažiť rôzne materiály pri pobrežiach alebo aj loviť veci z vody. Kde ich tiež viete nájsť dostatok. Rovnako aj ak vás zničia, zostanú vaše zásoby vo vode. Môžete si po ne doplávať, ak ich medzitým nezoberie niekto iný. Pritom po zničení sa viete respawnnúť hneď neďaleko daného miesta, ale musíte si zaplatiť, alebo sa zadarmo presuniete do posledného prístavu.  Často je lepšie objaviť sa blízko toho miesta, keďže cesta môže trvať až príliš dlho. Lode nie sú extra rýchle a síce majú boost, ale ten je len časovo obmedzený a zrýchľovanie je tak skôr otravné ako zábavné. Celkovo rôzne mechaniky v hre nie sú ideálne vyriešené.

 

Všetko v hre viete robiť sami alebo v kooperácii. Ale rátajte s tým že ak ste sami, tak sa niektoré veci dosahujú ťažšie. Boje môžu byť náročnejšie, ale hlavne rabovanie miest bude problém. Má totiž niekoľko fáz a popritom ako útočíte na mesto, ešte na vás útočia iné lode. Totiž ak ste sami a zabijú vás, musíte začať znovu, ak je niekto s vami, môžete sa znovu pripojiť do rabovania. Toto spolu s neustále sa pohybujúcimi loďami s vysokými levelmi môže dosť narúšať pohodu v hre. Niekedy tak skončíte v dosť nepríjemných situáciách, ktoré nemáte ako zvládnuť. Na druhej strane, aspoň vidíte, aký je svet živý, keďže je tu množstvo lodí, ktoré plávajú krížom cez moria, často sa medzi sebou aj ostreľujú a niekedy pôjdu aj po vás bez toho, aby ste začali súboj vy. Totiž na svojej pirátskej kariére si narobíte aj nepriateľov. 

Samozrejme, je to online hra a teda čakajte, že potom ako prejde prvá fáza hry, kde všetko spoznáte, objavíte základy a prejdete svetom, začne druhá fáza, v ktorej to bude skôr o grindovaní, aby ste sa vylepšili na maximum a prešli k end game obsahu. Zábavnosť týchto dvoch fáz už bude podľa toho, ako vás tento svet láka a bavia boje na moriach. Na jednej strane je pekné si vylepšovať loď o nové zbrane, nové vybavenie, na druhej strane sa veľa naplávate hore-dole a začne to byť rovnaké. V týchto fázach hru dopĺňajú aj PvP misie, v ktorých sa budete naháňať a bojovať s iným hráčmi, ale nie sú vôbec dobre navrhnuté a v zásade ak si zoberiete správnu loď, vyhráte. V end game pribudnú aj boje s morskými príšerami alebo boss loďami a aj možnosť obsadiť výrobcov tovarov, v PvPvE eventoch. Ak výrobcu obsadíte, bude už vyrábať a zarábať pre vás. Vytvoríte si vlastné obchodné cesty. Zároveň end game prináša aj nové upgrady na lode, ktoré sú často potrebné pri bojoch s bossmi.

Samotné world eventy, rôzne výzvy, nové zbrane a skiny budú už následne ponukou sezón v hre. Pričom už teraz prišla prvá a prináša návštevu z vôd Karibiku, kapitána Philipa le Peste a jeho legendárnu loď La Potense a prináša si so sebou aj nadprirodzené sily. Bude zaujímavé sledovať, či niekedy príde aj Jack Sparrow,  tu by to mohlo byť pekné spojenie.

Skull and Bones
Skull and Bones Väčšinu hry strávite na lodi.
Väčšinu hry strávite na lodi.


Skull and Bones Základom sú, samozrejme, boje.
Základom sú, samozrejme, boje.


Skull and Bones Okrem bojov s loďami môžete útočiť aj na pevnosti a mestá.
Okrem bojov s loďami môžete útočiť aj na pevnosti a mestá.





Vizuálne je hra príjemná, možno v niektorých oblastiach spracovania krajín mohla byť aj detailnejšia, ale čo sa týka lodí, prístavov, alebo aj spracovania vody a počasia, je to veľmi pekné a cítiť z toho pirátsku atmosféru.  Tá je veľmi podobná ako pri Sea of Thieves, ale teraz v realistickejšom poňatí. Plus mapa je rozsiahla a ponúka hneď niekoľko národov, ich architektúr a aj množstvo rôznych ostrovov. Slušne sú spracované aj samotné prístavy, v ktorých môžete vystúpiť, všade sú rôzne témy, ako spadnutý maják, rozbité lode alebo aj menšie dedinky. Tie sú pekne spracované, viete sa v nich prechádzať aj keď ponúkajú hlavne obchody a obchodníkov. Pridané sú aj veľké mestá a pevnosti, ale v nich sa vystúpiť nedá, len ich môžete ostreľovať alebo z lode kontaktovať a obchodovať na diaľku.  Určite sa s tým v autori v Singapure pohrali, aj keď je škoda, že sa vo svete nedá ísť všade.

Zároveň sa pekne pohrali aj so skinovaním, a to ako postáv, tak lodí, kde sa dá veľmi pekne upravovať, viete toho veľa poodomkýnať a vytvoriť si skutočne vlastnú loď, akú nemá nikto iný. Popritom sezóny budú pridávať vždy svoje exkluzívne skiny.

Výkonovo nemá hra výrazné problémy, minimálne na RTX 4080 ide pekne plynule v 4K cez 100 fps, zároveň hra podporuje aj základné upscalingy, a to TAA, DLSS a FSR 2. Z Ray-tracingu sa pridáva Ray tracing na globálne nasvietenie. Možno škoda, že nie na odlesky, keďže vode by sa zišli. Je tu síce SSR, ale Ray tracing mohla byť tiež možnosť. Na konzolách je rovnako hra slušná aj keď zapracovanie FSR tam nie je ideálne a skôr kazí obraz, ale framerate je tam plynulé ako v Ray tracing 30 fps móde, tak performance 60 fps. Nakoniec Ubisoft má so zobrazovaním veľkých svetov skúsenosti. 

Čo ma trochu rušilo, boli rôzne malé chyby, väčšinou v skriptoch, niekedy totiž hra zabudla ukázať ďalší cieľ, alebo ukázala nejaké misie, ktoré ani nemala. Niekedy bol potrebný reštart, aby si napravila ciele. Hlavne na začiatku takéto chyby nepotešia, keď ešte neviete, čo máte robiť a hra vám nevyznačí, kam máte ísť. 

Skull and Bones
Skull and Bones Vizuál nesklame a ponúka kvalitnú pirátsku atmosféru.
Vizuál nesklame a ponúka kvalitnú pirátsku atmosféru.


Skull and Bones Mapa je rozsiahla a zachytáva oblasť medzi Afrikou a Indiou.
Mapa je rozsiahla a zachytáva oblasť medzi Afrikou a Indiou.


Skull and Bones Možnosti pohybu po ostrovoch sú obmedzené, ale je tu aj možnosť hľadania pokladov.
Možnosti pohybu po ostrovoch sú obmedzené, ale je tu aj možnosť hľadania pokladov.




Celkovo Ubisoft ponúkol v Skull and Bones decentný základ na pirátsku onlineovku, možno zatiaľ bez väčšej rozmanitosti možností, ale stále má atmosféru a aj hĺbku v oblasti vylepšovania lodí, stavby nových lodí, ako aj obchodovania a, samozrejme, bojov. Škoda však množstva grindovania a nedotiahnutých prvkov hrateľnosti v niektorých oblastiach. Ak sa vám páči pirátske prostredie, respektíve námorné hry, určite sa oplatí zahrať. Hra ponúka niečo iné ako ostatné námorné tituly a má svoj štýl. Uvidíme, ako ju Ubisoft za rok alebo dva dokáže dotiahnuť.


napísal saver 23.2.2024
Páči sa mi! (+3)
7.0
Vo svete
6.0
Ohodnotiť
SKULL AND BONES
+ dobrá pirátska atmosféra
+ rozsiahly svet s rôznymi národmi
+ dostatočná hĺbka pri vylepšovaní a vyzbrojovaní lode
+ po hernej stránke dobre spracované boje
+ pekný vizuál
- chýba väčšia rozmanitosť možností
- niektoré PvP eventy sú zle navrhnuté
- môže prekážať veľa grindovania
- rôzne menšie chyby


RECENZIE HRÁČOV
Skull and Bones
4.0
SVK-RUSKO-R    14.4.2024
Ako malé decko som veľmi mal rád pirátov, doslova ma ich život fascinoval.  Bohužiaľ okrem AC Bla...prečítať celé
PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akcia / Co-op
Dátum vydania: 16. február 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk