LIKE A DRAGON: INFINITE WEALTH

LIKE A DRAGON: INFINITE WEALTH

9.0

Dvaja borci z Yakuzy a nové výzvy na Havaji

Recenzia na PS5 verziu

Neubehli ani tri mesiace a o slovo sa nám opäť hlásia starí známi z Yakuzy, resp. premenovanej série Like a Dragon. Infinite Wealth je plnohodnotný diel, ktorý nadväzuje na dve hry zároveň – jednak taktický debut Like a Dragon z roka 2020 (áno, ten vyšiel uprostred korony) a nedávnu menšiu časť Like a Dragon Gaiden, ktorá sa mihla v novembri minulého roka aj v Game Pass.

Infinite Wealth vlastne dejovo nadväzuje na oba tituly a pokračuje v narácii oboch hrdinov. Niežeby bola Yakuza/Like a Dragon z pohľadu viacerých postáv úplná novinka – pamätníci si určite pamätajú výborne štruktúrovanú štvorku, kde ste tiež dostali aj iné postavy ako Kazuma Kiryu. Lenže toto je veľká pocta už obom novým tváram série: Ichiban Kasuga hral veľkú rolu v sedmičke, kde sa séria presunula do Yokohamy a diali veľké veci (ako rozpad veľkých klanov). A o Kazumovi netreba ani na chvíľu pochybovať – všetci fanúšikovia hltajú každé jeho ďalšie dobrodružstvo, hoci tentokrát sa zakrádajú aj melancholické chvíľky.

Netreba dlho polemizovať – zatiaľ čo mladší Ichinba Kasuga je určite budúcnosť série, Kazuma Kiryu plní rolu reminiscencie a spomínajúceho starého barda, ktorému život kráti rakovina i ďalšie nepríjemnosti. Hra štartuje opäť s Ichibanom v Yokohame, čo je stále výborná lokalita s potenciálom, no zároveň pridáva ešte jednu chuťovku – Havaj, ktorá je predsa len odlišná od Okinawy v trojke. Kombo Yokohama + Havaj núka dva veľké celky, pričom najmä ostrovný štát USA je exkluzívnou pozvánkou na skúmanie kriminálneho podsvetia medzi palmami, surfermi, krásnymi plážami a inými chuťovkami.

Havaj hrá veľkú rolu aj v deji – Ichiban sem príde hľadať svoju mamu, no jeho prvé hodiny budete tráviť azda netradične na úrade práce, kde pomáha bývalým yakuzákom s hľadaním práce. Neuveriteľne precízne spracované aspekty japonskej spoločnosti kladú dobré otázky - čo si počne cca 30 tisíc členov podsvetia, ak prídu o šéfa, džob i spolupatričnosť? Ichiban má svoje zásady, hoci sa doslova namočí, aj kam nechce. Jeho Yokohama tvorí očakávaný štart hry – hádam ste si nemysleli, že pôjdete hneď na Havaj ? – a mierne repete, kde si osvojíte herné techniky, aby ste ich potom vstrebávali a využívali aj v novej lokalite.


Samotná Havaj nie je iba premaľovaná Yokohama či Kamurocho, ale pestrý celok a odlišne pripravená spleť mafie, šéfinov a ich spolupráce s rozličnými skupinami. Havaj je nádherná cez deň i nebezpečná v noci, no núka rozmanité príležitosti, postavy a dokonca aj viaceré nové sváry. Vloženie nových postáv je, prirodzene, očakávané už len zasadením do novej lokality, ale zároveň fungujú aj nové herné mechanizmy na zblíženie s nimi (Bond body, Drink Links). Takže o socializáciu budete mať postarané a nepovinné dialógy i momenty treba rozhodne absolvovať.

Nemá význam sa hnať na koniec hry bez vychutnávania detailov. Hoci je mi jasné, že sa o to mnohí pokúsia už len kvôli tomu, aby spoznali ďalší osud Kazuma Kiryu. Po 8 dieloch série je to pochopiteľné, že tento starší sympaťák bude mať momenty pre obhliadnutie za kariérou, na svoje kľúčové rozhodnutia i zásadné chvíle. Japonská scenáristika venujúca hold staršiemu publiku má s Kazumom pekné plány, ale jeho línia nie je pritom zbytočne patetická. Doručí aj mierne ľahšie momenty, fázy humoru a do toho šup dramatické scény. Ale nečakajte, že si za Kazumu zahráte v prvých 3 hodinách…

Azda je možno škoda, že veľká dejová nálož dvoch postáv sa nedá držať na top úrovni po celý čas. Tým, že tvorcovia vám chcú svet otvoriť, vytratí sa cca po tretine hutná línia a príde skôr kombinovaná hrateľnosť. Od výborných dejových misií odbočíte k množstvu vedľajšieho obsahu, ktorý neraz prekvapí či servíruje parádne momenty. Je tu miesto na desiatky nepovinných záťahov a mikropríbehov na užitie plnými dúškami. Hráčov čaká vlastný výber. Ísť len po príbehu? Dej + vedľajšie misie? Dej + všetko nepovinné? A čo minihry?

Všetko tu je. Preto sa hovorí o Like a Dragon: Infinite Wealth ako o hre na sto hodín. Porátajte dej, vedľajšie úlohy a nepovinnú náplň vrátane parádnych a až robustných minihier. Infinite Wealth je žrút času a autori sa netvária, že na tvorbe šetrili. Skvelé vedľajšie misie si prekladáte Kazumovou kolekciou Memoirs of a Dragon, kde spomína či stretáva rozmanité postavy série. To je nostalgia ako remeň so spomienkami aj dobrými hrateľnými pasážami.

Fanúšikovia SEGA či uletených konceptov si však doprajú určite aj Miss Match (randiaca appka / japonský yakuza Tinder), Sujimon Battle (kde zbierate borcov a mastíte ich ako Pokémonov) či Crazy Delivery (total variáciu na Crazy Taxi arkádové jazdy po meste). A kto chce mahjong, šípky, rybačku či Virtua Fighter, tiež zistí kam ísť a kde meniť žetóny za opakované hry. A neradno zabudnúť na karaoke s fajnovým playlistom!

Minihrám, resp. nepríbehovým aktivitám velí Dondoko Island, čo je samostatná hra pripomínajúca japonský kult Animal Crossing. Tu dostanete ostrov, ktorý treba čistiť, kultivovať, upravovať či pestovať. Hra vás sem pošle v rámci inej línie a môžete mu venovať len polhodinu, ale ak vás chytí, je možné, že zhltne aj dve desiatky hodín a užijete si to tu ako v megahite Nintenda.

Chodenie po Yokohame je intuitívne a rýchlo si zvyknete aj na Havaj. Nemalú porciu stopáže zaberú súboje, ktoré sú po druhý raz v sérii ťahové. A zatiaľ čo pred tri a pol rokmi autori laškovali so systémom, teraz sa už poučili a vylepšili čo mohli. Napríklad užitočná je čiastočná možnosť pohybu: netrčíte iba na mieste, ale postavy môžu poskakovať na limitovanej ploche, vyberať si čo najlepšiu pozíciu a využívať odlišnú diaľku k súperovi. Samozrejmosťou sú útoky zozadu a iné pozičné bonusy, ale nájdete aj ďalšie.

Nebojujete sami, Kazuma či Ichiban dostanú fajn pomocníkov a keďže sa dej postupne delí na dve partie, budete si priraďovať a vyberať z peknej skupinky. Funguje systém povolaní, špecializácií i dopĺňania, aby bol tím dostatočne vyvážený. Pritom nemáte všetko od začiatku, takže postupné nachádzanie postáv i ťahov obohacuje herný systém, aby ste nemali pocit, že nebodaj spadne do fádneho či repetitívneho módu. Na to jednak slúži pestrosť súperov (áno, mihne sa tu aj propagovaný Danny Trejo) či bláznivé sekvencie (internet už obletela tá so žralokom, ktorá podčiarkuje, že hoci tu ide neraz o život, súčasne sa hra neberie vážne).

Tým, že je hra RPG a potrebuje rozdeliť svet na sekvencie, prichádza aj systém dungeonov, čo sú dlhé herné pasáže objavov a súbojov. A pred nimi vám hra presne oznámi minimálny level na vstup, čo odbúrava neraz frustrujúce momenty, že idete niekam podlevelovaní a boss vás sfúkne rýchlejšie, ako čakáte. Nie je dôvod riskovať, keď máte toľko pestrého obsahu, kde sa dajú získavať skúsenosti či fajne stráviť čas. Grindovať sa dá, občas si aj užijete nejakú lokalitu s pestrými nepriateľmi. Miera taktiky sa zvýšila a spomínané sociálne mechanizmy sa uplatnia aj v bojoch. Takže jeden-dva drinky a zrazu kamoš parádne vypomôže.

Po prvý raz máte pod palcom aj Kazuma Kiryu v ťahovom móde, takže síce prišiel o svoje rozličné bojové štýly, ale jednotlivé príkazy a špecialitky sa ich snažia priblížiť. Zatiaľ čo bežné útoky spadajú do nového spôsobu boja, vlastnosti pripomínajú osvedčené ťahy z minulých dielov a keď sa vám naplní ukazovateľ špeciálneho limitu, máte určitý čas flexibilné pole pôsobností a búšite do nepriateľa ako v reálnom čase. Je to pomrkávanie na fanúšika i odlišný štýl a viete, že toto skrátka ku Kazumovi patrí.


Like a Dragon: InfiniteWealth je fakt rozsiahla hra – príbeh si pýta 60 hodín, spomínaný Dondoko Island od 1 po 20 a vedľajšie misie sa rátajú na desiatky. Takže nie je tu problém stráviť 100 hodín a určite to nie je premárnený čas – každý dejový zvrat si dokážete užiť, hoci hra má silnejšie i slabšie chvíľky. Rovnako je zaujímavé, ako mení nálady: od dramatických krimi momentov, kde niekoho zastrelia či tlačíte slzu späť sa dostanete k bizarným humorným sekvenciám či doslova crazy minihrám. Vypnete tu ako málokde, SEGA vám chce pohltiť všetky zmysly. Svedčí o tom napríklad karaoke so širokou paletou piesní. Pár fanúšikov však môže právom vytknúť, že hra nie je úplne konzistentná a skáče v rôznych emočných líniách zbytočne.

Vizuálna stránka hry stále žmýka rovnaký engine a je prekvapivé, že vyšla stále aj na starších konzolách. Nie je problém hrať na PS4 – budete síce dlhšie čakať pri načítavaní lokalít, ale hra je svižná a dá sa užiť. Havaj prekypuje bohatosťou najmä v exteriéroch, hoci ikonické reťazce či dobré jedlo vás lákajú aj dnu. Nebojte sa autentického dabingu, hoci neexistuje čisto japonská stopa – miešajú sa tu aj mnohé iné jazyky, vzhľadom na iný pôvod postáv. Pôsobí to robustne: už nie sme na japonskom piesku, ale ideme do nových končín. Až som zvedavý, kam chcú zájsť tvorcovia nabudúce. Zláka ich San Francisco s ázijskými štvrťami či ostanú skôr na ázijskom kontinente, kde sa núka Čína či Južná Kórea?

Nový plnohodnotný diel plní očakávania fanúšikov veľmi spoľahlivo. Dvaja ikonickí borci si neprekážajú, ale dobre sa dopĺňajú a aj s novým režisérom i producentom to stále ide. Nebude ľahké nadviazať na tento diel a opäť sa vynorí otázka, kam sériu posunúť – ale to opäť ukáže čas. Nepochybujte, že ide o jeden z top dielov série a že chce útočiť na špičku japonskej scény. Po takmer 20 rokoch sa tam môže pokojne usalašiť.


napísal Korec 6.3.2024
Páči sa mi! (+3)
9.0
Vo svete
8.9
Ohodnotiť
LIKE A DRAGON: INFINITE WEALTH
+ spojenie dvoch borcov v jednom deji
+ nová lokalita Havaj s vlastným podsvetím
+ vylepšený ťahový súbojový systém
+ opäť pútavé vedľajšie misie
+ rozmanité i rozsiahle minihry
+ kvantum obsahu na desiatky hodín
+ veľká porcia nostalgie a línia Kazuma Kiryu
- miestami nekonzistentný dej


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Sega / Sega
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 26. január 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19968)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk