S.T.A.L.K.E.R.:LEGENDS OF THE ZONE TRILOGY

S.T.A.L.K.E.R.:LEGENDS OF THE ZONE TRILOGY

7.5

Stalker prišiel na konzoly a ukázal svoj vek

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Po sedemnástich rokoch od vydania na PC sa legendárna S.T.A.L.K.E.R. séria dostáva aj na konzoly. Rovno prišli všetky tri tituly v kompletnej kolekcii a pred príchodom S.T.A.L.K.E.R. 2 si môžete už aj na konzolách vychutnať pôvodné príbehy. Ale aj s pôvodnou hrateľnosťou a takmer v pôvodnom vizuále, keďže hry sú prakticky len čisté porty. Stále však ponúknu svoju jedinečnú atmosféru a aj špecifickú a náročnú hrateľnosť.

S.T.A.L.K.E.R. sériu začal ukrajinský GSC Gameworld už v roku 2007 prvým titulom, Shadow of Chernobyl, aby následne ďalší rok priniesol Clear Sky a na ďalší rok to celé uzavrel Call of Pripyat časťou. Vytvoril tak trilógiu, ktorá nás vtiahla do sveta z novely Roadside Picnic a jej filmovej adaptácie Stalker. Autori v hrách tento základ prebrali a rozšírili.

Hry vás zavedú do okolia Černobyľskej jadrovej elektrárne, ktorá po svojom druhom výbuchu vytvorila kontaminovanú zónu s radiáciou, mutantmi, ale aj anomáliami a tajomnými artefaktmi. Vstup do zóny je zakázaný, ale stalkeri tam vstupujú, aby získali slávu alebo bohatstvo za získané artefakty. Vy budete jedným z nich. Respektíve hneď tromi z nich, keďže každá hra prináša nový príbeh a novú postavu. Štýlom hrateľnosti pritom čakajte niečo ako predchodcu Metro série, ale vo viac otvorených svetoch.

 

 

 

S.T.A.L.K.E.R. : Shadow of Chernobyl (pôvodná recenzia 8.5)

V prvej hre sa zoznamujete so zónou ako neznámy vojak, ktorý po nehode auta stratil pamäť a ocitá sa v úkryte u obchodníka. Jediné čo na sebe má, je tetovanie Stalker a PDA s úlohou zabiť Streloka. Po prvých misiách pre obchodníka získava kontakty, ďalšie misie a aj stopy na Streloka. Všetko ho vedie stále hlbšie do zóny, bližšie k tajomstvám a aj pravde. Postupne sa rozpamätáva, skúma okolie, zapája sa do bojov medzi frakciami a objavuje tajomné artefakty a aj monštrá. Zároveň už v tejto prvej hre bude priblížený vznik zóny, dôvod a aj to čo sa skrýva uprostred. Je to základ celého príbehu.

Príbeh hry je rozsiahly, síce vyrozprávaný viac prostredníctvom textových rozhovorov, ale stále to má atmosféru a svoj štýl. Je to dobre napísané a ak budete všetko sledovať, veľmi dobre vás to vtiahne do tohto sveta a vytvoríte si prepojenie s postavami. Pozitívne je, že všetky hry majú českú lokalizáciu.

Samotná hra je síce sandboxová, ale rozsiahlosť prostredia bola na danú dobu príliš veľká, a tak sú prostredia rozdelené do viacerých oblastí, medzi ktorými prechádzate priechodmi, alebo do niektorých sa dostanete len v misiách. Sú tu ako vonkajšie prostredia, tak vnútorné a podzemné v laboratóriá, kde si svietite baterkou a hra dostáva viac hororový nádych.  Všetko je tu zaplnené či už priateľmi, alebo zmutovanými zvieratami a aj nepriateľmi z iných skupín. Na nich si musíte buď dávať pozor, obchádzať ich alebo ich likvidovať. Len pri likvidácii je potrebné dávať si pozor, keďže je to viac hardcore akčná RPG z PC a nie bežná moderná akcia. Je potrebné likvidovať nepriateľov takticky, sledovať si zdravie, krvácanie a používať lekárničky a obväzy. Zbierať veci od mŕtvych nepriateľov, ale aj kupovať potrebné zásoby u obchodníkov.

Pri akcii je tu síce pridaný autotargeting, ktorý kurzor automaticky vedie za pohybujúcim sa nepriateľom, ale základ je triafať čo najpresnejšie. K tomu pri streľbe rátajte s tým, že nepriatelia majú len minimum animácií zásahov a väčšinou ich ani netrhne, keď ich trafíte. Zostáva vám len strieľať, pokiaľ nepadnú. Je škoda, že aspoň toto nie je v hre upravené

Prvá hra je veľmi rozmanitá a je aj slušne rozsiahla, pričom základ prejdete za približne 10-12 hodín alebo aj viac. Záleží na tom, ako sa budete v prostrediach zdržiavať a plniť vedľajšie misie. Ponúkne však dôležitý základ príbehu Stalkera a ak by ste aj pokračovania nehrali, tento príbeh je dobré poznať, ak plánujete hrať dvojku.

S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy
S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy Vitajte v zóne, vek na nej už bude vidieť
Vitajte v zóne, vek na nej už bude vidieť


S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy Úprav je minimum a je škoda, že autori nezlepšili aspoň streľbu
Úprav je minimum a je škoda, že autori nezlepšili aspoň streľbu


S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy Prostredia budú veľké.
Prostredia budú veľké.





S.T.A.L.K.E.RT.: Clear Sky (pôvodná recenzia 9.0)

V druhej hre sa sa dostávate do iného príbehu a konkrétne do obdobia ešte pred prvú hru. Prevtelíte sa do postavy Scara, ktorý prichádza do zóny s vedeckou skupinou a ako jediný prežije elektrický výboj. Zachráni ho neutrálna skupina v zóne nazvaná Clear Sky. Pre ňu začína pracovať, ale jeho primárnym cieľom je rovnako nájsť a zlikvidovať Streloka. Popritom sa však niečo deje so zónou a Scar sa dostáva hlbšie do stredu udalostí, pričom nachádza aj postavu z pôvodnej hry a príbeh vysvetlí, ako to bolo so stratou jej pamäte.

Systém hrateľnosti tu zostáva rovnaký, a teda akčná RPG, ale pridáva sa systém boja frakcií, ktoré bojujú o teritórium. Hráč sa k nim môže pridať a pomôcť im a následne to aj využívať. Totiž čím sú silnejšie, tým lepšie vybavenie majú obchodníci. Vy môžete spĺňať misie pre každú frakciu alebo zostať neutrálnym. Síce priamo frakcie neovplyvňujú príbeh, ale niekedy je spojenie sa vhodné pre jednoduchšie prejdenie určitými časťami hry.  Zároveň pribudli nové zbrane a hlbšia možnosť úprav. Doplnené boli aj nové územia.

Vizuálne sa jednotlivé hry výrazne nemenia, keďže vyšli tesne po sebe a autori pridávali len malé zmeny do enginu a pridané sú len menšie doplnkové efekty. Už v roku 2007 vizuál nebol výrazný, v tom roku totiž vyšiel aj Crysis a toto je vo výrazne nižšej kategórii. Je to vizuálne chudobnejšie, jednoduchšie a na mnohých miestach už výrazne vidieť, ako hru zasiahol čas. Má však svoj špecifický štýl a dá sa na vizuál zvyknúť. Jediné vylepšenie, ktoré vidieť, je miestami lepšie vonkajšie nasvietenie. Škoda však absencie antialiasingu. Pozitívne je, že to na všetkých konzolách ide na stabilných 60 fps.

S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy
S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy Lesy a pustiny budú vašim priateľom.
Lesy a pustiny budú vašim priateľom.


S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy Štýlovo vizuál má niečo do seba.
Štýlovo vizuál má niečo do seba.


S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy Spriatelení Stalkeri vám dajú misie a niekedy s vami pôjdu do boja.
Spriatelení Stalkeri vám dajú misie a niekedy s vami pôjdu do boja.





S.T.A.L.K.E.R.: Call of Prypiat (pôvodná recenzia 8.0)

Nakoniec tretia hra zoberie hráčov do okolia mesta Prypiat pri Černobyle. Časovo je umiestnená tesne po udalostiach prvej hry, kedy rozbieha vláda Ukrajiny operáciu Fairway a vysiela do oblasti špeciálny tím na preskúmanie situácie pred plnohodnotným vojenským útokom. Napriek prípravám misia dopadne zle a tím padá. Vy ako skúsený stalker ste poverený prešetrením udalosti. Sledujete stopy preživších, ktoré mieria do Prypiatu, kde vás čakajú anomálie, ale aj stretnutia so známymi a aj novými postavami, ako aj nová frakcia.  

Znovu sa tak dostávate do Zóny a znovu bojujete proti frakciám, teraz aj banditom, s ktorými sa nedá spriateliť. Popritom sa po udalostiach v prvej hre v zóne zmenili podmienky, každý deň sa spúšťajú emisie a hráč musí vždy nájsť úkryt. Emisie totiž zabíjajú všetko na povrchu. Toto spolu s červeným slnkom pridáva tejto časti viac hororovú a survival atmosféru. K tomu hru tu nemusíte ukončiť a môžete si po splnení hlavných misií a pred začiatkom poslednej zahrať sandboxovo a dokončovať všetko, čo potrebujete.

Táto hra ukončuje príbeh postavy z prvej hry a všetko s ňou spojené. Prakticky obe ďalšie hry už len dopĺňajú  a vysvetľujú resty z prvého titulu. Rozpútali sa tam totiž veci, ktoré teraz zrejme povedú k príbehu druhej hry. Uvidíme však, ako presne to autori posunú.

Ale čo sa týka samotných portov, je škoda, že niektoré veci autori neupravili. Hlavne keď je vonku toľko modov na hru a niektoré mohli odkúpiť, podobne ako to spravil CD Projekt pri Witcherovi. Ale podpora modov má prísť aj do konzolovej verzie v niektorom z ďalších updatov a zrejme ponúknu potrebné vylepšenia. Ak nevyhnutne nemusíte hrať teraz, počkajte, zrejme s modmi príde aj lepší zážitok.

S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy
S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy Mutanti budú vždy chuťovkou.
Mutanti budú vždy chuťovkou.


S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy Rozhovory prebiehajú v prehľadnej textovej podobe.
Rozhovory prebiehajú v prehľadnej textovej podobe.


S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy Základom prežitia bude vybavenie a zbieranie vecí od mŕtvych.
Základom prežitia bude vybavenie a zbieranie vecí od mŕtvych.





Celkovo S.T.A.L.K.E.R. trilógia prináša peknú kolekciu klasických hier, ktoré môžete kúpiť v spoločnom balení alebo samostatne. Je však škoda, že hry sú prakticky v pôvodnom stave bez vylepšení a cena je dosť vysoká. Síce autori plánujú aj zapracovanie modov, a ďalšie vylepšenia, ale je škoda, že niektoré dnes už pre hrateľnosť podstatné veci neboli rovno pridané. Napríklad dynamika zásahov nepriateľov alebo znížená náročnosť pre menej skúsených hráčov.

Napriek tomu kolekcia prinesie rozsiahly zážitok v troch masívnych hrách, s kvalitnými príbehmi, náročnými akčnými bojmi, RPG prvkami a aj s voľnosťou. Ak vám nebude prekážať, že hry sú staršie a majú určité problémy, určite si ich môžete užiť. Minimálne sa oplatí zahrať prvá hra, ak plánujete hrať aj Stalkera 2.


napísal saver 19.3.2024
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
n.u
Ohodnotiť
S.T.A.L.K.E.R.:LEGENDS OF THE ZONE TRILOGY
+ tri rozsiahle hry
+ dobrý mix akcie a survival prvkov
+ rozsiahle svety v hrách
+ pribudne aj podpora modov
- len port s minimom zmien za dosť vysokú cenu
- absencia reakcie nepriateľov na streľbu
- bugy


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One
PS4
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: GSC Gameworld / GSC Gameworld
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 6. marec 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk