RIFT

RIFT

8.5

Online invázia z elementárnych plání

Recenzia na PC verziu

Telara je svet, kde proti sebe stoja predstavitelia dvoch znepriatelených strán. No či už je to guardian alebo defiant, každý bojuje proti jednotkám prvotných síl, ktoré prenikajú do magickej krajiny trhlinami a sú hrozbou pre všetkých. Nezáleží na tom, ku komu sa pridáte, váš osud v MMORPG Rift je úzko spätý s nekonečným bojom proti agresorom z plání vody, ohňa, zeme, vzduchu, života a smrti.

Základy nového online univerza pripomínajú tradičné virtuálne svety, o ktoré sa potknete na každom kroku. Rift, ktorý pomerne nenápadne vstúpil na pole MMO, však ponúka aj originálne súčasti, ktoré už také bežné nie sú. Klasikou je vytvorenie hrdinu, ktorý bojuje s nepriateľmi a plní úlohy zadávané hlavne NPC postavami. Hrdina sa postupne zdokonaľuje, získava vyššie úrovne a v boji používa zručnosti a kúzla, ktoré sa ukladajú na príručnú lištu. Pri progrese sa dostáva na nové územia, získava lepšiu výzbroj, špeciálne predmety, zadováži si maznáčika, ktorý kráča po jeho boku. Rýchlejší presun umožňujú pojazdné zvieratá, na vzdialené miesta sa dostane teleportom. Doliečuje sa odvarmi, niektorými priamo počas boja, iné sa konzumujú len v bezpečí.

Pri úmrtí sa poškodí hrdinova duša, čo znamená desaťpercentný postih vitality pri každom skonaní. Navyše si mŕtvy musí v duchovnej podobe vyhľadať svoj náhrobok, aby sa opäť zhmotnil. Príležitostne môže povstať aj takmer okamžite v blízkosti svojho tela. Ďalšou možnosťou je okamžité obnovenie tela na oživovacom bode pomocou okrídleného strážcu, postih duše je však potom výrazne vyšší. Postihy sú trvalé až dovtedy, kým dušu plne neuzdraví liečiteľ, samozrejme za mastný poplatok. Pri úspechoch v boji a bez úmrtí sa môžu znásobiť získavané skúsenosti.

Rift
Rift Systém boja je tradičný.
Systém boja je tradičný.


Rift Osvojené kúzla a schopnosti sa vylepšujú u trénerov.
Osvojené kúzla a schopnosti sa vylepšujú u trénerov.


Rift Trhliny sa líšia vzhľadom aj jednotkami.
Trhliny sa líšia vzhľadom aj jednotkami.





Po nebohých protivníkoch zostávajú rôzne predmety, ktoré často súvisia s úlohami alebo sa dajú použiť pri remeselných zručnostiach, pri zhotovovaní výzbroje, výrobe odvarov a podobne. Veci sa ukladajú do vakov. Remeslá vyžadujú recepty od majstrov a príslušné zariadenie, ako je pec, či vyhňa. Samozrejme sú aj spoločenstvá hráčov, ktoré dokonca majú vlastné úlohy. Neobvyklé predmety sa ukladajú do kolekcií a prebytky predávajú u obchodníkov a v aukciách.

Netradičný je samotný vývoj hrdinu v hre. Hráč si zvolí základnú triedu (mág, klerik, bojovník, zlodej) a formuje sa pridávaním elementárnych duší, čo sú vlastne súvisiace pokročilé povolania. Každý hrdina môže mať štyri úplne odlišné postavenia - role a v každom z nich zmixovať tri odlišné duše. Prvé postavenie je dané od začiatku, ďalšie si treba prikúpiť a potom si ich hrdina môže prepínať. Každá duša ponúka iný set zručností, ktoré sa odomykajú v takzvanom strome duší, kde si hráč vyberie svoju ideálnu trojkombináciu. Mág vie skĺbiť ponuku nekromanta, chloromancera a pyromana, klerik môže byť súčasne šamanom, druidom a kabalistom. To sú ale len príklady kombinácií a výber môže byť úplne iný. V uvedenom prípade mága potom hrdina vyvolá nemŕtvu háveď, saje energiu z nepriateľov, pečie ich v ohni a ovíja rastlinami. Samozrejme, že sa hráč môže pokojne venovať len jednému smeru, ale je výhodné využívať možnosti aspoň dvoch, ktoré sa vhodne dopĺňajú.

Schopnosti a kúzla v strome duší sa odomykajú bodmi pri získaní novej úrovne postavy. Aj táto fáza je zaujímavá. Hráč si vyberá pasívne a aktívne prvky sústredené v hornej časti obrazovky. Za každé dva body pridané do rovnakého povolania (duše) sa navyše sprístupní nová schopnosť z ponuky v dolnej časti obrazovky.

Rift
Aj takéto nástrahy číhajú vo svete Telara

Výborným oživením hry je náhodné objavovanie elementárnych trhlín kdekoľvek na mape. Eliminácia trhlín je globálnou úlohou všetkých obyvateľov krajiny a účasť sa pokladá za samozrejmú. Nie však povinnú. Hráči, ktorí chcú priložiť ruku k dielu, sa najprv presunú k postihnutej oblasti. Trhlina je jasne viditeľná, povrch krajiny sa zmení a zdeformuje a z oblohy na zem dopadá elementálny vír. Sú rôzne druhy trhlín a podmienky aj vyvolané jednotky sa menia podľa prvotnej sily, ku ktorej prináležia. Oblasť môže zaliať láva, na ktorej sú ohniví elementáli alebo sa zjaví bujný porast a divé zvieratá, či potemnie a privábi nemŕtvych. Na postihnutom území je aj niekoľko rôznofarebných kryštálov, ktoré hráči môžu zobrať a pridajú im dočasný bonus k vitalite alebo magickej energii.

Keď sa hráč priblíži k trhline, automaticky akceptuje úlohy, ktoré vedú k jej likvidácii. Počas niekoľkých krokov spravidla treba zničiť niekoľko vĺn nepriateľov, otvoriť alebo rozbiť určité predmety a poraziť silného bossa. Pre jednotlivca často ťažká vec, no hľadanie spojencov je vyriešené veľmi pôsobivo. A pritom rýchlo a jednoducho. Kto sa priblíži k trhline, môže sa okamžite, kliknutím na jedinú ikonu, pripojiť k bojujúcej skupine, či jednotlivcovi a vytvoriť jednotný tím. Netreba posielať žiadne pozvania ani akceptovať prišelca a nezáleží na úrovni hráča. Kto chce, ten sa pridá a potom všetci ťahajú za jeden povraz. Po splnení poslednej úlohy trhlina zmizne a každý účastník boja zinkasuje unikátnu odmenu. Družina môže zostať pohromade alebo sa rozdelí.

Z trhlín pred ich zničením často uniknú početné výpravy nájazdníkov. Vandrujú po okolí a ničia všetko, čo im príde do cesty. Pokojne sa pustia sa aj do iných kreatúr a NPC postáv v tábore. Niekedy jednotky z trhlín vytvoria aj stanoviská a modly, ktoré treba rozbiť. Koordinácia hráčov a odmeny fungujú podobne, ako pri boji priamo v trhline. Boje s jednotkami elementálnych síl pomáhajú hráčom viac sa zblížiť. Navyše dávajú počínaniu hrdinov hlbší zmysel. Nie je to len bezduché mlátenie a blúdenie po krajine, ale zmysluplný boj o zachovanie harmónie v Telare. Záujemcovia si môžu aj zmerať sily s inými hráčmi v PvP dueloch a sú aj instantné zóny a mapy, kde prebiehajú tímové PvP bitky.

Rift
Rift Nezabudlo sa na pojazdné zvieratá.
Nezabudlo sa na pojazdné zvieratá.


Rift Strom duší umožňuje kombináciu troch povolaní.
Strom duší umožňuje kombináciu troch povolaní.


Rift Zgrupovanie hráčov v trhlinách je veľmi rýchle a praktické.
Zgrupovanie hráčov v trhlinách je veľmi rýchle a praktické.





Graficky je hra na tom slušne a patrí medzi najkrajšie súčasné MMORPG tituly. Obsahuje pekné animácie a vydarené efekty, pôsobivý je najmä vstup do niektorých trhlín, s hustou atmosférou. Užívateľské rozhranie je praktické a zásadne sa nelíši od štruktúry iných MMORPG. Prehľad o situácii uľahčuje mapa a minimapa. Označujú dôležité pozície aj okruhy, kde sa vyskytujú ciele úloh.

Hra Rift bez veľkého rozruchu vstúpila na pole MMO a dokazuje, že nemá žiadne trhliny v hrateľnosti. Nie je to síce prevratná záležitosť, ale obsahuje nové osviežujúce prvky, ktoré jej dodávajú šťavu. Mesačné poplatky, očakávaný príchod dvoch MMO gigantov a cielená pozornosť len na pár vyvolených online svetov v našom regióne však predznamenáva malý záujem o Rift u nás. A to je škoda. 


napísal uni 2.5.2011
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
RIFT
+ invázia z náhodných elementárnych trhlín
+ vývoj hrdinu s kombinovanými povolaniami
+ intuitívne združovanie hráčov pri nájazdoch
+ snaha o inovácie
- mesačné poplatky
- nevýrazné úlohy
- základy ako v iných bežných MMO


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Trion Worlds / Trion Worlds
Štýl: MMO / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20019)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk