CITIES XL 2012

CITIES XL 2012

6.0

Nové budovy pre pôvodné mestá

Recenzia na PC verziu

Ani nie s ročným odstupom sa k hráčom vracia manažmentová hra Cities XL. V nálepke 2011 bol štvrtý číselný znak prepísaný na dvojku. To má signalizovať nový ročník s prísľubom inovácií. Dá sa v priebehu niekoľkých mesiacov vytvoriť plnohodnotné pokračovanie na úrovni? Odpoveď je v tomto prípade jednoznačná, nedá. Cities XL 2012 nie je novou hrou, ale skôr expanziou, ktorá pridáva do minuloročného dielu niečo navyše. Našťastie tvorcovia majú v sebe toľko slušnosti, že v takejto forme ju aj ponúkajú majiteľom predošlého ročníka. Ak patríte do tejto skupiny, stačí vám za zlomkovú cenu prikúpiť aktualizáciu. V prípade, že ste ešte nemali tú česť, musíte si kúpiť kompletný titul Cities XL 2012.

Pri charakterizovaní Cities XL 2012 by som mohol pokojne okopírovať obsah recenzie predchodcu z minulého roka. Hra sa totiž vôbec nezmenila a zachovala si svoje pozitíva, ale aj neduhy. Aj tentoraz pred vami stojí úloha vybudovať prosperujúce mesto, so spokojnými obyvateľmi a plniacou sa kasou. Začínate výstavbou ciest, mestskej haly a obydlí pre najnižšiu triedu obyvateľstva, ktorú zamestnáte v továrňach. Postupne pripravíte podmienky pre vzdelanejšie vrstvy a odborníkov, ktorých zamestnáte najmä v úradoch a hi-tech podnikoch. S nárastom domorodcov sa odomykajú nové možnosti. Môžete postaviť honosnejšie sídla, policajné stanice, väčšie hotely, viac zábavných atrakcií. Kupodivu až pri prekročení počtu 50 000 obyvateľov viete zabezpečiť mestskú hromadnú dopravu. Vrcholom je výstavba jedinečných budov, hoci aj pyramídy, čo síce prinesie prestíž, ale poriadne žmýka mestský rozpočet.

Cities XL 2012
Cities XL 2012 Vaše úspechy sprevádzajú trofeje a odomknuté doplnky.
Vaše úspechy sprevádzajú trofeje a odomknuté doplnky.


Cities XL 2012 Môžete sledovať požiadavky obyvateľov a spokojnosť vyjadruje zelené zafarbenie.
Môžete sledovať požiadavky obyvateľov a spokojnosť vyjadruje zelené zafarbenie.


Cities XL 2012 Mesto utešene rastie, práce je stále nad hlavu.
Mesto utešene rastie, práce je stále nad hlavu.





Hoci súčasťou hry sú aj tabuľky, kde môžete koordinovať dane a niektoré ďalšie položky, mikromanažment nemá veľkú hĺbku. Rýchlo vkĺznete do zabehnutého stereotypu - postav domy, zabezpeč prácu, postaraj sa o zábavu. Presne v duchu osvedčeného rímskeho „Chlieb a hry". Podrobnosťami sa stačí zaoberať okrajovo. Pre istotu vidíte mindráky jednotlivých tried a odvetví pekne rozpísané po kliknutí na príslušnú ikonu. Chcú lepšiu lekársku starostlivosť? Pristaviate nemocnice na miesta, kde namiesto zelenej vidíte červenú clonu, symbolizujúci nespokojnosť. Málo obydlí? Ľahká pomoc, mapy sú priestranné a môžete stavať aj po celých blokoch naraz. Navyše len pripravíte pozemky a ľudia sa už zabývajú sami. Dokonca aj podniky sa rozbehnú automaticky, keď majú dostatok potenciálnych zamestnancov.

Cities XL 2012 má stále len jediný režim hry, kde staviate dovtedy, kým vás nezačne ubíjať stereotyp. V podstate sandboxový režim, kde vás nik a nič nevyrušuje a sústredíte sa len na kolíkovanie pozemkov a príjmy od pribúdajúcich mešťanov. Žiadne úlohy, nijaké katastrofy, nečakané udalosti - prasknuté plynové potrubie alebo zrazený chodec - ani keď staviate v blízkosti sopečného kráteru. Nič, nothing, ničivo. Veľká škoda. Tvorcovia určite ani nepomysleli na to, koľko srandy by priniesol pomyselný koniec sveta, ktorý by zodpovedal kritickému dátumu na konci roka 2012. Takže keď už nebudete vedieť, čo by ste ešte vytvorili, môžete akurát tak začať od nuly. Pomenujete nové mesto, umiestnite na inom povrchu a všetky procesy spustíte odznova. Do predošlých miest sa potom môžete kedykoľvek vrátiť a opäť sa im venovať. Navyše vaše sídla môžu vzájomne obchodovať. Takže keď je v jednom meste niečo navyše a v druhom chýba, v obchodnom okienku to jednoducho vyrovnáte.

Ovládanie priamo na vybranej mape je intuitívne, aktivity zreteľne rozdelené do viacerých kategórií. Avšak ikony sú neprehľadné, budete si ich mýliť, mnohé vám nič nepovedia. O čo ide, neraz zistíte iba podľa nápovedy, ktorá sa našťastie automaticky zobrazí v blízkosti. Aj tak však môže dôjsť k omylu a potom si napríklad nechtiac zbagrujete štvrtinu mesta, lebo ste si vybrali zlú z troch takmer identických ikon búrania. Za vyslovene zmätočnú považujem manipuláciu s hlavným menu, keď si tam potrebujete odskočiť na konkrétnej mape. Ale časom si zvyknete.

Výstavba mesta v skratke.

Jedinou naozajstnou novinkou Cities XL 2012 je možnosť vytvárania modifikácií. Takže ak ste kreatívny a máte chuť urobiť niečo po svojom a pridať vlastné výtvory, máte skvelú príležitosť. Ak vám takáto vymoženosť vôbec nechýba, už vás asi nič nenadchne. 280 nových budov je síce parádny počet, ale v sandboxovej hre, ktorá sa rýchlo zunuje a vrátite sa k nej raz za čas, nie sú veľmi podstatné. 700 pôvodných vám pohodlne postačí. Keby tvorcovia pridali kampaň, bolo by to užitočnejšie. Počet povrchov na výstavbu mesta sa zvýšil o 15. Pribudla oáza uprostred púšte, Kajmanské ostrovy či jazero Powell v Utahu. Celkovo teda môžete stavať na úctyhodných 62 mapách. Sotva však budete mať dosť trpezlivosti s výstavbou toľkých miest. Zrejme nevyskúšate ani tretinu a hra sa vám nadobro zunuje.

Aj tentoraz sa môžete pokochať pohľadom na rastúce mesto. A to pekne z výšky alebo poriadne zblízka, takže vidíte chodcov a autá uháňajúce ulicou. Dizajn je fajn, hoci pri priveľkom zoome už hra nemá potrebné detaily, ale pri tisíckach budov je to pochopiteľné. Zastavanejšie mesto sa však hýbe pomalšie. Nie, že by obyvatelia pospali, ale váš počítač sa zadýcha ako dôchodkyňa pri okopávaní záhradky. Hudobný podklad neurazí a tvári sa moderne.

Ak ste nehrali Cities XL 2011, výstavbu mesta s jednoduchým manažmentom v ročníku 2012 odporúčam do vašej pozornosti. Bez stresu si môžete stavať vlastné mestečká a na chvíľu sa pri hre odreagujete. K výslednému hodnoteniu si pripočítajte jeden bod. Zabehnutí hráči, pre ktorých je Cities XL 2012 iba nadstavbou, síce zaplatia menej, ale kúpa sa im oplatí len ak chcú vytvárať vlastné doplnky. V opačnom prípade je pre nich tento prídavok nezaujímavý

Cities XL 2012
Cities XL 2012 Stavať môžete podľa uváženia.
Stavať môžete podľa uváženia.


Cities XL 2012 Dopravu začnete riešiť až v značne vyspelom meste.
Dopravu začnete riešiť až v značne vyspelom meste.


Cities XL 2012 Do hry pribudlo aj toto jazero v nehostinnom teréne.
Do hry pribudlo aj toto jazero v nehostinnom teréne.






napísal uni 6.12.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
CITIES XL 2012
+ zaujímavá manažmentová hra, ak ste nehrali predošlý ročník
+ nové lokality a stovky budov
+ modifikácia a vytváranie vlastných doplnkov
- žiadny pokrok v porovnaní s ročníkom 2011
- hardvérovo náročné
- čoskoro stereotypné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz, 1,5 GB RAM, VGA GF6600/X1600


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Focus Home Interactive / Comgad / Focus Home Interactive
Štýl: Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (2)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20138)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk