Ready Player One - Konečne hráčsky román

Existuje MMO, ktorej život netiká na serveroch, ale na stránkach knihy.

pridal pinkie 27.4.2012 o 20:06 pod informácia
Ready Player One - Konečne hráčsky román

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Existuje MMO hra, ktorú je možné hrať a vyhrať. Nebeží na žiadnych serveroch, nepotrebuje k chodu telefón ani internetové pripojemnie. Nájdete ju na pultoch obchodov pod názvom Ready Player One. Prečo by ste mali dávať pozor? O tom už ďalšia knižná recenzia.

Knižný debut scenáristu Fanboys Ernesta Clinea je román o generačnej skúsenosti. A pokiaľ ste mali problém s ktorýmkoľvek slovom z predchádzajúcej vety, skúste prehodnotiť, či budete čítať ďalej. Meno autora sa neráta, Fanboys hej.

Má zmysel recenzovať na Sectore knihy? Junkerov text o neoficiálnej biografii GTA naznačuje, že áno, a ja toto presvedčenie zdieľam. Myslím si síce, že ortodoxní hráči videohier nečítajú, vlastne, myslím si, že ortodoxní hráči videohier sotva vedia čítať, ale to je jedno, lebo tu takých veľa niet. Preto má zmysel na Sectore knihy recenzovať, zvlášť ak ide o tituly, ktoré sú priamo určené ideálnym hráčom.

Za ideálnych hráčov pokladám tých, ktorí hrajú, ale v žiadnom prípade to nie je ich jediná ako tak kultúrna vášeň, aby som bol presnejší, hranie nie je ich jediná aktivita vo voľnom čase. Naopak, hranie je iba jednou z ich obľúbených kratochvíľ. Udržujú si prehľad. Dívajú sa na filmy a seriály, počúvajú hudbu, holdujú komiksom a čítajú. Dobrovoľne a pomerne dosť. A čo je úplne najlepšie - premýšľajú. O sebe, o svete v ktorom žijeme a tak. A veľmi radi sa o týchto veciach rozprávajú s inými, podobne postihnutými.

Lebo ide svojim spôsobom o formu postihnutia, vo svete, ktorý ovládla hlúposť a povrchnosť na všetkých frontoch je premýšľanie prekliatím. Žijeme jednoducho v peknej mizérii. Nakoniec, aj preto hráme, čítame a tak ďalej. Ready Player One je román, ktorý zachytáva tento životný pocit. Scifíčko z budúcnosti o klenotoch minulosti. V roku 2045 je mizéria dokonaná, väčšina populácie vo fyzickom svete živorí v permanentnej kríze, hŕstka superbohatých a davy anonymných obetí, ktoré trávia všetok voľný čas vo virtuálnej realite OASIS. OASIS je hra, obrovské MMORPG, ktoré do seba nasalo sieť, ako ju poznáme. Avšak MMORPG, ktoré sa dá dohrať a vyhrať. O toto sa snaží hlavný hrdina románu a jeho kumpáni. Priatelia, ktorých vo fyzickom svete nevidel.



Toľko k príbehu, nie je najoriginálnejší ani najpôvodnejší, a vlastne ani najbystrejší, ale to je celkom jedno, lebo príbeh poslúžil Clineovi len na to, aby mohol písať o veciach, ktoré nadovšetko miluje. O filmoch, knihách, hudbe a, samozrejme, o videohrách. Cline sa narodil v roku 1972, vyrástol teda v zlatom veku popkultúry, a tá sa na ňom podpísala natoľko, že ju potreboval osláviť. Preto napísal scenár k Fanboys, preto napísal Ready Player One.

Trafil sa mimoriadne presne, nerdi a geekovia neboli nikdy tak chick. Čosi iné je dôležité. Ready Player One nie je žiadnym kalkulom, žiadnym naplnením spoločenskej objednávky či rýchlo vykvaseným fenoménom, ale dielom chlapíka, ktorý sa pri písaní náramne dobre bavil. A jeho čitatelia sa budú baviť tiež, priamo úmerne tomu ako rozumejú jeho jazyku.

War Games, Návrat do budúcnosti, Hviezdne vojny, Short Circuit, Star Trek, Krotitelia Duchov, The Muppets Show, Pac Man, Galaga, Zork, Adventure, Tempest, Black Tiger, PaPrs, Blade Runner, The Goonies, Ladyhawke, Monty Pythons Flying Circus, Akira, Neal Stephenson and many, many, many, many more.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20022)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk