Naháňačka za technologickým snom

Ako Imagine Cup pomáha mladým tímom postaviť sa na vlastné nohy.

pridal spacejunker 29.4.2013 o 13:08 pod informácia
Naháňačka za technologickým snom

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Technológia využívajúca Kinect nasadená do oblastí postihnutých povodňami, vibračný pás, ktorý pomáha nevidiacim pohybovať sa bez bielej palice, softvér, ktorý učí dieťa vysloviť dieťa spoluhlásku “š” pomocou uspávania draka. Čo majú spoločné? Pochádzajú z dielní kreatívnych študentských tímov. Posledná menovaná aplikácia sa volá Speekle a zabezpečila štvorčlennej skupine Quatro Formagi (na fotografii) zo Slovenskej technickej univerzity víťazstvo v lokálnom kole súťaže Imagine Cup organizovanej Microsoftom. 

Imagine Cup je technologická akcia zameraná na riešenie problémov sveta. Aktuálny ročník vyvrcholí v Petrohrade 8. - 11. júla, kam vycestuje aj Quatro Formagi so svojou logopedickou pomôckou navrhnutou tak, aby pomáhala zdolať poruchy reči a odmeňovať pacientov, ak sa im podarí vysloviť zložité slová a ďalej monitorovať ich progres v liečbe.

Okrem víťazného tímu sa lokálneho kola, vyhlasovaného na poslednom dni Tech Days v Bratislave, zúčastnili aj ďalšie tri tímy Brainstormers, Bougles a Mizar, posledné dva menované prezentovali aj hry. Prihlásené projekty sa hodnotia v troch kategóriách: najlepšia hra, najlepšie softvérové riešenie, ktoré má najväčší potenciál pozitívne prispieť k zlepšeniu ľudstva a najlepšia aplikácia, ktorá využíva špeciálne technológie. 

“Keď vidíte, s čím študenti prichádzajú, je ťažké hodnotiť, ktorý nápad z nich je najlepší,” povedal mi pri káve Markus Breyer, generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Slovakia. Projekty hodnotí porota zložená z novinárov, investorov aj odborníkov z IT sveta, ktorá prezentované projekty vidí v deň finále po prvýkrát. “Niektoré z nich si nájdu cestu aj do komerčného sektoru, možno to nebude práve idea prezentovaná na Imagine Cupe, ale možno im pomôže založiť vlastnú spoločnosť. 

Naháňačka za technologickým snom

Imagine Cup môže byť odrazovým mostíkom a dokáže nakopnúť kariéru. Na celosvetovom finále sa projekty prezentujú pred viac ako 2000 účastníkmi, medzi ktorými sedia aj potencionálni investori. Počas celého týždňa dochádza k rozhovorom, prezentáciám a stretnutiam, o získaných skúsenostiach a získaných kontaktoch nehovoriac.

Na súťaži Imagine Cup bojuje o tie najlepšie nápady viac ako 350 000 študentov zo 183 krajín sveta. “Ak vás nič neženie vpred, možno sa vám nepodarí nájsť spôsoby, ako urobiť veci lepšími,” vysvetľuje Markus dôležitosť konkurencie. Microsoft spolupracuje so slovenskými univerzitami, ktoré pripravujú vlastné tímy a vysielajú ich na lokálne kolá, prihlásiť sa však môže ktorýkoľvek študent bez ohľadu na študijný odbor a navštevovaný ročník.

Čo všetko musí mať projekt, aby uspel a zaujal porotu na Imagine Cupe? “Musí mať dobrý nápad, ktorý má veľký potenciál,” radí Roman Rusev, technology evangelist v Microsofte. “Ten zohráva veľkú rolu”. Hodnotí sa však aj aká je predstava riešenia dostať do sveta a samotná prezentácia. U aplikácií je dôležitý biznis model, u hier sa kladie dôraz na to, aby mali edukačný charakter. Projekty neobmedzuje vybraná téma, jedinou podmienkou je, že musia byť naprogramované na frameworkoch a platformách Microsoftu. Žiaden iOS ani Unity.

Pre mladých programátorov je dôležitá aj informácia, že IP zostáva vo vlastníctve jej tvorcov. Microsoft do kontaktu s prihlásenými projektami prichádza po prvýkrát 48 hodín pred lokálnym finále. Dovtedy je v rukách tímov a ich mentorov. Microsoft udržuje s tímami naďalej kontakt. Mnohým tímom sa podarilo rozbehnúť vlastný biznis, iné na svojich projektoch naďalej pracujú. 

“Je mimoriadne dôležité povzbudzovať študentov k tomu, aby si založili vlastné spoločnosti,” hovorí Markus Breyer. 

“Zaujímavé nápady, ktoré majú potenciál zmeniť svet.” taká je mantra Imagine Cupu. Kto vie, možno ten ďalší a povedzme aj herný bude od vás. Stačí sa zapísať do ďalšieho ročníka. Máte čas do budúceho marca.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19834)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk