Legends of Dawn je konečne online, ale...

Kickstarterom nakopnutá RPG postavená na slovanských základoch si konečne našla cestu na svetlo sveta. Zároveň nám ukázala, ako by vydanie hry nemalo vyzerať.

pridal matus_ace 29.6.2013 o 17:50 pod hry
Legends of Dawn je konečne online, ale...

HRY > NOVINKY >

Za Kickstarterom nakopnutou RPG Legends of Dawn stojí chorvátske štúdio Dreamatrix - len osem vývojárov a jeden dobrovoľník na komunikáciu s verejnosťou. Na svoje plecia si však toho naložili príliš veľa. Štart hry sa nevydaril podľa ich ani podľa predstáv hráčov.

Základný popis Legends of Dawn je očarujúci: otvorený svet, nelineárne možnosti putovania a náročné RPG, akých už dnes veľa nie je. Vec, ktorú radi podporíte, zvlásť ak je táto hra postavená na slovanskej mytológii. Jej vývoj však nebol ľahký a to ani po tom, ako autori úspešne vyzbierali požadovanú sumu.

Od decembra do januára bežala kampaň, v ktorej požadovali iba 25 000 dolárov. Nakoľko hra už bola takmer hotová, bolo treba zaplatiť licencie a nahrávanie hlasov a zvukov. Dátum vydania bol stanovený na február. Podarilo sa vyzbierať až 46 536 dolárov a Dreamatrix na hru začali nabaľovať dodatočné ciele, ktorých zakomponovanie ich len oberalo o čas. Plynuli mesiace a hra stále nikde. Navyše sa vyskytli problémy s pôvodným náhrávacím štúdiom a tak si museli hľadať nové. Ešte prvého júna vydali update, že hra bude podporovať viac jazykov a dodali, že dúfajú v ohlásenie dátumu vydania hneď v ďalšom update.

A dostávame sa k aktuálnemu problému. Predvčerom sa zrazu hra objavila na Steame. Bez toho, aby backeri projektu vedeli dátum vydania a dokonca bez toho, aby sa o vydaní hry dozvedeli. Trvalo niekoľko hodín, kým Dreamatrix informovali hráčov prostredníctvom Kickstarteru. Odkladanie hry je bežným problémom, nikto za to autorov vešať nebude. Nezvládnutie komunikácie s ľuďmi, ktorí im dali peniaze, je už ale väčším problémom. A bohužiaľ nebol jediný. Šokovaní hráči tak s nadšením mierili na Humble Bundle stránky, cez ktoré sa rozdávali kódy na hru.


Tu ich čakal ďalší problém. Mnohí hru podporili pre to, lebo sľubovala DRM-free verziu. Tá ale nie je dostupná. Jednou z podmienok GOG.com je, aby hra bežala offline. Legends of Dawn však pri zapnutí overuje vašu IP. Na odstránení tejto kontroly našťastie autori pracujú a snáď sa verzie bez DRM dočkáme čo najskôr. Trvalo však takmer deň, kým sa vyjadrili k tomu, či stiahnutie Steam verzie obmedzí ich právo na DRM-free verziu.

Dreamatrix v Kickstarter kampani sľubovali, že základná cena 15 dolárov je exkluzívna len pre tých, ktorí podporia projekt a že pri vydaní bude vyššia. Hra sa však teraz na Steame predáva s 20% zľavou za 11,19 eur. V iných regiónoch je rozdiel väčší ako pár centov v prospech Steamu. Je tak pochopiteľné, že fórami Dreamatrix sa prehnalo tornádo rozhorčených komentárov. Dokonca aj teraz fórum ešte občas spadne. Hráči sú radení do nižšieho Tieru ako zaplatili (ľudí zo 149 dolárového Tieru automaticky dáva len do 99 dolárového a podobne) a Legends of Dawn hlavne nie je dokončená a sprevádza ju množstvo bugov.

Najbližších pár dní tak bude pre Dreamatrix kritických. Možno si už navždy zavreli svoje dvere na Kickstarter tým, že nezvládli komunikáciu. A v dobe, kedy by mohli komunikovať s rozhorčenými hráčmi, musia látať mnohé diery. Hru však zatracovať zatiaľ netreba. Aj my vám neskôr prinesieme recenziu, chcel by som sa však najskôr dostať ku svojej DRM-free verzii.





Legends of Dawn je konečne online, ale...  Legends of Dawn je konečne online, ale...
Páči sa mi!






PC

Vývoj: Dreamatrix Game Studios
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20272)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk