Herný vývojár testoval prototyp VR zariadenia od Valve

Valve sa už dlhšie pohráva s myšlienkou priviesť na trh zariadenie, ktoré by hráčov prenieslo do virtuálnej reality a zdá sa, že nezostalo len pri nápadoch.

pridal roberto 28.2.2014 o 20:01 pod hry
Herný vývojár testoval prototyp VR zariadenia od Valve

HRY > NOVINKY >

Valve sa už dlhšie pohráva s myšlienkou priviesť na trh zariadenie, ktoré by hráčov prenieslo do virtuálnej reality (VR) a o tom, čo sa skrýva za zavretými dverami laboratórií v Seattli. Teraz však pár zásadných noviniek prezradil vývojár z Iridium Studios, ktorého si Valve pozvalo, aby mu predviedlo svoj prototyp.

Vývojár, vystupujúci pod prezývkou Feep, mal možnosť vyskúšať si najnovší prototyp od Valve na vlastnej koži a okamžite pochopil, že Valve pracuje s technológiou, ktorá je svetelné roky pred projektami Oculus a VRCade. Veľký rozdiel urobilo použité rozlíšenie. Obrazovky vraj nedosahujú "retina štandardy", ale zvládajú 1080p rozlíšenie a ich svetlo neprekáža očiam. Vďaka čomu už hráč pred sebou nevníma "mriežku". Displej má frekvenciu 95 Hz a vďaka použitej technológií si Valve poradilo s viacerými neduhmi iných VR zariadení, ako blikanie, nedostatok jasu či rozmazaný obraz pri pohybe. Síce nie úplne, ale dostali ich na úroveň, na ktorej nie sú pre bežného hráča prekážkou.

Ďalšou oblasťou, na ktorej si dáva Valve záležať, je presnosť a latencia. Aj drobné odchýlky medzi pohybom hlavy a tým, čo sa zobrazuje pred očami hráča, totiž môžu vyvolať veľmi nepríjemný syndróm - kinetózu, čiže žalúdočný problém, ktorý sa inak najčastejšie vyskytuje pri jazde v dopravných prostriedkoch, na námorných lodiach, alebo pri hraní hier na simulátoroch. Aj v tejto oblasti dáva vývojár prototypu plný počet bodov.

Herný vývojár testoval prototyp VR zariadenia od Valve

Latencia (opozdenie) zariadenia by sa mala pritom pohybovať na úrovni 25 milisekúnd. Prototyp však káblom pevne prepojený s ďalším zariadením, čo Feepa obmedzovalo v pohybe a nemohol si vychutnať skutočný pohyb vo virtuálnej realite, aký už ponúka napríklad zariadenie VRCade. Dá sa teda očakávať, že ak raz Valve príde s bezdrôtovým riešením, latencia o pár milisekúnd narastie.

Valve malo pre Feepa pripravených aj pár demo ukážok, avšak žiadna z nich nebola hra, šlo len o "vizuálne zážitky". Za zmienku však určite stojí, že vývojára virtuálne postavili na rímsu poriadne vysoko nad zemou a vyzvali ho, aby spravil malý krok. VR bola dosť silná na to, aby vývojárovi trvalo pár sekúnd, než ovládol svoju nohu a ten krok urobil. To je určite pozitívna správa o úrovni VR, ktorú dokáže prototyp sprostredkovať. Počas iného dema, kde sa stretol s troma veľkosťami robotov Atlas (Portal 2), mal nutkanie vybrať telefón a scénu si nafotiť. Samozrejme by to nemalo zmysel...

Svoj komentár Feep zakončil: "Je to technológia, ktorá má potenciál zmeniť svet. Už bolo zdolaných veľa prekážok a ďalšie na vývojárov ešte len čakajú, ale možnosti použitia takéhoto zariadenia sú takmer nekonečné. Verím, že toto je budúcnosť a že sem smerujeme."





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18427)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk