Máte málo miesta na Wii U? Skúste externý HDD

Aktuálna generácia so sebou priniesla problém nedostatku miesta. Ako si môžete jednoducho pomôcť?

pridal matus_ace 23.3.2014 o 20:03 pod hardware
Máte málo miesta na Wii U? Skúste externý HDD

HARDWARE > NOVINKY >

Nextgen konzoly mnoho problémov vyriešili, no priniesli aj jeden nový. Veľkosť hier narástla, inštalácie sa stali povinnými a dalo by sa povedať, že na diskoch sa šetrilo. Ako víťaz sa najskôr javilo Nintendo s ich Wii U, no aj tam môžete prísť o voľné miesto behom pár chvíľ. O to viac, ak máte len. Z 8GB systému môžete využiť len niečo cez 3GB. V prípade Premium edície je to z 32GB len 25GB. Na demá, systémové updaty a všetky zaujímavé aplikácie to stačí, inštalácie hier z disku Wii U nepozná vôbec. Problém nastáva, ak podľahnete lákadlám digitálnej distribúcie.

A nie je to také náročné, ako by sa mohlo zdať. Politika zliav vo svojom eShope je v prípade Nintenda pomerne agresívna. Nie je to síce Steam s výpredajmi, kde ľudia nakupujú aj keď nechcú, no rôzne akcie sú pomerne časté a z hľadiska výšky zľavy zaujímavé. Virtual Console klasiky za menej ako 50 centov boli len začiatok, Resident Evil: Revelations bol po necelom roku zhruba za „dvacku“, Splinter Cell: Blacklist v eShope získal permanentné zlacnenie pod psychologickú hranicu 20 (v mojom prípade libier) skôr ako o ňom chyrovali kamenné obchody. A keď už ste digitálne „rozbehnutí“, tak si rovno zaobstaráte aj nejakú novinku. Napríklad Donkey Konga. A ten vám z ničoho nič ukrojí až 10GB z disku.

Ak na 3DS narazíte na limity, jednoducho v prvom obchode kúpite SD kartu za pár drobných a môžete z eShopu sťahovať do bezvedomia. Situácia na Wii U nie je taká jednoduchá. SD karty sa dajú používať len na ukladanie Mii údajov. Prípadne vo Wii režime na ne dokážete ukladať herné dáta. USB kľúče sú nevhodné kvôli svojim obmedzeniam a tak vám zostáva len externý pevný disk. Aj tu však musíte počítať s obmedzeniami.

Máte málo miesta na Wii U? Skúste externý HDD

Kvôli najlepšej kompatibilite Nintendo neodporúča SSD disky. A disky, ktoré odporúčajú, sú drahšie kúsky určené na archiváciu. Ich cenovka okolo stovky vás príliš nepoteší. Taktiež Nintendo odporúča použiť externý disk so samostatným napájaním a s kapacitou maximálne 2TB. Môžete použiť aj disk s napájaním cez USB, no musíte použiť takzvaný USB-Y káblik, ktorý disk napája z dvoch USB portov. V týchto prípadoch však Nintendo nezaručuje 100% funkčnosť.

Zdanlivo tak, ak chcete istotu, musíte poriadne zaplatiť. Ak chcete ušetriť, tak musíte podstúpiť riziko, ktoré možno neviete dobre odhadnúť. Môžete sa obrátiť na skúseností ľudí na internete, alebo taktiež skúsiť riešenie niekde medzi. Rôzne staršie pevné disky má doma snáď každý zo staršieho PC alebo notebooku. A nie vždy ich viete po tých rokov už adekvátne využiť, aj keď fungujú dobre. Môžete však skúsiť dokúpiť externý box a skúsiť svoj starší disk premeniť na externý. Síce nie elegantný, no perfektne poslúži svojmu účelu.

Boxov je na trhu mnoho, no pre tieto účely poslúži aj ten najjednoduchší. Aby sme to demonštrovali, pre test sme vybrali jeden z najjednoduchších - Evolveo FastBox HD-303FBX. Cenou začína od 19,57€, je jednoduchý, v kovovom prevedení a má samostatné napájanie. Pracuje sa s ním jednoducho, disk sa len zasunie a box je pripravený na používanie. V našom prípade sme použili starší a používaný disk Samsung HD103SJ.

Máte málo miesta na Wii U? Skúste externý HDD

Celý box sme už len pripojili ku konzole, zapli ho, zapli konzolu a o ostatné sa postaral systém. Disk našiel, vypýtal si jeho formátovanie (takto naformátovaný disk nie je možné použiť inde bez jeho sformátovania) a behom pár sekúnd pripravil. Takto nastavený disk je pre systém primárny a všetko sa sťahuje a ukladá naň. Ak chcete zmeniť prioritu, len ho vypnete, stiahnete čo potrebujete do konzoly a dáta k takejto aplikácii sa budú sťahovať už len tam. Kde je aplikácia, tam putujú aj všetky s ňou súvisiace dáta. Pochváliť musíme aj rýchlosť prenosu medzi diskami a jednoduchú prácu pri prenášaní dát. No a najdôležitejšie sú samotné hry. Loadingy nenarástli a problémy sa neobjavili ani pri hraní rýchlych hier ako napríklad Sonic: Lost World.

Ak máte starší disk, ktorý nepotrebujete, jednoducho a lacno si môžete pomôcť. Má to však aj svoje nevýhody. Riešenie to nie je príliš elegantné, musíte pamätať na to, že okrem konzoly musíte siahnuť ešte niekde dozadu a zapnúť aj disk. No a hry sa nedajú nejako samostatne označiť, aby ste v ich umiestnení mali prehľad. Navyše, ak sa náhodou pokazí disk, tak prídete aj o všetky uložené pozície a ďalšie dáta ku hrám.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19947)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk