Quo vadis, Kickstarter?

Najpopulárnejšia crowdfundingová platforma sa neustále vyvíja a už teraz je na nej situácia diametrálne odlišná ako bola pred rokom. A ako to ovplyvňuje hry?

pridal matus_ace 20.4.2014 o 16:05 pod hry
Quo vadis, Kickstarter?

HRY > NOVINKY >

Pomerne často pozerám čo nového na Kickstarteri. Čím ďalej, tým viac sa tam ukazujú hry, ktoré buď nevedia zaujať, alebo sa nevedia predať. Akosi nevedia pochopiť, že hráči im nedajú peniaze len za pekné sľuby. Musia priniesť to, čo dnešnému trhu chýba. Aktuálne sa napríklad ukazuje, že o horory nie je záujem a ani jeden z tých mnohých vo svojej kampani nezažiaril. Na druhú stranu sú tu veci, ktoré už po pár dňoch raketovo vystrelia ku hviezdam (Last Life, Heart Forth, Alicia). A potom sú tu projekty, ktoré sú síce zaujímavé, ale sú príliš úzko profilované a takéto neveľké publikum im nedokáže zaistiť dostatočné financie.

Ak sledujete Kickstarter dlhšiu dobu, určite ste si všimli trend toho, že stále menej hier sa presadí. Každý už chce byť na Kickstarteri, bez ohľadu na veľkosť projektu, bez ohľadu na to, či chce milión alebo len tisícku. Prakticky každý deň pribudne nejaký nový herný projekt, často aj viac. Kickstarter sa tak stal priestorom, kde chce hru zasponzorovať každý a to často aj bez toho, aby sa najskôr obrátil na tradičné formy distribúcie. A taktiež si tam chce už pomaly každý zafinancovať svoju drobnú „flashovku. Taký The Zombunny Project potreboval len $500, autor vyzbieral už $524 a kampaň mu čoskoro končí. Toto podľa mňa skutočne nie je cesta, ktorou by sa tieto projekty mali vydávať.

A aký je výsledok? V prvom rade je to skepsa hráčov a podporovateľov. Obrovské projekty z minulých rokov nenašli svojich pokračovateľov a hry v kategórii Star Citizen, Pillars of Eternity, Broken Age alebo Torment: Tides of Numenera tam teraz nenájdete. Asi už aj samotní autori sa boja ísť s projektom na Kickstarter, ak ho nemajú dokonale vypracovaný. Tá masa ľudí, ktorí boli ochotní podporiť ešte pred ich dokončením totiž nerastie tak rýchlo ako hry, ktoré sa o peniaze uchádzajú.

V druhom rade je to neúspech množstva hier. Red Goddes bola vynikajúco vyzerajúca platformovka, ktorá sa prezentovala už aj demom a jej autori ani nechceli veľa, no nepresadila sa. A taký istý osud má množstvo ďalších hier, pravdepodobne čaká aj netradičnú adventúru The Breakout. Nastal tu akýsi pokrútený „prirodzený výber“. Prežijú len tí najsilnejší, ale dotácie od podporovateľov sa v prípade tých menej silných fragmentujú medzi obrovské množstvo hier. A nakoniec každá z nich splní svoj cieľ ledva na polovicu a autori môžu so sklopenými ušami svoje nápady zase zastrčiť do šuplíka.

Kickstarter vo svojich štatistikách eviduje 5,859, z nich až 4,173 skončilo v rozmedzí 1-20% požadovanej sumy. Oproti tomu úspešných bolo 3,218, z nich ale najväčšia časť požadovala maximálne $9,999, čo sa dosť často podarí vyzbierať.

Kickstarter je vynikajúcou platformou. Jedny z najočakávanejších hier roka 2014 vzišli práve odtiaľ a taktiež umožnil vzniknúť nápadom, ktoré by sa nemali šancu presadiť v bežnom distribučnom modeli. Mal by však mať svoje hranice. Nemal by ich vytyčovať sám, ale sami v sebe by si ich mali uvedomiť autori, ktorí naň idú. Musia sa sami seba spýtať, či skutočne práve pre nich neexistuje iná cesta a až vtedy, keď tá cesta schodná nebude, až vtedy by sa mali obracať na nás hráčov.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20473)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk