Alienware Alpha skúša preniesť PC k TV, aký výkon ponúka?

Valve naďalej odkladá vydanie zariadení s pečiatkou Steam Machine a tak sa Alienware rozhodlo ísť vlastnou cestou s vlastným užívateľským rozhraním a emuláciou myši.

pridal roberto 13.12.2014 o 19:13 pod hry
Alienware Alpha skúša preniesť PC k TV, aký výkon ponúka?

HRY > NOVINKY >

Valve koncom minulého roka zatrúbilo do útoku a testovacie konfigurácie Steam Machine, linuxový operačný systém SteamOS a ovládač vhodný na hranie počítačových hier z pohodlia obývačkového kresla. Už mesiace je však ticho, Valve iba nenápadne oznámilo, že potrebuje ovládač vylepšiť podľa prianí testerov a v roku 2014 si určite žiadnu pravú Steam Machine nekúpime. Čo však majú robiť predajcovia herných zostáv, ktorí už v januári na CES predstavili niekoľko mašín, o ktoré už budúci rok nemusí byť záujem? Viaceré sa rozhodli nechať Valve nech si robí čo chce a začali svoje PC/konzoly vydávať na vlastnú päsť. Najnovším vážnym pokusom je "entertainment center" Alienware Alpha, ktorú mal možnosť otestovať Engadget.

Zariadenie nenesie logo Steam Machine a po prvom štarte môže užívateľa prekvapiť prihlasovacie okno Windowsu 8. Napriek potrebe absolvovať všetky kroky nastavovania profilu, nie je potrebné hneď siahnuť po bezdrôtovej klávesnici ani myške. Dell, majiteľ značky Alienware, k zariadeniu pribalil Xbox 360 controller a Alpha je vybavená emulátorom ovládač - myš. Pomocou nej sa užívateľ po osvojení ovládania dostane cez všetky nastavenia Windows 8 do vlastného užívateľského prostredia vytvoreného pre Alphu a jej nasledovníkov, kde pokračuje v ďalších nastaveniach a až tak sa dostáva do Steam Big Picture módu.

Alienware Alpha skúša preniesť PC k TV, aký výkon ponúka?

Alpha UI však zostáva zapnutá na pozadí ako strážca a blokuje vyskakovacie okná Windowsu a ďalšie veci, ktoré by rušili konzolový zážitok. Blokuje napríklad spustenie Originu, ktorý vraj zatiaľ nie je prispôsobený konzolovému ovládaniu. Skúsenejší užívateľ sa však dokáže dostať do Windowsu, pomocou myši nainštalovať Origin a využívať odkazy na spúšťacie súbory jednotlivých hier. Emulátor myšky sa dá využiť pri spúšťaní a nastavovaní hier, ale príležitostne bude dobré mať poruke bezdrôtovú klávesnicu (prihlasovanie do UPlay, napísanie mena nového charakteru pri spúšťaní novej hry...).

Alpha je vybavená piatimi USB portami a dva z nich sú umiestnené na prednej strane. Vzadu nájdeme aj Ethernet a optical audio výstupy a rovno dva HDMI porty. Druhý môže poslúžiť na prepojenie iných zariadení s TV. Alienware sa rozhodol ignorovať optické médiá, Alpha nemá mechaniku pre optické disky a nemôže teda slúžiť ako plnohodnotné multimediálne centrum. O to viac zabolí momentálna absencia natívnych aplikácií pre streamovacie služby (aj keď cez Windows viete následne spustiť čokoľvek).

Alienware Alpha skúša preniesť PC k TV, aký výkon ponúka?

Alpha je menšia ako Xbox One či PS4, a náležite tomu vnútornosti pripomínajú skôr vybavenie notebookov než desktopov. Najlacnejšia verzia sa predáva za 549 USD a vo vnútri ukrýva iba dvojjadrový 2.9GHz Core i3 procesor, 4GB DDR3L RAM, 500GB pevný disk s 5,400 RPM a upravenú kartu GeForce GTX s 2 GB GDDR5 video-pamäte. Do predaja idú aj výkonnejšie modely s väčšími HDD a procesormi Core i5 a Core i7 a vyššie ceny.

Napriek teoreticky nízkemu výkonu však aj najlacnejšia Alpha dokázala spustiť Battlefield 4 v 1080p a 36 fps na ultra nastavení. Táto zostava však nie je určená na hranie moderných hier v najvyššom grafickom nastavení a tak sú zaujímavejšie výsledky s high a medium nastavením, ktoré viac zodpovedá konzolovým konkurentom novej generácie.

Testy pri 1080p a grafickom nastavení high:

Crysis 3 - 31 fps
The Witcher 2 - 39 fps
Battlefield 4 - 41 fps
Titanfall - 34 fps
Far Cry 4 - 35 fps

a grafickom nastavení medium:

Battlefield 4 - 70 fps
Far Cry 4 -46 fps
Titanfall - 42 fps

Časti hardvéru si však vybrali nepríjemnú daň. Napríklad Dragon Age 3 nešiel spustiť vôbec, keďže potrebuje najnovší ovládač, ktorý ešte Nvidia neupravila pre potreby upravenej grafickej karty. Kameňom úrazu je hard disk, ktorý je kvôli 5,400 RPM príliš pomalý a spôsoboval dlhé načítavania. Optimálne nebolo ani hranie Battlefield 4 a Advanced Warfare, ktoré sa občas zasekávali. Útechou je jednoduchá vymeniteľnosť súčiastok a hard disk by mal byť určite ako prvý vymenený za rýchlejší alebo rovno za SSD.

Verdikt engadget: Alienware Alpha nie je tak užívateľsky príjemná ako konzola a obmedzenejšia ako PC, ale zatiaľ možno to najlepšie pre tých, ktorí už dlho hľadajú niečo medzi obomi. My pridávame upozornenie, že niektoré PC hry sa nedajú hrať s konzolovým ovládačom a vyžiadajú si pripojenie optickej myšky a klávesnice.

V každom prípade celá prvá várka podobných zariadení je skôr testovacia a v tejto oblasti si bude dobré ešte počkať, či už na doladenie UI, tak aj na lepší hardvér, napríklad s grafický čipom 970m alebo 980m.

Alienware Alpha skúša preniesť PC k TV, aký výkon ponúka?





Páči sa mi!

Zaradené pod: hardver, steam machines






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20069)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk