SAMSUNG 55'' S95C - EVOLÚCIA QD OLED TV

SAMSUNG 55'' S95C - EVOLÚCIA QD OLED TV

9.5

Druhá generácia Samsung QD OLED TV

Test

Samsung síce stále primárne vyrába QLED TV, ale od minulého roka už svoju ponuku rozšíril o prvé OLED TV s QD OLED televízormi a rovno sa s nimi zaradil medzi najlepšie. QD OLED obrazovka ponúkla vysoký jas, kvalitné farby a celkovo TV široké možnosti. Až na ponuku Dolby Vision, ktorú stále firma nechce pridať a ak toto HDR preferujete, musíte sa pozrieť inde. Inak to nie je ani v novej sérii.

Nová séria QD OLED má tentoraz dva modely, a to S90C so vstavaným tunerom a väčšou hrúbkou a S95C s externým one connect boxom a super tenkým profilom. My sme sa pozreli na najvyšší S95C v 55-palcovej veľkosti. Jeho špecifikácie vyzerajú nasledovne:

Špecifikácie Samsung QE55S95C 

  • Obrazovka: QD OLED 4K, 144Hz
  • Veľkosť: 55" (65", 77")
  • Procesor: Neural Quantum Processor 4K
  • HDR: HDR10, HDR10+, HGL, Q HDR OLED+
  • HDMI vstupy: 4 HDMI 2.1
  • Sync: FreeSync Premium Pro (AMD Adaptive Sync)
  • Systém: Tizen 7.0
  • Zvuk: 70W 4.2.2, Dolby Atmos
  • Pripojenia: Externý OneConnect box, 4xHDMI 2.1 (1x eArc), USB, Wifi, Cable, Sat

Dostanete tak veľmi tenučký TV s plnou paletou herných funkcií, slušnou ponukou aplikácií, no nie je tu Android ani Dolby Vision.

Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV
Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV Samsung tento rok vylepšil svoj QD OLED
Samsung tento rok vylepšil svoj QD OLED


Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV Od TV tentoraz čakajte tenkú placku.
Od TV tentoraz čakajte tenkú placku.


Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV Hrúbka je len 0,7cm, ale po celej ploche
Hrúbka je len 0,7cm, ale po celej ploche





Konštrukcia

Konštrukčne robí Samsung jedinečné televízory ako v QLED sériách, tak aj týchto nových OLED sériách. Dáva si záležať ako na tenkosti, tak na pevnosti a nakoniec aj na dizajne. Na tomto TV vidieť dokonalosť dizajnérov, ktorí dokázali navrhnúť približne 0,7 cm široký TV po celej ploche. Samozrejme, hlavná elektronika je v externom boxe, ale aj tak je to veľmi dizajnovo elegantné. Samsung tento dizajn nazval Infinity One Design.

Okraje sú z tmavého kovu, zadná stena je už štandardne z tvrdého plastu s dizajnovými pásikmi. Zadný plast prerušuje len séria šiestich reproduktorov a vstup na kábel z One Connect Boxu. Kábel niekedy dávno mával Samsung super tenký a takmer priesvitný, aby ste si ho mohli takmer neviditeľne stiahnuť po stene. Teraz je síce stále priesvitný so striebornou fóliou, ale už je hrubší a menej ohybný. Je to poistka, aby sa nepresekol, ale zároveň už nebude taký elegantný, ak si ho budete spúšťať po stene od TV k boxu. Ideálne je pri zavesenom TV ísť cez stenu. 

Ak si však TV položíte na stolík, máte tu pevný oceľový stojan, ktorý je vzadu šikmý a vytvorený na to, aby ste si naň mohli položiť One Connect Box a prepojiť ho s TV. Na to dáva Samsung aj kratší kábel, aby to bolo dizajnovo krajšie. 

Samozrejme, do OneConnect Boxu si už následne musíte všetko pozapájať, máte tam štyri HDMI 2.1 porty a teda všetky štyri idú 4K/120Hz, respektíve 144Hz, ak idete z PC. Plus tretí port HDMI je už štandardne vyhradený na eARC, teda ak prepájate cez HDMI kábel soundbar, prepojte ho do tohto portu, automaticky pôjde zvuk do neho. Viete tam zapojiť aj USB, samozrejme, štandardne káble z káblovky, antény alebo satelitu. Plus nechýba LAN konektor.

Samotný One Connect box je vo veľkosti menšieho set-top boxu a Samsung ho postupne zmenšuje. Teraz je znovu menší ako minulý rok.

Ovládač

Ovládač je tentoraz oproti minulému roku znovu zmenšený. Je to už minimalistický ľahký ovládač, ktorého jedinou škodou je, že je plastový a neponúka taký dojem luxusnosti. Stále je však veľmi dobre navrhnutý, má základný kruhový d-pad, sériu tlačidiel a, samozrejme, zvýšenie a zníženie hlasitosti, ako aj prepínanie programov. Plus štyri tlačidlá sú aplikačné, kde sa už Samsung ustálil na web, Netflix, Disney a Amazon Prime. 

Samotné nabíjanie ovládača je solárne, ale ak by vám batéria došla a nemáte svetlo, viete si ju nabiť aj cez USB-C. Ďalšou výhodou oproti väčšine ostatných TV je, že ovládač funguje plne cez wireless a keď sa napáruje, môžete TV aj vypínať a zapínať bez namierenia na TV. Z nejakého dôvodu veľa firiem necháva zapínanie len na infra a teda musíte vždy namieriť.

Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV
Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV S95C má externý One Connect box na jednoduchšie zapájanie
S95C má externý One Connect box na jednoduchšie zapájanie


Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV Ovládač je znovu menší a solárny. Aj keď plastový a možno sa tak stráca prémiovosť.
Ovládač je znovu menší a solárny. Aj keď plastový a možno sa tak stráca prémiovosť.


Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV Samsung v TV zapracoval Tizen 7.0 systém
Samsung v TV zapracoval Tizen 7.0 systém





Obrazovka

Obraz je na OLED a špeciálne QD OLED parádny. Tento rok sa ešte obrazovka vylepšia, je mierne zvýšená intenzita jasu (namiesto maxima 470 nitov na 630 nitov v SDR a z 1030 nitov na 1350 nitov v HDR) a nechýba teraz už oficiálna podpora 144Hz (Rtings má detailnejšie porovnanie oboch TV, dal im rovnaké hodnotenia)

Samsungový QD OLED sa od štandardných OLED líši hlavne pridaným Quantum Dot filtrom, ktorý vytiahne viac jasnejšie farby. Je to už vysoký jas, ktorý plne stačí aj pri pozeraní TV cez deň. Nie sú to hodnoty, ktoré vie vytiahnuť jeho QLED, ale slušné. Hlavne sa vám tu farby nerozlievajú do okolia a každý pixel svieti sám, čo zaisťuje vysoké kontrasty o ostrejší obraz. 

Pri QD OLED čakajte trojuholníkové usporiadanie pixelov, ktoré je špecifické pre tieto OLED obrazovky a hoci majú parádny obraz pre bežné použitie na filmy, pri použití na PC a hlavne pri pohľad zblízka sa môžu ukázať prelivy farieb na okrajoch objektov alebo fontov. Toto stále nie je fixnuté ani na QD OLED monitoroch. Zvyknete si, ale už to nie je dokonalý obraz.

O samotný obraz sa znovu stará Neural Quantum Processor 4K, ktorý je najvýkonnejším procesorom, aký aktuálne Samsung ponúka (zrejme je to premenovaný MediaTek, ako to firmy štandardne robia) a stará sa o AI upscaling obrazu, kde používa podobný Machine learning ako Nvidia pri DLSS, zároveň však analyzuje obraz a upravuje farby podľa scény.

Samozrejme, keďže ide o OLED, nechýbajú ochranné funkcie proti vypaľovaniu pixelov. Sú tu znovu tri ochrany, a to Pixel Shift, ktorý automaticky posúva celý obraz o niekoľko pixelov do strán. Dopĺňa sa Pixel Refresh, ktorý ošetruje pixely po vypnutí TV a nechýba ani screensaver, ktorý sa automaticky aktivuje, ak dlho obraz stojí, alebo ste dlho v menu.

Čo sa týka spotreby, konkrétne toto je 55" verzia, kde čakajte spotrebuj okolo 70W pri bežnom sledovaní. Samozrejme, záleží od jasu, HDR. Pri Youtube videách s HDR  išla spotreba na 110W, ale napríklad hry v hernom režime to žeraví na maximum a Forza brala okolo 210W.

Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TVSamsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV

Systém

Samsung stále používa svoj Tizen systém, ktorý už minulý rok updatoval a z malej spodnej lišty sa teraz zmenil na fullscreen systém podobný ako má Google TV. Teda po zapnutí TV sa vám zobrazí celá obrazovka ako so zoznamom vašich aplikácií a zariadení, tak výpisom aktuálnych filmov a seriálov z Netflixu, Disney+ a ďalších služieb. 

Tento rok majú verziu 7.0, kde zapracovali nové funkcia, ako 3D map view pre Smarthings zariadenia, Chat Together, alebo ConnecTime  funkcie, pridané sú aj možnosti presunutia video hovorov zo Samsung mobilu alebo tabletu, ako aj hlbšie zapracovanie SmartThings aj s pridaním Zigbee a Matter podpory. Budete tak môcť z TV ovládať všetky kompatibilné zariadenia.

Čo sa týka základných možností systému, okrem základnej obrazovky je tu už štandardný Ambient režim, ak chcete mať oddychové scény v pozadí, pridávajú sa zariadenia a nastavenia, aj keď u nás stále chýba Games hub, pod ktorým majú na západe zhrnuté herné aplikácie. Tu si ich musíte stiahnuť samostatne zo Store. Samotné store je tu dostatočné a nájdete v ňom všetky potrebné filmové streamovacie aplikácie, pridávajú sa hudobné a aj video aplikácie ako Youtube.

Celé to dopĺňa aj Google Meet s video chatom a možnosťou pripojenia kamery. Zároveň viete aktivovať multiview zobrazenie, kde si môžete vedľa seba otvoriť TV a či už videochat, alebo Youtube, alebo iné zdroje. Dopĺňa to možnosť vzdialeného prepojenia s PC alebo mobilom, kde nechýba Samsung DEX podpora pre Galaxy mobily.

Výhodou TV oproti Google TV televízorom je, že máte spojené aplikácie a HDMI vstupy v jednom zozname a nemusíte to prepínať cez dve samostatné menu. Zároveň TV pekne rozpozná konzoly a dá im ikonky s ich logami, podobne ako majú aplikácie. Je to tak veľmi dobre prístupné bez chaosu.

Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV
Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV Detailné nastavenia obrazu nechýbajú.
Detailné nastavenia obrazu nechýbajú.


Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV TV má zapracované Xbox, Geforce Now a Utomik streamovacie systémy hier.
TV má zapracované Xbox, Geforce Now a Utomik streamovacie systémy hier.


Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV Hrať, samozrejme, môžete aj štandardne z konzoly alebo PC a obraz si upravíte cez zapracovaný Game Bar
Hrať, samozrejme, môžete aj štandardne z konzoly alebo PC a obraz si upravíte cez zapracovaný Game Bar





Herné možnosti

Samsung vždy implementuje najnovšie herné technológie a snaží sa držať čo najrýchlejšiu odozvu a inak to nie je ani tu. Oproti minuloročnému modelu pridal spomínaných 144Hz pre PC hry, pre konzoly vám postačí 120Hz podpora. Ale zároveň pre všetky sa znovu zrýchlila odozva. Síce len o desatiny sekúnd z 9,9ms na 9,3ms pri 1080p/60Hz režime alebo 4k/120Hz z 5,4ms na 5,1ms. Pri 144Hz režime je to len 4,2 ms.

Samozrejme, má všetky potrebné herné funkcie, ako ALLM pre automatické prepínanie herného režimu, VRR pre plynulosť obrazu a aj HDMI 2.1 na všetkých portoch, môžete pripojiť aj tri alebo štyri konzoly a PC. Pridaný je aj Game Bar na rýchlu úpravu nastavení počas hrania, ako aj ukážky framerate.

Novinkou minulý rok boli streamovacie aplikácie, kde je už ako Xbox aplikácia na hranie Xbox Game Pass hier cez streaming, tak Geforce Now na hranie vašich už kúpených PC hier cez streaming. Pridal sa už aj Utomik.  Môžete tak hrať aj bez konzoly alebo PC, stačí si pripojiť k TV gamepad cez Bluetooth a spustiť aplikáciu.  Samozrejme, zadarmo toho veľa nenahráte, ale napríklad Xbox má zadarmo hranie Fortnite. Ak chcete stovky hier, musíte si zaplatiť Game Pass Ultimate, ten stojí 12 eur mesačne, ale viete si cenu znížiť. Detailnejšie sme sa na Xbox aplikáciu pozerali v samostatnom článku. Geforce Now má základné hranie zadarmo, ale musíte mať hry pokupované a musíte čakať, kým sa uvoľnia servery. Ak nechcete čakať, od 8 eur je základný 1080p streaming, ak chcete viac od 16 eur máte 4K streaming. Plus potrebujete rýchly internet, aby vám hry nesekali.

Ak však máte konzolu, môžete hrať štandardne priamo cez HDMI, kde pôjdete 4K/120Hz aj s VRR, pri PC môžete ísť v spomínaných 144Hz a aj s úpravou pomeru strán, kde TV podporou 21:9 a 32:9 pomer strán. Síce pol obrazovky nevyužijete, ale viete takto hrať aj širokouhlo.

Zároveň si viete napríklad pri hre vytiahnuť game bar, ktorý vás informuje o framerate, aktuálnom rozlíšení a iných základných údajoch, máte rôzne rýchle výbery na úpravu farieb, zvuku a aj zaujímavosť priblíženie minimapy. Môžete si totiž vybrať určitú časť obrazu, ktorú televízor presunie nabok a zväčší. Je to taká zvláštna funkcia, ale možno to niekto využije. 

Plus Samsung má dobre zapracované ovládanie konzol aj s TV ovládačom a po prepnutí do konzoly viete ovládačom ovládať celé menu. Samozrejme, na hru už potrebujete gamepad.

Zvuk

Ku kvalitnému obrazu patrí aj kvalitný zvuk, a preto rovno do TV Samsung dáva 70W 4.2.2 zostavu reproduktorov (je to upgrade oproti minulému roku, kde bol 60W 2.2.2) aj s podporou Dolby Atmos a ďalších Dolby formátov. Napriek tomu, že je to celé skryté v polcentimetrovom tele, zvuk je decentný, aj keď, samozrejme, hlavne basy sú obmedzované priestorom. Preto je ideálne zobrať rovno aj soundbar so subwooferom.

Samsung nám k tomu na testovanie dodal svoj minimalistický HW-S800B, ktorý sme si už minule recenzovali. Ten sa tenkým telom a hlavne soundbarom veľmi dobre hodí k supertenkému TV a budú spolu veľmi dobre ladiť ako na stene, tak na stolíku. Ale tento soundbar berte hlavne vtedy, ak chcete mať aj TV aj soundbar na stene.  Je dizajnovaný na to, aby príliš nevytŕčal.

  • Konfigurácia: 3.1.2 zvuk  330W
  • Rozmery: 1160 × 38 × 39,9 mm
  • Rozmery subwooferu: 238 × 240,8 × 238 mm

Dostanete tak úzky soundbar, ktorý je náležite svojmu úzkemu profilu vybavený len niekoľkými portmi. Jeden je pritom napájanie z transformátoru a druhý je mini HDMI port na eARC prepojenie s TV. To je všetko, nie je tu passthrough ani optika. Ak chcete tie funkcie, tak sa pozrite po štandardnom väčšom soundbare.

Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV
Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV HW-S800B je supertenký soundbar s kvalitným zvukom
HW-S800B je supertenký soundbar s kvalitným zvukom


Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV Soundbaru nechýba ani subwoofer pre intenzívne basy.
Soundbaru nechýba ani subwoofer pre intenzívne basy.


Samsung 55'' S95C - evolúcia QD OLED TV Samsung vám prinesie parádny obraz a kvalitný zvuk..
Samsung vám prinesie parádny obraz a kvalitný zvuk..




Celkovo vám S95C ponúkne parádny obraz, veľmi dobré funkcie a veľmi tenký profil, ktorým sa odlišuje od všetkých ostatných TV. Je dizajnovo jedinečný a hlavne ak chcete dizajnovo elegantný TV, tak sa naň určite pozrite. Bude sa veľmi dobre vynímať na stene, ale aj na podstavci. Solárne diaľkové ovládanie je veľmi dobré a Tizen systém je decentný, aj keď možno s novou titulnou obrazovkou sa k niektorým veciam dostanete na viac kliknutí. Škoda, že ešte stále k nám Samsung nepriniesol Gaming Hub možnosť, ale aplikácie si môžete stiahnuť a hrať Xboxové a PC hry viete aj bez konzoly. Stačí vám len gamepad.

Oproti minulému roku sa vylepšil hlavne jas, zvuk, a pribudlo niekoľko nových funkcií. Ale pozitívne je, že Samsung hneď pri vydaní ponúka slušnú cashback akciu a za tú cenu sa oplatí. Totiž čakajte, že sa QD OLED znovu umiestni medzi najlepšími TV roka.

Len jedna vec, ktorá zaváži pri rozhodovaní medzi týmto a inými OLEDmi, bude to, či potrebujete Dolby Vision, tento HDR systém stále Samsung nepodporuje.

  • 55-palcovú verziu QE55S95C kúpite za 1999 eur, s cashbackom je za 1399 eur (Samsung má akciu do 30.7)
  • 65-palcovú verziu QE65S95C kúpite za 2699 eur, s cashbackom je za 1899 eur

napísal saver 23.6.2023
Páči sa mi! (+1)
9.5
SAMSUNG 55'' S95C - EVOLÚCIA QD OLED TV
+ parádny obraz
+ vysoký jas
+ plná ponuka herných možnosti
+ zapracovaná Xbox a Geforce Now aplikácia
+ dobrá launch cena s cashbackom
- môže vám chýbať Dolby Vision
- mimo vyššieho jasu len drobné vylepšenia oproti minuloročnej verzii


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk