SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA

SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA

9.5

High-endový mobil ako sa patrí a teraz aj s AI

Samsung hneď začiatkom roka ukazuje trendy v mobilnej sfére na tento rok a to vo svojej S24 sérii, v ktorej mobily obohacuje o AI. Znovu priniesol S24 a S24 plus verzie, nasledované S24 Ultra verziou. Špeciálne v Ultra verzii ponúka prakticky najvšestrannejší mobil určený ako na prácu, tak zábavu a znovu to bude kandidát na mobil roka.

Na rozdiel od nižších S24 mobilov u nás dostáva Ultra verzia veľmi dobrý Snapdragon procesor, ktorému nechýba dotykové pero, veľký displej a dostatočne veľká batéria. Popritom Samsung znovu postúpil v evolúcii dizajnu a teraz ako malými úpravami do tvaru, tak aj do tela, ktorý bude z titánovej zliatiny.

  • Displej: 6.8 " Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 120Hz, 2600 nit, 1440 x 3120px
  • Procesor: Snapdragon 8 Gen 3 OC
  • OS: Android 14, One UI 6.1
  • Pamät: 12GB RAM / 256GB, 512GB, 1TB UFS 4.0
  • Kamera: 200 MP, f/1.7, 24mm (wide), 1/1.3, 0.6µm, OIS
    50 MP, f/3.4, 111mm (periscope 5x zoom), PDAF, OIS
    10 MP, f/2.4, 67mm (3x zoom)
    12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), Dual Pixel PDAF
  • Selfie: 12 MP, f/2.2, 26mm (wide)
  • Nabíjanie: 45W wired 15W wireless, 4.5W reverse
  • Rozmery:  162.3 x 79 x 8.6 mm 
  • Váha: 232 g
  • Batéria:  5000 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Mobil veľkosťou približne zostáva rovnaký aj keď tento rok je o 0,3mm tenší a na takýto štýl mobilu je 8,6mm príjemných. Váha zostáva zachovaná a na túto veľkosť je 230 gramov prijateľná.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra Privítajte S24 Ultra
Privítajte S24 Ultra


Samsung Galaxy S24 Ultra Čakajte podobné rozmery, ale teraz plochý displej
Čakajte podobné rozmery, ale teraz plochý displej


Samsung Galaxy S24 Ultra Novinkou je titánové telo.
Novinkou je titánové telo.





Konštrukcia

Konštrukčne zostáva mobil v hranatom dizajne, pričom rohy mobilu nie sú také zaoblené ako pri nižších S24 verziách a má tak svoj špecifický vzhľad. Popritom, zatiaľ čo nižšie verzie už majú zrezané hrany, tu zostávajú zaoblenia pre lepšie držanie. Mobil tak má príjemný dizajn, dobré držanie a luxusný vzhľad tu ešte vyzdvihuje titánové telo. 

Samotný displej je tu už tentoraz plochý, a tak ak ste nemali radi zaoblené displeje, potešíte sa. Nakoniec sme to aj čakali, keďže už pri S23 Ultra verzii sa displej vyrovnával a teraz už prechod na plochý dizajn dokončili. Jediné čo zostalo, sú jemne zaoblené hrany 2,5D skla. Samotné sklo je tu tentoraz Gorilla Glass Armor, čo je nové, ešte pevnejšie sklo, ktoré sa v testoch ukázalo ako ťažko poškriabateľné, ale zároveň má lepší antireflexný filter. Odrážanie svetiel prostredia je už minimálne ako vo vnútri, tak vonku a popritom displej po vypnutí vyzerá čierny, čo ešte mobilu dodáva na prémiovom vzhľade.

Samotný displej je tu 6,8-palcový, len s malými dvojmilimetrovými odskokmi od okrajov mobilu. Konkrétne ide o dynamický LTPO AMOLED s obnovovacou frekvenciou do 120Hz, rozlíšením 1440 x 3120px a vysokým jasom 2600 nitov. Je to znovu zvýšený jas, ktorý bude dostatočne jasný aj v lete na pláži. Pre porovnanie, minulá verzia mala 1750 nitov. Zároveň má veľmi dobrý obraz ako pri aplikáciách, tak pri HDR videách. Aj keď čo sa týka farebnosti, tam má ešte Samsung softvérovú chybu a zatiaľ sa nedá zapnúť vivid režim pre sýtejšie farby. Tam musia priniesť fix.

Displej ešte dopĺňa výrez na prednú kameru, ktorá je základná 12MP na selfie alebo odomkýnanie mobilu. Odomkýnanie je ešte riešené aj senzorom odtlačkov prstov v displeji.

Samsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24 Ultra

Kamery

Dizajn zadných kamier zostáva zachovaný z prakticky celej série Galaxy mobilov poslednej doby a teda aj tu nájdete tri veľké vysunuté kamery. Tu sa však k nim ešte pridávajú dve menšie, respektíve je to jeden senzor bez kamery a jedna kamera. Konkrétne zostáva tu 200MP hlavná kamera, dopĺňa ju 12MP ultrawide kamera a 10MP kamera s 3x zoomom. Mení sa však štvrtá kamera, ktorá už nie je 10MP s 10x zoomom ako minule, ale je 50MP s 5x zoomom, kde ten rozdiel v zoome kompenzuje väčší senzor.

Fotografie sú tu ešte kvalitnejšie ako v minulej verzii a prakticky vhodné na každé použitie. Od fotenia prírody, cez zoomy na veľké vzdialenosti, až po fotenie v noci. Do fotografií je teraz zapracovaná AI, konkrétne do ich následného spracovania. Po odfotení si viete fotky prejsť sériou vylepšení, ako zvýšenie kvality, rozostrenie pozadia, alebo iných funkcií, ktoré vám AI navrhne.  K tomu viete fotografie upravovať a napríklad vymazávať objekty, alebo ich presúvať, pričom sa na prázdne miesto doplní vygenerovaný obraz. Niekedy sa trafí, niekedy nie. Zo zaujímavostí nechýba skenovanie, ktoré má rovno zapracovaný aj preklad textu. Oproti tomu videá viete spomaliť aj s pridaním AI slowmotion frejmov.

Plus, samozrejme, fotoaparáty majú plnú podporu všetkých bežných funkcií,  ako panorama, zrýchlené video, spomalené video, nočné zábery a nechýba ani sledovanie vesmíru v astrofotografii v Expert Raw aplikácii. Aj tieto fotenia vesmíru sú teraz vylepšené o AI. Čo mi však stále vadilo, mobil si pri bežnom fotení nevie automaticky zafixovať hviezdy. Stále keď fotíte hviezdy, v rukách sa mierne posunú a mobil ich zobrazí rozťahané, toto by už AI mala zvládnuť. 

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra Hrany sú jemne zaoblené, nie sú také zrezané ako pri nižších 24 verziách.
Hrany sú jemne zaoblené, nie sú také zrezané ako pri nižších 24 verziách.


Samsung Galaxy S24 Ultra Dotykové pero nechýba.
Dotykové pero nechýba.


Samsung Galaxy S24 Ultra Mobil má zapracované široké možnosti vyžitia AI.
Mobil má zapracované široké možnosti vyžitia AI.





Zapracovanie AI

Už sme si zapracovanie AI rozpisovali aj pri S24 Plus verzii a tu je rovnaké. Okrem spomínaných AI funkcií pri fotkách a videách, teraz Samsung výrazne tlačí na hlas a text. Pričom hlavným ťahákom je preklad hlasového hovoru. Mobil vám zatiaľ v niektorých jazykoch vie prekladať ako vás, tak druhého účastníka hovoru. Síce je komunikácia pomalšia, keďže mobil počká, kým sa dohovorí, ale viete sa tak dorozumieť.  Ak chcete čistý hlasový preklad, ten viete robiť aj cez záznamník. 

Textová AI je zapracovaná ako do možnosti prekladov, tak sumarizácie textov, opravovania gramatiky alebo aj generovania textov. Napríklad rovno, keď píšete na klávesnici mobilu, viete si nechať text opraviť alebo upraviť. Zapracované sumarizácie má Samsung browser, aby ste nemuseli čítať všetko. Upravovanie a rozširovanie textov viete využiť v zápisníku. 

Z menších vecí je tu teraz možnosť podržania home tlačidla a následného označenia určitej časti obrazovky, tá sa následne vyhľadá cez Google image search. Nie je to priamo AI, ale je to využiteľná funkcia. Nakoniec je tu v AI možnostiach ešte funkcia generovania si pozadia do mobilu. Síce generovanie je obmedzené na určité témy a parametre, ale dá sa s tým pohrať.

Nedá sa povedať, že by AI prvky boli samé osebe dôvodom ku kúpe, ale väčšina z nich je pekný doplnok, aj keď niektoré ani nevyužijete.

Systém

Samotný systém je tu Android 14 s OneUI 6.1, čo je veľmi hlboko upravený Android s množstvom vlastných funkcií Samsungu, kde okrem spomínaných AI vecí majú SmartThings, svoju wearable podporu, hernú aplikáciu,, detskú zónu ale aj svoj Store. Samozrejme, všetky štandardné Google Aplikácie alebo niektoré Microsoft aplikácie.

Zároveň mobilu nechýba DEX systém, a teda podpora desktopu pre tých, ktorí chcú mobil používať aj ako PC.  Teda stačí sa len pripojiť na monitor a zobrazí sa vám desktop. K tomu viete pripojiť aj myš, klávesnicu a štandardne pracovať. Trochu škoda, že stále nespravili možnosť prepnutia desktopu aj priamo na mobile. Keďže Ultra má pridané dotykové pero a dá sa ním pekne desktop ovládať.

Pero je odlišnosťou prakticky od všetkých ostatných mobilov. To sa zasúva rovno do mobilu, a tak nezavadia a vyberiete ho, len ak potrebujete. Možno ho nebude každý používať, ale ak aj nie, tak nezavadzia. Ak by ste ho používali, viete si ním robiť rýchle poznámky, kresliť, používať ho v aplikáciách pre presnejšie ovládanie. Plus majú rovno predinštalovanú PenUp aplikáciu na vyfarbovanie maľovaniek alebo kreslenie. Dotykové pero funguje aj diaľkovo na gestá, alebo diaľkové aktivovanie cez tlačidlo na pere, napríklad pri fotení.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra Porovnanie S24 Ultra a S22 Ultra, nové sklo s tlmením odleskov je veľmi pôsobivé.
Porovnanie S24 Ultra a S22 Ultra, nové sklo s tlmením odleskov je veľmi pôsobivé.


Samsung Galaxy S24 Ultra Kamery sa výrazne nezmenili, len sú vyššie.
Kamery sa výrazne nezmenili, len sú vyššie.


Samsung Galaxy S24 Ultra Mobil sa viac zahranatil a stratil zaoblený displej
Mobil sa viac zahranatil a stratil zaoblený displej





Výkon

Procesor je tu spomínaný Snapdragon 8 Gen 3, čo je momentálne top procesor v mobiloch a ukazuje ako vysoký výkon, tak veľmi prijateľnú spotrebu a zároveň nízke zahrievanie.  Len rátajte s tým, že tento je procesor len v Ultra verzii. Nižšie S24 verzie majú Exynos, ktorý je mierne pomalší a má väčšiu spotrebu, ale stále prekvapivo dobrý.  Výkon je rozdiel 1,7 milióna Antutu bodov vs 1,9 Antutu bodov. 

Čo sa týka spotreby, zatiaľ čo Exynos v S24 Plus zobral jeden test Antutu 8-9% batérie Snapdragon zobral 6%-7%. Ale v niektorých prípadoch len 5% a to napríklad po druhom-treťom pustení Antutu testu, kedy sa už procesor pre teplotu podtaktuje a zníži spotrebu.  Postupne pri ďalších testoch výkon klesne na 1,6-1,7 milióna bodov v Antutu. 

 

Čo sa týka výkonu, nečakajte tu žiadne zaváhania, žiadne záseky, len čistú rýchlosť. Samozrejme, v možnostiach mobilov. Rýchlo idú aplikácie a aj hry, plus parádne mobil zvláda aj Ray tracing, kde Ray-tracingový Solar Bay benchmark v 3D marku dáva na 33 fps (8748 bodov). Pre porovnanie S22 ultra dáva 15 fps. Síce to nie je najrýchlejší Snapdragon 8 Gen 3 mobil, ale nie je ani zameraný na maximálny výkon, skôr na univerzálne využitie.

Popritom je mobil veľmi rýchly v SSD oblasti, kde dosahuje do 4100MB/s na čítanie a cez 3000MB/s na zápis. To sú už rýchlosti bleskové aj na PC a na mobiloch sú priam rekordné. A nebudete cítiť spomalenia pri žiadnom type používania. 12GB RAM mobilu tiež pomôže a je to dostatok, aj keď pri tejto cene už Samsung mohol rovno pridať 16GB.

Čo sa týka teploty, na tom je Snapdragon Gen 3 veľmi dobre, ale napríklad pri 45-minútovom stress teste teplota po pár minútach dosiahla  43 stupňov a následne sa už vyššie výrazne nehýbala. Samozrejme, vtedy sa procesor podtaktoval a chladenie ho dokázalo vychladiť. Mobil stress testom prešiel s rezervou, čo sa dnes už len tak niekomu nepodarí. Pri 45 stupňoch sa totiž test vypína. 

Batéria

Batéria je kapitola sama osebe, je tu 5000mAh, čo teraz robí rekordy vo výdrži a v testoch mobil predbieha aj konkurenciu. Môžete sa tak na dlhú výdrž spoľahnúť a bez problémov vydržíte dva dni bežného používania alebo aj tri dni občasného. Zároveň je škoda, že aj tu Samsung ponechal 45W nabíjanie, ktoré nebije mobil za približne hodinu. Síce to šetrí batériu, ale je škoda, že tu Samsung nedáva možnosť aspoň 65W nabíjania. Aj keď väčšinou vám pomalšie nabíjanie nevadí, niekedy by sa zišlo. Pri tejto cene by sa to patrilo ponúkať

Na druhej strane, nabíjanie dá za 30 minút z nuly na 70%, čo vôbec nie je zlé, aj keď následne už spomalí a ďalšiu polhodinu trvá maximum. Samsung odporúča nabíjať do 80%, aby batéria vydržala čo najdlhšie. Viete si to aj zapnúť v systéme, len rátajte s tým, že prídete o časť výdrže.

Zároveň máte 15W wireless nabíjanie, ktorým potrvá nabitie okolo dve a pol hodiny a je tu aj 5W spätné wireless nabíjanie na slúchadlá alebo menšie veci.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra Výkon bude v hrách bezproblémový
Výkon bude v hrách bezproblémový


Samsung Galaxy S24 Ultra AI vám umožní objekty vymazať. V tomto prípade zostal zvláštny obrys.
AI vám umožní objekty vymazať. V tomto prípade zostal zvláštny obrys.


Samsung Galaxy S24 Ultra AI vám vie spraviť menšiu alebo väčšiu sumarizáciu textu.
AI vám vie spraviť menšiu alebo väčšiu sumarizáciu textu.




Kúpiť?

Celkovo je Samsung Galaxy S24 Ultra parádny mobil, ktorému sa dá vytknúť možno jedine cena a eventuálne rýchlosť nabíjania. Ale výrazne to prevažujú všetky ostatné prvky, ako kvalitná konštrukcia, parádny displej, pôsobivé kamery, dotiahnutý systém, teraz obohatený o AI prvky. Celé to dopĺňa rýchly procesor s dlhou výdržou batérie. K tomu je mobil svojimi možnosťami vhodný prakticky na všetko, od práce, cez fotenie, až po hranie.  Jedine si za to všetko treba priplatiť.


napísal saver 9.2.2024
Páči sa mi! (+3)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI 14
35
[19.4. 2024]
8.5
XIAOMI WATCH 2
5
[26.4. 2024]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
+ luxusný mobil s parádnym displejom a vysokým výkonom
+ kvalitné kamery
+ vylepšená konštrukcia s titánovým telom
+ rovný displej (ak sa vám nepáčia zahnuté displeje)
+ nízke zahrievanie
+ vysoká výdrž batérie
+ rozsiahle možnosti systému, teraz vrátane AI
+ dotykové pero
- cenovo ide vysoko
- nabíjanie mohlo byť rýchlejšie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20010)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk