CIVILIZATION IV

CIVILIZATION IV

Už to bude štvrtýkrát, čo sa hráčom predstaví populárna stratégia Civilization.

Dojmy

Už to bude štvrtýkrát, čo sa hráčom predstaví populárna stratégia Civilization. Najnovšie pokračovanie sa pomaly, ale isto blíži a určite ste zvedaví, čo vás v ňom čaká. Tak si pekne posadajte a čítajte ďalej.

 

Nová Civilizácia si zachováva dôverne známy ťahovo strategický herný systém, ktorý sa osvedčil už v minulosti, len tentoraz úplne prepracovaný do 3D grafiky. Podobne ako v predošlých častiach si  hráč zvolí ľubovoľnú veľmoc, ktorú následne povedie k úspechom a technologickému pokroku. Svoj zámer vytvoriť dominantnú civilizáciu môže uskutočniť mierovou cestou alebo prostredníctvom vojnových ťažení. Táto časť mapuje rozvoj sveta v období od 4000 pred naším letopočtom až do blízkej budúcnosti, do roku 2050. V hre sa dočkáte mnohých kozmetických zmien, ale nebudú chýbať ani absolútne novinky, ktoré trochu pozmenia zabehnutý ráz hry.

Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV

Váš národ má možnosť zvoliť si jedno zo siedmych dominantných svetových náboženstiev, ako je kresťanstvo alebo budhizmus. Voľba náboženstva má vplyv na blahobyt a šťastie obyvateľov a prináša so sebou určité bonusy, ale aj nevýhody. Rozširovanie náboženstva a konvertovanie miest prostredníctvom misionárov je neskôr dôležité na zvyšovanie vplyvu a moci v krajine. Vlastníctvo svätého mesta, ktoré je centrom viery, umožňuje hráčovi náhľad do iných oblastí a miest s totožným náboženstvom. K náboženstvám prináležia aj unikátne divy sveta. Zatiaľ ich je v hre tridsať, konečný počet však môže byť vyšší.

 

Vládny manažment sa dočkal drobnej rekonštrukcie. Nájdete tu politické, sociálne a ekonomické zložky, ale nie sú tu predvolené vládne štruktúry. Máte možnosť vytvoriť si vlastnú štruktúru zamestnaním vhodných občanov. Zamestnanci sú zdatní v piatich rôznych oblastiach – vláda, právo, práca, ekonomika a náboženstvo. Najímanie vhodných pracovníkov vám umožní presadiť slobodu prejavu, rozhodnúť o otroctve v krajine a mnoho ďalších vymožeností.

 

V "štvorke“ nájdete osemnásť civilizácií, z ktorých si môžete vybrať. Jedná sa o známe veľmoci, ale aj menej dominantné národy. Každá civilizácia má dvoch hrateľných vodcov. Podľa toho, ktorý národ a ktorého lídra si zvolíte, získate náležité špecifické bonusy. Od toho do značnej miery závisí aj štýl hry a v neposlednej rade aj technologické možnosti. Technológie nie sú nijako obmedzované, takže môžete získať ktorúkoľvek z nich podľa uváženia. Budete mať možnosť zvoliť si niektorú z viacerých ciest a tak rozhodnúť  o ďalšom smerovaní pokroku.

Stav vášho mesta je reprezentovaný ukazovateľom zdravia, ktorý závisí hlavne od vyváženosti jedla a výstavby a rozvoja budov. Sú tu pozitívne aj negatívne faktory, ktoré  zvyšujú alebo naopak znižujú hodnoty na ukazovateli a treba im venovať určitú pozornosť. Nezanedbateľní sú aj nespokojní pracovníci v krajine, označení ako leniví robotníci (lazy workers), ktorí sa po nesplnení požiadaviek vyhrážajú štrajkom a vzburou.

Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV


V hre sa objavia nové budovy a jednotky a naopak niektoré pôvodne používané, sú z hry odstránené. Okrem štandardných obyvateľov tu budú figurovať aj významné osobnosti ľudských dejín, ako napr. Platón, Isaac Newton alebo Shakespeare. Títo velikáni vám prinesú osobité výhody a ich prítomnosť bude mať význam najmä v špecifických oblastiach. Sú rozdelení do piatich kategórií – umelci, vedci, inžinieri, konštruktéri a prorokovia.

 

Aj diplomacia doznala určité zmeny. Zaujímavosťou je možnosť poštvať proti sebe dve civilizácie bez toho, aby ste sa sami stali súčasťou sporu. Alebo naopak môžete vstúpiť do konfliktu dvoch mocností a pokúsiť sa všetko urovnať a nastoliť mier. Novinky vás čakajú aj na bojisku. Jednotky získavajú skúsenosti, zvyšujú sa ich úrovne a sú povyšované. S tým súvisia nielen lepšie bojové vlastnosti, ale aj voľba špeciálnej schopnosti podľa uváženia hráča. Jednotky sú združené v skupinách, ktoré sú viditeľné ako tri postavičky. Charakteristiky bojových zložiek sú zjednodušené a označujú silu jednotky, útočné a bojové číslo. Naďalej platí, že v boji proti rôznym protivníkom majú jednotky odlišný fekt.

 

Civilization IV ponúkne niekoľko multiplayerových módov. Nájdete tu hot-seat mód, umožňujúci hru na jednom PC, nechýba hra na internete a LAN. Zaujímavou novinkou bude PTBS systém (The persistent turn – based Server) a možnosť hrať prostredníctvom emailu. Autori sľubujú vyspelú tímovú a kooperatívnu hru na úrovni hier RTS titulov Warcraft 3 a Age of Kings. Objaví sa aj editor s možnosťou navrhnúť vlastné mapy a upravovať rôzne parametre.

 

Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV

Civilization IV bude je postavená na 3D engine Gamebryo a celková technická úroveň bude oveľa lepšia ako v predošlých častiach. Dočkáte sa pekne animovaných jednotiek a na  svetovej mape uvidíte peknú detailnú krajinu, pôsobivé divy sveta a ďalšie objekty. K dispozícii bude niekoľko módov kamery a povrch krajiny si budete môcť priblížiť podľa potreby.

 

Zdá sa, že Civilization IV bude opäť hrou, ktorá uchváti množstvo hráčov, podobne ako jej predchodcovia. Autori pripravujú mnoho väčších aj menších inovácií a sú na dobrej ceste, aby vytvorili chytľavé a nápadité pokračovanie svetovej hry.


napísal uni 3.6.2005
Páči sa mi!
CIVILIZATION IV

Zaradené pod: ati


PC

Vývoj: 2K Games / Firaxis
Štýl: stratégia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk