CARRIER COMMAND & TAKE ON HELICOPTERS

CARRIER COMMAND & TAKE ON HELICOPTERS

Dve novinky z produkcie Bohemia Interactive

Dojmy

Arma 3 nebola jedinou hrou, ktorú spoločnosť Bohemia Interactive tento rok na GamesCome predvádzala. Spolu s vojenskou akciou sa pozornosti novinárov tešil tiež remake staručkej klasiky Carrier Command a vrtuľníkový simulátor Take On Helicopters.

Carrier Command

Remake klasiky z roku 1988 bude spájať niekoľko herných žánrov, ktorých kombinácie nie sú úplnou novinkou, no už dlhší čas sme si žiadny podobný mix nemali možnosť vyskúšať. Carrier Command zoberie to najlepšie zo strategických, simulátorových a FPS hier, zamieša ich a výsledný kokteil dozdobí moderným vizuálom hodným 21. storočia.

Ústrednou postavou hry bude kapitán obrovskej, takmer plnoautomatizovanej lietadlovej lode. Náplňou kampaňového ťaženia okoreneného príbehom bude obsadiť všetky ostrovy ukrývajúce rôzne priemyselné komplexy. Ako sa dá očakávať, ostrovy samozrejme bude nutné dobiť silou. Celkovo 33 ostrovov rozmiestnených do 6 klimatických zón (ľad, púšť, bažiny atď, pričom na ostrovoch sa počasie mení dynamicky) budeme obsadzovať postupne a tak, aby medzi nimi vznikli bezpečné obchodné cesty, resp. zásobovacia sieť. Prerušenie trajektového spojenia má za následok vypadnutie konkrétnej továrne (bane, výrobne, atď) na ostrove, čo môže znamenať nemalé problémy po ekonomickej alebo logistickej stránke.

Predmety vyrábané na ostrovoch sa dajú vyzdvihnúť priamo materskou loďou, prípadne sa dá náklad poslať na dopravných bárkach. Z vyrobených súčiastok sa následne kombinujú vozidlá a lietadlá. Leteckú techniku zastupuje Manta, ktorá môže byť vyrobená v niekoľkých konfiguráciách. Rôzne možnosti zostavenia a upgradov tiež ponúkne obojživelný voz Walrus. Aby sme boli konkrétni, jedným z parametrov bude pancier. U Walrusa budeme následne podľa tried pancieru vyrábať ľahké jeepy, stredne obrnené APC alebo ťažké tanky.



Dobýjanie ostrovov prebieha dvoma spôsobmi. Buď ako kapitán lode iba v strategickom pohľade vyšlete jednotky, aby zničili nepriateľské hliadky a tiež jadro základne (to sa dá aj hacknúť), alebo môžete priamo prevziať kontrolu nad ľubovoľnou jednotkou a zo stratégie sa v tom okamihu stáva zjednodušený akčný simulátor.

Niektoré ostrovy sa dobýjajú ľahšie, iné ťažšie. Do druhej skupiny patria základne vybavené rušičkou signálu, prípadne generátor štítu alebo dokonca firewall predlžujúci čas potrebný na hacknutie riadiaceho centra. V týchto prípadoch priamy postup nestačí a aj v akčných pasážach je nutné rozmýšľať takticky.

Každú jednotku na bojisku je možné ovládať, virtuálne sa do nej preniesť pomocou vzdialenej správy, pričom spolupracujúcim AI jednotkám sa následne dajú nastaviť rôzne režimy správania (obraňuj, pomáhaj pri útoku atď). S jednotkami sa musí narábať opatrne, poničené kusy treba posielať na loď do opravárenských dokov, kooperácia rôznych pozemných a rôznych leteckých jednotiek bude častokrát jedinou cestou k úspechu.

Tretím možným spôsobom hrania je priame ohrozenie kože kapitána na bojisku. „Niektoré misie budú totiž vyžadovať opustenie bezpečnosti lode a na ostrov sa vybrať po vlastných,“ upozorňuje nás producent hry, Jan Kunt. V tomto okamihu sa Carrier Command mení na FPS akciu so všetkým, čo k tomu patrí. Boje, mierne stealth prvky alebo ovládanie vozidiel (pri ovládaní z lode sa jedná o vzdialenú kontrolu, v FPS misiách sa bude do vozidiel klasicky nastupovať a vystupovať).

Dobýjanie ostrovov sa začne v Q1 2012 a zaujímavosťou je, že multiplayer do Carrier Command pribudne až po vydaní hry formou patchu.


Take On Helicopters

„Simulácia civilných helikoptér, o to v Take on Helicopters ide,“ predstavuje svoje „dieťa“ Jay Crowe, kreatívny riaditeľ z Bohemia Interactive. „V tejto hre sme zobrali vrtuľníkový subsystém z Arma 2 a zasadili sme ho do prostredia mesta Seattle. Letecký model, interiéry, grafika a ďalšie komponenty pochádzajú práve z Army, my ale nebudeme bojovať ani strieľať. Teda až na výnimky.“ pokračuje Jay.

Podrobne vymodelovaný Seattle a krajina okolo neho sa preniesli do virtuálnej oblasti s rozmermi 60x60 km. Obchodné centrum, obytné štvrte, priemyselné parky, všetko je na svojich miestach tak ako v skutočnosti. V meste budete plniť rôzne transportné a taxikárske misie v kontexte kariérneho módu s jednoduchým príbehom. Napriek prvému čisto civilnému dojmu sa na predvádzačke mihol aj vrtuľník ovešaný zbraňami, takže 100 % mierumilovné to určite nebude.

Z noviniek oproti Arma 2 enginu pribudla napríklad animácia nastupovania do techniky alebo grafický model pilota v kokpite. Pri rozhliadaní sa po nemalom množstve tlačidiel, ukazovátok, hejblátok, ručičiek, spínačov, prepínačov, budíkov, meračov a ďalšej plne funkčnej elektroniky v kabíne tak vidíte aj nohy či ruky pilota. „Keď už sme sa dostali až k helikoptéram, treba povedať, že máme tri druhy. Ľahké, stredné a ťažké. Ľahké sa hodia na rýchle a nízke prelety, stredná na zorganizovanie výsadku kukláčov na strechu budovy a s ťažkými budete schopní preniesť veľký náklad, napríklad celý rodinný dom,“ popisuje rozdiely medzi strojmi Jay.



Keď už sme zabrdli do zlaňovania, fyzika lán a ich pohybov vo vetre hrajú veľkú úlohu. Zapojiť do akcie policajný vrtuľník s partičkou SWAT chlapíkov na palube, ktorú treba v daný čas vysadiť na danom mieste čo najpresnejšie otvára dizajnérom misií nové možnosti. Ďalším obohatením gameplayu bude pristávanie na pohybujúcich sa predmetoch, napríklad lodiach. Rovnaké alebo možno dokonca aj lepšie scenáre, budú vznikať na obrazovkách fanúšikovských počítačov vďaka pribalenému editoru.

Take On Helicopters bude síce pomáhať začínajúcim pilotom rôznymi asistentmi, ale vo svojej podstate sa jedná o pomerne sofistikovaný simulátor. Ešte pred štartom si treba vrtuľník skontrolovať, z vonku pootvárať výklopné časti, kryty a podobne, či sa v nich nenachádzajú nečistoty, ktoré by počas letu mohli spôsobiť poruchy. Samotné naštartovanie stroja je relatívne zložité a keď sme sa pýtali Jaya, či je totožné so skutočnosťou, jeho odpoveď znela „takmer“. Niektoré prvky boli potlačené do úzadia, aby sa na realistickosť nekládol príliš veľký dôraz na úkor zábavy, no z nášho laického pohľadu budú aj hardcore fanúšikovia s mierou realizmu spokojní. Zmenu počasia a dennej doby asi netreba ani príliš spomínať, u hry takéhoto typu sa to priamo vyžaduje.

Ak sú vrtuľníky vašim hobby, máme pre vás na záver dobrú správu. Take on Helicopters vychádza už čo nevidieť, konkrétne v priebehu mesiaca október.



napísal je2ry 7.9.2011
Páči sa mi!
CARRIER COMMAND & TAKE ON HELICOPTERS


PC

Vývoj: Bohemia Interactive / Bohemia Interactive
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19941)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk