AKÉ JE STARSHIP TROOPERS: EXTERMINATION?

AKÉ JE STARSHIP TROOPERS: EXTERMINATION?

Atom na nich!

Dojmy

Starship Troopers značka síce vo filmových spracovaniach viazne a nezdá sa, že by sa toho ešte niekto chopil, ale oproti tomu vývojári hier majú značku radi, respektíve sa k nej pravidelne s odstupom niekoľkých rokov vracajú. Minulý rok začala nová fáza.

Už v roku 1998 sme sa dočkali top down multiplayerovky Starship Troopers: Battlespace, v roku 2000 nasledovala stratégia Starship Troopers Terran Ascendancy. Neskôr v roku 2005 sme videli slabšiu FPS akciu Starship Troopers. Mobily v roku 2012 obohatila hra Starship Troopers: Invasion - Mobile Infantry. Teraz po rokoch pauzy sa značka znovu oživila, minulý rok prišiel slušný strategický Starship Troopers: Terran Command a teraz bol  spustený Early access Starship Troopers: Extermination, FPS kooperačnej akcie.

Extermination je hra od Offworld industries, tvorcov multiplayerovky Squad, ktorí sa teraz pustili do niečoho intenzívnejšieho. Totiž teraz už nebude bojovať len pár ľudí proti sebe, ale rovno 16 kooperačných hráčov pôjde proti stovkám chrobákov. Teda čakajte niečo ako zombie hry, ale s chrobákmi a väčším počtom samotných hráčov.

 

Do boja sa pridávate ako jeden z troch špecialistov, a to attacker, support a heavy. Každého si budete levelovať samostatne a odomkýnať mu ďalšie zbrane. Popri výbere triedy sa spolu s ostatnými hráčmi rozdelíte do piatich tímov. Päť tímov je zvláštne, keďže 16 hráčov sa presne rozdelí do štyroch tímov, ale možno si autori nechávajú priestor na ďalšie rozšírenie. Pôvodne totiž plánovali len 12 hráčov.

Každá jednotka bude dostávať na bojisku úlohy, ktoré záležia od režimu hry, kde sa postupne zmieša niekoľko typov úloh. Základný režim vám ponúkne veľmi podobnú situáciu ako z filmov, a teda musíte sa dostať k základni, zaistiť ju, čistiť ju od chrobákov. Popritom opraviť niekoľko zariadení, aby ste sa následne dostali k úlohe postaviť obranu základne. Prichádza totiž veľký útok, ktorému musíte odolať.

Pritom po skončení úloh dostanete posledný rozkaz, a to dostať sa k evakuačnému transportu. Vtedy vám už ubieha čas, za ktorý sa tam musíte dostať a zároveň následne sa obrániť pred záplavami hmyzu. Celé je to prekvapivo dobré a dynamické a ako zaplnené hráčmi, tak hmyzom. Priam z toho cítiť atmosféru Starship Troopers značky. 


Základ hrateľnosti spája ako akciu, tak aj stavbu. Totiž v predposlednej fáze hry môžete stavať rôzne časti základne. Či už obranné steny, schody, automatické obranné veže, ukladať zásobárne munície alebo rôzne typy štruktúr. Viete tak postaviť doslova celú základňu. Nečakajte od toho stavby na štýl Fortnite, ale možností na stavbu bude dostatok. 

Čo sa týka samotných zbraní, bude tu pestrá ponuka vychádzajúca zo štandardov značky, a teda čakajte hlavne používanie automatickej útočnej pušky a raketometu a rôznych iných variácií zbraní. Pričom útočník má vždy viac štandardné zbrane, heavy, silnejšie a explozívnejšie. O náboje sa veľmi netreba strachovať, keďže si viete vytvoriť zásobáreň munície, respektíve vytvoria ho iní hráči a k tomu všetkému medzi jednotlivými fázami prichádza aj transport so zásobami. Sú tu aj supporti, ktorí môžu liečiť vojakov v určitej oblasti naraz.

Zároveň čakajte aj rôzne typy chrobákov, od menších menej nebezpečných chrobákov, cez klasického warrior chrobáka, potom je tu gunner, ktorý má aj niečo ako laserovú zbraň a prechádza to až k chrústom s plazmou. Minimálne zatiaľ chýbajú lietajúci chrobáci, podobne aj plameňometný gigantický chrobák. Je tu priestor na rozširovanie do budúcna.


Základ hry je dobre navrhnutý, aj keď zároveň cítiť, že hra je ešte len v začiatkoch. Cítiť to rôznych prvkoch hrateľnosti. Napríklad samotná streľba ešte nie je nedotiahnutá a celkovo na bojisku je až príliš veľa efektov. Totiž pocit zo streľby ešte nie je tam, kde by mal byť, a to hlavne celá dynamika pohybu a zásahov nepriateľov. Rovnako aj efekty, tie sú síce relatívne pekné, všetko tu exploduje rôznymi farbami, ale často je toho až príliš. Hra pri bojoch na blízku vytvára veľmi veľa efektov, dymu, rovnako aj streľba má výrazné efekty a celé to vytvára neprehľadnosť a až nepríjemné pohľady.

Vizuál ako celok nie je zlý, má to nádych filmov a na multiplayerovku je to dostatočný vizuál. Možno však škoda, že nie je posunutý o krok vyššie, aj keď eventuálne to autori môžu postupne dotiahnuť. Bolo by dobré dotiahnuť aj nasvietenie, to je síce dynamické ale nie je vždy ideálne a uprostred uzavretých základní je príliš veľká tma. Podobne v noci nie je vizuálny dizajn ideálny. 

Rovnako animácie chrobákov nie sú ešte plne dotiahnuté. Chrobáky prechádzajú cez seba, končatiny prechádzajú cez steny a aj ich objavovanie sa, ktoré je len vysunutie sa zo zeme, by mohlo byť tiež lepšie zvládnuté. Sú tu rôzne drobnosti v každej oblasti, ktoré potrebujú dotiahnuť. 


Starship Troopers: Extermination je prekvapivo dobrá kooperácia. Síce ešte nie je dostatočne dotiahnutá a má len málo obsahu, ale základ hrateľnosti je dobrý a zároveň hra pekne spája atmosféru značky, prináša akciu s dostatkom nepriateľov a pekným doplnkom je budovanie základní. Už teraz je to jedna z najlepších Starship Troopers hier.


napísal saver 30.5.2023
Páči sa mi! (+2)
AKÉ JE STARSHIP TROOPERS: EXTERMINATION?


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19998)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk