GUNSMITH SIMULATOR

GUNSMITH SIMULATOR

Dielňa plná zbraní

Dojmy

Rúti sa na nás ďalší z bohatej rodiny simulátorov, nad ktorými drží ochrannú ruku PlayWay. A v rukách má zbraň. Vývojári z Gamehunters sa rozhodli, že tentoraz by sme chceli rozoberať, opravovať, čistiť, obnovovať a individuálne upravovať a späť skladať zbrane. Pre militaristov zaujímavý nápad, pre ostatných ďalšie klikacie orgie.

Hneď na úvod si povedzme podstatný fakt: nech sa Gunsmith Simulator tvári akokoľvek komplexne a predvádza sa ako fetišistická zábavka pre znalcov, neverte poľským vývojárom ani mäkké f. Ide o výrazne zjednodušenú dielňu, v ktorej opravujete zbrane. Tých nie je mnoho (AKM, Colt, Makarov, Uzi, Winchester, M4, Mosin, Kar98, celkovo 14 kúskov), nenájdete k nim žiadne encyklopedické informácie (a to je výrazný zápor), takže pridaná hodnota hry je skôr v samotnom námete ako jeho detailnom spracovaní. Dôsledkom tohto kroku je nielen povrchnosť, ale aj pomerne skoro nastupujúci stereotyp.

Gunsmith Simulator
Gunsmith Simulator Rozoberanie zbrane v tradičnom štýle: čo viete odmontovať, má zelené okraje.
Rozoberanie zbrane v tradičnom štýle: čo viete odmontovať, má zelené okraje.


Gunsmith Simulator Rozoberať vie každý, no kto to teraz dá dohromady?
Rozoberať vie každý, no kto to teraz dá dohromady?


Gunsmith Simulator Najprv drevo zbavíme nečistôt, potom ho obrúsime a až nakoniec zalakujeme. Stále však len držíme jedno tlačidlo.
Najprv drevo zbavíme nečistôt, potom ho obrúsime a až nakoniec zalakujeme. Stále však len držíme jedno tlačidlo.





Celý systém odmeňovania za opravy funguje na systéme zákaziek. Vyberiete si úlohu, doručia vám zbraň, tú rozoberiete na súčiastky, vymeníte poškodené časti, iné vyčistíte alebo naolejujete, prípadne vyrobíte alebo upravíte, vyberiete farebné možnosti zo šablón a hurá všetko poskladať. Všetko sa deje klikaním na konkrétne miesta, pričom postup rozoberania je vopred daný, a teda musíte najprv odstrániť súčiastku A, aby ste sa dostali k súčiastke B a podobne. Rozoberať môžete iba to, čoho sa týka zákazka, takže nemusíte a ani nemôžete vždy rozobrať zbraň do poslednej súčiastky. Hlúposť a škoda. Súčiastky sú navyše na pracovnom stole automaticky rozdeľované podľa jednotlivých oblastí.

Ak sa k vybranej periférii neviete dostať, otáčate zbraň alebo jej torzo, či si priblížite konkrétny model a zelenou aurou je zvýraznená aktívna časť, ktorou môžete manipulovať. Nič prekvapujúce, nič inovatívne. Navyše aj napríklad také čistenie je spracované primitívne a stačí držať tlačidlo myšky a rotovať súčiastkou: ono sa to už vyčistí. Zoxidované časti len ponárate vo vopred určenom poradí do misiek. Frézovanie a vyrábanie súčiastok či brúsenie drevených častí na tom nie je inak. Spestrením je výjazd na strelnicu, kde si vyskúšate streľbu na terče či asfaltové holuby. Zábava na pár minút, potom nutné zlo.

Je preto úplne jedno, či reštaurujete tanky,či zbrane. Princíp hrania je osekaný na klikanie, ktoré sa vám preje v momente, kedy zákazky začnú opakovať. A to tak, že hru znudene vypnete, takže sa hodinka vo virtuálnej dielni javí ako maximálna doba, ktorá je akceptovateľná. Prostredie je striktne neinteraktívne a slúži len ako pozadie pre presun medzi jednotlivými stolmi. Neskôr ide o monotónne pobehanie medzi miestnosťami. Chcelo by to viac detailov a komplexnejšie spracovanie opráv a úprav.

Cenové ponuky v e-shopoch, hľadanie vybraných súčiastok – to celé je síce fajn, ale znovu len snoríte vo filtroch a hľadáte konkrétnu vec. Ak by bolo možné zvládnuť to jedným kliknutím, nik by sa nenahneval, pretože na nič zábavné v obchode nenatrafíte. Nehovoriac o nie práve najintuitívnejšom užívateľskom rozhraní, ktoré je občas krkolomné a chýbal nám aj tablet zo servisu aut. Super pomôcka, ale tu musíte o to viac behať. RPG systém neponúka možnosti individuálneho napredovania, ale skúsenosti sa vám pripisujú automaticky a rovnako aj bonus v prípade postupu o level vyššie. Skrátka sa naučíte konkrétnu vec a hotovo. Žiadna distribúcia bodov do konkrétnych schopností alebo odomykanie vlastností, ktoré by vám pomohli.

Vizuálne a už tobôž nie zvukovo nejde o žiadnu výhru, ale znechutene sa na zbrane pozerať nebudete. Najviac otravný bol zoom pri odobratí súčiastky alebo jej poskladaní. Ak úspešne niečo zmontujete alebo rozmontujete, kamera sa prepne na základ zbrane so zvoleným zoomom, hoci sa venujete úplne inej časti zbrane. Takže musíte znovu pohľad oddialiť, presunúť sa ďalej na stole, kliknúť na súčiastku a znovu sa kamera automaticky presunie na torzo zbrane. Epileptický záchvat v cene – teda ak už robíte všetko automaticky. Otravné je to ale poriadne.

Gunsmith Simulator neponúka nič viac, než by ste očakávali a pozerá sa na zbrane značne zjednodušenou optikou. Na začiatku vám to vadiť nebude, predovšetkým ak sú všetky zbrane pre vás nové. Časom sa dostaví otravný stereotyp. Výrazne by hernej dobe pomohla podrobná encyklopédia, väčšia komplexnosť, ktorá mohla byť dávkovaná postupne, aby sa amatérsky fanúšik zbraní nestratil. Čo máte na začiatku, je k dispozícii aj o niekoľko desiatok zákaziek neskôr. Výrazné zníženie krivky zábavnosti na seba nenechá dlho čakať.

Gunsmith Simulator
Gunsmith Simulator Najneprehľadnejší e-shop roku.
Najneprehľadnejší e-shop roku.


Gunsmith Simulator Rozoberanie je zábava.
Rozoberanie je zábava.


Gunsmith Simulator Na strelnici nuda.
Na strelnici nuda.





Aj preto hodnotíme Gunsmith Simulator priemerne. Ide o zaujímavý projekt, na ktorý sa čakalo roky. Nejde o žiadny simulátor, hra len kĺže po povrchu a neponúka nič viac. Ale ako krátkodobý relax pôsobí osviežujúco, no na rozdiel od Car Mechanic Simulator, House Flipper a podobných kúskov nedokáže hráča udržať na dlhšiu dobu a vracanie sa do dielne je limitované chudobnejším obsahom. Finálnou boliestkou je takmer nulová podpora Steam Decku, na ktorom by podobný kúsok mohol vyniknúť, ale kvôli ovládaniu sa do tejto verzie ani nepúšťajte. No keďže je hra vo verzii s predbežným prístupom, časom by sa aspoň niečo mohlo zmeniť k lepšiemu.


napísal kordi 9.8.2023
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
GUNSMITH SIMULATOR
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5-4590, 8 GB RAM, 4 GB VRAM GTX 960, 15 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Intel i5-9400F, 16 GB RAM, 8 GB VRAM GTX 1070, 15 GB HDD


Gunsmith Simulator
PC

Vývoj: PlayWay / GameHunters
Štýl: Simulácia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20290)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk