CYBERPUNK 2077: PHANTOM LIBERTY

CYBERPUNK 2077: PHANTOM LIBERTY

Výprava do neznámych kútov Night City

Málokedy si na Gamescome na jednu hru skočím hneď na dve prezentácie, ale niektoré hry sú tak dôležité a aj očakávané, že jednoducho musím. To bol aj prípad pripravovanej expanzie Cyberpunk 2077: Phantom Liberty od CD Projekt RED. V stánku Xboxu sme si mohli zahrať demo (a to hneď niekoľkými spôsobmi) a následne sme sa spolu s Nvidiou mohli pozrieť na technologické vylepšenia, ktoré expanzia prináša na PC. Respektíve, ktoré Nvidia prináša do svojich technológií a Phantom Liberty z nich bude náležite ťažiť.

V je späť v novom príbehu, kde si chceli vývojári z CDPR vyskúšať niečo iné. Pustili sa totiž so špionážneho trileru a aj keď sme teda z príbehu samotného veľa nevideli, žánrové prvky tam boli jasné. Demo nám totiž veľa neprezradilo, ale aspoň niečo naznačilo. V má v hlave bombu, ale to teraz nie je ten primárny problém. V musí zachrániť prezidentku Myersovú, ktorá je cieľom teroristov a tí to rozhodne myslia vážne. Až tak vážne, že sa im pokus o atentát takmer podarí. Jej lietadlo spadne, ale ona prežije. Respektíve prežije, ak sa vám ju podarí zachrániť z trosiek. Cítiť snahu hlbšie skúmať svet základnej hry, ponúknuť ďalší náhľad do politického pozadia a aj bojov o moc.

Okrem V v príbehu vystupuje aj Songbird, ktorá je vašou spojkou a pomáha vám v tejto misii. Je empatická a komunikuje s vami cez Relic. Je priamo v kontakte s prezidentkou, ale viac o jej príbehu zatiaľ nevieme. Veľmi dobre sa tejto postavy zhostila herečka Christine Minji Chang, ktorej stačí len málo času na to, aby si vás získala. Inak sme nemali veľa možností interakcie s ďalšími postavami. Dokonca sa v deme nepredviedol ani Solomon Reed v podaní herca Idrisa Elbu. Čo sa týka V, tam sa nič nemení, dabing zostáva.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

Nie je to len triler, ponúka aj scény ako z akčného filmu – pád lietadla rovno nad vašou hlavou, naháňačka v uliciach Night City a aj nejaké tie predscriptované cutscény. Ale pôsobilo to veľmi dobre. Otázne je, čo z toho bolo vytvorené len pre účely dynamického dema a čo sa v tejto podobe dostane aj do finálnej verzie expanzie. Čo sa ale do finálnej verzie určite dostane, bude nová mestská časť, ktorú nám autori teasovali už v základnej hre. Nachádza sa totiž tam, kde bola pôvodne mala prázdna, respektíve priamo ukazovala, kde sa bude ďalej svet rozširovať. Nová časť Night City sa volá Dogtown a je to štvrť, ktorá pôvodne mala byť útočiskom bohatých, no stal sa presný opak.

Dogtown je teraz plný zločinu a stále v rukách Hansena a jeho milície. Neplatí tu zákon, korporácie tu nemajú moc, ľudia sú tu na hrane chudoby, no aj tak tu stále prichádzajú ďalší, ktorí dúfajú, že sa im tu podarí utiecť svojej minulosti. Jednoducho miesto na pohľadanie. Demo nám ukázalo časť Dogtownu s veľkým staveniskom. Prezentácia Nvidie nás následne zaviedla von zo staveniska a mohli sme si pozrieť uličky Dogtownu, ktoré skrývajú rôzne zaujímavé kúty. Ako už asi tušíte, CDPR sa tu nevyhýba sociálnemu komentáru. Naznačí ho v deji, budete ho počuť v uliciach a to v rôznych jazykoch. Night City je plné postáv, ktoré si tu žijú svoj život a budete to cítiť na každom kroku.

Toto je stále vec, ktorú hra robí výborne a nové ulice tomu pomáhajú. Jednoducho tu je život a vy máte dojem, že aj keby ste do deja nezasiahli, stále by tu tie postavy ďalej žili, robili svoje veci, jednoducho fungovali ďalej. Svet pôsobí dynamicky a živo, niekto na vás pokrikuje, niekde vedie malá skupinka dialógy, inde z bočnej uličky počujete streľbu a uvažujete nad tým, či sa vám tam oplatí ísť pozrieť. No a hlavne tu prebieha kopa akcie, pričom neraz závisí na tom, ako sa k tomu postavíte.

Stále je tu veľa možností postupu a je na vás, aký si zvolíte. My sme v deme mali od autorov na výber z troch uložených pozícií s tromi rôznymi postavami V. Raz to bol skôr melee tank, inokedy bleskurýchly ninja, nakoniec skúsený netrunner. Videl som dva spôsoby, z nich jeden som si sám vyskúšal. Rovnako aj dva priechody demom, kde jeden bol po autormi postavenej ceste k prezidentke, druhý skôr alternatívny. Ale zase ukázal, že nie vždy musíte ísť len vpred po tej najjednoduchšej ceste. Po rôznych lešeniach a iných veciach dokážete vyskákať či inak sa dostať k svojmu cieľu bez toho, aby ste spustili taký rozruch medzi nepriateľmi.

Rozhodnutiami budete ovplyvňovať príbeh, investovaním skúseností budete zase formovať svoju postavu. Tu autori pokračujú v tom, čo začali v základnej hre, ale pridávajú aj nový skúsenostný strom Relic. Získate nové schopnosti, nový kyberware a ďalšie novinky. Nájdete tu aj prekopaný systém perkov. Expanzia tiež hru rozšíri o nové zbrane, nové vozidlá a iné novinky. Tie zbrane sú síce nové, ale nedá sa povedať, že by sa nejako veľmi líšili od základnej hry. Teda minimálne nie tie, ktoré sme videli v deme. Ale zase, bolo to demo asi len na 15 minút, čo bude len malý kúsok z celého zážitku.

A čo je najlepšie, aj keď nepôjdete do expanzie, veľa z týchto noviniek dostanete aj v rámci základnej hry vo forme 2.0 updatu. Ten prinesie vylepšenú umelú inteligenciu polície (ktorá realisticky a viac autenticky reaguje na to, čo sa deje v Night City), prekopané perky a aj boj spoza volantu. To je zaujímavá novinka a treba si chvíľu zvykať na to, že máte pri šoférovaní o pár povinností viac, ale koniec koncov to nie je zlé a dobre to rozširuje herné možnosti. Navyše vám auto ponúka nejakú tú ochranu pred útokmi, takže zložíte niekoľko nepriateľov bez toho, aby vás výraznejšie ohrozili.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

Technologicky to bola zaujímavá dvojica prezentácií. Demo na Xboxe vyzeralo dobre, lebo však aj samotný Cyberpunk 2077 vyzerá dobre. Po Nvidia prezentácii mi to už ale neprišlo až také pekné. DLSS 3.5 dostáva hru na úplne inú úroveň pri použití path tracingu. Nerekonštruuje obraz z nízkeho rozlíšenia, odlesky sú tak presné, ostré, realistické. Rovnako aj správanie svetla na rôznych povrchoch a z rôznych zdrojov. Odstraňuje to rôzne šumy, zrnenie a iné artefakty, ktoré ste si možno doteraz ani nevšimli, no keď raz zbadáte rozdiel, už nebudete chcieť ísť späť. Aj detaily v obraze vyzerajú lepšie a na drobnostiach si všimnete, že sa celkovo svetlo v scénach správa realistickejšie a vernejšie. Je to ako nová generácia novej generácie.

Night City je plné neónov, kaluží, temných kútov aj zaujímavých udalostí. Niekde napríklad niekto v uličke trénuje box. Len tak do vzduchu hýbe rukami, kým ho z toho nevyrušíte. Ak ho ale necháte tak, užijete si scénu, ako to vrhá tiene v reálnom čase, ktoré nie sú pre-baked a sú vernejšie než kedykoľvek predtým. Vizuálne je to tak veľmi pekné zlepšenie, ktoré sa navyše netýka len základnej hry. Navyše je pri podpore DLSS 3.5 výkon hry dokonca o niečo lepší, takže získate lepší obraz a aj o niečo lepší framerate.

Bolo toho málo, chcel by som viac. Dve prezentácie ma tak akurát navnadili a bude pomerne náročné počkať do 26. septembra, kedy Cyberpunk 2077: Phantom Liberty vychádza. Nezaujíma vás expanzia, ale hru stále hráte? Tak zadarmo dostanete update, ktorý taktiež prináša veľkú porciu významných noviniek, úprav a zmien. No a potom je tu ešte spolupráca s Nvidiou na novej technológii. Takúto silnú trojicu noviniek nevidíme často a je skvelé vidieť, že sa v CDPR poučili z launchu a na hre stále odvádzajú obrovskú kopu roboty.


napísal matus_ace 28.8.2023
Páči sa mi! (+7)
CYBERPUNK 2077: PHANTOM LIBERTY


PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: CD Projekt / CD Projekt Red
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 26. september 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20007)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk