LITTLE NIGHTMARES III

LITTLE NIGHTMARES III

Drobná hororová kooperácia

Prvá Little Nightmares hra bola pomerne nenápadne oznámená v roku 2016 na Gamescome. V roku 2019 sme sa zas na Gamescome dočkali oznámenia dvojky, ktorá bola príbehový prequel a hrateľnostne ešte lepšia. No a zdá sa, že si najväčšiu hernú výstavu na svete v Bandai Namco naozaj obľúbili, keďže tento rok nám tam predstavili Little Nightmares III a my sme sa na hru mohli rovno pozrieť v podobe demo ukážky z pre-alpha verzie. Ak si ale myslíte, že dostanete to isté, ste na omyle. Toto je totiž časť, ktorá sa nesie v znamení veľkých zmien.

A niet snáď väčšou zmenou ako je výmena tímu, ktorý za hrou stojí. Prvé dve časti nám prinieslo švédske štúdio Tarsier Studios, trojku už má na konte skúsené britské štúdio Supermassive Games. To už vypomáhalo s vývojom rozšírenej edície dvojky a v hororovom žánri je doma. Určite poznáte sériu The Dark Pictures Anthology alebo hry Until Dawn či The Quarry. Čo noví autori do série prinášajú? To zatiaľ až tak nevidno, aj keď je jasné, že hra bude poriadne rozšírená. Nemusíte sa však báť, že by zmenila štýl na 3rd person hororové adventúry. Stále to bude 2.5D hororová plošinovka, ktorá ťaží z atmosféry.

Teraz sa dostaneme do sveta nazvaného Spiral, ktorý je akýmsi zhlukom rôznych miest a inšpirácií, čo uvidíme aj v herných prostrediach, kde sa striedajú rôzne témy interiérov aj exteriérov, čo nám ukázal napríklad temný a tajomný Necropolis v ukážke. Do tohto sveta sa dostávame s novou dvojicou postáv, ktoré sa volajú Low a Alone a snažia sa zachrániť pred jeho nástrahami a tiež utiecť. V pozadí totiž číha niečo ešte horšie a ak tomu chcú utiecť, budú potrebovať vašu pomoc. Hra je tak stavaná na kooperáciu vo dvojici, podobne ako napríklad druhá časť série Unravel. Ak budete hrať osamote, druhú postavu preberie umelá inteligencia.


Postavy sú dizajnované tak, aby sa navzájom dopĺňali. Low v boji a najmä na prekonávanie nástrah a riešenie hádaniek využíva svoj luk. Alone má zase v rukách vždy svoj kľúč. Hra je dizajnovaná tak, aby ste na rozdielne schopností postáv neustále mysleli. Dajme tomu, že je pred vami nejaká priepasť. Jedna postava cez ňu dokáže dostať tú druhú a tá na oplátku potom otvorí cestu tej prvej. Kľúč ale poslúži napríklad aj na rozbitie steny. Postupne budete zbierať aj iné predmety, ktoré neskôr využijete (napríklad dáždnik na plachtenie zvukom). Dobre tento koncept poznáte z iných hier. Jasne ale badať, že ak si chcete Little Nightmares III užiť čo najviac, bude to s niekým po vašom boku, aby ste spolu prekonávali svoje detské hrôzy.

Hra je teda stále 2.5D puzzle platformovka, ale tentoraz viac využíva hĺbku prostredia. Môžete tak postavami pohybovať nielen vpred a vzad, ale aj ku kamere a od nej, aby ste napríklad prešli do nejakej zasunutej časti scény, na niečo vyskočili a podobne. Rovnako aj levely sú teraz budované tak, že sa budú nielen odvíjať dopredu, ale aj zatáčať do hĺbky obrazu. Neprechádza to priamo do 3D hry, respektíve to rozhodne nie je 3D puzzle platformovka, ale hĺbka tu už má výrazný vplyv a to ako v rámci vizuálu, tak najmä hrateľnosti.

Raz musia byť postavy spolu a ťahať za jeden povraz, inokedy ich hra zase rozdelí a každý sa musí vedieť postarať sám o seba. Vtedy musíte mať oči nastražené, aby ste videli možnosti, ktoré vám prostredie ponúka. Low napríklad nemá dosť sily na to, aby dokázal vytrhnúť dosky brániace v postupe. Musíte tak premýšľať, ako k sebe zase dostať Alone a spoločne to už dáte. Na rozdiel od toho spomínaného Unravel Two tak nemusíte obe postavy naraz vždy v obraze. Aj toto je dôvod, prečo hra nebude mať lokálnu gaučovú kooperáciu. Hra by v týchto pasážach musela rozdeliť obraz a sledovať dve rôzne cesty.

Z dema sršala veľmi dobrá atmosféra, napätie sa v niektorých momentoch dalo krájať, ale úplne z toho nejde Little Nightmares dojem. Ak by som nevedel, že to je trojka, asi by som ani netipoval, že to je pokračovanie tejto známej série. Možno tak na základe dizajnu postáv, ale dojem je úplne iný. Napríklad Necropolis nevyzerá ako niečo z predchádzajúcich dvoch hier. Je veľký, veterný a zasypaný pieskom. Kedysi tu žila civilizácia, teraz je mestom duchov (nie doslova). Predchádzajúce hry ťažili neraz z toho, ako boli krásne komorné. Tu je to dokonca často veľmi svetlé, minimálne teda tento jeden level.

Ale zase nebojte sa, budete sa aj báť. Hra prináša mnoho nových druhov nepriateľov a keď už vám niekto pôjde po krku, bude vám tuhnúť krv v žilách. Opäť si uvedomíte, ako drobné sú vaše postavy, keď nad vami niekto roztrhá strechu, rozbije steny a svojimi obrovskými hnusnými paprčami sa za vami naťahuje. Povedal by som, že oproti predchodcom je to trochu menej horor, ale stále tu teda nájdete hutnú atmosféru a aj nejaké tie ľakačky. Budete aj utekať a skrývať sa. Treba tu aj trochu stealthu a pohybovať sa nenápadne, keď vás niekto sleduje a dokáže vás lapiť pri jednom zlom kroku.

Výborne je v hre spracovaný zvuk a to najmä vďaka tomu, že ním autori neplytvajú. Často tak budete počuť len ambientné ruchy, kroky postáv, zvuk vetra a nič iné. Hudba sa objaví vtedy, keď niečo treba vygradovať, podčiarknuť, prípadne vám nahnať zimomriavky. Autori tak veľmi dobre vedia, ako pracovať s tichom, ruchmi a aj hudbou. Teda minimálne v aktuálnej pre-alpha verzii. Graficky je to pekné, iné ako predchodcovia, ale demo vyzeralo na pohľad dobre. Dobre v ňou autori pracovali so svetlom a tieňmi, čo je v hororovo ladených hrách často to najdôležitejšie z vizuálnej stránky.


Zatiaľ to teda pôsobí inak, ale stále dobre. Bohužiaľ, na Little Nightmares III si však ešte nejakú dobu počkáme. Hra vyjde až budúci rok a zatiaľ nepoznáme ani len štvrťrok, kedy by sme sa jej mohli dočkať. Pre-alpha verzia však predviedla, že to noví autori majú rozbehnuté dobre a teraz musíme už len čakať. Ak takéto čakanie nemáte radi, môžete si ho skrátiť oficiálnym podcastom The Sounds of Nightmares, ktorý už má vonku niekoľko epizód a dokonca sú dostupné v niekoľkých jazykoch. Tam budete počuť krátke hororové príbehy z nočných môr.


napísal matus_ace 7.9.2023
Páči sa mi! (+1)
LITTLE NIGHTMARES III


Little Nightmares III
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Bandai Namco / Supermassive games
Štýl: Logická
Dátum vydania:  2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20040)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk