CLASSIFIED: FRANCE '44

CLASSIFIED: FRANCE '44

Oslobodzovanie Francúzska pod vaším velením

Dojmy

Mám taký názor, že ťahových stratégií nikdy nie je dosť a osobne vždy uvítam nejakú novú hru v tomto žánri, keď má čím zaujať. Avšak v dnešnej dobe nestačí len to, aby hra mala skvelú hrateľnosť, bola bez chýb a bugov alebo aby ponúkala hodiny hrania. Musí mať niečo navyše, čím vynikne medzi ostatnými. Síce si to veľa herných spoločností nechce priznať, ale niekedy môže otrepaný koncept zasadený do určitej histórie ľudstva alebo príbeh či dej plný klišé a nudných nápadov odobrať značnú časť potencionálnych hráčov a fanúšikov inak kvalitnej hry. 

Preto mi je čudné, že sa štúdio Absolutely games pod záštitou veľkého vydavateľa Team 17 rozhodlo svoj debutový titul Classified: France '44 zaradiť do prehnane omieľanej histórie 2.svetovej vojny (pozn. redakcie: subjektívny názor redaktora). Avšak na druhej strane je stále plno historických nadšencov tejto neslávnej udalosti 20. storočia a priznajme si, keď hra ponúka v konečnom dôsledku prvotriednu zábavu, je jedno, čo si ostatní myslia. Takže nabite pušky, zaistite si granáty, oblečte sa takticky do zeleného a hajde do Francúzska roku 1944 robiť poriadky s nacistami. 

V hre prevezmete kontrolu nad špeciálnym tímom spojeneckého komanda a francúzskych partizánov. Postupne si naverbujete elitných agentov, aby ste tak zostavili svoj tím a následne sa zapojíte do rozsiahlej kampane sabotáží a ničenia nepriateľských cieľov. Musíte sa vysporiadať s konkurenčnými frakciami, aby ste neskôr vybudovali silnú sieť odporu a zaútočili na nacistické ciele hlboko v okupovanom území. Avšak čím väčší chaos spôsobíte, tým viac upútate pozornosť nemilosrdného gestapa.

Classified: France '44
Classified: France '44 Hrateľná plocha ponúka slušný prehľad diana a možností hrania.
Hrateľná plocha ponúka slušný prehľad diana a možností hrania.


Classified: France '44 Na akčnej kamere by bolo treba ešte popracovať.
Na akčnej kamere by bolo treba ešte popracovať.


Classified: France '44 Na mape si budete môcť vybrať z radu rôznych typov misií.
Na mape si budete môcť vybrať z radu rôznych typov misií.





Vo vzrušujúcich misiách inšpirovaných skutočnými príbehmi spojencov a Francúzov sa hra rozširuje o ťahové taktické koncepty, čím oživuje autentický boj z 2. svetovej vojny. Každá nová začatá kampaň ponúkne vždy novú cestu k jasnému cieľu. Pre tých, ktorí si naozaj chcú otestovať svoje schopnosti a kreativitu, sekcia Mission Creator umožňuje hráčom si vytvoriť, zdieľať a sťahovať vlastné misie.

V prvých minútach hrania som si povšimol pár detailov, ktoré som následne už nevedel prehliadať. Veľa nápadov táto hra doslova vykráda z ikonického remaku hry XCOM od 2K Games. Okrem toho, že obsahuje rovnakú hrateľnosť, tvorcovia sa nebáli si prepožičať font písma a rovnaký štýl ikoniek útokov a možností hry. Smutné je, že hra vás uvíta v hlavných menu hry s nepresným rozpoložením písma a ikoniek. Beriem, že v tejto fázy vývoja hry sa ešte bude čo to vylepšovať a upravovať, ale keď máte na obrazovke chaos, vám ako hráčovi je následne ťažké sa v takom rozhádzanom menu orientovať. Našťastie, samotná hrateľnosť je na tom lepšie.

Po informačnom intre hry príbeh začína vaším výsadkom za nepriateľskou líniou, kde sa ocitnete obkľúčení nemeckými vojakmi. Páči sa mi, že tvorcovia vložili do hry tutoriál s detailnými popismi a vysvetlivkami, čo rozhodne poteší nielen nováčikov hry, ale aj začiatočníkov v žánri ťahovej stratégie. Začínate pohybmi v priestore a následným krytím za steny či debny. S pohybom kurzora vám hra ukáže presne, kam si môžete dovoliť ísť s počtom vašich akčných bodov. Napr. či si môžete dovoliť vystreliť na protivníka a zvýši vám ešte možnosť ujsť z daného miesta alebo opačne. Samozrejme, najlepšia možnosť je, keď máte v blízkosti nepriateľa, ktorého viete ticho zložiť nožom. Streľba vyvolá podozrenie a následný alarm nepriateľov naokolo, ktorí si na vás následne zgustnú. 

 

Vaše začiatky sú pomerne jednoduché, ako aj zbrane, ktoré vlastníte. Útočná puška, samopal, príručný revolver, granát, nôž a niekoľko druhov mín a výbušnín. Postupom času sa k vášmu zbrojnému pasu pridajú lepšie zbrane a, pochopiteľne, aj nejaké tie ochranné prvky ako helmy či zbroj. Úlohy v každej misií sú jasné a priamočiaro opísané. Zväčša treba niekoho nájsť na danej mape, následne ochrániť a keď sa vám podarí prežiť útoky nepriateľov, viete si danú postavu bez rozdielu farby pleti či pohlavia následne pozvať do vášho odbojového tímu. Samozrejme, čakajte hlavné, aj vedľajšie úlohy demolačného typu.

Čím hra vyniká  na rozdiel od podobných moderných ťahových stratégií, je aspekt morálky mužstva. Konkrétne, keď v danej misií stretnete vojakov zo zajatia, ich chuť bojovať nebude práve najlepšia. Podľa skúseností a zručnosti vašich vojakov viete týchto zajatcov vzchopiť natoľko, že ich budete môcť ovládať a sami sa pridajú do vášho oddielu priamo v danej úrovni.

Morálka, pochopiteľne, funguje aj na strane protivníkov, ktorí budú podozrievaví, keď im pred očami začnú padať kolegovia na zem vaším pričinením. Morálku vášho mužstva si viete vylepšiť aj medzi úrovňami v tábore, kde si okrem vyzbrojenia vojakov vylepšíte vlastnosti a zručnosti jednotlivých členov vášho komanda pomocou tréningov alebo získanými skúsenostnými bodmi z misií.

Classified: France '44
Classified: France '44 Po úspešnej misii ste ohodnotení skúsenostnými bodmi a aj nejakou to zbrojou.
Po úspešnej misii ste ohodnotení skúsenostnými bodmi a aj nejakou to zbrojou.


Classified: France '44 V hre vás môže nepriateľ prekvapiť v každej chvíli a z každej strany.
V hre vás môže nepriateľ prekvapiť v každej chvíli a z každej strany.


Classified: France '44 Váš tým sa postupne bude rozrastať aj o nežné pohlavie.
Váš tým sa postupne bude rozrastať aj o nežné pohlavie.





Samotné mapy nie sú rozsiahle, ale akurátne v rámci konkrétnych úloh, ktoré máte dokončiť k úspechu danej úrovne. Sú pekne členité a viete sa s nimi ako hráč vyhrať, keď potrebujete útočiť alebo sa brániť. Okrem prestrelky vo vidieckej prírode si zastrieľate v rôznych továrňach, na železničnej stanici alebo v typických základniach.

Graficky hra vyzerá štandardne na dnešné pomery a, samozrejme, s lepším hardvérom vášho počítača sa viete viac vyhrať aj s grafickými detailmi. Avšak nečakajte jednotlivé sekcie post-procesov alebo grafických efektov. Zatiaľ je to len o kvalite grafiky ako celku, ktorá sa časom určite rozoberie v možnostiach do detailu. Samotná grafika má ešte stále čo doháňať, hlavne čo sa týka animácie postáv a akčnej kamery. Animácie postáv, hlavne počas akčných scén, sú neforemné a miestami pokrivené. Akčná kamera je na tom podobne. Počas akčnej scény nie vždy sleduje postavu, ktorá vykonáva určitý pohyb a tým pádom hráč vidí väčšinou kus steny alebo iného objektu. Poprípade kamera je mimo hracej plochy. 

V strategickej zložke, ktorú riadite na veľkej mape Francúzska a kde vám hra ponúka výber misií, si viete následne vytvoriť a udržiavať spojenectvá medzi jednotlivými frakciami v určitých častiach okupovaného územia. Zatiaľ hra ponúka 45 misií a keď vám to nebude stačiť, tvorcovia vytvárajú pre hráčov možnosť tvorby vlastnej úrovne, kde sa môžu slušne vyblázniť na jednotlivých prostrediach a úlohách misií a následne sa s vlastnými výtvormi podeliť s ďalšími hráčmi. Aby vás Classified: France '44 viac vtiahla do diana 2.sv. Vojny, tvorcovia sa posnažili a vytvorili atmosférickú zvukovú kulisu, od zvukov prostredia, cez dabing postáv, až po hudobnú stránku s epickým nádychom. 

Classified: France '44
Classified: France '44 Vojna nepozná rozdiely vo farby pleti a pohlaví.
Vojna nepozná rozdiely vo farby pleti a pohlaví.


Classified: France '44 Vylepšovanie vlastných zručností nikdy nie je na škodu.
Vylepšovanie vlastných zručností nikdy nie je na škodu.


Classified: France '44 Vždy je si dobre si na začiatku kola spraviť menší prehľad o dianí a predmetoch okolo seba.
Vždy je si dobre si na začiatku kola spraviť menší prehľad o dianí a predmetoch okolo seba.





Classified: France '44 vo svojej plnej verzii možno nezaujme masové publikum ako to bolo s XCOM, ale rozhodne poteší fanúšikov žánru ťahových stratégií a nadšencov témy 2.svetovej vojny. Tvorcovia ešte majú čo doháňať do plnej verzie hry, ale sú na dobrej ceste vytvoriť zábavnú aj náučnú vojnovú hru v jednom.    


napísal jinxed 2.10.2023
Páči sa mi! (+2)
CLASSIFIED: FRANCE '44


PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Team 17 / Absolutely games
Štýl: Stratégia / Ťahová
Dátum vydania: 5. marec 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk