PIONEERS OF PAGONIA

PIONEERS OF PAGONIA

Noví osadníci predstavili svoje osídlenie

Dojmy

Budovateľské stratégie sú obľúbeným žánrom pre cielené publikum – nie sú zďaleka pre každého. O to náročnejšie je vyhovieť daným konkrétnym hráčom. Svetielko nádeje sa dostáva na svet postupne pod drobnohľadom hráčov z komunity, ktorá má záujem o kvalitnú hru inšpirovanú do istej miery hitom The Settlers. Pioneers of Pagonia je vo veselých farbách a ponúka extrémne množstvo možností a zároveň na to nejde zložito a ani to nie je náročné. 

Titul je plne v 3D a veľmi pekne spracovaný. Doslova z celého prostredia sála rozprávková atmosféra a mne ako hráčovi veľmi chýba príbeh, ktorý tu zatiaľ vôbec nie je. Veľmi sa sem hodí nejaká motivácia prečo niečo robiť a čo vlastne robiť. Lenže o tom táto rozpracovaná verzia nie je. Je o tom ukázať nám možnosti, ktoré hra ponúka a autori vlastne zisťujú, či všetko funguje, ako má a či nás to bude baviť. Bude, ale...! Veľkým výkričníkom je chýbajúci protivník, ktorý by urýchlil motiváciu niečo robiť. Dostupným nebezpečenstvom je zatiaľ možno tak divá zver, ale vlastne na to sa táto verzia tiež nesústredí. Sústredí sa na budovanie a objavovanie prostredia a ešte na detaily v meste, ako je výroba nástrojov, oblečenia a jedla rôzneho druhu. Je toho neobvyklé množstvo, tak to poďme spolu preskúmať.


Na mapu fiktívnej Pagónie sa dostávate s osadníkmi, ktorí prichádzajú z veľkej plachetnice. Prvou úlohou je postaviť cesty a začať budovať najjednoduchšie budovy – strážne veže alebo tie pre prieskumníkov. Vďaka nim rozširujete hranice, ktoré môžete obývať a objavovať. V trojici máp sme mali aj zoznam úloh, čo pridával rôzne činnosti, ktoré treba robiť. Túto možnosť nám autori pridali až v deň uvedenia oficiálneho dema verejnosti. Predtým sme mali len možnosť stavať podľa vlastných úvah. Rozdiel medzi novinárskou a verejnou demoverziou je ten, že ponúka len sto budov. Nami testovaná verzia má presne o päťdesiat budov viac. Samozrejme, sú do toho zarátané aj možnosti, lebo každá budova niečo môže, čo iná nie. Cvičiť stráže, vyrábať im zbrane a ošatenie. Dôležitým atribútom sú aj krčmy, stoly, fontány na pitnú vodu... A tak by sme mohli pokračovať.

Chýb sa nájde zatiaľ celkom dosť. Napríklad osadníci nestavajú budovy, na ktoré mám všetok materiál, stačí budovu zbúrať a začať odznova a už to ide. Ale čo sa týka sveta a jeho objavovania, tak tam som problémy nezaznamenal. Pre mňa osobne v hre chýba zatiaľ nedodaná funkcia urýchľovania času a motivácia to všetko robiť. Je to momentálne v podstate sandbox,, ale bez motivácie a bez postihov. Všetko raz spravíte bez toho, aby ste sa dostali do šlamastiky.

Demo a aj nami testovaná verzia ponúka zatiaľ na výber tri hrateľné mapy. Každá prináša mierne iné možnosti a reálie, pričom sú odstupňované podľa náročnosti. Obsahu ako takého je dosť, po mape sa pohybuje plno divej zveri, nachádzate tam rôzne kríky, stromy a kapusty. Skrátka a dobre, hra je zameraná detaily v možnostiach. Robí to dobre, ale za mňa jej chýba a zrejme aj bude chýbať nejaká veľká motivácia. Autori nesľubujú, že to bude klon Settlers, idú svojou vlastnou cestou, ktorá si sem-tam berie od kolegov inšpiráciu.


Audio spracovanie je na dobrej úrovni, skritizovať nie je čo – dabing nie je a zvuky sú dobré, nie je tu preto ani čo príliš hodnotiť. Iný príbeh je už grafické spracovanie, ktoré má doslova a do písmena dostalo. Krásne bezchybné trojrozmerné spracovanie, bez zádrhov a problémov v akomkoľvek ponímaní. Pozerať sa na kvitnúce kvety alebo na diviaka, ktorý krochká, je milé. Takisto kontrolovať svojich osadníkov, či robia, čo majú, je očarujúce. Ak sa dotiahne tento projekt do konca, máme sa na čo tešiť. Najbližší veľký dátum je december tohto roku.

Sme radi, že táto hra vzniká. Tých, ktorí hrávali klasických Settlers, očarí zrejme natoľko, že sa nebudú vedieť dočkať a zrejme každý deň netrpezlivo budú trhať listy kalendára. Aj my v redakcii sme zvedaví. Kvalitnú stratégiu s takýmto nevšedným zameraním sme tu nemali už dlho.


napísal Possol 25.10.2023
Páči sa mi! (+1)
PIONEERS OF PAGONIA


Pioneers of Pagonia
PC

Vývoj: Envision Entertainment / Envision Entertainment
Štýl: Stratégia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20018)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk