PRINCE OF PERSIA: THE LOST CROWN

PRINCE OF PERSIA: THE LOST CROWN

Ako dopadne Prince of Persia hra bez princa?

Ako písať články? Je na to niekoľko prístupov a pristúpiť k tomu môžete z rôznych perspektív – tematická nadväznosť, logická nadväznosť, chronologická, obsahová analýza, obrazová analýza, dramaturgický rozbor a podobne. Alebo to skúsite inak, vymyslíte si niečo vlastné a pokúsite sa tým čitateľa zaujať. Ja vám napríklad dnes prezradím viac o tom, čo vo videu nižšie nemôžete vidieť. Totiž to, čo vidíte, je úplne jasné. Dôležité je ale to, čo som vám v ňom neukázal. Pred niekoľkými dňami som mal možnosť si zahrať pripravovaný Prince of Persia: The Lost Crown, spin-off známej série, ktorý sa istým spôsobom vracia ku koreňom.

Mohol som si zahrať zhruba 4 hodiny hry, čo je obrovská porcia, no v konečnom zúčtovaní to bol len krátky výsek z dlhej kampane, ktorá nás v hre čaká. Tešil som sa, ako sa o hre rozpíšem a nechám vám k dispozícii nahrávku celého môjho preview hrania. Pravidlá sú ale neúprosné a podľa nich sme mohli z hry zverejniť zostrih maximálne 20 minút z hrania. To je ťažké – chcem vám ukázať príbeh, boje, vylepšenia, postavy, mapu a všetko ostatné. Ale možno bude vlastne lepšie, ak vám toho ukážem čo najmenej. Jednak iné médiá pravdepodobne predvedú iné časti hry ako ja. No taktiež som za to, aby sme vám nedávkovali spoilery.

Toto je totiž dosť dobrá hra. Prvý raz za VEĽMI dlhú dobu sa mi stalo, že som po odohraní myslel na to, že by som si ešte zahral. Mám asi 10 ďalších hier na recenziu, ale nelákali ma. No do tohto by som sa pustil aj ďalej. Preto si myslím, že najlepší zážitok z hry budete mať, keď z nej budete vedieť len isté úseky, aby ste mali obraz o tom, čo budúci rok dostanete. Tak napríklad príbeh. Ten sa tu nejaví vôbec zle, ale musíte sa zmieriť s tým, že aj keď sa hra volá Prince of Persia, o princovi vlastne až tak nie je.


Hra vás zavedie do mýtickej Perzie, kde sa z vás stane mladý Sargon, jeden zo skupiny Nesmrteľných, ktorý je však smrteľník. To nevadí, čo mu chýba v tomto ohľade, to vynahrádza svojou odvahou a bojovnosťou. Sargon svoju krajinu zachránil v boji proti tyranovi, no to je vlastne len začiatok hry, ktorý tvorí tak prvú polovicu videa. Sargon si totiž nemôže vydýchnuť, princa uniesli a on ho so svojou družinou musí zachrániť. Musíte sa tak chopiť šable, vydať sa do tajomných kútov Perzie a čeliť nástrahám, ktoré vás tam čakajú. Zámerne som vo videu vynechal viacero prestrihových scén a príbehových pasáží.

Prezradím ale, že sa je na čo tešiť a nebude to také jednoduché, ako to na povrchu vyzerá. Jednak už tie štyri hodiny priniesli hneď dva veľké zvraty, ktoré sú fakt nečakané. Taktiež je tu obrovské prepojenie na Piesky času. Miesto, kam sa vydáte princa hľadať, má svoje vlastné pravidlá a musíte sa im prispôsobiť. Zároveň si začnete všímať, že nie všetko je asi tak, ako ste si mysleli. Čas tam plynie inak, z toho vyplývajú hrozby aj nepriatelia. No tiež nové možnosti pre vás, ktoré si postupne osvojíte. Ako čas ovplyvní zvyšok hry? To zatiaľ neviem, ale v príbehu bude mať určite veľkú rolu na základe toho, čo som videl na konci 4 hodín hrania.

The Lost Crown bude akčná adventúra plná bojov, skákania a aj hádaniek. Presne tak, ako to máme radi. Zabudnite však na to, že sa bude hrať ako Piesková trilógia. Tu totiž perspektíva prechádza do 2.5D a nová hra je tak skôr side-scrolling v štýle tých klasických. Čakajú vás tak mnohé pasce, šermiarske boje, veľa skákania a aj prechádzania komplexných levelov. Toho vo videu uvidíte dosť, aj keď niektoré hádanky som pred vami skôr skryl, aby ste si užili prvý kontakt s nimi. Nie sú náročné, ale preveria vaše schopnosti a zručnosti. Veľmi to pripomína prvé dve hry, aj keď je to teda dynamickejšie a modernejšie. Odkaz klasík tam však cítiť a niekedy nájdete momenty, ktoré vám jednotku a dvojku vyslovene evokujú.

Do bojov vás dobre prenesie úvod videa, čo je vlastne aj úvod samotnej hry. Síce ste súčasťou veľkého boja proti nájazdníkom, ale v zásade je to len tutoriál, ktorý vás má s hrou zoznámiť. Naučíte sa skákať, kĺzať, rozdávať údery a aj liečiť. Na začiatok to stačí, ale postupne si osvojíte rôzne špeciálne útoky, nové zbrane a ďalšie veci, aby ste obstáli v súbojoch proti silnejším nepriateľom a bossom. Z tých bossov som vám ukázal len jedného, pričom hra do prvých štyroch hodín napchala hneď troch veľkých (z toho jeden je aj fyzicky naozaj dosť veľký). Aj niektoré typy bežných nepriateľov vám dajú zabrať a možno ich na prvý raz neporazíte. Musíte sa naučiť ich pohyby a útoky.

Táto hra totiž nebude len o útokoch, ale ako môžete vidieť aj vo videu, bude dosť aj o obrane. Musíte sa naučiť vykrývať útoky nepriateľov, blokovať, preskakovať ich a aj kĺzať popod nich. Niektorým ich útokom sa dá iba vyhnúť a nedajú sa blokovať. Iným sa zase nedá vyhnúť a dokážete ich prežiť len správne načasovaným parry. Možno si budete chvíľku zvykať, že hra nie je taká jednoduchá a občas stačí rana či dve na to, aby ste išli naspäť na posledný checkpoint. Tie tu majú formy stromov, ktoré ale najskôr musíte aktivovať. Robte to vždy a často, nasledovne zlaté lístky, ktoré vejú vo vetre. Môže byť problém, ak na nejaký checkpoint zabudnete a po smrti sa musíte vracať zďaleka.

Vo videu som vám tiež neukázal možnosti upgradov, ktorých tu bude hneď niekoľko. Spomínané stromy neslúžia len na ukladanie a doplnenie života, ale môžete si tam dodať nové prvky do svojho náhrdelníka. Takto si zvýšite silu, odolnosť a podobne. Musíte ale pracovať s tým, čo máte k dispozícii. Zbieraním artefaktov si postupne zlepšíte aj život. No a nakoniec je tu božská kováčska dielňa. Síce nie ste bohom, ale aj tak si tam neskôr dokážete nechať ukovať lepšie a silnejšie zbrane a ďalšie vybavenie. Je to jednoduché, rýchle, prehľadné a v tej kováčskej dielni to vyzerá dobre.


No a poďme na to skákanie. To si môžete dobre pozrieť práve vo videu, je ho tam asi najviac. Je intuitívne a hlavne responzívne. Takto si v tejto dobe predstavuje ovládanie 2D akcie. Pôsobí presne a viete, že ak ste niekam zle skočili, nebola to vina hry, ale vaša. Samozrejme, sú to len tie 4 hodiny, časom pravdepodobne prídu ďalšie schopnosti, ale už teraz bola radosť prekonávať ostne, sekery a iné prekážky. Alebo aj nie, zomrieť na nich a pokúsiť sa znova, to má tiež svoje čaro. Badať v tom ducha originálu, ale aj modernú hru pre rok 2024.

Oproti originálu je tu však jedna veľká zmena v koncepte a to je vlastne herný svet. Toto je plnokrvná metroidvania s rozsiahlym a poriadne rozvetveným svetom. Snažil som sa vo videu ukázať čo najmenej mapy, aby som vám náhodou neodhalil nejaké tie prekvapenia, ale aj tak môžete vidieť to, ako naozaj komplexná bude. Čakajú na vás rôznorodé prostredia, pestrá paleta nepriateľov, mnoho cestičiek a aj skrytých miest. Postupne sa dostanete všade, keď na to získate potrebné schopnosti. Našťastie, je tu inteligentný systém rýchleho cestovania po mape, ktorý neskôr pomôže tomu, aby z prechádzania sveta nenastupoval stereotyp.

Grafiku vidíte vo videu, to nemá zmysel veľmi rozpisovať, štylisticky je blízko k Pieskovej trilógii, ale je modernejšia, bližšia Gen Z hráčom. Hudba je kvalitná, dabing hlavných postáv je dobrý, pri niektorých ostatných to niekedy až tak dobre neznie. Čo sa ale týka samotnej hry, tam som zmenil názor o 180°. Väčšinou nemám rád tieto oživenia klasických značiek pre moderné publikum, napríklad Saints Row alebo iné. Demo na Gamescome ma ale prvý raz navnadilo a tu som sa presvedčil o tom, že hru naozaj chcem hrať. Niektoré veci možno nie sú úplne podľa môjho gusta, ale hralo sa to tak dobre, že odvtedy na hru myslím radšej ako na tie, ktoré mi práve ležia na stole a mal by som na nich pracovať. Toto by som si fakt zahral a snáď si aj zahrám.


napísal matus_ace 13.12.2023
Páči sa mi! (+3)
PRINCE OF PERSIA: THE LOST CROWN



PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Dátum vydania: 18. január 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20079)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk