DEEP ROCK GALACTIC: SURVIVOR

DEEP ROCK GALACTIC: SURVIVOR

Zastav a v podzemí neprežiješ

Dojmy

Poznáte kooperačnú akciu Deep Rock Galactic? Ak nie, nič sa nedeje, len by vám bolo povedomé podzemie s trpaslíkmi, ktoré nájdete aj v hre s takmer rovnakým názvom, len s dodatkom Survivor. Je to teda rovnaké univerzum, ale úplne iná hrateľnosť, navyše iba v singleplayeri. Zatiaľ verzia s predbežným prístupom, ale verte, že už teraz je tam kopa zábavy. A masaker.

Najskôr si vyberiete bióm. Spočiatku budú prístupné len Kryštalické jaskyne, neskôr si odomknete ďalšie dve oblasti. Aj tam sa istý čas zdržíte len na prvom úseku a ostatné budú dlho uzamknuté. A podobne to je aj s postavami. Na výber sú síce štyria trpaslíci s rôznymi povolaniami a každé má ešte tri podtriedy, ale v prvých hodinách si musíte vystačiť len so skautom v základnej klasickej verzii. No na začiatok je dobrý. Má solídnu kinetickú zbraň, zrýchlený pohyb a nejaké bonusy.


Po dovŕšení siedmej úrovne so skautom si sprístupníte gunnera - strelca so silnejšou obranou a rotačným guľometom. Potom si podobným spôsobom odomknete inžiniera, ktorý sa spolieha na svoje obranné strelecké  vežičky, neskôr aj efektné elektrické vežičky a drony. Štvoricu uzatvára driller, ktorý vie mimoriadne rýchlo dolovať a ťažiť rudu. Jeho výzbroj, ktorú postupne získa, je založená hlavne na plameňometných vežičkách, ohnivých lúčoch a striekajúcej kyseline.

Vašou úlohou v koži zvoleného trpaslíka je dostať sa do piatej, najhlbšej úrovne v podzemí a poraziť tam silného bossa. Lenže najskôr musíte zdolať štyri predošlé poschodia, kde treba ťažiť a bojovať s húfmi kadejakej hávede, kým svojimi aktivitami neprivoláte elitného nepriateľa. Po jeho zničení potom máte pol minúty na to, aby ste trpaslíka dostali k zariadeniu s vrtom, ktoré sa s vami prehrabe do ďalšej úrovne.

Deep Rock Galactic Survivor je takzvaný auto - shooter, čo v praxi znamená, že vaša postava strieľa automaticky, bez toho, aby ste stláčali tlačidlo a mierili. Navyše aj sama vykope chodby, keď sa priblížite k stenám v podzemí. V praxi tak vlastne používate len klávesy na pohyb, plus frekventovane vyberáte nové vylepšenia postavy, keď získa dosť skúseností a levely. Tie sú však dočasné, platia len dovtedy, kým vás niečo nezabije. Potom musíte začať s novou postavou opäť od prvej úrovne bludiska a odznovu sa vypracovať.  Avšak zachovávajú sa aspoň levely povolaní ako takých, čím odomykáte rôzne verzie trpaslíkov.

Mohlo by sa zdať, že iba behanie v podzemí, kde za vás hra vykonáva akčné činnosti, je nuda, ale opak je pravdou. Dokonca zrejme oceníte, že sa nemusíte zaoberať manuálnou streľbou a kopaním, keďže budete musieť neustále kľučkovať a uhýbať pred čoraz početnejšími hordami kreatúr. Budú vás permanentne prenasledovať, snažia sa vás obkľúčiť a vy budete mať čo robiť, aby ste im vykĺzli znovu a znovu. A optimálne, aby ste pritom aj vykopali nejaké nerasty a minerály, ktoré sú veľmi osožné. Rýchlo zistíte, že najlepším spôsobom, hoci len krátkodobého úniku, je zavŕtanie sa do stien s horninou. Potvory sa hrnú za vami, vy si spravíte otvor na druhej strane a máte chvíľku na rozkukanie sa a pohyb do nových otvorených priestorov alebo vyťaženie cennej suroviny. Ale čochvíľa budete mať potvory znovu za zadkom a bezhlavý beh pokračuje.

Pritom ale vaša postava neustále strieľa, hádže nejaké výbušniny a podobne. Niekedy len v smere pred sebou, inokedy z rôznych strán, takže to schytajú aj kreatúry za vami. A tento vojenský, samostrieľajúci arzenál sa zlepšuje a rozširuje s každým vaším levelom. Keď sa vynasnažíte vyzbierať čo najviac svietiacich kociek zo zabitých potvor (neprehliadnite magnet, pritiahne ich všetky naraz  z celej úrovne!), budú vám levely naskakovať jedna radosť.

Pri každom leveli postavy sa hra pozastaví a vyberiete si jednu z troch ponúkaných možností. Môžu to byť nové zbrane, ale hlavne vylepšenia tých, čo už máte, plus vylepšenia trpaslíka. Spozorujete zásadný rozdiel v účinku guľometu, vežičky, granátu či raketometu, keď opakovane zvýšite nimi spôsobené poškodenie, rýchlosť streľby alebo nabíjania, ako aj kritický zásah. Trpaslíkovi zas zvýšite pohyb, brnenie, množstvo života, rýchlosť kopania, dosah na okolité predmety.


Popritom, ak budete stíhať, môžete plniť aj malé nepovinné úlohy. Zaujímavá je možnosť získať artefakt, keď najskôr odkopete horninu okolo sondy a potom tam chvíľu zotrváte. Krátko potom spadne zhora debnička, z ktorej si vyberiete jeden z troch artefaktov. Ako bonus tento pád zabije nejaké kreatúry, ktoré sa medzitým priblížia. Dobre takticky sa to dá využiť na ničenie elitných protivníkov. Okrem toho často dostanete odmenu sa nahromadenie určitých surovín alebo rastlín.

Medzi jednotlivými úrovňami bludiska uplatníte nazbierané zlato a červené Nitra kryštály. A to buď na nákup ďalších vylepšení zbraní a trpaslíka, alebo jeho doliečenie. Ostatné, cennejšie nerasty využijete až dodatočne. Po vašom zabití či návrate do hlavného menu hry si otvoríte sekciu upgrades. Je tam dvanásť položiek s permanentnými vylepšeniami, ktoré budú platiť pre úplne všetky pokusy a postavy, s ktorými sa vydáte na ďalšie výpravy do podzemia. Takže nastálo zvýšite rýchlosť pohybu, ťažby, spôsobené poškodenie, počet životov, šťastie, ale aj regeneráciu, úroveň brnenia či rýchlosť získavania skúseností. Každé vylepšenie navyše môžete niekoľkonásobne vystupňovať. A to už potom má výrazný efekt. Suroviny a kredity, ktoré na to potrebujete, sa tu pritom dajú kupovať alebo predávať, teda čo ste nenazbierali v bani, tu vyšmelíte a vymeníte.

Deep Rock Galactic: Survivor je veľká paráda. Neutíchajúca naháňačka s automatickými zbraňami, ktorá vás napumpuje adrenalínom. Veľmi variabilné vylepšovanie, či už dočasné alebo permanentné, odkrýva rozmanité možnosti prežitia v podzemí. Ktorá zbraň sa viac oplatí? Je lepšie jej rýchlejšie nabíjanie, kritický zásah alebo ničivejší účinok? Pomôže vášmu trpaslíkovi viac života či rýchlejšie kopanie? Skrátka a dobre, užijete si to už vo verzii s predbežným prístupom a za naozaj skromných 10 eur! To je fantastická ponuka za veľmi návykovú zábavu!


napísal uni 26.2.2024
Páči sa mi! (+3)
DEEP ROCK GALACTIC: SURVIVOR


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20063)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk