BEYOND DIVINITY

BEYOND DIVINITY

7.5

Dokáže pokračovanie RPGéčky Divine Divinity zaujať tak, ako pôvodná hra? Ak aj nie, RPG fanúšikovia aspoň majú hru na skrátenie leta.

Recenzia na PC verziu

Už je to nejaký ten mesiac, čo sa na hernom trhu objavila vcelku zaujímavá hra Divine Divinity. Na prvý pohľad síce pôsobila ako tuctová RPG, ale po pár hodinách hrania presvedčila o svojej  jedinečnosti. Prepracovaný svet plný fantázie a dobrodružstiev si určite získal srdce nejedného milovníka tohto žánru. Dnes sa o pozornosť hráča usiluje produkt s podobným názvom. Beyond Divinity je voľným pokračovaním spomínaného titulu.

 

Na začiatku vás čaká klasický výber postavy a určovanie jej daností a atribútov. Určíte výzor vášho hrdinu - od  fyzickej konštrukcie po farbu vlasov, zvolíte povolanie (bojovník, tulák, mág) a upravíte jeho základné vlastnosti (silu, obratnosť atď.). V podstate je takmer jedno, aké povolanie si zvolíte. Atribúty môžete určiť podľa vlastného uváženia, ale každý charakter je schopný naučiť sa aj zručnosti iných povolaní. Obmedzenia sú naozaj minimálne. Z predvoleného bojovníka sa pokojne môže stať výborný čarodejník, ktorý vie navyše odomkýnať zámky a kradnúť.

 

Osobne odporúčam zamerať sa skôr na magické schopnosti a tulácke šikovnosti. Dôvod je prostý. Okrem zvoleného hrdinu bude do vašich rúk zverená ešte jedna postava - Čierny rytier. A zrejme je jasné, že ten ovláda predovšetkým chladné zbrane. Na začiatku mu môžete podobne ako svojmu "vyvolenému“ upraviť niektoré danosti. V hre tohto borca ovládate práve tak, ako svoj hlavný charakter. Určujete kam má ísť, koho má nakopať do zadku, aké zručnosti sa naučí a čiastočne aj akú výbavu použije.

 

Jeho spoločnosti a niekedy nudných rečí sa nezbavíte prakticky až do konca hry. Čierny rytier je totiž nedeliteľná súčasť vášho Ja, váš blíženec a spočiatku nedobrovoľný spojenec, priateľ (doslova) na život a na smrť. Vďaka pobabranému kúsku arcidémona Samuela sa z jeho telesnej stráže a nenávideného človeka (z vás) stala jedna duša a zdieľate spoločný osud. Inak povedané, ak jeden zahynie, druhý umrie s ním. Tieto neviditeľné putá môže roztrhnúť jedine Samuel. Ale jeho riešenie problémov sa obmedzuje na stínanie hláv. Našťastie jestvuje ďalšia možnosť. Treba vyhľadať inú mocnú bytosť, ktorá je schopná naozaj pomôcť.

Beyond Divinity
Beyond Divinity
Beyond Divinity


Beyond divinity mapuje strastiplnú cestu vášho hrdinu a Čierneho rytiera za slobodou. Všetko sa začína útekom zo samuelovho väzenia, ktoré leží hlboko pod povrchom zeme a končí... Nie, to vám neprezradím. Poviem len to, že útek z bludiska je len začiatkom dlhej cesty. Celkovo je hra rozdelená na päť rozsiahlych aktov. Ak chcete vedieť, či príbeh vrcholí happyendom, musíte sa vybrať na nebezpečnú púť s hrdinami novej RPG. Ale určite nezaškodí povedať si čosi viac o hernom systéme a kladoch a záporoch nádejného titulu.

 

Po temných kobkách a miestnostiach plných nepriateľov sa pohybujete pomocou myši. Postavy v skupine presúvate spoločne alebo jednotlivo po kliknutí na portrét v hornej časti obrazovky. Veľmi jednoduchou voľbou určíte primárny a sekundárny útok (alebo schopnosť), vašich zverencov. Kliknete na patričnú ikonku a z ponuky naučených zručností  vyberiete tú najvhodnejšiu. Napríklad hlavnou schopnosťou bude útok zbraňou, vedľajšou plíženie alebo ohnivá guľa. Aktivácia je jednoduchá pomocou ľavého (primárna vlastnosť), alebo pravého (sekundárna vlastnosť) tlačítka myši. Boje prebiehajú v reálnom čase, ale môžete ich kedykoľvek pozastaviť a prideliť svojim zverencom úlohy. Napríklad zadáte mágovi, aby sa vzdialil, vyliečil a zaútočil firebalom. Rytierovi zmeníte zbraň a určíte nový cieľ. Vďaka tomu sú bojové fázy hry prehľadné a s pomocou dobrej taktiky a elixírov zdoláte aj vyspelých protivníkov.

 

Používanie elixírov je tiež veľmi praktické. Nezáleží na tom, ktorá postava má predmet v inventári. Po aktivovaní sa pod určeným portrétom objavia všetky podporné fľaštičky. Po voľbe myšou sa okamžite použijú. Je to skvelá vec najmä v boji so silným protivníkom. Zasadzujete údery a bez vyrušenia si liečite utŕžené rany. Výber odvarov je naozaj pestrý. Od bežných liečivých a magických, po vytrvalostné a  podporné, dočasne zvyšujúce atribúty. Získate ich počas potuliek od nepriateľov alebo obchodníkov. Ak máte potrebné zdroje, môžete si ich rýchlo vyrobiť aj sami. Pravým tlačítkom myši kliknete na vybranú surovinu, otvorí sa vám menu s výberom odvarov, na ktoré sa dá použiť. Ak sa neuspokojíte len s malými odvarmi, je vhodné naučiť sa alchýmiu a rozšíriť si možnosti. Podobným spôsobom môžete aj opravovať a zdobiť zbrane a výbavu. Inventár zahrňuje okrem úložného priestoru aj torzo hrdinu. Tam dobre známym spôsobom umiestňujete zbrane, výzbroj a magické doplnky, ktoré bude postava používať. Spomínaný priestor je delený na niekoľko častí, podľa druhu predmetov. Na jednom mieste nájdete zbrane, na druhom elixíry, v ďalšom byliny a korienky atď.

Beyond Divinity
Beyond Divinity
Beyond Divinity


Počas putovania narazíte na množstvo rozličných súperov. Občas sa stretnete s logickými problémami. Nechýbajú zradné pasce a páky, ktoré musíte  správne aktivovať. K dispozícii  je prehľadná mapa a denník so zoznamom zabitých nepriateľov, aktuálnych úloh a záznamom dialógov. Priamo na bojisku sa dá použiť aj minimapa.

 

Keď postavy v družine získajú novú úroveň, nasleduje obľúbené rozdeľovanie bodov. Základné atribúty môžete upraviť až o päť bodíkov za každý nový level. Samozrejme, že ak sa sústredíte na mágiu, investujete hlavne do inteligencie a bojovníkovi budete zvyšovať najmä silu a vitalitu. Pre boj na diaľku je zas dôležitá  obratnosť... Okrem toho získavate aj body na osvojenie nových schopností. Výučba nových zručností mi pripadá zbytočne komplikovaná. Postavy si môžu osvojiť len to, čo ich naučili obchodníci a pocestní alebo čo vyčítali z múdrych kníh. To by bolo v poriadku, nepraktický je ďalší postup. Charakter má v tabuľke schopností množstvo prázdnych okienok. Keď kliknete na jedno z nich, otvorí sa vám ponuka naučených možností. Najprv vyberiete zo sortimentu povolania, z ktorého sa chcete niečo naučiť. Otvoria sa základné ponuky. Po výbere vás čaká ešte jedno, alebo ďalšie menu. Napokon dospejete k úspešnému koncu, kde priradíte bod. Tak sa naučíte niečo nové alebo zdokonalíte už známu schopnosť, ktorú priradíte niektorému tlačítku myši (ak to nie je pasívna vlastnosť). V praxi to vyzerá asi takto. Ak sa chcete naučiť kúzlo „ľadová strela“ musíte zvoliť nasledovné. Čarodejník - elementárny útok - zameraný - strela - ľad. Až po piatom kroku môžete konečne priradiť  vytúžený bod! Hrôza! Potešiteľné je to, že výber schopností je nesmierne bohatý. Zábavné dokážu byť hlavne špeciálne bábiky, s pomocou ktorých môžete vyvolávať na pomoc rôzne kreatúry.

 

V mnohých RPG sa stáva, že postavy sa dostanú do konfliktov, na ktoré nestačia. Jednoducho ešte nemajú potrebnú úroveň a schopnosti, aby porazili protivníkov. Beyond Divinity to rieši sympatickým spôsobom. Počas potuliek po chmúrnom svete objavíte kľúče, pomocou ktorých sa teleportujete na územie, zvané "bojové pole“. Aktivuje sa podobným spôsobom, ako sekundárne schopnosti. Vyberiete ikonu, stlačíte pravé tlačítko na myši a ocitnete sa  na alternatívnom území. Späť na hlavné dejisko sa vrátite rovnakým postupom. Na bojovom poli sú stánky s obchodníkmi. Zadajú vám menej významné úlohy, predajú, identifikujú a opravia predmety, niekedy naučia novú schopnosť. O niečo ďalej sa nachádzajú menšie územia predelené mostami. Tieto plochy okupuje kadejaká háveď, ktorú treba uzemniť. Ak sa vám bude máliť, navštívte aj bludiská pod povrchom. Keď nazbierate cenné skúsenosti, môžete sa pokojne vrátiť. Nedávni superborci z hlavného sveta budú teraz už ľahko zdolateľnou prekážkou.

 

Beyond Divinity
Beyond Divinity
Beyond Divinity


Zvuky v hre sú v pohode a nemám im čo vyčítať. Kameňom úrazu je grafické spracovanie. Pred pár rokmi by som nemal námietky, napokon, hra nevyzerá až tak zle. Ale v súčasnej dobe je bežný štandart predsa len o triedu, dve vyššie. Na druhej strane, majitelia slabších počítačov sa určite potešia. Myslím, že CPU 500 Mhz a bežná grafická karta budú postačovať.


Beyond Divinity je naozaj slušná RPG. Ponúka rozsiahly a prepracovaný svet, načrtnutý v pôvodnom titule Divine Divinity. Na rozdiel od svojho predchodcu je nová hra viac akčnejšia  a úlohy, ktoré plníte, nie sú zvlášť originálne a zaujímavé. Ale dôležité je to, že sa táto vecička dobre hrá. A neodradí vás ani neznalosť jazyka, pretože vďaka spoločnosti Cenega sa titul dostáva na náš trh vo vydarenom českom preklade. A tak jediným vážnym nedostatkom zostáva zastaralá grafika. Azda v budúcnosti v Divinie Divinity 2 bude tento nedostatok odstránený.


napísal uni 12.8.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
BEYOND DIVINITY
+ veľmi rozsiahla hra
+ bojové pole, kde sa zdokonaľujú postavy
+ pestrý výber zbraní a predmetov
+ čeština
- zastaralá grafika
- zložitý spôsob nadobúdania schopností
- technické závady počas hry


RECENZIE HRÁČOV

Vývoj: Cenega / Larian Studios
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20256)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk